Breaking News
14 Ιουνίου 2017

Ξεχάστε την πρωτεΐνη σε σκόνη ή τους διάφορους εναλλακτικούς σπόρους. Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, θρεπτικό άλευρο τα έχει όλα.

Το αλεύρι από καφέ, η πιο πρόσφατη προσθήκη στις ποικιλίες χωρίς γλουτένη, είναι σίγουρα ένα συστατικό που ήρθε για να μείνει στη κουζίνα μας.

Στις μέρες μας φαίνεται ότι μπορούμε να φτιάξουμε αλεύρι σχεδόν από τα πάντα - από αμύγδαλα και βρώμη μέχρι φασόλια και αμάρανθο - και ήρθε η ώρα να προσθέσουμε ένα ακόμη στη λίστα. Όλα αυτά τα εξωτικά αλεύρια μπορούν να είναι ένας συναρπαστικός τρόπος να ενσωματωθούν διαφορετικές γεύσεις και θρεπτικά συστατικά στα αγαπημένα μας αρτοσκευάσματα.

Τι είναι το αλεύρι από καφέunnamed 2
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι. Ο ένας φτιάχνεται από τους καρπούς του καφέ που μοιάζουν με κεράσια και είναι τα φρούτα που περιβάλλουν τους κόκκους του καφέ (στην πραγματικότητα τους σπόρους). Ο άλλος παρασκευάζεται από αλεσμένους καβουρδισμένους πράσινους κόκκους καφέ.

Πώς χρησιμοποιείται
Είναι ευπροσάρμοστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, όπως για μπισκότα, ψωμί, ζυμαρικά και σάλτσα. Υπάρχουν δύο αλεσμένα άλευρα, ένα για τις πιο τυπικές χρήσεις ψησίματος και η σκόνη για γλυκά ή υγρά, όπως το παγωτό ή τα dressings. Ωστόσο, για να είναι πιο εύγευστα, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά αλεύρια, συνήθως σε ποσοστό 10%-15%. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ίνες θα απαιτήσει την προσθήκη περίπου 10% έως 25% περισσότερων υγρών στη συνταγή για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα υγρό και νόστιμο.

Αλεύρι από τους καρπούς του καφέ
Η έκδοση αυτή έχει σκούρο καφέ χρώμα και μια γεύση που θυμίζει φρούτα, ξηρούς καρπούς και λουλούδια. Ένας μηχανικός που εργάστηκε στη γνωστή αλυσίδα καφέ Starbucks είχε την ιδέα να ξηράνει και να αλέσει τους καρπούς σε μορφή αλεύρου. Αυτό το αλεύρι δεν έχει γεύση καφέ και δεν περιέχει πολύ καφεΐνη. Αποτελεί όμως εξαιρετική πηγή ινών (5,2 γραμμάρια ινών σε κάθε 10 γραμμάρια), περίπου 11 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από τα περισσότερα άλλα άλευρα. Έχει επίσης αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο, κάλιο και πρωτεΐνη. Δεδομένου μάλιστα ότι τα κελύφη των καρπών συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, το αλεύρι από αυτά μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο αειφόρο πηγή εσόδων αλλά και μια «πράσινη» εναλλακτική.

Αλεύρι από τους κόκκους του καφέ
Οι λάτρεις της καφεΐνης θα είναι ευτυχισμένοι με αυτή την έκδοση που περιέχει καφεΐνη και έχει μια ήπια γεύση ξηρών καρπών. Ο καφές συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, ενδεχομένως εξαιτίας του χλωρογενικού οξέος, ενός αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του ήπατος και νόσο του Parkinson. Δυστυχώς, η διαδικασία ψησίματος των κόκκων του καφέ σε υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφει τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά. Όσο πιο σκούρος ο καφές, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά χάνονται. Ωστόσο, ο Daniel Perlman, Ph.D., ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Brandeis, ανέπτυξε μια μέθοδο ψησίματος χαμηλής θερμοκρασίας που βοηθά στη διατήρηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου των κόκκων. Αυτοί οι μερικώς ψημένοι κόκκοι μπορεί να μην έχουν τόσο ευχάριστη γεύση όταν είναι σε μορφή καφέ αλλά είναι ιδανικοί για να μετατραπούν σε αλεύρι.
itrofi.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics