Breaking News
18 Ιουνίου 2020

Βία, ναρκωτικά, απαγωγές, εξαφανίσεις, φόνοι... Θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα επεισόδιο του CSI: Miami. Όμως, όχι... Είναι η βραχύβια ιστορία του τμήματος μπέιζμπολ του Παναθηναϊκού, που, παρ’ όλα αυτά, πρόλαβε και χάρισε ένα πρωτάθλημα Ελλάδας στον Σύλλογο Μεγάλο, προτού διαλυθεί οριστικά. Γράφει ο Αριστοτέλης Μπενόγλου.


Την περίοδο 2013-2016, η προερχόμενη από τη δεξαμενή των οργανωμένων φίλων του Τριφυλλιού, διοίκηση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, με πρόεδρο -αρχικά- τον Ηλία Μιχαλαριά και τον Δημήτρη Μπαλτάκο στη συνέχεια, αποφάσισε να διευρύνει την «πράσινη» οικογένεια, ιδρύοντας τέσσερα νέα τμήματα: το ράγκμπι ανδρών και γυναικών, το κικ μπόξινγκ, τα e-Sports (πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα που σύστησε τμήμα), το μπέιζμπολ και να επανιδρύσει το χόκεϊ, τμήμα στο οποίο ο αθηναϊκός σύλλογος πρωταγωνιστούσε προπολεμικά, κατακτώντας τίτλους και πετυχαίνοντας σπουδαίες διεθνείς νίκες.

 

Το αμερικανόφερτο μπέιζμπολ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014. Ο Παναθηναϊκός στην ουσία απορρόφησε το έμψυχο δυναμικό του πολυνίκη συλλόγου στο άθλημα, Σπάρτακου Γλυφάδας (6 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδας) του ομοσπονδιακού προπονητή, Τομ Μαζαράκη, του ανθρώπου ο οποίος καθιέρωσε το σπορ στη χώρα μας. Η επίσημη φωτογράφιση της νεοσύστατης ομάδας του Τριφυλλιού πραγματοποιήθηκε εκεί όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το μπέιζμπολ στην Ελλάδα: στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Την άνοιξη του 1946, στο χωμάτινο -ακόμα- τερέν του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τα πληρώματα δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων, του Μιζούρι και του Πρόβιντενς, αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα. Ένδεκα χρόνια αργότερα (1955) ήταν ξανά το ίδιο γήπεδο που φιλοξένησε το δεύτερο χρονικά παιχνίδι της αμερικανικής παιδιάς, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και ελληνικής ομάδας επιλέκτων. Η Λεωφόρος, αυτός ο τόσο ιστορικός πολυαθλητικός και πολιτιστικός χώρος, ο μικρός, ο μέγας, που κανονικά η ελληνική Πολιτεία θα έπρεπε να χαρακτηρίσει διατηρητέο μνημείο...

Ο θυμόσοφος λαός συνηθίζει να λέει πως «ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο». Στις 8 Μαρτίου 2014, παρουσία του προέδρου του Παναθηναϊκού και περίπου 20 φίλων του συλλόγου, οι οιωνοί ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκοί. Το Τριφύλλι, στον πρώτο ιστορικό επίσημο αγώνα της ιστορίας του, επικρατούσε 13-12 του Άρη Θεσσαλονίκης έπειτα από 10 innings (γύρους), ανατρέποντας το εις βάρος του 7-1, για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «πράσινοι» θα φτάσουν έως τον τελικό, όπου θα ηττηθούν 19-9 από το κραταιό Μαρούσι 2004 του καλύτερου, ίσως, Έλληνα παίκτη, Δημήτρη Λόμη. Αυτό, όμως, είναι το μικρότερο κακό απ’ όσα έμελλε να τύχουν στο «καταραμένο» τμήμα τους επόμενους μήνες...

 

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Τώρα έχει Στοίχημα με Live Stream* & Cash out* στα διεθνή πρωταθλήματα *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις.
Κάποια μεμονωμένα περιστατικά, όπως η συμπλοκή μεταξύ παικτών του Παναθηναϊκού και των Leaders Βουλιαγμένης, όταν ένας αθλητής των δεύτερων σήκωσε το ρόπαλό του για να χτυπήσει αντίπαλο (θεωρείται το μέγιστο unfair στο άθλημα και τιμωρείται ακόμα και με δια βίου αποκλεισμό) ή το περιστατικό σε αγώνα πάλι εναντίον της ίδιας ομάδας, όταν ένα μπαλάκι (που στο μπέιζμπολ είναι πολύ βαρύ), έπειτα από χτύπημα παίκτη, κατευθύνθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην κερκίδα, περνώντας ξυστά από το κεφάλι ενός νεογέννητου μωρού, ήταν... η προειδοποίηση. Λες και η παρουσία του Παναθηναϊκού στα μπεϊζμπολικά δρώμενα να εμπεριείχε κάτι δαιμονικό...

Στις 3 Μαΐου 2014, ο 24χρονος Δομινικανός αθλητής του Παναθηναϊκού, Ρανσέλ Χοσέ Μεχία Κρουζ, κλειδώνει το διαμέρισμά του στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι και μεταβαίνει στο Μοναστηράκι για να συναντήσει έναν δικηγόρο, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να του εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα που τόσο επιθυμούσε ο άτυχος παίκτης. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα. Η εξαφάνιση του Κρουζ θα απασχολήσει την Αγγελική Νικολούλη και την εκπομπή «Φως στο Τούνελ», καθώς και το σύνολο των ΜΜΕ. Όπως αποδείχτηκε στην πορεία της έρευνας, ο δικηγόρος ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει -με το αζημίωτο- τον Κρουζ, εκτός από μέλος σπείρας που αποσπούσε σημαντικά ποσά από τα θύματά της, ήταν και ο δολοφόνος. Τον Οκτώβριο του 2018, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών θα τον καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά. Μέχρι σήμερα, η σορός του καλοκάγαθου Ρανσέλ αγνοείται...

Η απώλεια του μπεϊζμπολίστα από τον Άγιο Δομίνικο, σε αγωνιστικό επίπεδο, δεν θα στοιχίσει στους «πράσινους», οι οποίοι θα συνεχίσουν την προέλασή τους στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Συνεχείς νίκες απέναντι στο Μαρούσι 2004, τον Άρη, τους Leaders Βουλιαγμένης, την Ευρυάλη και τον Μίλωνα Νέας Σμύρνης θα χαρίσουν στον Παναθηναϊκό τη συμμετοχή τους στους τελικούς, όπου τους περίμενε η ομόχρωμη ομάδα του Αμαρουσίου. Όμως, στην ομάδα των βορείων προαστίων είχαν αρχίσει οι εσωτερικές προστριβές μεταξύ των παικτών και της διοίκησης. Ως απόρροια αυτών των γεγονότων, το Μαρούσι δεν θα εμφανιστεί σε κανέναν από τα τρία παιχνίδια (τα οποία ο Παναθηναϊκός κέρδισε 9-0 άνευ αγώνα) και ο Σύλλογος Μεγάλος θα στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας για πρώτη -και τελευταία- φορά στην ιστορία του.

Τελικά, έπειτα από συνεχείς καταγγελίες -που καταρρίφθηκαν πανηγυρικά στα δικαστήρια- ανθρώπων του Άρη Θεσσαλονίκης (που είχε αποκλειστεί εύκολα στα ημιτελικά από το Τριφύλλι) για αντικανονική συμμετοχή αθλητών του Παναθηναϊκού και έντονες εξωαγωνιστικές διαμάχες, το ΑΣΕΑΔ θα επικυρώσει τον «πράσινο» τίτλο, στις 15 Μαΐου 2015. Την τελευταία ημέρα του μήνα, μάλιστα, σύσσωμη η ομάδα του Παναθηναϊκού θα παρελάσει στο ημίχρονο του αγώνα Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0 για τα Play off της Super League, κρατώντας το τρόπαιο του πρωταθλητή. Μαζί με αυτήν, το χορτάρι του «Απόστολος Νικολαΐδης» πάτησαν οι ομάδες καταδύσεων, ελληνορωμαϊκής πάλης και σκοποβολής του Ομίλου, οι οποίες επίσης κατέκτησαν πανελλήνιους τίτλους.
Όλα προοιώνιζαν ένα λαμπρό μέλλον, καθώς η ομάδα πετύχαινε, εκτός από εγχώριες, και διεθνείς διακρίσεις. Στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο που διεξήχθη στο γήπεδο του Ελληνικού, η ομάδα μπέιζμπολ θα καταγράψει τις τελευταίες νίκες οποιουδήποτε τμήματος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ δύο αθλητές της θα μετάσχουν στη Μικτή Ευρώπης: οι Ισπανοί Μπλέικ Οτσόα και Λέσλι Νακάρ, τον Μάρτιο του 2015. Το Τριφύλλι γινόταν σιγά σιγά Μεγάλο ΚΑΙ Τρανό σε ένα ακόμα ομαδικό σπορ.
Η «κατάρα» του μπέιζμπολ, όμως, δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα...

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ένας από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές και αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Χατζηκυριάκος (ο οποίος ήταν και πρώην μοντέλο), θα συλληφθεί για διακίνηση κοκαΐνης. Στην κατοχή του βρέθηκαν 27 κιλά «λευκής σκόνης», αξίας περίπου 1.500.000 ευρώ. Ο 38χρονος, τότε, Χατζηκυριάκος θα κριθεί προφυλακιστέος και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ως όφειλε, θα διαγράψει από τα μητρώα του τον αθλητή, κάτι που θα ανακοινώσει και δημόσια.

Αυτή ήταν και η χαριστική «ροπαλιά» στα όνειρα που είχαν οι άνθρωποι του Τριφυλλιού για μακροημέρευση και αγωνιστική κυριαρχία σε ένα άθλημα που -κακά τα ψέματα- δεν ταίριαξε ποτέ στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, ο οποίος αγνοεί παντελώς τους βασικούς του κανόνες και το γνωρίζει μόνο μέσα από τις αμερικανικές ταινίες.

Σε μία από αυτές, το Christine του Τζον Κάρπεντερ (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ), ένα αυτοκίνητο μάρκας Πλίμουθ εκδικείται όσους θεωρεί απειλή για εκείνο και τον ιδιοκτήτη του. Στο τμήμα μπέιζμπολ του Παναθηναϊκού κανείς δεν έμαθε ποτέ ποια ήταν η αντίστοιχη «Christine». Όπως, επίσης, δεν μαθεύτηκε ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι προέβησαν σε δολιοφθορά στο μοναδικό γήπεδο μπέιζμπολ της χώρας, το γήπεδο του Ελληνικού, εμποδίζοντας κάθε συνέχιση αγωνιστικής δράσης, σαμποτάροντας την προσπάθεια του αρχηγού του «πράσινου» τμήματος, Νίκου Δεπούντη (ο οποίος ετοίμαζε ενίσχυση της ομάδας) και καταδικάζοντας το άθλημα σε σταδιακό αφανισμό.

Με την Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Μπέιζμπολ (ΕΟΦΜ) να έχει εδώ και χρόνια διαλυθεί, το άθλημα, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ελάχιστων ρομαντικών, δεν βρίσκεται απλώς σε τέλμα, αλλά έχει ξεστομίσει τον επιθανάτιο ρόγχο του. Ομοίως και ο Panathinaikos Baseball Club, ο οποίος έπαψε να υφίσταται από το φθινόπωρο του 2015.

Το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας 2014 που κοσμεί την είσοδο του κλειστού γυμναστηρίου «Παύλος Γιαννακόπουλος», οι εγχώριες και ευρωπαϊκές νίκες, ακόμα και το home run που επιτεύχθηκε από τον «πράσινο», Τζέιμς Κομνηνάκη (το μοναδικό που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, με το μπαλάκι να καταλήγει εκτός γηπέδου - συμβαίνει σχετικά σπάνια σε αγώνες μπέιζμπολ) είναι πλέον ευχάριστες, αλλά μακρινές «πράσινες» αναμνήσεις που, όμως, καλύφθηκαν πλήρως από το «μαύρο» του θανάτου και το «λευκό» της κοκαΐνης στις αναμνήσεις των ελάχιστων «πιστών» που βρέθηκαν κοντά στην ομάδα, όσο εκείνη αγωνιζόταν στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου...
sdna.gr

Σχετικά Άρθρα

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics