Breaking News
04 Απριλίου 2017

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ανοίξει και 3η θέση ανόδου από την Stoiximan.gr Football League και γιατί η προκήρυξη της Superleague κι ο ΚΑΠ αφήνουν ερωτηματικά...

O ''τελικός'' παραμονής μεταξύ Ηρακλή και Λεβαδειακού, είναι το ματς που κεντρίζει τα βλέμματα στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας, στην 27η -εμβόλιμη- αγωνιστική της Superleague. Σε περίπτωση νίκης άλλωστε του Γηραιού, τότε θα πιάσει τους Βοιωτούς στους 19 βαθμούς κι αναλόγως του σκορ, πιθανότατα θα υστερεί μόνο στην ισοβαθμία, μιας και στον πρώτο γύρο είχε ηττηθεί με 3-0 στη Λιβαδειά. 

Αν μη τι άλλο πάντως είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια των "κυανόλευκων", που παρά τα... χίλια-μύρια προβλήματά τους, παλεύουν με όλες τις δυνάμεις τους για την παραμονή στην κατηγορία. Και με βάση τη μαχητικότητα που βγάζουν από την αρχή της σεζόν, αλλά και τα τελευταία αποτελέσματά τους, δεν είναι αμελητέες οι πιθανότητες τους για -αγωνιστική- παραμονή στην κατηγορία. 

Εξάλλου ο Ηρακλής έχει και σαφώς πιο εύκολο πρόγραμμα από τον Λεβαδειακό, καθώς μετά το αυριανό ματς, θα παίξει με ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός), Παναιτωλικό (εντός) κι Αστέρα Τρίπολης (εκτός). Την ίδια στιγμή ο Λεβαδειακός φιλοξενεί Ολυμπιακό, ΑΕΚ και τελευταία αγωνιστική παίζει στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο. 

Μέσα σε όλα αυτά όμως οι Θεσσαλονικείς έχουν και τον... Γολγοθά της αδειοδότησης. Και μπορεί σήμερα να κατέθεσαν τελικά τον σχετικό φάκελο, ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να έχουν καλύψει όλες τις εκκρεμότητές τους. Παράλληλα όμως είναι πολλοί κι εκείνοι που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα αδειοδοτηθεί και η Βέροια, που επίσης αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. 

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που -πρωτίστως- ο Ηρακλής (για τη Βέροια μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο) καταφέρει να μείνει αγωνιστικά στην κατηγορία, αλλά τελικά δεν αδειοδοτηθεί; Ως γνωστόν από τον περασμένο Γενάρη αποφασίστηκαν αλλαγές στον κανονισμό αδειοδότησης κι έτσι: «Αν μια ομάδα δεν πάρει άδεια για οικονομικούς λόγους θα υποβιβάζεται στην Football League καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της βαθμολογίας».

Αυτό θεωρητικά μεταφράζεται πως ο 15ος της βαθμολογίας θα... ανέβει μία θέση και θα υποβιβαστεί η ομάδα που δεν πήρε άδεια συμμετοχής. Ως εκ τούτου σε πρώτη φάση, για να ανοίξει και 3η θέση ανόδου από την Stoiximan.gr Football League, είναι να μην αδειοδοτηθούν τρεις ομάδες της Superleague, κάτι βέβαια που θα έβαζε γερά στο κόλπο της ανόδου Άρη, ΟΦΗ, αλλά και Τρίκαλα...

Το “παραθυράκι” του ΚΑΠ

Γιατί όμως δεν ανοίγει αυτόματα 3η θέση ανόδου από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, σε περίπτωση μη αδειοδότησης ομάδας που κέρδισε αγωνιστικά την παραμονή της; Από τη μία πλευρά υπάρχει το άρθρο του κανονισμού αδειοδότησης που λέει ότι “καταλαμβάνει την τελευταία θέση της βαθμολογίας” και βάσει ΚΑΠ πέφτουν όσες ομάδες προβλέπει η προκήρυξη (2) κι από την άλλη το επίμαχο άρθρο στην προκήρυξη της Superleague σημειώνει ότι: «Οι Π.Α.Ε. που θα καταλάβουν τις δύο (2) τελευταίες θέσεις (μετά και την ολοκλήρωση ενδεχόμενης διαδικασίας αγώνων κατάταξης) της βαθμολογικής κατάταξης του Πρωταθλήματος, υποβιβάζονται απ’ ευθείας στην αμέσως κατώτερη κατηγορία (Football League), με την επιφύλαξη των αναφερομένων στην παράγραφο 4 του Άρθρου 4 του Κανονισμού Αγώνων Επαγγελματικών Ομάδων». 

Όσο για το άρθρο 4, παρ.4 του ΚΑΠ, αναφέρει πως: «Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούται να αγωνιστούν στην Α΄ κατηγορία παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από την Β΄ στην Α΄ Εθνική κατηγορία δεν λάβουν την προβλεπόμενη αδειοδότηση, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι αμέσως επόμενες στην βαθμολογική κατάταξη ομάδες της Β΄ κατηγορίας (με την σειρά κατάταξης) και μέχρι την 6η στην σειρά του πίνακα. Αν και μετά την εξάντληση της 6ης στην σειρά του πίνακα βαθμολογίας της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, ο αριθμός των προβλεπόμενων ομάδων δεν έχει καλυφθεί, τότε αποκτούν το δικαίωμα οι υποβιβασθείσες από την Α΄ κατηγορία ομάδες, να παραμείνουν σε αυτήν (με την σειρά κατάταξης στον βαθμολογικό πίνακα) ώσπου να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος από την προκήρυξη αριθμός ομάδων».

Για τις ομάδες δηλαδή που υποβιβάζονται, δεν αναφέρει ότι θα πρέπει να μην έχουν αδειοδοτηθεί, παρά μόνο να έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από το πρωτάθλημα, πιθανότατα γιατί όταν γράφτηκε ο ΚΑΠ δεν υπήρχε ακόμη η αλλαγή στον κανονισμό αδειοδότησης που προέβλεπε υποβιβασμό (άλλαξε στα τέλη του περασμένου Γενάρη). Ακόμη όμως κι αν αυτό τεθεί υπό αμφισβήτηση, υπάρχει το άρθρο 17 της προκήρυξης της Superleague 2016-17, “Τελική Διάταξη”, που αναφέρει ότι: «Κάθε τι που δεν προβλέπεται από την προκήρυξη αυτή και τις διατάξεις του Κ.Α.Π. ή του Καταστατικού της E.Π.Ο. και της “Super League Ελλάδα” ή των κανονισμών της E.Π.Ο. και της “Super League Ελλάδα” ή των λοιπών κανονιστικών κειμένων του Άρθρου 1 της παρούσης, θα επιλύεται με απόφαση του Δ.Σ. της “Super League Ελλάδα”. Οι διατάξεις της παρούσης έχουν υποδεέστερη ισχύ σε σχέση με νομοθετικές διατάξεις ή διατάξεις της εκτελεστικής εξουσίας ή τα καταστατικά και τους κανονισμούς της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ, είτε υφιστάμενες είτε μελλοντικές». 

Επειδή βέβαια μιλάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατά καιρούς έχουμε δει να συμβαίνουν αρκετές “ομορφιές”, ομάδες να μπαίνουν στο πρωτάθλημα τον Νοέμβριο, ή να ενημερώνονται για τη συμμετοχή τους στη Superleague μία εβδομάδα πριν την έναρξή της, θα πρέπει πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί, ως προς το τι τελικά θα γίνει.

sdna,gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics