Breaking News
07 Αυγούστου 2023

Είμαστε μόλις έναν χρόνο μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Για την ακρίβεια, απέχουμε 355 ημέρες από την κορυφαία αθλητική εκδήλωση του πλανήτη.

Για την επιτραπέζια αντισφαίριση η διαδικασία των ολυμπιακών προκρίσεων άρχισε τον Ιούνιο. Από την Ευρώπη μάλιστα, όπου οι φίλοι του αθλήματος θα θυμούνται ότι με το χρυσό μετάλλιο στο διπλό μικτό των Ευρωπαϊκών Αγώνων οι Γερμανοί Κιου Ντανγκ και Νίνα Μίτελχαμ εξασφάλισαν παράλληλα θέση για το Παρίσι. Το Ολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα διεξαχθεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου 2024 στο South Paris Arena στις Βερσαλλίες, ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, χωρητικότητας 6.500 θέσεων και θα φιλοξενήσει πέντε αγωνίσματα: Το απλό ανδρών και γυναικών, το ομαδικό ανδρών και γυναικών και το διπλό μικτό. Το συνολικό όριο συμμετοχών για το άθλημα παραμένει στις 172 θέσεις (86 άνδρες και 86 γυναίκες) και φυσικά είναι μεγάλος στόχος της Ελλάδας να εκπροσωπηθεί κι αυτή τη φορά στη λαμπρότερη αθλητική εκδήλωση. Καθώς λοιπόν, είμαστε ένα χρόνο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κι έχει αρχίσει η προολυμπιακή περίοδος θ’ αναφερθούμε στο σύστημα προκρίσεων για το Παρίσι, που φυσικά ενδιαφέρει άμεσα και την ελληνική πλευρά.

Η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος (ITTF) σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) ετοίμασαν μαζί και εξέδωσαν το Qualification System για το Paris 2024 Olympic Table Tennis Event.
Η ποσόστωση περιλαμβάνει σίγουρα έξι θέσεις της οικοδέσποινας χώρας και δύο θέσεις διεθνείς (Universality, όπως λέγονται) με επιλογή. Κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) έχει μέγιστη ποσόστωση τριών θέσεων για άνδρες και τριών για γυναίκες.

Στο αγώνισμα του ομαδικού θα μετάσχουν από 16 χώρες με μία ομάδα τριών αθλητών ανά ΕΟΕ. Το αγώνισμα του διπλού μικτού θα αποτελείται επίσης από 16 ζευγάρια και μέχρι ένα ανά ΕΟΕ.

Στο αγώνισμα του απλού και ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων μετά την κατανομή της ποσόστωσης του διπλού μικτού, μπορούν να πάρουν μέρος έως και 70 αθλητές/τριες αλλά με μέγιστο αριθμό τεσσάρων αθλητών (δύο άνδρες και δύο γυναίκες) ανά ΕΟΕ. Οι δύο αθλητές με την υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη από κάθε προκρινόμενη στο ομαδικό χώρα θα συμμετάσχουν αυτόματα και στα αγωνίσματα του απλού. Η διοργανώτρια Γαλλία θα έχει εγγυημένες θέσεις συμμετοχής παντού.

Προκρίσεις για το ομαδικό:

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για τις ΕΟΕ να αποκτήσουν μια θέση στο ομαδικό:

1. Ηπειρωτικές προκριματικές διοργανώσεις - έξι ομάδες

Κάθε ηπειρωτική ομοσπονδία της ITTF θα προσδιορίσει μια υπάρχουσα διοργάνωση για να παίξει το ρόλο της ηπειρωτικής διοργάνωσης Ολυμπιακής πρόκρισης.

Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή με την υψηλότερη κατάταξη σε κάθε ηπειρωτική προκριματική διοργάνωση (για την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Ωκεανία) θα λάβει μία θέση ποσόστωσης ομάδας, εκτός από την ηπειρωτική προκριματική διοργάνωση της Παναμερικανικής, που θα διαθέσει δύο θέσεις ποσόστωσης ομάδας.

2. Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού 2024 - Οκτώ ομάδες

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού του 2024 θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024 στο Μπουσάν της Δημοκρατίας της Κορέας. Οι ΕΟΕ των οκτώ προημιτελικών θα εξασφαλίσουν μια θέση ομαδικής ποσόστωσης για το Παρίσι 2024.

3. Παγκόσμια κατάταξη - Μία ομάδα

Η ΕΟΕ (από αυτές, που δεν έχουν ήδη προκριθεί) με την υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη Ομάδων, που δημοσιεύεται αμέσως μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού 2024 (το World Team Ranking του Μαρτίου 2024) θα εξασφαλίσει μία θέση ποσόστωσης ομάδας.

4. Οικοδέσποινα χώρα - Μία ομάδα

Η διοργανώτρια χώρα Γαλλία θα εξασφαλίσει μία θέση ποσόστωσης ομάδας, εάν δεν έχει ήδη προκριθεί μέσω της διαδρομής πρόκρισης.

Προκρίσεις για το διπλό μικτό:

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για τις ΕΟΕ να κερδίσουν μια θέση ποσόστωσης για το μικτό διπλό:

1. Ηπειρωτικές προκριματικές διοργανώσεις - έξι ζευγάρια

Η υψηλότερα καταταγμένη ΕΟΕ σε κάθε ηπειρωτική προκριματική διοργάνωση (για την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Ωκεανία) θα ανταμειφθεί με μία θέση ποσόστωσης μικτού διπλού, εκτός από την ηπειρωτική προκριματική διοργάνωση της Παναμερικανικής, που θα διαθέσει δύο θέσεις ποσόστωσης μικτού διπλού.

2. Προκριματική διοργάνωση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2024 - τέσσερα ζευγάρια

Τα ζευγάρια μικτού διπλού, τουλάχιστον των ημιτελικών, σε καθορισμένη προκριματική διοργάνωση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2024 θα λάβουν μία θέση ποσόστωσης μεικτού διπλού. Μόνο επιλέξιμα ζευγάρια από ΕΟΕ που δεν έχουν ήδη προκριθεί, μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το γεγονός, με μέγιστο ένα ζευγάρι ανά ΕΟΕ.

3. Παγκόσμια κατάταξη - πέντε ζευγάρια

Τα πέντε υψηλότερα σε κατάταξη επιλέξιμα ζευγάρια (που δεν έχουν ήδη προκριθεί και προέρχονται από διαφορετική χώρα, από αυτές που έχουν ήδη προκριθεί) στην παγκόσμια κατάταξη διπλού μικτού, την εβδομάδα 19 του 2024 (Τρίτη 7 Μαΐου 2024), θα λάβουν μία θέση ποσόστωσης.

4. Οικοδέσποινα χώρα - ένα ζεύγος

Η διοργανώτρια χώρα έχει εγγυημένη μία θέση ποσόστωσης μικτού διπλού, εάν δεν έχει ήδη προκριθεί μέσω της διαδρομής πρόκρισης.

Προκρίσεις για το απλό:

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για τις ΕΟΕ να εξασφαλίσουν ποσοστώσεις για τα αγωνίσματα του απλού.

1. Θέση ομαδικής ποσόστωσης - 32 αθλητές (από 16 θέσεις ομαδικής ποσόστωσης). Κάθε ΕΟΕ με μια ομάδα που προκρίθηκε μέσω της οδού πρόκρισης ομάδων αποκτά δύο θέσεις ποσόστωσης για τα αγωνίσματα του απλού.

Οι δύο πρώτοι αθλητές με την υψηλότερη κατάταξη από κάθε ΕΟΕ με ομάδα που έχει προκριθεί στην παγκόσμια κατάταξη της εβδομάδας 25 του 2024 (Τρίτη 18 Ιουνίου 2024) θα αναφέρονται ως προκρινόμενοι για τα αγωνίσματα του απλού.

2. Ηπειρωτικοί προκριματικοί αγώνες ή παγκόσμια κατάταξη απλού - 22 αθλητές και αθλήτριες

Όπως καθορίζεται από κάθε ήπειρο, 22 αθλητές θα αποκτήσουν μια θέση ποσόστωσης είτε μέσω μιας ηπειρωτικής προκριματικής διοργάνωσης είτε μέσω της παγκόσμιας κατάταξης απλού.

Ο αριθμός των θέσεων ποσόστωσης στο απλό, που διαθέτει κάθε ηπειρωτική χώρα είναι:

Αφρική: τέσσερις θέσεις, Ασία: έξι θέσεις, Ευρώπη: έξι θέσεις, Αμερική: πέντε θέσεις, Ωκεανία: μία θέση.

3. Παγκόσμια κατάταξη απλού - έως 15 αθλητές και αθλήτριες

Μέχρι 15 αθλητές θα αποκτήσουν μία θέση ποσόστωσης μέσω της παγκόσμιας κατάταξης απλού της εβδομάδας 25 (Τρίτη 18 Ιουνίου 2024), τηρώντας τις μέγιστες επιτρεπόμενες ποσοστώσεις ανά ΕΟΕ και τις προαναφερθείσες θέσεις ποσόστωσης των ηπειρωτικών χωρών.

* Η μέγιστη ποσόστωση θα είναι 15, ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων ποσοστώσεων μετά την κατανομή της ποσόστωσης του μικτού διπλού.

Θέση καθολικότητας (Universality) - ένας αθλητής

Μία θέση Universality θα διατεθεί σε μια επιλέξιμη ΕΟΕ.

Για τις θέσεις ποσόστωσης Universality, οι αθλητές πρέπει να έχουν εμφανιστεί σε οποιονδήποτε κατάλογο κατάταξης της ITTF από την 1η Ιουλίου 2023 έως τις 23 Ιουνίου 2024.

Χρονοδιάγραμμα πρόκρισης επιτραπέζιας αντισφαίρισης για το Παρίσι 2024

Σε ημερομηνίες, που θ’ ανακοινωθούν: Ηπειρωτική προκριματική διοργάνωση για εθνικές ομάδες και μικτά διπλά της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ωκεανίας

16-25 Φεβρουαρίου 2024: Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, Μπουσάν, Κορέα (προκριματική διοργάνωση για εθνικές ομάδες)

World Team Ranking αμέσως μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Δημοσίευση της παγκόσμιας κατάταξης ομάδων του Μαρτίου και επιλογή της ομάδας μέσω WR

Σε ημερομηνία μέσα στο διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος 2024: Παγκόσμιο Event προκρίσεων στο διπλό μικτό

7 Μαΐου 2024: Δημοσίευση του World Ranking για το διπλό μικτό (Εβδομάδα 19) andεπιλογή ζευγαριού για το διπλό μικτό στο Παρίσι μέσω WR

Εβδομάδα 19/2024 (6–12 May 2024): Ηπειρωτικά QualificationEventsγια το αγώνισμα του απλού. Τουρνουά σε πέντε ηπείρους

18 Ιουνίου 2024: Δημοσίευση του παγκόσμιου πίνακα αξιολόγησης του απλού (Εβδομάδα 25) και προκρίσεις στο αγώνισμα μέσω του WR

Εντός δύο ημερών μετά από κάθε διοργάνωση: Η ITTF επιβεβαιώνει εγγράφως στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές τις θέσεις ποσόστωσης, που απέκτησαν.

Μία εβδομάδα μετά από κάθε διοργάνωση: Οι ΕΟΕ επιβεβαιώνουν στην ITTF τη χρήση των θέσεων ποσόστωσης που τους δόθηκαν.

Εντός πέντε ημερών μετά το προηγούμενο βήμα: Η ITTF κατανέμει εκ νέου όλες τις αχρησιμοποίητες θέσεις ποσόστωσης.

Εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση του WorldRank: Η ITTF επιβεβαιώnει εγγράφως στις ΕΟΕ τις θέσεις ποσόστωσης που αποκτήθηκαν.

Μία εβδομάδα μετά από κάθε διοργάνωση: Οι ΕΟΕ πρέπει να επιβεβαιώσουν στην ITTF τη χρήση των διατεθειμένων θέσεων ποσόστωσης.

Εντός πέντε ημερών μετά από κάθε προηγούμενο βήμα: Η ITTF κατανέμει εκ νέου όλες τις αχρησιμοποίητες θέσεις ποσόστωσης.

Σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί: Η Τριμερής Επιτροπή θα επιβεβαιώσει γραπτώς την κατανομή των θέσεων παγκοσμιότητας στις ΕΟΕ (κατά περίπτωση).

30 Ιουνίου 2024: Η ITTF θα ανακατανείμει όλες τις αχρησιμοποίητες θέσεις ποσόστωσης.

8 Ιουλίου 2024: Παρίσι 2024 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων
Ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

 

 

 

 

Η Αφροδίτη Γιαρένη ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 400μ μικτής ατομικής

 

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics