Breaking News
24 Φεβρουαρίου 2021

Οι γηραιότεροι που υποφέρουν από απώλεια μνήμης θα μπορούσαν να βοηθηθούν από κάτι τόσο απλό όσο το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η μέντα θα μπορούσε να βοηθήσει στον ίδιο τομέα επίσης.


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Northhumbria, κατέδειξε ότι ένα σπίτι γεμάτο από αυτά τα ευχάριστα φυσικά αρώματα, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την ζωή και την υγεία των ενηλίκων που πολλές φορές ξεχνάνε να πάρουν τα φάρμακά τους. Για να διαπιστώσουν την επίδραση του δενδρολίβανου στην μνήμη, ο Dr. Mark Moss, επικεφαλής του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο και οι συνεργάτες του, στρατολόγησαν 150 άτομα ηλικίας πάνω από τα 65 έτη, και τους ανέθεσαν να κάτσουν τυχαία σε ένα από 3 δωμάτια, εκ των οποίων το ένα είχε αρωματιστεί με δενδρολίβανο, το άλλο με λεβάντα, και το τρίτο δεν είχε αρωματιστεί καθόλου. Όταν έμπαιναν στα δωμάτια οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε tests για να εκτιμηθεί η ικανότητα μνήμης τους κατά την διάρκεια του πειράματος. Αναλύοντας τα αποτελέσματα του πειράματος οι ερευνητές συμπέραναν ότι αυτοί που βρισκόντουσαν στο αρωματισμένο με δενδρολίβανο δωμάτιο, είχαν σημαντικά καλύτερη επίδοση από αυτούς που ήταν στα άλλα δύο δωμάτια. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν επίσης ότι το δενδρολίβανο συνδεόταν με αυξημένη εγρήγορση, ενώ η λεβάντα με ηρεμία και ευχαρίστηση.

Ο καθηγητής Moss είπε στην Telegraph όπου δημοσιεύτηκε η έρευνα ότι στην ουσία απέδειξαν επιστημονικά κάτι που ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, για το δενδρολίβανο και την λεβάντα. ‘Κάποτε υπήρχαν βοτανολόγοι σε κάθε χωριό που έδιναν λεβάντα για να κοιμηθείς, χαμομήλι για να ηρεμήσεις, και οι εμπειρίες αυτές έχουν καταγραφεί ανά τους αιώνες. Είμαι σίγουρος ότι ήξεραν και την επίδραση που έχει το δενδρολίβανο στην μνήμη. Πιστεύουμε ότι όταν αναπνεύσει κανείς δενδρολίβανο, τα συστατικά του εισέρχονται στο αίμα μέσω των πνευμόνων και καταλήγουν στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τις χημικές του αντιδράσεις.’


Σε ένα άλλο πείραμα από τους ίδιους ερευνητές ανατέθηκε σε 180 άτομα, να καταναλώσουν τυχαία, τσάι μέντας, χαμομήλι και σκέτο ζεστό νερό, ενώ κατά την διάρκεια του πειράματος υποβλήθηκαν σε tests για να εκτιμηθεί η ικανότητα μνήμης και άλλες γνωσιακές λειτουργίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που ήπιαν τσάι μέντας είχαν σημαντικά καλύτερη μακροπρόθεσμη μνήμη και εγρήγορση σε σύγκριση με αυτούς που ήπιαν χαμομήλι ή νερό. Αντίθετα αυτοί που ήπιαν χαμομήλι, είχαν πολύ αργότερη μνήμη και ταχύτητα αντίδρασης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Τα αποτελέσματα αυτά δεν θεωρήθηκαν μη αναμενόμενα, καθώς είναι γνωστό ότι το χαμομήλι είναι ένας ασφαλής τρόπος να ηρεμήσει κανείς πριν κοιμηθεί το βράδυ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια αρώματα επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία καθώς οι αρωματικοί δέκτες της μύτης στέλνουν μηνύματα στα αμύγδαλα (τα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα και την συμπεριφορά, και στον ιππόκαμπο (το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη).
sdna.gr

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα 24 Φεβρουαρίου γιορτάζουν

Το πέναλτι του Ερντογάν με... τερματοφύλακα βουλευτή του [vid]

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics