Breaking News
04 Αυγούστου 2020

Κοντά πέντε μήνες μετά τις πρώτες αναβολές στους διεθνείς αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης η αβεβαιότητα παραμένει για το πότε και με ποιες συνθήκες θα γίνει η επιστροφή στη δράση. Στην Ελλάδα οι αθλητές και οι αθλήτριες των προεθνικών ομάδων είναι σε διακοπές και με τα σημερινά δεδομένα έχουν δώσει το πρώτο ραντεβού για τη νέα σεζόν τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με αυτή την αφορμή έκανε δηλώσεις στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., από την Κρήτη όπου ξεκουράζεται, ο εθνικός προπονητής Κώστας Βατσακλής. Τόνισε ότι η μεγάλη απραξία έχει φέρει αλλαγές σε όλα τα αθλήματα και πλέον καθορίζουν τα πράγματα οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τα μέτρα καταπολέμησής του ανά τον κόσμο. Εξέφρασε την αμφιβολία του για τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών 2020 στην προγραμματισμένη ημερομηνία, τον Σεπτέμβριο (15-20), αλλά σημείωσε ότι οι διεθνείς θα είναι έτοιμοι όποτε κι αν έρθει η επανέναρξη. Εκτίμησε ότι στην προσπάθεια ολυμπιακής πρόκρισης δεν θα επηρεάσει τον κορυφαίο αθλητή μας Παναγιώτη Γκιώνη η μετάθεση των αγώνων του Τόκιο, ενώ στάθηκε στην αναγκαστική ματαίωση του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων. Επίσης, μίλησε με έμφαση για τα σοβαρά προβλήματα με το δάπεδο και τον φωτισμό στην ομοσπονδιακή αίθουσα, τα οποία χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

«Οι προεθνικές ομάδες αρχίζουν προετοιμασία τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρώτα ο Θεός βέβαια, αφού πάντα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο ακριβής αριθμός και τα ονόματα των προσκληθέντων θ’ ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Πάνω-κάτω θα είναι οι ίδιοι, όπως πριν από τις διακοπές και ίσως με την προσθήκη ορισμένων αθλητών, που διακρίθηκαν στα Πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων», ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και σχετικά με την έλλειψη αγώνων και την πιθανότητα σύντομης επιστροφής στα διεθνή τουρνουά, δήλωσε: «Σίγουρα η απραξία τόσων μηνών έχει φέρει πολλές αλλαγές και στη χώρα μας και παντού. Και σε όλα φυσικά τα αθλήματα, όχι μόνο στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Παρόλα αυτά, μόλις βγει ένα πρόγραμμα και θα ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι όντως θα γίνει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Για μένα πάντως, είναι αμφίβολη η διεξαγωγή του, διότι έχουμε μπροστά μας κάτι παραπάνω από έναν μήνα, στην Πολωνία έχουμε καθημερινά αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και αναρωτιέμαι πώς θ’ ανταποκριθούν οι άλλες ομοσπονδίες, πώς και με ποιες συνθήκες θα έχουμε αγώνες εκεί. Γενικώς, άλλα πράγματα καθορίζουν τώρα το τι θα γίνει και το ξέρουμε καλά όλοι. Από την οικονομική κρίση που θα επέλθει, μέχρι τις απαγορεύσεις στην εναέρια κυκλοφορία, τα λοκ ντάουν, τους εμβολιασμούς… Κυκλοφορούν πολλά σενάρια και δεν ξέρεις τι να πρωτοπιστέψεις. Προσωπικά πάντως κι επειδή είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος πιστεύω ότι εμείς σαν Έλληνες και ειδικότερα η ευρύτερη οικογένεια της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα προχωρήσουμε υγιείς. Θα δείξουμε την κατάλληλη προσοχή, θα κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων, θ’ ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται και θα μπορέσουμε να μπούμε ξανά τον Σεπτέμβριο σε κανονικούς ρυθμούς».

Φυσιολογικό είναι να επηρεάζονται και οι διεθνείς από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, ωστόσο ο επικεφαλής προπονητής στο Σ.Ε.Φ. επισημαίνει: «Υπάρχει διάθεση. Τα παιδιά έχουν πάρει ατομικά προγράμματα για το καλοκαίρι. Σας θυμίζω ότι ήμασταν η πρώτη ομοσπονδία, που άρχισε προπονήσεις μετά το λοκ ντάουν, επομένως δεν χάσαμε τόσον καιρό όσο άλλα αθλήματα. Μιλάμε καθημερινά με τα παιδιά ακόμη και σε αυτή την περίοδο και το κάθε ένα μάς ενημερώνει για το τι κάνει και στις διακοπές του ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Τα παιδιά δούλευαν μέχρι 20 Ιουλίου περίπου και τώρα ένας μήνας διακοπών χρειάζεται σε όλους μας».

Η πανδημία Covid-19 έφερε και τη μετάθεση του Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 κι ενώ η Ελλάδα περίμενε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Γκιώνη. Πώς αντιμετωπίζει άραγε αυτή τη μεγάλη αλλαγή ο ομοσπονδιακός προπονητής; «Με τον Παναγιώτη βρεθήκαμε εδώ στην Κρήτη και μιλήσαμε. Έχει κάνει φυσική κατάσταση, το σώμα του είναι καλά και δεν έχει πάρει βάρος. Θέλω να πιστεύω ότι οι αλλαγές θα τον βοηθήσουν ούτως ώστε να προκριθεί για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι επαναλαμβάνω ότι, αν η κορυφαία διοργάνωση γινόταν φέτος, θα ήταν στους συμμετέχοντες. Σίγουρα θα έχει έναν επιπλέον χρόνο στην ηλικία του, αλλά με τα τουρνουά, που έχει πάει και τους βαθμούς που έχει διασφαλίσει, νομίζω ότι η αλλαγή θα τον βοηθήσει. Δεν ξέρει τι θα γίνει και με την Ιαπωνία και το διασυλλογικό πρωτάθλημα, στο οποίο έχει συμφωνήσει ν’ αγωνιστεί. Παραμένει άγνωστο με ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν τα ματς κι αν θα πρέπει να μπαίνουν σε περιορισμούς όσοι ταξιδεύουν για την ιαπωνική λίγκα. Σε γενικές γραμμές όλα είναι κάπως ρευστά».

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων 2020 ήδη ακυρώθηκε και οι νεαροί πρωταθλητές μας έχασαν τη μεγάλη διοργάνωση, που κάθε χρόνο περιμένουν ανυπόμονα. Ο Κώστας Βατσακλής έκανε σχετικό σχόλιο, καθώς έβγαλε θετικά συμπεράσματα από τα Πανελλήνια ηλικιακά πρωταθλήματα μετά την καραντίνα και ήθελε να δει τους διεθνείς μας να μετρούν δυνάμεις και στο εξωτερικό.

«Παρακολούθησα από κοντά αγώνες στα Πανελλήνια πρωταθλήματα και είχα και γενική ενημέρωση. Το γεγονός ότι οι διοργανώσεις μεταφέρθηκαν στα μέσα του καλοκαιριού ίσως είχε κάποιο αντίκτυπο στην απόδοση των πιο μεγάλων παιδιών του Λυκείου, που είχαν γράψει νωρίτερα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ίσως διάβασαν και σταμάτησαν περισσότερο καιρό τις προπονήσεις. Το ευχαριστώ πάντως, για μένα, όπως πρέπει να συμβαίνει για κάθε προπονητή, είναι ότι νέα παιδιά, όπως η Γκαϊντατζή, όπως ο Μαδέσης, διακρίθηκαν παίζοντας καλό πινγκ πονγκ κι αυτό μας δίνει ελπίδες για το μέλλον. Συγχαρητήρια σε όλους που κατάφεραν κι αγωνίστηκαν στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις και τουλάχιστον από αυτά, που κατάφερα να διαπιστώσω, το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Είδαμε τον Μαδέση να κατακτά δύο χρυσά μετάλλια, την Γκαϊντατζή να μετέχει σε δύο τελικούς, τη Μεραμβελλιωτάκη να παίρνει τίτλο, φυσικά την Παπαδημητρίου, τον Μήτκα, τον Γιαννούτσο και άλλους να διακρίνονται, παιδιά δηλαδή, που είναι το μέλλον της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Έκαναν προπόνηση όλη αυτή την περίοδο, αγωνίστηκαν δυναμικά και σωστά και είναι κρίμα να μην τους δούμε με ξένους αντιπάλους. Είναι σημαντικό γεγονός λοιπόν, η ματαίωση του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων, όμως από την άλλη θα ήταν επικίνδυνη η διεξαγωγή του, διότι μιλάμε για μικρούς σε ηλικία αθλητές, που δεν μπορούν να κρατούν αποστάσεις».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει επικοινωνήσει και με ξένους προπονητές σε όλο αυτό το διάστημα της αναστολής διεθνών αγώνων και διαπιστώνει γενική αβεβαιότητα με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. «Όλοι οι συνάδελφοι στο εξωτερικό, γιατί μιλάω με αρκετούς εδώ και καιρό, εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με μένα. Κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Σε κάποιες χώρες δεν έχουν μπει καν σε ρυθμούς, αφού τους έχει βρει και το καλοκαίρι, ορισμένοι αθλητές κάνουν προπονήσεις σε ατομικό επίπεδο, σε άλλες χώρες δεν γίνονται προετοιμασίες και ο καθένας περιμένει να δει τι θα ισχύσει. Οι εξελίξεις τρέχουν και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κυλήσει η νέα χρονιά. Ακολουθούμε τις οδηγίες με τα πρωτόκολλα και πάμε μέρα-μέρα. Όσο για πιθανές αλλαγές, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη ρευστότητα είναι το εξής: «Η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος (σ.σ. ITTF) έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι τα διπλά μπορεί να μην τα έχουμε στα διεθνή τουρνουά (άρα και το διπλό μικτό να κινδυνεύει να βγει από το πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο) αλλά για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η ευρωπαϊκή (σ.σ. ETTU) μάς ζητάει να δουλέψουμε τα διπλά!».

Το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση λοιπόν, παράλληλα με τα δυνατά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό είναι η βασική έγνοια, ωστόσο ο Κώστας Βατσακλής δεν μπορεί να ξεχάσει στιγμή τα σοβαρά θέματα, που από καιρό έχουν ανακύψει στο προπονητήριο του Σ.Ε.Φ. με φθορές σε πάτωμα και φώτα κι εκπέμπει SOS ζητώντας τη στήριξη του κράτους. «Μακάρι να μπορούσαμε να φτιάξουμε την ομοσπονδιακή αίθουσα με τη βοήθεια της πολιτείας. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τον κορωνοϊό είναι η αίθουσα στο ΣΕΦ. Πρέπει να φτιαχτούν το πάτωμα και τα φώτα επειγόντως, γιατί αλλιώς τον χειμώνα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Σχετικά Άρθρα

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics