Breaking News
24 Ιανουαρίου 2021

Το να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή και το να φροντίζουμε να κινούμαστε ή να κάνουμε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση είναι ιδανικός τρόπος ζωής που καλό είναι να γίνει συνήθεια σε όλους μας.

Το να ξεφεύγουμε που και που και να τρώμε το γλυκό μας ή κάποιο φαγητό με παραπάνω λιπαρά (μιλώντας πάντα για τα κορεσμένα και τα τρανς) είναι κάτι επίσης φυσιολογικό, αλλά καλό είναι να γίνεται με μέτρο και να μην φτάνουμε στα όρια του να αυξάνουμε συνεχώς το βάρος μας. Παρακάτω θα βρείτε 12 συμβουλές, βασισμένες στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), που ακολουθώντας τες θα δείτε πολύ μεγάλες διαφορές στην καθημερινότητά σας και την υγεία σας.

1. Ακολουθείστε τον κανόνα των 5:2 λαχανικών και φρούτων.

Προσθέστε στη διατροφή σας τουλάχιστον 5 λαχανικά και το πολύ 2 φρούτα ημερησίως. Με αυτή την αναλογία θα καταφέρετε να πάρετε όλες τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση για να λειτουργεί σωστά.

2. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης…

Φέρνουν κορεσμό και περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου.

3. Πιείτε αρκετό νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας, μια και ο οργανισμός χρειάζεται να ενυδατώνεται σωστά καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν είστε γυναίκα, φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα (8 ποτήρια) νερό ημερησίως, και αν είστε άντρας, 2.5 λίτρα (10 ποτήρια). Αυτό βέβαια αυξομειώνεται ανάλογα την άσκηση που κάνετε, καθώς και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

4. Κάντε μικρά συχνά γεύματα!

Φροντίστε να κάνετε συχνά γεύματα ανά δύο με τρεις ώρες και να μην αφήνετε τον οργανισμό σας να πεινάσει!

5. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.

Μάθετε να μαγειρεύετε και να φτιάχνετε το φαγητό σας από το μηδέν! Αυτό σημαίνει ότι θα ξέρετε τι ακριβώς περιέχει και πώς έχει μαγειρευτεί. Επίσης, μπορείτε να βάλετε τη σωστή ποσότητα στο πιάτο σας, σε αντίθεση με όταν θα παραγγείλετε ή φάτε ένα έτοιμο γεύμα που πιθανόν θα περιέχει περισσότερη ποσότητα από αυτή που θα πρέπει να καταναλώσετε. Αποφεύγετε γενικότερα να αγοράζετε έτοιμα γεύματα ή να παραγγέλνετε πολύ συχνά απ’ έξω!

6. Μάθετε να τρώτε πρωινό!

Το γεύμα που φαίνεται να έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό και να βοηθάει στη μείωση της παχυσαρκίας και στη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους είναι το πρωινό. Για αυτό φροντίστε πάντα να τρώτε και να μην το παραλείπετε! Έτσι κι αλλιώς, Από πού θα γεμίσετε ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας;

7. Μάθετε να μασάτε την τροφή σας πολλές φορές και να τρώτε αργά!

Το να τρώμε το φαγητό μας αργά και να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να σταματήσουμε να τρώμε την στιγμή που θα νιώσουμε χορτάτοι.

8. Βάλτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά για έναν ενήλικα τουλάχιστον μισή ώρα μέτρια έως έντονη άσκηση την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα. Φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά έντονο περπάτημα, κολύμπι, χορό, ποδήλατο ή ελλειπτικό.

9. Ελαττώστε την κατανάλωση ζάχαρης.

Το να τρώμε γλυκά κάποιες φορές την εβδομάδα δεν είναι κάτι που αυτόματα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η υπερκατανάλωση όμως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ένας ενήλικας που καταναλώνει 2000 kcal ημερησίως, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 γρ. (12 κ.γ. σακχάρων) την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας.

10. Περιορίστε την κατανάλωση σε αλάτι.

Φροντίστε να μην ξεπερνάτε τα 5 γρ. ημερησίως. Η υπερβολική χρήση αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

11. Να κοιμάστε 7 με 8 ώρες ημερησίως.

Και ο ύπνος είναι κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής! Το να κοιμόμαστε αρκετές ώρες και να δίνουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να ξεκουράζεται και να "φορτίζει τις μπαταρίες του", είναι απαραίτητο για να λειτουργεί ο οργανισμός σωστά και αποτελεσματικά.

12. Μειώστε το άγχος… η καλή ψυχολογία είναι απαραίτητη!

Φροντίστε να κάνετε πράγματα που σας γεμίζουν, καθώς περνάτε καλά με τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας. Είναι και αυτό κομμάτι μιας καλής υγείας και ισορροπημένης ζωής, που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε προκύπτει στην καθημερινότητα... όσο καλύτερα γίνεται!

Άκης

Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της Διατροφολόγου του Kitchen Lab Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr.

*Οι παραπάνω πληροφορίες είναι βασισμένες σε δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες.

Πηγή: Akis Petretzikis

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σήμερα 24 Ιανουαρίου γιορτάζουν

Όλα τα ζώδια 24/01

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics