Breaking News
25 Φεβρουαρίου 2021

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθηνών και πρωταθλητής της παραολυμπιακής ξιφασκίας μιλάει στο Sports3 για τις νίκες της ζωής του
Ζέτα Θεοδωρακοπούλου 


Με το ξίφος ανά χείρας, καθισμένος στο αμαξίδιο, τίποτα δεν τον πτοεί, τίποτα δεν τον αποσπά, τίποτα δεν τον κάμπτει. Ο Νίκος Πέππας εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, γεύτηκε διεθνείς διακρίσεις και πρωτιές στο ξίφος ασκήσεως και βρέθηκε ξανά και ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου των πανελληνίων πρωταθλημάτων. Το μικρόβιο του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού καλά κολλημένο, αλλά και ένα άλλο, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, οδήγησε τον σπουδαίο πρωταθλητή στους δρόμους της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης.

Και πολύ επιτυχημένα μάλιστα-τόσο επιτυχημένα όπως και στον αθλητικό στίβο. Ο πρώτος Έλληνας που ασχολήθηκε με την παραολυμπιακή ξιφασκία, από το 2006 συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019 εκλέγεται στην τρίτη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Πατούλη και ορίζεται Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας. Πολλαπλοί οι ρόλοι και προκλήσεις του 48χρονου πτυχιούχου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που η προσφορά προς τον συνάνθρωπο δείχνει να το θέλγει τόσο, όσο και οι κατακτήσεις του πρωταθλητισμού.

Κύριε Πέππα, νοσήσατε από κορονοϊό… Ήταν σοβαρό, νοσηλευτήκατε;

«Μάλλον προκλήθηκε σε ένα ραντεβού από τα προγραμματισμένα, με κάποιον δήμαρχο της Αττικής, ο οποίος ίσως νόσησε τη βραδιά του ραντεβού και κατά συνέπεια το μετέφερε και σε εμένα. Ευτυχώς δεν το πέρασα πολύ «επώδυνα», ήμουν στο σπίτι και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτώ, δόξα τω Θεώ, πλην όμως κόλλησε από εμένα μάλλον η μητέρα μου, η οποία το πέρασε πολύ δύσκολα και νοσηλεύτηκε στην εντατική για περίπου δυο εβδομάδες. Ευτυχώς τώρα συνήλθε».

Ταλαιπωρηθήκατε και με την πρόσφατη κακοκαιρία και τον χιονιά. Μένετε στην περιοχή της Ρέας…

«Προσπαθήσαμε να αντιπαρέλθουμε και αυτής της κατάστασης. Σε μια τόσο έντονη κακοκαιρία, με τέτοια φαινόμενα, σε τόσο εκτεταμένο γεωγραφικό χώρο, δεν μπορεί να έχεις πάντα την πιο επιτυχημένη διαχείριση που μπορεί να γίνει. Βρισκόμαστε σε μια διαρκή «παραλυτική συναρμοδιότητα» όπου δεν ξέρουμε πολλές φορές ποιος φορέας πρέπει να κάνει τι».

Ακούγαμε για ευθύνες που μετατίθεντο από δω κι από κει

«Το σίγουρο είναι ότι υπήρξαν αστοχίες κατά μείζονα λόγο, θα έλεγα εγώ, απ΄ το ΔΕΔΔΗΕ. Νομίζω ότι άργησε να ενεργοποιηθεί εγκαίρως και σε μεγάλο βαθμό. Ευτυχώς πλέον όλα τα σπίτια έχουν ρεύμα -εγώ ήμουν επί τριήμερο χωρίς ρεύμα και ένα πενθήμερο χωρίς τηλεπικοινωνίες, Πλέον όλες οι δύσκολες καταστάσεις μας δίνουν κάποια διδάγματα και μαθήματα. Υπάρχουν πλάνα να υπογειοποιήσουμε τα καλώδια της ΔΕΗ που είναι μια λύση πολύ σοβαρή, πλην όμως πολύ μεγάλου κόστους- χρειάζεται σχεδόν ένα… ΕΣΠΑ για να γίνει αυτό! Θα πρέπει, αν μη τι άλλο, τα καλοκαίρια να κλαδεύονται τα πεύκα ώστε να μην επιβαρύνονται τα καλώδια».

Να έρθουμε και σε κάτι ευχάριστο: Τον πρωταθλητισμό. Τον τίτλο του πανελληνιονίκη ξιφασκίας του 2019 δεν είχατε την ευκαιρία, εκ των πραγμάτων, να υπερασπιστείτε πέρυσι.

«Το 2020 δεν έγινε το πανελλήνιο πρωτάθλημα και ήμουν σε ένα προβληματισμό στην περίπτωση που γινόταν, αν θα κατέβαινα, για να είμαι απολύτως ειλικρινής. Αφού δεν έγινε εν τέλει δεν συμμετείχα».

Τι λέτε, έχετε «φάει τα ψωμιά σας» στον πρωταθλητισμό;

«Καλή ερώτηση! Το πρόγραμμά μου πλέον είναι πολύ επιβαρυμένο και οι απαιτήσεις από την Περιφέρεια είναι πολλές, δεν αισθάνομαι ωστόσο ότι δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω, αρκεί οι χώροι και οι χρόνοι να μου δίνουν την δυνατότητα αυτή. Και όλα θα συνεκτιμηθούν υπό το πρίσμα του υγειονομικού κινδύνου».

Ωστόσο οι άνθρωποι του αθλητισμού διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο lockdown. Θεωρούν ότι «παράγινε».

«Και εγώ υπό μίαν έννοια θα το έλεγα, ότι «παράγινε» αυτή η ιστορία, αλλά να σας πω κάτι κυρία Θεοδωρακοπούλου, όταν έχεις ζήσει τον φόβο του κορονοϊού, τότε πολλά πράγματα τα σκέφτεσαι διπλά, διότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστια. Και δεν μπορεί να διακυβεύεται για κανένα λόγο, είτε είναι για τον αθλητισμό είτε για το οτιδήποτε. Σέβομαι το γεγονός της ανθρώπινης ψυχολογικής κούρασης και κόπωσης που έχει φέρει όλη αυτή η κατάσταση, αλλά καλύτερα να μην…πάμε κάνα καλοκαίρι διακοπές και να είμαστε ζωντανοί παρά να ρισκάρουμε…»

Απ΄ όλες τις εμπειρίες της ζωής σας σε όλους τους «ρόλους», αυτός του αθλητή με το εθνόσημο στο στήθος είναι φαντάζομαι ο σημαντικότερος…

«Το αίσθημα της υπερηφάνειας και της χαράς και όλη αυτή η αδρεναλίνη που σε κυριεύει όταν είσαι με το εθνόσημο και ολοκληρωτικά η χαρά που δίνει ο αθλητισμός είναι από τις μεγαλύτερες δόσεις ευτυχίας που μπορεί να πάρει ο άνθρωπος».

Μιλώντας για «ρόλους», να γυρίσουμε σελίδα…διατηρείτε ένα εστιατόριο στη Σταμάτα. Έχει πληγεί ιδιαίτερα και η εστίαση…

«Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, ωστόσο αφορούν και εμένα οι εξελίξεις. Δεν χωράει αμφιβολία ότι από τους πιο πληγέντες κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην κρίση του κορονοϊού είναι ο χώρος της εστίασης. Και έχω πει ότι εκεί πρέπει να γίνουν στοχευμένες ενέργειες και από την Πολιτεία. Ο περιφερειάρχης -και είναι προς τιμήν του αυτό- αναζητάει τρόπο να ενισχύσει όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας, αλλά ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο. Εκ μέρους της Πολιτείας βεβαίως έχουν δοθεί κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες για να ξανανοίξουν τα μαγαζιά αυτά μετά από τόσο παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας».

Δεκαπέντε χρόνια συμμετέχετε ενεργά στα δρώμενα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, γιατί το αποφασίσατε;

«Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον πολίτη, είναι κοντά στο πρόβλημα του πολίτη και του συμπολίτη. Έχει μια εκτελεστότητα, έχει μια παρεμβατικότητα και έχει διάθεση για προσφορά και για εργασία -είναι το κατάλληλο πεδίο για να βοηθήσεις το συνάνθρωπο, ιδιαίτερα εάν έχεις ζήσει στη ζωή σου, ας το πούμε, κάποιες καταστάσεις. Εγώ, προέρχομαι από το χώρο του αναπηρικού και έχω πάρει κάποια μαθήματα. Βρίσκεις έναν τρόπο να υλοποιήσεις τους στόχους σου. Ώστε να μετουσιώσεις κάποιες σκέψεις σε έργα».

Σκέψη σας που έγινε έργο, η τοποθέτηση ραμπών ηλεκτροκίνητων και συμβατικών σε δημόσιους χώρους…

«Αυτό έγινε πριν από αρκετά χρόνια, σε μια εποχή που δεν είχαν προχωρήσει τόσο πολύ οι παρεμβάσεις για το χώρο της αναπηρίας».

Έχουν παραμείνει εκείνες οι ράμπες και έχουν «εμπλουτιστεί»;

«Νομίζω ότι πλέον στην κουλτούρα του Ελλην. πολίτη ο χώρος της αναπηρίας είναι πιο οικείος, οπότε γίνονται κάποιες ενέργειες, δώδεκα χρόνια μετά από την δημιουργία αυτών των ραμπών, όχι όμως στον βαθμό που γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Υπάρχει πλέον περισσότερος σεβασμός προς τους αναπήρους, έχουν μειωθεί τα περιστατικά…παρκαρίσματος σε θέσεις αναπήρων, ραμπών κλπ;

«Πάντα θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα δείχνουν ασυνειδησία και δεν θα προσέχουν τις ράμπες. Απλά η φιλοδοξία και η ελπίδα είναι αυτά να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, θα μου επιτρέψετε να σας πω. Η κοινωνική ενσωμάτωση που λέμε, είναι μια γενικότερη πράξη, μια γενικότερη δράση που έχει να κάνει και με άλλα πεδία της καθημερινής μας ζωής, απ΄ το πώς εργάζεται ένας άνθρωπος, απ΄ το πώς του εμπιστευόμαστε να κάνει ενέργειες και πράγματα, από τον προσωπικό του βίο, τις σχέσεις του με τον άνθρωπό του, με το σύντροφό του, απ΄ το πώς σπουδάζει το πώς κοινωνικοποιείται… Δεν υπάρχουν αυτά τόσο έντονα στην ελληνική κοινωνία, σίγουρα γίνονται βήματα, αλλά είμαστε μακριά ακόμη απ΄αυτό το μέσο δυτικό όριο».

Κύριε Πέππα, η αναγνωρισιμότητά σας ως παραολυμπιονίκη σας έχει «φέρει ψήφους» στην πολιτική;

«Νομίζω ότι το συνολικό μου προφίλ λειτούργησε θετικά. Σίγουρα ο αθλητισμός αύξησε, αν θέλετε, ως ένα βαθμό τη δημοφιλία μου την πολιτική, αλλά θέλω να τονίσω ότι δεν πολιτεύτηκα ποτέ μου με γνώμονα αυτήν την κινητική ιδιαιτερότητα που έχω. Την «πέρασα» προς τους ψηφοφόρους και τους ανθρώπους που έθεσα τον εαυτό μου προ της κρίσεώς τους όχι σε προτεραιότητα…Προφανώς είναι μια εικόνα που βλέπει ο ψηφοφόρος αλλά δεν επέλεξε με γνώμονα αυτό».

Πόσοι συμπολίτες σας επέλεξαν στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές;

«Κοντά στις 11.000».

Και γιατί σας εκτιμούν πιστεύετε;

«Γιατί είναι μια διαδικασία εργασίας, το ότι είμαι δηλαδή κοντά στον πολίτη, προσπαθώ να μην «χάνομαι». Μπορεί να μην μπορώ να πάω σε όλες τις εκδηλώσεις -τον καρό που γίνονταν βεβαίως, γιατί νομίζω ότι είναι μια διαδικασία εργασίας. Δεν είμαι ο άνθρωπος που είναι σε όλες τις εκδηλώσεις, όπως έχουμε μάθει από κάποιους πολιτικούς παλαιότερης κοπής, κοντά σε μυστήρια και πανηγύρια δλδ, αλλά επικοινωνώ με τους πολίτες, μπορούν να με δουν μπορούν να με συναντήσουν -πλην αυτής της περιόδου που δυστυχώς έχει ενσκήψει. Και κρατάω ένα προφίλ ανθρώπινο και ήπιο, προσπαθώ να μην είμαι απόμακρος και πιστεύω ότι όσο ανεβαίνει κανείς την «πολιτική σκάλα», τόσο πιο χαμηλά πρέπει να «κατεβαίνει» προς τον πολίτη».

Πολύ σοφό αυτό! Σχετικά με τους παραολυμπιακούς αγώνες του καλοκαιριού στο Τόκιο, πιστεύετε ότι η ελληνική ομάδα θα φέρει διακρίσεις;

«Πιστεύω πολύ στην ελληνική ομάδα και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν επιτυχίες -και όχι μόνο για τους παραολυμπιακούς. Γενικά θα είναι ένα πείραμα συνολικά για τον αθλητισμό οι επερχόμενες αθλητικές διοργανώσεις. Όχι μόνο τον παραολυμπιακό αθλητισμό αλλά στο σύνολό του. Οι επόμενες διοργανώσεις θα είναι ένα ερωτηματικό για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες. Έχουν γίνει ιδιότυπες προετοιμασίες, άλλου τύπου, σίγουρα η Ελλάδα θα φέρει διακρίσεις και είμαι βέβαιος και για το χώρο τον δικό μου της παραολυμπιακής ξιφασκίας».

Το sports3 δίνει μεγάλη έμφαση στους παραολυμπιονίκες και στον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία προβάλλοντας και υποστηρίζοντάς τους.

«Κάτι πολύ σημαντικό! Είναι φυσικά και αυτό σχετικό με αυτό που σας είπα για την κοινωνική ενσωμάτωση. Πρέπει να βλέπουμε όλα τα πεδία της δράσης και της δραστηριότητας και όχι μόνο τις… ράμπες πρόσβασης και την «στενή» πρόσβαση. Να υπάρχει παντού και στα πάντα πρόσβαση. Σ΄ αυτό πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή».

SPORTS3.GR

Διαβάστε επίσης:

Όλα τα ζώδια 25/02

Σήμερα 25 Φεβρουαρίου γιορτάζουν

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics