Breaking News
30 Μαρτίου 2021

Αεροσυνοδός, πρόεδρος του ΠΟ «Βέλος» και πρόσφατα εκλεγμένη στο συμβούλιο της ΕΟ Ποδηλασίας η Στέλλα Ρακιτζοπούλου μιλά στο Sports3 για τα όνειρά της στο άθλημα
Δημήτρης Ντζάνης  

 

Η Στέλλα Ρακιτζοπούλου εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το άρωμα γυναίκας που πνέει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες. Αεροσυνοδός στο επάγγελμα, σε ηλικία μόλις 36 ετών έχει να επιδείξει ήδη αρκετά στο χώρο του αθλήματος. Άρχισε κάνοντας τη «βρώμικη» δουλειά ως εθελόντρια-συνοδός, στον αδελφό της Θοδωρή. Συνέχισε ως κριτής, για να μεταπηδήσει πριν από μία τριετία στην προεδρία του ΠΟ «Βέλος» Θεσσαλονίκης. Και εσχάτως το επόμενο μεγάλο άλμα. Εξελέγη μέλος στο Δ.Σ. της ποδηλατικής ομοσπονδίας, με το ψηφοδέλτιο του νέου προέδρου Βασίλη Διαμαντόπουλου. Ε, δεν τα λες και λίγα. Πού θα φθάσει, ο χρόνος θα δείξει.

Μαζί με την Σαμπρίνα Τβισς και την εκπρόσωπο των αθλητών Ηρώ Μηλάκη, δημιουργούν ένα τρίο, με άρωμα γυναίκας στο συμβούλιο. Ένα τρίο που καλείται να φέρει το διαφορετικό. «Ξαφνικά προέκυψε τρία από τα 12 μέλη να είμαστε γυναίκες, τρεις “εναντίον” εννέα» λέει γελώντας στο Sports3 η Στέλλα Ρακιτζοπούλου. Κι αυτό είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της, να μιλά χαμογελώντας.

«Να αναπτύξουμε τη γυναικεία ποδηλασία»

Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο, αυτό μπορεί να είναι το μότο για τα επόμενα χρόνια. Η ίδια μας εξηγεί: «Παράλληλα με τα άλλα μου καθήκοντα, αυτό που θα προσπαθήσουμε με τη Σαμπρίνα Τβισς, θα είναι να αναπτύξουμε τις γυναικείες κατηγορίες. Ναι, συνολικά πολλά κορίτσια κάνουν ποδηλασία στην Ελλάδα. Αλλά αν το δείτε περιφερειακά, δυστυχώς πολλές φορές δεν επαρκεί ο αριθμός για να συμπληρωθεί αριθμός στις κατηγορίες».

«Όλα ήρθαν με μια σειρά, αναπάντεχα»

Η Στέλλα Ρακιτζοπούλου μπορεί να μην υπήρξε αθλήτρια, αλλά κανένα πρόβλημα εξελίσσεται διαρκώς. Είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε σημαντικές προσωπικότητες της ποδηλασίας. Ανάμεσά τους σπουδαία γυναίκα στο χώρο του αθλήματος, την Κάτια Δάκου. Μια γυναίκα που επίσης θήτευσε με σημαντικό έργο στο Δ.Σ της ΕΟΠ. Η κ. Δάκου ευρισκόμενη στο τιμόνι του ΠΟ «Βέλος» από το 1997(!) διέκρινε στη νεαρή το ταλέντο διοίκησης και της έδωσε τη σκυτάλη. Να οδηγήσει ένα σωματείο που γεννήθηκε το 1962 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

«Στην ποδηλασία με μύησαν ο Κώστας Γεωργιάδης, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και η Κάτια Δάκου, αυτοί ήταν που μου μετέδωσαν το μικρόβιο. Κάποια στιγμή θέλησαν μια μικρή βοήθεια στην ομάδα, είδαν την τρέλα μου , ο σύλλογος είχε ανάγκες. Προσφέρθηκα να βοηθήσω και σιγά σιγά βρέθηκα από το τεχνικό κομμάτι στο διοικητικό.

Ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου σε μια τέτοια θέση, όλα ήρθαν με μια σειρά, αναπάντεχα. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα διεκδικήσω θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, ούτε καν πρόεδρος στο σωματείο δεν φανταζόμουν. Ήρθε όμως μια αλληλουχία γεγονότων. Το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκα εδώ με τη θέλησή μου. Χωρίς όμως να το έχω φανταστεί, να το έχω σχεδιάσει. Μάλλον υπάρχει και μέσα μου, όλοι μάλλον κάτι βλέπουν σε εμένα, δεν ξέρω. Από όσο βλέπω μάλλον τα καταφέρνω αρκετά καλά μέχρι τώρα» λέει η Στέλλα Ρακιτζοπούλου.

«Μπορεί να είμαστε το ίδιο παραγωγικές»

Πώς είναι όμως σε τόσο νεαρή ηλικία να αναλαμβάνεις την ευθύνη ενός συλλόγου. «Είναι δύσκολα παρόλο που είναι ερασιτεχνικός σύλλογος, οι υποχρεώσεις είναι πολλές, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Με τη βοήθεια μελών, γονιών και προπονητών τα καταφέρνουμε, πρώτα από όλα για τα ίδια τα παιδιά. Από τη φύση μου είμαι δραστήρια, με μεγάλη ευχαρίστηση έχω αναλάβει αυτές τις ευθύνες, έχοντας δίπλα μου άξιους ανθρώπους να με στηρίζουν. Είναι λίγο περίεργο, γιατί στο χώρο οι γυναίκες λείπουν δεν είμαστε τόσες πολλές. Το 90% των ατόμων που συναναστρεφόμαστε είναι άνδρες, αλλά το απολαμβάνω. Μπορεί να είμαστε το ίδιο παραγωγικές και καλές με τους άνδρες».

Δίπλα σε έναν Ολυμπιονίκη

Κι όταν γίνεται αναφορά σε ανθρώπους στηρίγματα, στο «Βέλος» υπεύθυνος των ακαδημιών είναι ένας Ολυμπιονίκης. Ο Κλεάνθης Μπάργκας, που προέρχεται από τα σπλάχνα του ομίλου κι έχει τη δική του λαμπρή πορεία. Κορυφαία στιγμή η 4η θέση στο ομαδικό σπριντ, μαζί με τους Λάμπρο Βασιλόπουλο και Δημήτρη Γεωργαλή στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Μαζί με τον Δημήτρη Κουρμπέτη είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την τεχνική ευθύνη στο «Βέλος».

«Βρισκόμαστε σε μια περίεργη περίοδο εξ αιτίας της καραντίνας. Πριν η ακαδημία μετρούσε περίπου στα 50 μικρά παιδιά. Ήταν ο πρωταρχικός μου στόχος, ένα στοίχημα που έβαλα όταν ανέλαβα. Να αναπτύξω το φυτώριο του συλλόγου. Το τελευταίο δωδεκάμηνο με την πανδημία υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Πρώτα και κύρια έχουν σταματήσει οι προπονήσεις αν και αναφερόμαστε σε ένα άθλημα που διενεργείται σε εξωτερικό χώρο, χωρίς επαφή. Παρόλα αυτά μας έχουν στους ίδιους κανόνες με όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να δοθεί το “πράσινο” φως της επανεκκίνησης. Γιατί αυτή η σεζόν δεν είναι καλή μέχρι τώρα».

Μην ξεχνάμε πως η καλεσμένη μας είναι και αεροσυνοδός. Έστω κι αν τους τελευταίους μήνες βρίσκεται καθηλωμένη στο έδαφος, εξ αιτίας στο απαγορευτικό των πτήσεων που έφερε ο Covid-19.

«Το επάγγελμά μου δεν σχετίζεται καθόλου με την ποδηλασία, έχει να κάνει με άλλο μέσο, εναέριο (γέλια). Πρώτα ήρθε στη ζωή μου το ποδήλατο και μετά προέκυψε το αεροπλάνο. Να όμως η ευκαιρία, να δώσουμε φτερά στην ποδηλασία και να “πετάξουμε” ψηλά και γρήγορα γιατί επιβάλλεται» η γεμάτη ελπίδα ευχή από τη Στέλλα Ρακιτζοπούλου.

«Να “αναστήσουμε” ξανά μεγάλους αγώνες»

Καταληκτικά ζητώντας από τη Στέλλα Ρακιτζοπούλου να μας πει το όνειρό της για το άθλημα, τόνισε: «Στην Ελλάδα είμαστε πίσω, σε πολλά ζητήματα. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ να φθάσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Aθλητές υπάρχουν, κάτι γίνεται όμως και φρενάρει κάπου το σύστημα. Πρέπει να βρούμε τη λύση, να δώσουμε ευκαιρία να τους αναδείξουμε και να διώξουμε αυτό το εμπόδιο που τους σταματά. Να δημιουργήσουμε και πάλι ένα σύστημα με διοργανώσεις. Ήδη γίνονται κάποιοι σημαντικοί αγώνες που είναι αξιέπαινοι, όπως ο Γύρος Ρόδου. Να αναστήσουμε ξανά έναν “Γύρο Ελλάδας”, έναν “Γύρο Μακεδονίας”. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι.

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε πως το ποδήλατο δεν είναι μόνο αγωνιστική δράση. Είναι ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον, μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Ας το εκμεταλλευτούμε» καταλήγει η Στέλλα Ρακιτζοπούλου.

sports3.gr


Διαβάστε επίσης:

Με πρωταγωνίστρια την Τόλιου επέστρεψε η Νορμπέλο στις νίκες στη Serie A

Διαπιστεύσεις ΜΜΕ για το παιχνίδι Εργοτέλης – Τρίκαλα (03/04/21)

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics