Breaking News
23 Αυγούστου 2016

Ο προπονητής, Βασίλης Αναστόπουλος μιλάει  για την ποδηλασία, τα πολλαπλά οφέλη της, αλλά και τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης, ώστε να την απολαύσεις στο έπακρο.



Η ποδηλασία, εκτός από την ιδιότητα του αθλήματος, φέρει και πολλές άλλες. Είναι παιχνίδι, είναι βόλτα, είναι άσκηση, είναι παρέα, είναι μεταφορικό μέσο, είναι ψυχαγωγία. Για πολλούς είναι επιλογή, στάση ζωής, ιδεολογία. Είναι όλες μας οι ηλικίες μαζί και μια από τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Είναι η παιδική ηλικία με τις βοηθητικές ρόδες, είναι η εφηβική ηλικία μαζί με φίλους, είναι η εναλλακτική λύση για το σήμερα. Για γυμναστική και βόλτα, για την πόλη, για το χωριό, για το βουνό και την παραλία. Ο Βασίλης Αναστόπουλος, προπονητής της SEG Racing Academy (επαγγελματικής ποδηλατικής ομάδας από την Ολλανδία) και expert της UCI (Παγκόσμιας ποδηλατικής ομοσπονδίας), μιλάει στο Sport24.gr για όλα όσα προσφέρει η ποδηλασία στην υγεία και τη σωματική ενδυνάμωση, αναλύοντας παράλληλα τις δυσκολίες που παρουσιάζει ένας απαιτητικός αγώνας όπως το Bike Odyssey.

Εν ολίγοις, η ποδηλασία ξεχωρίζει ως άθλημα γιατί συνδυάζει πολλά και ετερόκλητα οφέλη: τη σωματική άσκηση με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, την ψυχαγωγία μέσα από διαφορετικές διαδρομές κατά τις οποίες πάντοτε υπάρχει η ευκαιρία της επαφής με τη φύση και την παρέα, την εύκολη και πρακτική μετακίνηση με σεβασμό στο περιβάλλον, τη βελτίωση και διατήρηση της φυσικής κατάστασης αλλά και τη διαρκή εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων, αφού το ποδήλατο μεταφέρεται εύκολα και μπορούμε να το απολαύσουμε τόσο μέσα στην πόλη όσο και έξω από αυτήν. Ωστόσο, υπάρχουν και κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούμε χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Το βασικό τρίπτυχο είναι κράνος, φώτα και προσοχή. Κάτι που ισχύει για όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Η ποδηλασία είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα σε όλον τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια πρωτόγνωρη άνθηση και στην Ελλάδα, με τον αριθμό των ποδηλατών (ερασιτεχνών ή επαγγελματιών) να αυξάνεται κατακόρυφα. Δυστυχώς, οι υποδομές στη χώρα μας, που θα εξασφαλίσει τη σχετική ασφάλεια στους ποδηλάτες ώστε να επιδοθούν στο χόμπι τους είναι ανύπαρκτες -κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπου οι ποδηλατόδρομοι είναι απαραίτητοι για την ανεμπόδιστη και ασφαλή κυκλοφορία των ποδηλατών. Είναι γεγονός παρ’ όλα αυτά, ότι ξεκινά δειλά να αναπτύσσεται μια πρώτη ευαισθητοποίηση γύρω από το σπορ, αφού από τη μια, όλο και περισσότεροι διαλέγουν το ποδήλατο για γυμναστική και μετακίνηση, ενώ από την άλλη, πληθαίνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι πρωτοβουλίες διοργάνωσης σημαντικών ποδηλατικών αγώνων που απευθύνονται σε όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Αν θέλουμε, βέβαια, να αναφερθούμε σε αυτό το ανώτερο επίπεδο εξειδίκευσης και στους ποδηλάτες που παίρνουν μέρος σε αγώνες, τότε θα πρέπει να τονιστούν οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες του αθλήματος.


Bike Odyssey 2016

Παίρνοντας ως παράδειγμα το Bike Odyssey, έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες που διοργανώνονται στην Ελλάδα, δίνουμε τον λόγο στον Βασίλη Αναστόπουλο, προπονητή ποδηλασίας της SEG Racing Academy (επαγγελματικής ποδηλατικής ομάδας από την Ολλανδία) και expert της UCI (Παγκόσμιας ποδηλατικής ομοσπονδίας), ο οποίος θα μας αναλύσει την τεράστια σημασία της σωστής ενυδάτωσης στο πλαίσιο ενός αγώνα τέτοιων απαιτήσεων. Να προσθέσουμε ότι, φέτος, το Bike Odyssey διοργανώθηκε από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου και σε αυτό πήραν μέρος περίπου 300 αθλητές. Ο αγώνας ήταν 8ήμερος (δόθηκε όμως και δυνατότητα 3ήμερου και μονοήμερου διαγωνισμού) και η διαδρομή πραγματικά μαγευτική, από τα Γρεβενά στην Ναύπακτο, περνώντας από την Πίνδο (συνολικά 620 χιλιόμετρα). Μια τέτοια διαδρομή, ωστόσο, παρά την ξεχωριστή της ομορφιά, επιφυλάσσει κινδύνους για τους αθλητές. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια του αγώνα, είναι αυτό της ελλιπούς ενυδάτωσης. Ο Β. Αναστόπουλος εξηγεί:

«Φανταστείτε ότι κάθε αθλητής στο Bike Odyssey καίει καθημερινά 6 με 8 χιλιάδες θερμίδες. Σύμφωνα με μελέτες, οι ποδηλάτες σε τέτοιου είδους απαιτητικούς και σκληρούς αγώνες, πρέπει να λαμβάνουν από ένα έως ενάμισι μπουκαλάκι νερό την ώρα, ώστε να κρατηθεί ο οργανισμός σε σωστά επίπεδα ενυδάτωσης. Επειδή είναι πολύ δύσκολο αυτές οι θερμίδες να ληφθούν μόνο από φυσική τροφή, οι αθλητές παίρνουν τζελάκια και ενεργειακές μπάρες, αλλά και υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία (σε μορφή σκόνης που διαλύεται μέσα σε νερό). Οι υδατάνθρακες παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια (ο οργανισμός χρειάζεται 60-80 γραμμάρια την ώρα), ενώ τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (που επίσης διαλύονται μέσα στο νερό) βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται από την εφίδρωση. Η ενυδάτωση των αθλητών πρέπει να ξεκινάει από το πρωί, καταναλώνοντας ήδη πριν το πρωινό 1-2 ποτήρια νερό.

Αν ο ποδηλάτης λάβει λιγότερη ποσότητα υγρών και ενέργειας απ' όση χρειάζεται, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την απόδοσή του, αφού θα πάθει τη λεγόμενη κρίση, θα εξαντληθούν δηλαδή τα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό του και θα αφυδατωθεί, μη μπορώντας να συνεχίσει την προσπάθειά του. Επίσης, η μη σωστή ενυδάτωση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυικών σπασμών (κράμπες), με συνέπεια την ακινητοποίηση του αθλητή. Προσπαθώντας να προλάβουν τις συνέπειες της ελλιπούς ενυδάτωσης, οι προπονητές και οι διατροφολόγοι συνιστούν στους αθλητές να ενυδατώνονται τακτικά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και πριν και μετά από αυτόν. Το νερό είναι απολύτως απαραίτητο για έναν ποδηλάτη, σε τέτοιο βαθμό, ώστε στις μεταδόσεις των μεγάλων αγώνων, θα δείτε τους αθλητές να το έχουν συνεχώς μαζί τους, αφού αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Ειδικά σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών, οι αθλητές, εκτός από το να πίνουν συνεχώς νερό, καταβρέχονται παντού (ειδικά στο κεφάλι) για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους».


Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ Active Cap

Στο πλαίσιο της φροντίδας για σωστή ενυδάτωση, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ Active Cap βρέθηκε στο πλευρό κάθε ποδηλάτη του Bike Odyssey 2016. Η εργονομική του συσκευασία, υπήρξε ιδανικός σύντροφος των αθλητών στις δύσκολες διαδρομές. Και είναι μια λύση που μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε κι εσείς, στη δική σας βόλτα ή τον δικό σας αγώνα, αφού χωράει άνετα στη θήκη των ποδηλάτων, ενώ η ποσότητά του θα διατηρήσει την ενυδάτωσή σας στα σωστά επίπεδα.

Για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες ποδηλάτες, για αθλητές ή απλώς ασκούμενους, και για οποιονδήποτε θέλει να φέρει την αλλαγή στις καθημερινές του συνήθειες, το ΑΥΡΑ Challenge θέτει προκλήσεις που όλοι μπορούν να κατακτήσουν. Δεχτείτε την #‎AvraChallenge πρόκληση που σας ταιριάζει μέσα από την πλατφόρμα www.avrachallenge.gr, και μαζί με αναζωογονητικά #‎AvraKatheMeraGiaSena tips, ανακάλυψτε ιδέες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά σας όλη τη χρονιά, σε κάθε μεγάλο αγώνα ή μικρή αναμέτρηση!

Κλείνοντας, ο Βασίλης Αναστόπουλος μας προμήθευσε με ακόμα μερικές σημαντικές συμβουλές για τους αθλητές που παίρνουν μέρος σε τόσο δύσκολους αγώνες όπως το Bike Odyssey:

«Οι ποδηλάτες πρέπει να ξεπερνούν πιθανά μηχανικά προβλήματα και να αποφεύγουν ενδεχόμενες πτώσεις. Να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση, κάτι που απαιτεί το συνδυασμό σωστής προπόνησης, αλλά και πνευματικής εγρήγορσης. Σε αγώνες πολλών ημερών και χιλιομέτρων, όπως το Bike Odyssey, χρειάζεται δεξιοτεχνική κατανομή δυνάμεων. Επίσης, είναι πολύ βασικό να αναπληρώνεται γρήγορα και σωστά η χαμένη ενέργεια. Μετά από κάθε ετάπ, μπορεί να προκύψουν πόνοι στα χέρια, στη μέση, στον αυχένα, άρα είναι απαραίτητο και ευεργετικό το μασάζ κάθε βράδυ. Ακόμη, χρειάζεται πολλή προσοχή όσον αφορά τη σωστή διατροφή μετά τον αγώνα για την κάλυψη των θερμίδων: π.χ. ρύζι ή μακαρόνια (υδατάνθρακες) με κοτόπουλο (πρωτεΐνες) ή κουάκερ με σταφίδες και ξηρούς καρπούς (συνδυασμός των δυο προηγούμενων). Και φυσικά, απόλυτη συγκέντρωση την ώρα της οδήγησης, γιατί η παραμικρή στραβοτιμονιά μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα».

sport24.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics