Breaking News
-->

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0-1

23 Φεβρουαρίου 2020

Καλύτερα διαβασμένος, οργανωμένος και ψυχωμένος ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα (αυτογκόλ Γιαννούλη, 49') κι έφυγε με 5 πόντους στην κορυφή της βαθμολογίας.



Πολύς κόσμος απόρησε με την επιλογή-έκπληξη του Πέδρο Μαρτίνς να τραβήξει το χαρτί Ραντζέλοβιτς για την αρχική ενδεκάδα του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Αυτό το ρίσκο, ωστόσο, δικαίωσε απόλυτα τον κόουτς του Ολυμπιακού, ο οποίος είχε διαβάσει άριστα το παιχνίδι και έσπρωξε την ομάδα του σε νίκη... παράσταση τίτλου (0-1).


Γιαννούλης, Δημήτρης
Με αυτή την κίνηση-ματ, ο 49χρονος τεχνικός κλείδωσε τον Γιαννούλη, έδωσε ταχύτητα και φρεσκάδα στην πτέρυγα, ενώ από ενέργεια του νεαρού Σέρβου προήλθε στο 49' και το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση. Ο Ολυμπιακός νίκησε στην Τούμπα όπως είχε χάσει πέρυσι στο σπίτι του (αυτογκόλ Βούκοβιτς), πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τον Δικέφαλο, φτάνοντας σε μια πέρα για πέρα δίκαιη νίκη. Παρότι κουρασμένοι έχοντας ματς την Πέμπτη, οι "ερυθρόλευκοι" (με μπλε εμφάνιση όπως στην τελευταία τους νίκη στο ίδιο γήπεδο τη σεζόν 2015-2016 με 0-2 και γκολ των Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς) ήταν ανώτεροι σε όλους τους τομείς κι έφτασαν άξια στο +5 μία στροφή πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Πάμε στα πέντε σημαντικότερα στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξη του μεγάλου αγώνα:

1. ΜΕ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΡΑΝΤΖΕΛΟΒΙΤΣ
Απέναντι στο αναμενόμενο σχήμα του Αμπέλ Φερέιρα, με τον Βιεϊρίνια στο δεξί άκρο της άμυνας και την τριάδα Μπίσεσβαρ, Πέλκα, Λημνιό πίσω από τον Σφιντέρσκι, ο Πέδρο Μαρτίνς επιφύλαξε μια έκπληξη με την επιλογή του Ραντζέλοβιτς στο ένα "φτερό" του 4-3-3 που εμπιστεύθηκε και στο παιχνίδι της Πέμπτης με την Άρσεναλ. Συγκριτικά με τον αγώνα του Europa League, αυτή ήταν και η μοναδική αλλαγή στην ενδεκάδα των φιλοξενουμένων.

Η παρουσία του νεαρού (και σχετικά άπειρου σε αυτό το επίπεδο) Σέρβου εξτρέμ στο αρχικό σχήμα, είχε ποδοσφαιρική λογική, καθώς ήθελε έναν παίκτη με ένταση και ταχύτητα πάνω στον Γιαννούλη, ο οποίος στη φάση της επιθετικής ανάπτυξης του ΠΑΟΚ, ανεβαίνει ως τέταρτος χαφ και μετατρέπει τη διάταξη σε 3-4-2-1. Ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε φυσικά και η απουσία του Τούρκου Μορ που διαθέτει ανάλογα στοιχεία, λόγω μυϊκών ενοχλήσεων.

Στο δίλημμα Πασχαλάκης ή Ζίβκοβιτς, ο προπονητής του ΠΑΟΚ προτίμησε τον πρώτο, κρίνοντας ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ενώ κράτησε στον πάγκο τον Μάτος, προτιμώντας τον αρχηγό Αντελίνο, ο οποίος πέρα από τη δεδομένη ποιότητα κι εμπειρία, έχει μεγαλύτερη ευχέρεια και στην εκτέλεση των στημένων φάσεων.

Με διάθεση να πιέσουν στη μπάλα πάτησαν χορτάρι και οι δύο "μονομάχοι". Μπροστά στην εστία του Σα, οι δύο στόπερ προτίμησαν να παίζουν με μεγάλες μπάλες προς την επίθεση, χωρίς να ρισκάρουν με build up. Κάτι ανάλογο, ωστόσο, συνέβη στο ξεκίνημα και από την άλλη πλευρά με τον Βιεϊρίνια να ψάχνει τις κινήσεις του Λημνιού στην πλάτη του Τσιμίκα. Ο κάπτεν του ΠΑΟΚ ανέβαινε συχνά πάνω από τη μεσαία γραμμή αναγκάζοντας τον Βαλμπουενά να τον κυνηγά στο χώρο. Με τους γηπεδούχους να κερδίζουν τις περισσότερες μονομαχίες, οι "μπλε" από τον Πειραιά έδωσαν χώρο στον αντίπαλο, χωρίς, όμως, να πιεστούν ιδιαίτερα στο κρίσιμο πρώτο 15άλεπτο. Στο ανασταλτικό 4-4-2 του Ολυμπιακού, ο Καμαρά ανέβαινε και πίεζε δίπλα στον Ελ Αραμπί.

2. ΣΤΟ ΣΗΜΑΔΙ Ο ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ
Μία από τις εντολές του Αμπέλ Φερέιρα προς τους παίκτες του ήταν να μην αφήσουν από τα μάτια τους τον Γκιλιέρμε. Σε κάθε επαφή του Βραζιλιάνου με τη μπάλα, δεχόταν πίεση από δύο αντιπάλους, με πρώτο τον Πέλκα, γεγονός που τον ανάγκασε σε αρκετά λάθη και εύκολες -δεύτερες- κατοχές στον ΠΑΟΚ. Μέχρι το 20ό λεπτό δεν είχαν μπει καλά στο παιχνίδι από τη μία πλευρά ο Μπίσεσβαρ και από την άλλη ο Βαλμπουενά. Στην ανάπτυξη παιχνιδιού των γηπεδούχων από τις πτέρυγες, η οδηγία Μαρτίνς ήταν η διαγώνια κάλυψη από τον Καμαρά στη δεξιά πλευρά και από τον Μπουχαλάκη στην αριστερή. Φτάνοντας στο ημίωρο, οι φιλοξενούμενοι είχαν φέρει το παιχνίδι σε σχετική ισορροπία, χωρίς, όμως, να ανεβάζουν το τέμπο, κάτι που επιδίωκαν οι παίκτες του Δικεφάλου. Εκείνο που έλειψε από τις δύο ομάδες, κυρίως από τον Ολυμπιακό, ήταν η σωστή προωθητική/κάθετη πάσα, κομμάτι που έγιναν αρκετές βιαστικές επιλογές εκατέρωθεν.

3. ΤΡΙΠΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕ ΔΟΚΑΡΙ
Όσο περνούσε η ώρα, οι "ερυθρόλευκοι" ήταν εκείνοι που πατούσαν με περισσότερη σιγουριά και αποκτούσαν ρυθμό. Απόρροια αυτής της συνθήκης ήταν οι δύο ευκαιρίες που έχασε η ομάδα του Μαρτίνς προς το φινάλε του πρώτου μέρους. Η πρώτη, μάλιστα, σε γέμισμα του Βαλμπουενά από δεξιά, προκάλεσε το εναέριο βολέ του Ελ Αραμπί που έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει το οριζόντιο δοκάρι του Πασχαλάκη (42').


Ένα λεπτό αργότερα, ο Τσιμίκας επιχείρησε τη διείσδυση, αλλά το σουτ που επιχείρησε, απομακρύνθηκε σε κόρνερ. Τρίτη ευκαιρία στη σειρά χάθηκε από τον Ραντζέλοβιτς στο δίλεπτο των καθυστερήσεων, ο οποίος αστόχησε από ευνοϊκή θέση εντός περιοχής. Το φινάλε του πρώτου μέρους βρήκε τον Πέδρο Μαρτίνς απόλυτα δικαιωμένο για τον τρόπο που διάβασε το ματς, αλλά και την επιλογή Ραντζέλοβιτς που έφαγε τα μουστάκια του με τον Γιαννούλη, ενώ άφησε τον Βαλμπουενά αριστερά να δώσει τη μάχη με τον περίπου συνομήλικό του, Βιεϊρίνια, ο οποίος ανέβηκε όλες κι όλες πέντε φορές πάνω από τη μεσαία γραμμή, χωρίς διάθεση για ρίσκο στην πλάτη του. Την ώρα που ο Σα δεν απειλήθηκε καθόλου, ο Πασχαλάκης είδε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τους σφυγμούς να ανεβαίνουν...


4. Η ΑΛΛΑΓΗ, ΤΣΙΜΙΚΑΣ, 0-1 ΚΑΙ... VAR
Οι δύο ενδεκάδες επέστρεψαν χωρίς αλλαγές έπειτα από την ανάπαυλα. Υπήρξε, ωστόσο, μια αλλαγή στο μεσοεπιθετικό σκέλος. Η εντολή του Φερέιρα ήταν να περάσει αριστερά ο Λημνιός μπροστά από τον Γιαννούλη, ο Πέλκας δεξιά στην ευθεία του Βιεϊρίνια, ενώ ο Μπίσεσβαρ ανέλαβε καθήκοντα 10αριού πίσω από τον Σφιντέρσκι.

Πριν προλάβουν, ωστόσο, να συνηθίσουν τους νέους τους ρόλους οι γηπεδούχοι, το δεύτερο κατέβασμα του Τσιμίκα, ο οποίος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του από τη μία περιοχή στην άλλη, προκάλεσε το 0-1. Το σουτ που επιχείρησε εντός περιοχής, ανάγκασε τον Πασχαλάκη σε δύσκολη επέμβαση, ο Ραντζέλοβιτς την τσίμπησε πριν περάσει εκτός γηπέδου, την έστειλε πάνω στον Γιαννούλη και με αυτογκόλ έγινε το 0-1 στο 49'.


Τρία λεπτά αργότερα (52') από εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε έπειτα από αναμπουμπούλα -στραβοκλωτσιά του Μπουχαλάκη, πλασέ του Σφιντέρσκι, οριζόντιο δοκάρι από απόκρουση του Σα και ριμπάουντ του Βαρέλα-, αλλά ο διαιτητής Στίλερ ειδοποιήθηκε από το VAR για οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης των Βαρέλα, Μαουρίσιο, υπόδειξη την οποία υιοθέτησε, αφού εξέτασε τη φάση ιδίοις όμμασι.


Το προβάδισμα του Ολυμπιακού παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι το 64ο λεπτό, χρονικό σημείο που ο Αμπέλ Φερέιρα πέρασε στο γήπεδο τον Άκπομ αντί του Πέλκα. Με τη διατάξη πλέον στο 4-4-2, τον Μπίσεσβαρ αριστερά και τον Λημνιό να επιστρέφει δεξιά, οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να σφίξουν τον κλοιό, αλλά η καθαρή ευκαιρία δεν ερχόταν. Στο 69' και βλέποντας τη μπάλα να φεύγει χωρίς ιδιαίτερη πίεση από την άμυνα του ΠΑΟΚ, ο Πέδρο Μαρτίνς άλλαξε φορ, με ξεκάθαρη εντολή στον Χασάν να ζορίσει όσο μπορεί τα στόπερ. Ένα λεπτό αργότερα, ο Καμαρά έκλεψε έξω από την περιοχή λόγω της απροσεξίας του Μαουρίσιο, αλλά το σουτ που επιχείρησε βρήκε σε ετοιμότητα τον Πασχαλάκη.

5. ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΚΑΝΤΟΥΡΙ
Μπαίνοντας στο τελευταίο 15άλεπτο, ο Φερέιρα έριξε το επόμενο χαρτί στην πράσινη τσόχα με τον Ελ Καντουρί αντί του -κουρασμένου- Μαουρίσιο. Παράλληλα, ζήτησε από τον Μπίσεσβαρ να γυρίζει στον άξονα και να παίρνει μπάλα για να κάνει παιχνίδι. Αυτό συνέβη στο 77' με τη λόμπα προς τον Καντουρί, ο οποίος, ωστόσο, δεν βρήκε τη μπάλα όπως θα ήθελε για να απειλήσει. Όσο άδειαζε η κλεψύδρα, το παιχνίδι θύμιζε όλο και περισσότερο ρωσική ρουλέτα με τη μπάλα πάνω -κάτω, χωρίς να σταματά στον άξονα. Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, απειλούσαν μόνο με στημένη τη μπάλα, αφήνοντας παράλληλα αρκετό χώρο για κόντρα. Ένα φάουλ του Μπουχαλάκη στο 85' έδωσε μία ακόμη ευκαιρία στον Βιεϊρίνια που πέρασε ανεκμετάλλευτη, την ώρα που πάτησε χορτάρι και ο Λάμπρου αντί του Λημνιού. Η άμυνα του Ολυμπιακού, με κορυφαίο στην αεροπορία τον Σεμέδο άντεξε και το 0-1 σφράγισε τη μάχη τίτλου.
sport24.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics