Breaking News
22 Απριλίου 2017

Η πρώτη «πυραμίδα τροφίμων» παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν σουηδική εφεύρεση.

Τη δεκαετία του 1970 η Σουηδία μαστιζόταν από εξαιρετικά υψηλές τιμές στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση, το 1972 ανέθεσε στο Socialstyrelsen (Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας) να βρει ένα τρόπο για να βοηθήσει την δύσκολη κατάσταση και να δημιουργήσει μια λίστα των «βασικών» και «συμπληρωματικών τροφίμων», τονίζοντας τα προϊόντα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωματική υγεία και ευεξία, καθώς και τα προϊόντα που παρέχουν πρόσθετες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία (τα συμπληρώματα ).

Η Anna Britt Agnsäter, μία εργαζόμενη στην Kooperativa Förbundet (ένας συνεταιρισμός παντοπωλείων), ήταν αυτή που σχεδίασε το τριγωνικό μοντέλο της πυραμίδα τροφίμων, κυρίως για την καλύτερη απεικόνιση των τμημάτων. Το σύστημα αυτό άρχισε να προωθείται υπό τον τίτλο « Υγιεινό φαγητό σε λογικές τιμές».

Ένα παρόμοιο μοντέλο εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1992, όταν δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας η πυραμίδα τροφίμων. Αυτή η πυραμίδα περιλάμβανε 4 επίπεδα και 6 ομάδες τροφίμων, δηλαδή γενικές συστάσεις για την καθημερινή κατανάλωση: 6-11 μερίδες ψωμί, δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά, 3 έως 5 μερίδες λαχανικά, και 2 έως 4 μερίδες φρούτων, 2 με 3 μερίδες προϊόντων γάλακτος, γιαουρτιού και τυροκομικών προϊόντων και αντίστοιχες μερίδες κρέατος, πουλερικών, ψαριών, φασολιών και αυγών. Οι άνθρωποι καλούνταν να «χρησιμοποιούν με φειδώ» τα τρόφιμα στην τελευταία ομάδα, δηλαδή τα λίπη, τα έλαια και γλυκά.

Η συγκεκριμένη πυραμίδα προκάλεσε πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν είναι ο κατάλληλος οδηγός για μία ισορροπημένη διατροφή και το 2005 το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. αντικατέστησε την Διατροφική Πυραμίδα με το σύγχρονο "MyPyramid." Η νέα πυραμίδα επικεντρώθηκε τόσο στη διατροφή όσο και στη σωματική δραστηριότητα και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ασκούνται καθημερινά.
Η νέα πυραμίδα περιείχε 6 τμήματα: καρποί (27%), λαχανικά (23%), φρούτα (15%), έλαια (2%), γάλα (23%) , κρέας και τα φασόλια (10%), με μία ακόμη κατηγορία που ονομάστηκε διακριτική θερμίδων , για καραμέλες, αλκοόλ και άλλα παρόμοια προϊόντα. Αυτό το σχέδιο, αν και πιο σύγχρονο, βρέθηκε να δημιουργεί μια μικρή σύγχυση, δεδομένου ότι δεν παρέχει πλέον σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον αριθμό των μερίδων.

Έτσι, τον Ιούνιο του 2011, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αντικατέστησε το μοντέλο της νέας πυραμίδας με το "MyPlate", το σημερινό οδηγό διατροφής που εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το "πιάτο" αποτελείται από ένα διάγραμμα ενός πιάτου με ένα ποτήρι δίπλα του. Το πιάτο διαιρείται σε 5 ομάδες, με τα λαχανικά και τα δημητριακά είναι οι σημαντικότερες από αυτές.

Σύμφωνα με το "MyPlate", πρέπει κανείς να τρώει 1 1/8 φλιτζάνια λαχανικά, 1 1/2 φλιτζάνια δημητριακά, 2/3 του φλιτζανιού φρούτα, 3/4 του φλιτζανιού πρωτεΐνες και 1/8 του φλιτζανιού γαλακτοκομικά προϊόντα.
Άγνωστο αν το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής θα επικρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντως, όποια εκδοχή της διατροφικής πυραμίδας ή του πιάτου κι αν επιλέξετε, φροντίστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.
itrofi.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics