Breaking News
17 Απριλίου 2017

Η έλλειψη ύπνου ή ο μη ποιοτικός ύπνος δεν είναι οι μόνοι λόγοι που μπορεί να μας προκαλούν μια συνεχή κόπωση.

Η κούραση και η γενικότερη νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να οφείλονται σε μερικούς πολύ σημαντικούς διατροφικούς παράγοντες που αν τους λάβετε υπόψη σας, θα νιώσετε περισσότερο σε εγρήγορση και θα είστε πιο δραστήριοι.

Η μόνιμη κούραση είναι κάτι τόσο κοινό σε σημείο που οι γιατροί έχουν ένα ακρωνύμιο για να την περιγράψουν : TATT που σημαίνει Tired All The Time δηλαδή κουρασμένος όλη την ώρα. Το itrofi.gr έχει για εσάς κάποιους από τους λόγους που ευθύνονται γι’ αυτή τη κατάσταση:

Αφυδάτωση
Η μη επαρκής πρόσληψη νερού οδηγεί σε μείωση του όγκου του αίματος, κάνοντάς το πιο παχύ και προκαλώντας την καρδιά να αντλεί λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό μειώνει την ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά φθάνουν στους μυς και τα υπόλοιπα όργανα με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε υποτονικοί και καταπονημένοι. Το νερό διευκολύνει όλο τον οργανισμό μας, ξεπλένοντας τις τοξίνες και κρατώντας ψηλά τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Junk food
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και η πολύ ζάχαρη μας παχαίνουν και μας κάνουν τεμπέληδες, χωρίς να μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε φλεγμονές και οξειδωτικό στρες το οποίο με τη σειρά του μας προκαλεί αίσθημα εξάντλησης.

Αλκοόλ πριν τον ύπνο
Το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα λιπαρά ή οι υδατάνθρακες ενώ παράλληλα, μειώνει σημαντικά τα μέταλλα που είναι απαραίτητα για την «επαναφόρτιση» του οργανισμού, ειδικά μετά από μια προπόνηση. Οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει αλκοόλ, αποκοιμούνται πιο γρήγορα, αλλά το αλκοόλ μειώνει την ταχεία κίνηση των ματιών (REM) που συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε αλλά και ταυτόχρονα ξεκουραζόμαστε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κουρασμένοι όταν ξυπνάμε.

Παραλείπετε το πρωινό
Όταν ξυπνάμε, οι ορμόνες απελευθερώνονται για να βάλουν όλο τον οργανισμό σε λειτουργία. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να το κάνει. Αν δεν φάμε ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωϊνό μέσα σε ενενήντα λεπτά αφού ξυπνήσουμε, μπορεί να νοιώσουμε αίσθημα κόπωσης και αδυναμία συγκέντρωσης.

Καφεΐνη και ενεργειακά ποτά
Έως και τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ευεργετικά αλλά η κατανάλωση κάθε είδους καφεΐνης μέσα σε έξι ώρες από την ώρα του ύπνου είναι μια κακή ιδέα. Η αδενοσίνη, ένας ρυθμιστικός παράγοντας της ενέργειας που σηματοδοτεί την κούραση στο σώμα μας, μπλοκάρεται από την καφεΐνη. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που χρειαζόμαστε πραγματικά το μεσημέρι, αλλά σίγουρα όχι τη νύχτα.

Τροφική δυσανεξία και αλλεργίες
Αν έχετε παρατηρήσει ότι αισθάνεστε υπνηλία 10 έως 30 λεπτά μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, μπορεί να έχετε μια μη διαγνωσμένη τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της αλλεργίας και δυσανεξίας. Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια ανοσολογική απόκριση όταν το σώμα παλεύει με ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που αντιλαμβάνεται ως επιβλαβές. Η τροφική δυσανεξία αντίθετα είναι μια αυξημένη ευαισθησία σε ένα είδος τροφής. Γενικώς προκαλείται από την έλλειψη πεπτικών ενζύμων στο στομάχι που εμποδίζουν την τροφή από το να απορροφηθεί σωστά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Έλλειψη πρωτεΐνης
Επιβιώνοντας με φρούτα και λαχανικά, αποφεύγοντας τις πρωτεΐνες με τη μορφή του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ξηρών καρπών θα σας εξαντλήσει. Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για κατανεμηθεί στο σώμα, έτσι η ενέργεια απελευθερώνεται πιο αργά και σας γεμίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τρώτε πολύ λίγο
itrofi.gr
Είναι άλλη μια προφανής αιτία της κούρασης. Όταν δεν καταναλώνετε ικανοποιητική ποσότητα ή τρώτε λάθος τρόφιμα, ο οργανισμός σας δεν θα μπορέσει να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα της ενέργειάς σας όλη την ημέρα.

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics