Breaking News
29 Νοεμβρίου 2020

Η κορυφαία πρωταθλήτρια του επί κοντώ, μιλάει αποκλειστικά για όλους και όλα
Θοδωρής Νταβέλος 

 

Είναι η κορυφαία αθλήτρια της Ελλάδας. Είναι η κορυφαία αθλήτρια του κόσμου στο επί κοντώ. Είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, αυτή που κατέκτησε το Diamond League, η ανίκητη Κατερίνα Στεφανίδη. Το όνομα της κάνει συχνά πυκνά το γύρο της υφηλίου. «Μιλάει» με τα έργα αλλά και τα λόγια της.

Η Στεφανίδη, δεν κρύβεται πίσω από τις επιτυχίες της. Βγαίνει μπροστά, συγκρούεται, διεκδικεί. Τις τελευταίες εβδομάδες δεν δίστασε να βρεθεί απέναντι στην Πολιτεία, να επικοινωνήσει ένα χρόνιο όπως αποδείχθηκε πρόβλημα με τα πριμ στον κλειστό στίβο (και όχι μόνο) και να πετύχει να δοθεί νομοθετική λύση. Η Στεφανίδη μιλάει σήμερα για όλους και για όλα στο sports3.gr. Και βεβαίως, απαντάει στην ερώτηση για τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ. Η απάντηση της μάλιστα, είναι πολύ δηκτική.

– Τί σε ώθησε να βγεις «κατά μέτωπο» εναντίον της Πολιτείας και του Λευτέρη Αυγενάκη;

«Δεν ήταν ποτέ στόχος μου να βγω εναντίον της Πολιτείας ή του κ.Αυγενάκη. Εξάλλου δεν ήξερα και ποιανού λάθος ήταν που μας ζητούσαν χρήματα πίσω ή ότι προσπαθούσαν να βγάλουν τον κλειστό στίβο από τα πριμ. Για να πω και την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει και ποιανού λάθος ήταν που συνέβαινε όλο αυτό. Σίγουρα είναι κάτι που αντιμετωπίσαμε εμείς φέτος και καμία άλλη χρονιά αλλά ποτέ δεν ήταν στόχος μου να βγω εναντίον του υπουργού ή της Πολιτείας. Ο στόχος μου ήταν να ενημερώσω τον κόσμο καθώς αυτό συμβαίνει τους τελευταίους δυο μήνες και κανένας δεν το γνώριζε , και όποιος το γνώριζε έκανε τσιμουδιά και να βρεθεί μια γρήγορη λύση γιατί δεν ήμουν μόνο εγώ αυτή που επηρεαζόταν αλλά πολλοί ακόμη πρωταθλητές και συναθλητές μου, οι οποίοι μάλιστα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από ό,τι είχα εγώ.»

Πώς κρίνεις την αντίδραση του αλλά και του ΓΓΑ, Γιώργου Μαυρωτά που έχει διατελέσει και σπουδαίος αθλητής;

«Ο κ.Μαυρωτάς για να πω τη αλήθεια μέχρι τότε που έγινε η ανάρτηση, ήταν ο μόνος μέσα από το υπουργείο που μου είχε απαντήσει σε e-mail, και έστω και έτσι με tweet, θεώρησα τη απάντηση του σχετικά ευγενική, παρά τον ενικό που ενόχλησε κάποιους άλλους προσωπικά, εμένα όχι. Ο κ.Αυγενάκης φάνηκε πιο ενοχλημένος στην απάντηση του. Επαναλαμβάνω, σκοπός μου δεν ήταν να βγω απέναντι του, ούτε αντιπολίτευση κάνω όπως λένε κάποια Μέσα, ούτε τίποτα τέτοιο. Εγώ ήθελα να βρεθεί μια λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα και περισσότερο και από αυτό να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας ενημερώσουν. Γιατί ήμασταν δυο μήνες με κλειστά τα μάτια χωρίς να ξέρουμε τί συμβαίνει. Δεν παίρνω τίποτα προσωπικά, και συνεχίζω κανονικά την προπόνηση μου χωρίς να ασχολούμαι με πολιτικά προβλήματα και θέματα.»

Με τον Γιουσέιν Μπολτ.

Πώς κρίνεις την εξέλιξη με την νομοθετική πρωτοβουλία; Σε κάλυψε; Δόθηκε λύση;

«Η νομοθετική ρύθμιση όπως την έχω διαβάσει και όπως νομίζω πέρασε από τη Βουλή, λύνει σαφώς το πρόβλημα για τον κλειστό οριστικά, όχι μόνο για εμάς αλλά και μελλοντικά προκειμένου να μην υπάρχει άλλο πρόβλημα. Λύνει το πρόβλημα και για την 25άρα πισίνα, όπου ξέρω τουλάχιστον δυο κολυμβητές που είχαν πρόβλημα με το πριμ. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζω ακόμη αθλητές, νυν πρωταθλητές που συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα με τα πριμ για διαφορετικές προτάσεις του νόμου και θέλω να ελπίζω πως, αφού ξεκίνησε η κίνηση να διορθωθούν κάποια πράγματα για τους πρωταθλητές της χώρας μας, θα το προχωρήσουν να λύσουν τα προβλήματα και των υπολοίπων και όχι μόνο τα δικά μας.»

Το 2020 φεύγει ουσιαστικά χωρίς αγώνες. Πήγε πίσω η προετοιμασία σου εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων;

«Το 2020 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για εμένα. Ανεξάρτητα του κορονοϊού και της έλλειψης αγώνων, αντιμετώπισα έναν μεγάλο τραυματισμό. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήμουν με πατερίτσες και μπότα. Το χειρότερο ήταν πως δεν ξέραμε ποιό ήταν ακριβώς το πρόβλημα για να γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα πάρει για να διορθωθεί. Ποτέ δεν έφυγε και τελείως για να πω την αλήθεια, αλλά είναι βελτιωμένο κατά 95% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και τώρα πρέπει να είμαι αρκετά προσεκτική με πράγματα που κάνω. Δεν μπορώ να μιλήσω για προετοιμασία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων καθώς αλλάζουμε χρονιά και μιλάμε για μια νέα χρονιά, μια δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιακή χρονιά. Με όλα αυτά όμως, για μένα η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μια θετική εξέλιξη, όσο τέλος πάντων θετικά μπορεί να δει κάποιος το 2020, καθώς λόγω του τραυματισμού δεν είχα προετοιμαστεί σωστά. Και ήδη τώρα, οι δυο μήνες προπόνησης δεν έχουν καμία σχέση με τη προετοιμασία που έκανα πέρυσι.»

Αν όλα πάνε καλά, ποιοί είναι οι στόχοι του 2021;

«Γενικά έχουμε κάνει ένα βήμα πίσω και προσπαθούμε όλα να τα δούμε βήμα –βήμα όπως κάναμε και πριν τέσσερα χρόνια. Γιατί αλλιώς, θα αποτρελαθείς. Ο πρώτος στόχος λοιπόν είναι να πάει καλά η προπόνηση, και να συνεχίσω να είμαι υγιής. Οι μικροτραυματισμοί που υπάρχουν είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε είναι ένας μεγάλος τραυματισμός που θα με κρατήσει πολύ έξω. Έχουμε στο μυαλό μας τον κλειστό αν και όπως πάει η κατάσταση δεν μπορώ να πιστέψω πως θα διεξαχθούν αγώνες στον κλειστό στίβο. Στο πρόγραμμα όμως υπάρχουν δυο πρωταθλήματα, το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο του κλειστού που δεν έχουν ακυρωθεί και τα έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό που προς το παρόν ξέρουμε είναι ότι πρέπει να μπούμε δυο εβδομάδες σε καραντίνα πριν το Παγκόσμιο στην Κίνα, και ενώ δυο εβδομάδες νωρίτερα είναι το Ευρωπαϊκό. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει πως πρέπει να επιλέξουμε σε ποιό από τα δυο πρωταθλήματα θα αγωνιστούμε. Ακόμη, δεν το έχουμε κάνει. Συνεχίζουμε την προετοιμασία μας και βλέπουμε.»

Με τον σύζυγό της, Μίτς Κρίερ.

Το μεγάλο ραντεβού όμως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και εσύ καλείσαι να υπερασπιστείς τον τίτλο του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

«Σαφώς, ο μεγάλος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι. Και όλες μας οι αποφάσεις θα έχουν να κάνουν με αυτό. Μπορεί να κάνουμε κλειστό, μπορεί και να μην κάνουμε, αναλόγως και πώς θα είναι η υγεία μου και δεν θέλω να βιαστούμε να προχωρήσουμε χωρίς να είναι έτοιμο το σώμα μου. Θα ήθελα αν όλα είναι καλά να κάνω και τα δυο πρωταθλήματα που προανέφερα. Όλα όμως φαίνονται πολύ μακριά, έχουμε τέσσερις μήνες μέχρι τον Μάρτιο και ελπίζω όσο έρχονται πιο κοντά οι αγώνες να έχουμε μια καλύτερη εικόνα τί θα γίνει.»

Πώς περνάς το διάστημα αυτής της δεύτερης καραντίνας;

«Βρισκόμαστε με τον Μιτς στην Αμερική ενώ την πρώτη καραντίνα την περάσαμε στην Ελλάδα. Σαφέστατα παίρνουν περισσότερα μέτρα όσο περνάει ο καιρός και μπαίνουμε στον χειμώνα. Η Αμερική πάντως δεν έφτασε στο σημείο όπως στην Ελλάδα να στέλνουμε π.χ. μηνύματα. Έκλεισαν πολλά μαγαζιά στη αρχή, αυτό που συμβαίνει είναι να μην μπορείς να πηγαίνεις σε εστιατόρια και να παίρνεις take out …Και εμείς όταν πηγαίνουμε για προπόνηση, πηγαίνουμε με μάσκα και την βγάζουμε μόνο όταν αρχίζουμε την προπόνηση. Και ο Μιτς όταν δεν κάνει προπόνηση μαζί μου, φοράει επίσης την μάσκα. Κατά τα άλλα για μας η ζωή δεν είναι πολύ διαφορετική στη δεύτερη καραντίνα κυρίως γιατί είμαστε στις ΗΠΑ και βασικά καθώς έτσι και αλλιώς πηγαίναμε σπίτι-προπόνηση-σπίτι.»

Πώς σχολιάζεις αυτούς τους διαδραστικούς αγώνες που έλαβες μέρος;

«Οι virtual αγώνες που έγιναν το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει η κανονική θερινή περίοδος αγώνων όπου έγιναν και 15 περίπου νορμάλ μήτιγκ ακόμη και με θεατές σε κάποιες περιπτώσεις και χώρες, ήταν ενδιαφέροντες. Δεν θέλω όμως να λάβω πάλι μέρος (γελάει). Για παράδειγμα στο Diamond League της Ζυρίχης, όπου δεν είχα αντίπαλο μαζί μου και έπρεπε όλες να τις βλέπω στην τηλεόραση και μέσα στο στάδιο ήμασταν όλα και όλα δέκα άτομα, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Περισσότερο από όλα με δυσκόλεψε πως δεν ήταν εκεί οι αντίπαλες μου. Γιατί, νομίζω η ενέργεια που έχουμε, την δίνει η μία στην άλλη και ουσιαστικά δίνουμε κίνητρο η μία στην άλλη να τα πάμε καλύτερα. Ελπίζω, σύντομα και με τα εμβόλια όλα να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πάλι τέτοιους αγώνες γιατί είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Ίσως οι νέοι αθλητές που δεν έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο να αντιμετώπισαν λιγότερα προβλήματα από εμάς.»

Θα ήθελες να σχολιάσεις τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ;

«Με την πολιτική δεν ασχολούμαι ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Αμερική. Οι εκλογές, ήταν ένα σώου γενικότερα, και με τα debate και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για δυο εβδομάδες περίπου. Πλέον, δεν θα αλλάξει κάτι, έχει νικήσει ο Μπάιντεν, ο περισσότερος κόσμος είναι χαρούμενος. Για να πω την αλήθεια, ένας πολιτικός είναι πολιτικός ανεξαρτήτως σε ποιό κόμμα είναι για αυτό τον λόγο και δεν έχω πολιτικοποιηθεί ποτέ. Δεν θα αλλάξει η ζωή μας επειδή εκλέχθηκε ο Μπάιντεν και όχι ο Τραμπ. Σίγουρα κάποιοι για κοινωνικούς ή άλλους λόγους, χαίρονται περισσότερο με αυτή την αλλαγή.

Δεν θα αλλάξει όμως κάτι. Θεωρώ πως αν κάποιος πιστεύει ότι ένα κόμμα έχει όλες τις λύσεις και όλες τις απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα, φοράει κάποιου είδους πολιτικές παρωπίδες. Και για αυτό δεν είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και δεν θα ήμουν ενθουσιασμένη και με την άλλη επιλογή. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ήταν. Και για αυτό δεν παίρνω καμία μεγάλη θέση και σε καμία χώρα.»

Σε λίγες εβδομάδες θα γίνουν εκλογές στο ΣΕΓΑΣ. Γνωρίζεις ασφαλώς τις δυο κινήσεις που υπάρχουν. Θα ήθελες να κάνεις κάποιο σχόλιο;

«Πριν από 1,5 μήνα όλοι οι αθλητές του στίβου ανεβάσαμε μια επιστολή που ουσιαστικά ζητούσε να έρθουν οι δύο κινήσεις που διεκδικούν την προεδρία του ΣΕΓΑΣ σε επαφή μαζί μας. Για να λέμε την αλήθεια, την νυν ηγεσία του ΣΕΓΑΣ την γνωρίζουμε. Θέλαμε να έρθουμε σε επαφή και με την νέα κίνηση. Δυστυχώς από αυτή τη νέα κίνηση δεν ήρθε κανένας σε επαφή μαζί μας, κάτι που ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό ειδικά όταν κατεβαίνουν με το μότο «ο αθλητής μπροστά, ο αθλητής πρώτα». Θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για μια καθαρά προεκλογική επιλογή καθώς έχουν πει πως δεν θέλουν να μας συσχετίσουν με τα προεκλογικά δρώμενα. Ελπίζω, μετά τις εκλογές να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να μας γνωρίσουν καλύτερα και να μάθουν τα προβλήματα μας, γιατί νομίζω πως μέχρι τώρα απλά τα φαντάζονται.»
sports3.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics