Breaking News
20 Φεβρουαρίου 2021

Η εθνική μας ομάδα πόλο βγήκε αλώβητη από το ανέλπιστο θρίλερ με αντίπαλο τη Γαλλία και τώρα ετοιμάζεται για την τελική φάση που δίνει τα πολύτιμα ολυμπιακά εισιτήρια.

 

Η Ελλάδα χρειάζεται μία νίκη στα δύο ματς που απομένουν για να βρεθεί στο Τόκιο, και σίγουρα πιο πιθανό είναι να τα καταφέρει στο σημερινό (20/2) με αντίπαλο τη Ρωσία στις 9 το βράδι, παρά σε αυτό της Κυριακής, στο οποίο θα πρέπει να διεκδικήσει το τελευταίο εισιτήριο από το Μαυροβούνιο ή την Κροατία.

Οι Ρώσοι στις μεγάλες διοργανώσεις

Η Ρωσία είναι μια χώρα ισχυρή σε όλα τα σπορ και το πόλο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μετά το 2004, όμως, και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κερδίζοντας στον αλησμόνητο μικρό τελικό την Ελλάδα, άρχισε η παρακμή.

Η ανανέωση που επιχειρήθηκε δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και η Ρωσία δεν συμμετείχε ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, η Ελλάδα τη συνάντησε στο προολυμπιακό του 2008 και έχασε στον αδιάφορο μικρό τελικό στην ευρωπαϊκή πρόκριση στην Μπρατισλάβα με 7-5 στην παράταση, αλλά τη νίκησε στο παγκόσμιο προολυμπιακό της Οραντέα στη Ρουμανία με 8-6. Η Εθνική την είχε συναντήσει και το 2000 στο προολυμπιακό στο Αννόβερο, όπου είχε χάσει με 11-5 από το πανίσχυρο σύνολο που αργότερα στο Σίδνεϊ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Συνολικά σε 53 ματς, η Ελλάδα έχει 24 νίκες, 5 ματς έληξαν ισόπαλα και η Ρωσία κέρδισε 24 φορές. Όποια επικρατήσει, δηλαδή, σήμερα θα πάρει και το πάνω χέρι στην προϊστορία.

Οι Ρώσοι δεν προκρίθηκαν ούτε στο Παγκόσμιο της Νότιας Κορέας το 2019, μετά την 8η θέση του 2017 και τη 14η του 2015. Σε αυτήν την τελευταία διοργάνωση η Ελλάδα τους βρήκε στον όμιλο και τους κέρδισε εύκολα με 15-11 στο δρόμο για το χάλκινο μετάλλιο.

Στα τέσσερα τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τερμάτισαν στην 11η (2014), 8η (2016), 7η (2018) και 8η θέση (2020).

Η Ελλάδα τους κέρδισε το 2014 με 12-6, έχασε με… χαμόγελα το 2016 με 9-8 στον όμιλο και τη νίκησε με 12-11 και 11-9 στους αγώνες κατάταξης στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά.

Η Ρωσία που παρουσιάστηκε στο Ρότερνταμ υπό την καθοδήγηση του 47χρονου χάλκινου παγκόσμιου πρωταθλητή του 1994, Σεργκέι Αλεξαντρόβιτς Γεβστιγκνέγιεφ, είναι μια ομάδα που φιλοδοξεί να βγει από την αφάνεια και να βρεθεί στην τριάδα των ομάδων που θα ταξιδέψουν στο Τόκιο.

Ο Γεβστιγκνέγιεφ δούλεψε με αυτήν την ομάδα τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας το 2018 την εντολή από την ομοσπονδία να την οδηγήσει στο Τόκιο και να τώρα που απέχει μόλις ένα ματς από την επίτευξη του στόχου. Δίπλα του ο Γεβστιγκνέγιεφ έχει τον μέντορα της Σίντεζ, της ισχυρότερης ρωσικής ομάδας, Μαράτ Ζακίροφ. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Ρωσία προετοιμάστηκε στο Καζάν για το προολυμπιακό του Ρότερνταμ και μάλιστα έδωσε φιλικά ματς προπόνησης με την Σίντεζ.

Το ρόστερ

Οι Ρώσοι διαθέτουν δύο έμπειρους τερματοφύλακες, τους Εβγκένι Κοστρόφ (Σίντεζ Καζάν) και Βίκτορ Ιβάνοφ (Μοσκομσπόρτα).

Στους φουνταριστούς δεσπόζει η παρουσία του 34χρονου αρχηγού Σεργκέι Λισούνοφ (Σίντεζ) συζύγου της διεθνούς πολίστριας Εκατερίνα Λισούνοβα. Στην ίδια θέση αγωνίζονται οι νεότεροι Νικίτα Ντερεβιάνκιν (Σίντεζ) και Νικίτα Κρουγκ (Ραντνίτσκι).

Στους αμυντικούς δεν ξεχωρίζει κάποιος παίκτης, αφού όλοι στερούνται πολλών εμπειριών και αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα. Πρόκειται για τους Ιβάν Σούσκοφ και Ντανιίλ Πρόνιν (Σίντεζ), Κονσταντίν Κισέλεφ και Ιβάν Στεπάνοφ (Σπαρτάκ Βόλγκογκραντ).

Αντίθετα, οι περισσότεροι περιφερειακοί αγωνίζονται στο εξωτερικό, με πιο γνωστούς παίκτες τον Κονσταντίν Χαρκόφ της κροατικής Μλάντοστ και τον Ντανιίλ Μερκούλοφ (Γιουγκ, Κροατία). Αυτοί οι δύο, αν και νεαροί στην ηλικία, είναι που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην επίθεση.

Στην ίδια θέση αγωνίζονται και οι Ιβάν Ναγκάεφ (Βάσπο, Γερμανία), Αρτέμ Ασάεφ (Σπαρτάκ), Ντμίτρι Χόλοντ (Σπαντάου, Γερμανία) και Ρόμαν Σεπέλεφ (Σίντεζ).

Στο Ρότερνταμ, οι Ρώσοι με όπλο την παραγωγικότητα στην επίθεση, τους νίκησαν όλους στον όμιλο, εκτός από τη Ρουμανία με την οποία αναδείχτηκαν ισόπαλοι, 9-9. Πάντως, αν εξαιρέσουμε το άνετο 17-5 επί της Γερμανίας, όλες οι άλλες νίκες τους ήρθαν στο γκολ: 13-12 τη Γαλλία, 14-13 την Κροατία και 11-10 την Ολλανδία. Στον προημιτελικό επικράτησαν του Καναδά εύκολα με 17-9.
sports3.gr
Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα από 100 σωματεία με δικαίωμα ψήφου στο καράτε

Το ανέκδοτο της ημέρας

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics