Breaking News
16 Ιουλίου 2019

Παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/7) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Συνέντευξη Τύπου του Athens Equestrian Festival και Τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνών Longines FEI Jumping Nationa Cup 2, που θα λάβει χώρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο 25 – 28 Ιουλίου.

 


Πρόκειται για την μεγαλύτερη διοργάνωση υπερπήδησης εμποδίων πέντε αστέρων, CSIO5*-W, που έχει αναλάβει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και περιλαμβάνει τον σπουδαιότερο Τελικό αγώνα Κυπέλλου Εθνών μέσα στο 2019 για την Europe Division 2, το LONGINES FEI Jumping Nations Cup Division 2 Final. Ο αγώνας αυτός διεξάγεται στο πλαίσιο του Athens Equestrian Festival, ενώ ακόμη θα διεξαχθούν παράλληλα δύο διεθνείς αγώνες, το Nuxe CSI2* και το PremiuMares CSIYH1*.

O νέος Υφυπουργός Αθλητισμού απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην διοργάνωση. Χαιρετισμό απεύθυνε ακόμη το μέλος της ΔΟΕ και Πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Σπύρος Καπράλος.

Εκ μέρους της ΕΟΙ και της Οργανωτικής Επιτροπής ο Πρόεδρος κος Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στα οφέλη μίας τόσο μεγάλης ιππικής διοργάνωσης «Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα στη Συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία του "Athens Equestrian Festival 2019", που οργανώνει η Ομοσπονδία μας την ερχόμενη εβδομάδα, στο "Σπίτι της Ελληνικής Ιππασίας", το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου.

Μετά από πολλά χρόνια, η Ομοσπονδία μας επανήλθε πέρυσι στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, με στόχο να δημιουργήσει ένα ετήσιο διεθνές αθλητικό γεγονός, που θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε βασικό και σταθερό προορισμό για τη διεθνή ιππασία. Ο στόχος αυτός εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της Ομοσπονδίας μας για την άνοδο του επιπέδου της Ελληνικής ιππασίας, την διοργάνωση διεθνών αγώνων και την ανάδειξη του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας.

Πέρυσι οργανώσαμε έναν μικρότερο αγώνα κατηγορίας 2 αστέρων, έναν προκριματικό για το Κύπελλο Εθνών και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που φέτος διεκδικήσαμε και αναλάβαμε το Τελικό, την κορυφαία αυτή αθλητική ιππική διοργάνωση, που ανήκει στην υψηλότερη κατηγορία διεθνώς, αυτή των πέντε αστέρων.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση που ανατίθεται και διοργανώνεται στην Ελλάδα μέσα στο 2019, και από πλευράς κύρους, επάθλων και προκρίσεων. Τα έπαθλα των αγώνων ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 467.500 ευρώ και καλύπτονται μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας, από τη διεθνή χορηγία της Longines, και από άλλους χορηγούς.

Με τη διοργάνωση αυτή, η Ελλάδα επανέρχεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ιππασίας και το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο αναδεικνύεται και πάλι σε κορυφαίο προορισμό για διεθνείς διοργανώσεις του υψηλότερου επιπέδου, με πλήθος συνέργειες και παράπλευρα οφέλη για τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την οικονομία.

Πολλαπλές είναι και οι υπεραξίες που δημιουργούνται από τη φιλοξενία, διακίνηση και αναψυχή μεγάλου αριθμού φιλάθλων υψηλού εισοδήματος, την προσέλκυση χορηγών και παράλληλων εκδηλώσεων, και από την προβολή της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής, ως πόλο αθλητικού ενδιαφέροντος.

Διαρκές μέλημα της Ομοσπονδίας μας αποτελεί η ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, της καλύτερης ιππικής εγκατάστασης με μόνιμες εγκαταστάσεις στον κόσμο.

Από το 2003 έως και σήμερα, η Ομοσπονδία μας δραστηριοποιείται στο Μαρκόπουλο, αξιοποιώντας και διατηρώντας «ζωντανό» έως σήμερα ένα από τα ελάχιστα ολυμπιακά στάδια. Το Ολυμπιακό Κέντρο αποτελεί την έδρα της Ομοσπονδίας μας και τον κύριο χώρο διεξαγωγής των σημαντικότερων εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων του αθλήματος.

Η Ομοσπονδία μας όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλει στη συντήρηση του Κέντρου και μάλιστα για τις ανάγκες των διεθνών διοργανώσεων έγιναν εκτεταμένες βελτιώσεις σε όλη την εγκατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι, με χορηγία που εξασφαλίσαμε από τον Εθνικό Χορηγό του αθλήματος, έγινε πλήρης ανακατασκευή του χλοοτάπητα του κεντρικού ιπποδρομίου αγώνων, καθώς και του ιπποδρομίου προθέρμανσης.

Για τα θέματα του Κέντρου συνεργαζόμαστε αρμονικά με τον εκάστοτε φορέα διαχείρισης, καθώς και με το ΤΑΙΠΕΔ στη δικαιοδοσία του οποίου έχει περάσει το Ολυμπιακό Κέντρο από το 2014, ώστε η περαιτέρω μελλοντική αξιοποίησή του να περιλαμβάνει και την ιππική χρήση, σκοπός για τον οποίο άλλωστε δημιουργήθηκε το Ολυμπιακό Κέντρο με χρήματα των φορολογούμενων από την Πολιτεία. Θεωρούμε ότι οι δυνατότητες επωφελούς εκμετάλλευσης του Κέντρου με διοργάνωση αντίστοιχων αθλητικών διοργανώσεων στο μέλλον, και μάλιστα κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι κάτι που θα επιτρέψει την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την αναβάθμιση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και βεβαίως θα φέρει πολλά έσοδα και επενδύσεις στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη διοργάνωση και μόνο αναμένεται να εισφέρει άμεσα πάνω από 300.000χιλ ευρώ σε έσοδα για το Δημόσιο από παρακρατούμενους φόρους, τέλη, μεταφορές, διαμονή και άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον πιστεύουμε ότι, η διοργάνωση αυτού του επιπέδου αγώνων στη χώρα μας είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο του αθλήματός μας διότι λειτουργεί ως κίνητρο και στόχο για τους αθλητές μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διάδοση και ανάπτυξη της ιππασίας στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει όμως να αξιοποιηθεί η Ολυμπιακή κληρονομιά και οι εγκαταστάσεις που μας άφησε και να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, θα πρέπει να διαμορφωθεί και διασφαλιστεί από τους αρμοδίους ένα βέβαιο και μόνιμο καθεστώς παραχώρησης και λειτουργίας που θα συνδυάζει ιππική χρήση και άλλες χρήσεις με τρόπο αμοιβαία επωφελή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή το Δημόσιο, τους τοπικούς Δήμους και Δημότες, τον πιθανό επενδυτή και, βεβαίως, την Ελληνική Ιππασία.

Ακόμη, θα ήθελα να τονίσω ότι η όλη διοργάνωση υλοποιείται με τις υψηλότερες επαγγελματικές προδιαγραφές από μια μικρή οργανωτική ομάδα αποτελούμενη από μέλη του Συμβουλίου και το προσωπικό της Ομοσπονδίας μας και την υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών που προσφέρουν σε όλους τους τομείς, και τους ευχαριστώ θερμά όλους.

Σας καλώ όλους να έρθετε στο Μαρκόπουλο και να πάρετε μέρος σε αυτό το συναρπαστικό αθλητικό γεγονός, να γνωρίσετε το άθλημά μας και να χαρείτε θέαμα υψηλού επιπέδου από τους ιππείς και τα άλογα τους».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΙ και Διευθυντής των αγώνων, κ. Γιώργος Δημαράς ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κορυφαίας διοργάνωσης «Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να δούμε το promo teaser της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας για τη φετινή διοργάνωση του Longines Κυπέλλου Εθνών και φυσικά το promo teaser που δημιουργήσαμε εμείς για το Athens Equestrian Festival 2019.

Θα ξεκινήσω λίγο από την αρχή και πως αναλάβαμε την διοργάνωση. Τη Δευτέρα, 28.1.2019, και μετά από μεγάλη προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας και παρουσίαση, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιππασίας – FEI ενέκρινε τον σχετικό φάκελο διεκδίκησης της ΕΟΙ και της ανέθεσε τη διοργάνωση του σπουδαιότερου αγώνα Κυπέλλου Εθνών μέσα στο 2019 για την Europe Division 2, τον Τελικό Longines FEI Jumping Nations Cup, που διεξάγεται στο πλαίσιο ενός αγώνα κατηγορίας CSIO5*-W. Αυτό τον σημαντικό αγώνα εμείς, τον εντάξαμε σε μια ευρύτερη διοργάνωση που περιλαμβάνει ακόμα δύο συμπληρωματικούς αγώνες μικρότερου επιπέδου, τον αγώνα Nuxe CSI2* και τον αγώνα PremiuMares CSIYH1* για νεόλεκτα άλογα, κάτω από τον γενικό τίτλο Athens Equestrian Festival 2019

Στον σύγχρονο κόσμο της ιππασίας, η διοργάνωση τέτοιων πολυεπίπεδων και εμβληματικών αγώνων γίνεται από επαγγελματίες διοργανωτές και εξειδικευμένες εταιρείες, με απεριόριστες δυνατότητες και κεφάλαια. Στην δική μας την περίπτωση, διοργανωτής αυτού του κορυφαίου είναι η ίδια η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό της να δίνει αγώνα από τον Φεβρουάριο ουσιαστικά έως και σήμερα να φέρει εις πέρας την υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων διοργάνωση. Υλοποιήσαμε ακόμη και πρόγραμμα εθελοντισμού και είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση του κόσμου της ιππασίας, και όχι μόνο. Μετά από επιλογή που έγινε υπάρχουν 50 εθελοντές που θα μας βοηθήσουν στους διάφορους τομείς της διοργάνωσης και τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.

Όλη η διοργάνωση, δηλαδή το Athens Equestrian Festival 2019 προσφέρει συνολικά έπαθλα αξίας 467.500 ευρώ! Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας των πέντε αστέρων έχει βασικό χορηγό την Longines που καλύπτει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τα 417.000 ευρώ χρηματικά έπαθλα του αγώνα των πέντε αστέρων, ενώ ο διεθνής αγώνας 2 αστέρων έχει χρηματικά έπαθλα 42.500 ευρώ και ο διεθνής αγώνας νεολέκτων ίππων 8.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διοργάνωσης, δηλαδή έπαθλα και έξοδα, ανέρχεται σε περίπου 1 εκ. Αυτό όμως για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι ως διοργανωτές και πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλος ο προϋπολογισμός αυτής της τεράστιας διοργάνωσης καλύπτεται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά από στοχευμένες χορηγίες για αυτό τον σκοπό και άλλα έσοδα της διοργάνωσης, και συνεπώς δεν επιβαρύνεται ούτε με ένα ευρώ ο τακτικός προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας μας και δεν χρησιμοποιείται ούτε ένα ευρώ από την ετήσια κρατική επιχορήγηση για τη διοργάνωση αυτή.

Για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και τον καλύτερο ανταγωνισμό στη διοργάνωση, για δεύτερη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες (η πρώτη ήταν το 2007 στο Global Champions Tour) οργανώθηκε αερομεταφορά των αλόγων των βασικών ομάδων, καθώς όπως καταλαβαίνετε το ταξίδι από την Κεντρική Ευρώπη προς την Ελλάδα είναι μακρινό και δύσκολο μέσα στο κατακαλόκαιρο. Επιπροσθέτως τα περισσότερα από αυτά τα άλογα που θα συμμετέχουν στον Τελικό θα αγωνιστούν σε τρεις περίπου εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενηλίκων που θα γίνει στο Rotterdam της Ολλανδίας, οπότε το ταξίδι τους πρέπει να είναι όσο πιο ξεκούραστο γίνεται. Τα άλογα αναμένεται να φθάσουν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την Δευτέρα, 22 Ιουλίου, οπότε οι στάβλοι του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας θα αρχίσουν να γεμίζουν τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων. Η αερομεταφορά των αλόγων κατέστη δυνατή με ενέργειες της Ομοσπονδίας μας και επιδότηση της πτήσης μέσω διεθνών χορηγιών που πάλι εμείς διοχετεύσαμε για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά τώρα το αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης, οι κορυφαίες Ευρωπαϊκές ομάδες υπερπήδησης εμποδίων, που προκρίθηκαν από τους προηγούμενους προκριματικούς αγώνες, αλλά και η Ελλάδα ως διοργανώτρια χώρα δίνουν ραντεβού σε αυτό τον αγώνα CSIO5*-W που ανήκει στην υψηλότερη κατηγορία διοργανώσεων διεθνώς, αυτή των πέντε αστέρων και ο οποίος διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο το τετραήμερο 25 – 28 Ιουλίου 2019.

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στον Τελικό του Κυπέλλου Εθνών είναι η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, πιθανώς η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα. Σήμερα το βράδυ λήγουν οι δηλώσεις συμμετοχών, οπότε αύριο θα ξέρουμε τις τελικές συμμετοχές. Οι ομάδες αυτές διεκδικούν την πρόκριση τους για τον Παγκόσμιο Τελικό Κυπέλλου Εθνών και μια ευκαιρία για την διεκδίκηση της τελευταίας θέσης πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΤΟΚΥΟ 2020, ενώ σε ατομικό επίπεδο οι ιππείς διεκδικούν βαθμολογία για το Παγκόσμιο Κύπελλο και την παγκόσμια κατάταξη LONGINES Ranking.

Στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών, που διεξάγεται την Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 στις 5μμ και αποτελεί το αποκορύφωμα του αγωνιστικού προγράμματος του αγώνα 5 αστέρων, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν, εκτός απροόπτου, οι αθλητές μας Αλέξανδρος Φουρλής, Γρηγόρης Βόγλης, Άγγελος Τουλούπης και Νικολίνα Μακαρώνα, καθώς και άλλοι Έλληνες αθλητές στο ατομικό.

Στους δύο άλλους αγώνες, δηλαδή τον Nuxe CSI2* και τον PremiuMares CSIYH1* θα συμμετέχουν πάνω από 30 Έλληνες αθλητές πάλι στο ατομικό. Στο Athens Equestrian Festival 2019 εκτός από τις χώρες των 8 ομάδων του Κυπέλλου Εθνών θα πάρουν μέρος ακόμη αθλητές από το Μπαχρέιν, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Σουηδία, την Κύπρο, την Ελβετία, την Σαουδική Αραβία κ.α.

Τα δύο σημαντικότερα αγωνίσματα του τετραημέρου, το αγώνισμα Longines Grand Prix της Παρασκευής, 26 Ιουλίου και Τελικός του Κυπέλλου Εθνών της Κυριακής, 28 Ιουλίου θα μεταδοθούν απευθείας από την Cosmote TV και το κανάλι της στο Yοutube, αλλά και το συνδρομητικό διαδικτυακό κανάλι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας, FEI TV, ενώ όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα θα μεταδοθούν σε live streaming και από το κανάλι της ΕΟΙ επίσης στο Youtube. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να ευχαριστήσουμε την Cosmote TV, που είναι χορηγός επικοινωνίας του αθλήματός μας τα τελευταία χρόνια και έχει συμβάλει όσο λίγοι στην προβολή της Ελληνικής ιππασίας.

Φέτος στους αγώνες μας θα υπάρχει και μία καινοτομία. Αμέσως μετά τα εκάστοτε αγωνίσματα η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με την JE Project θα μεταδίδουμε στα social media και στο site της διοργάνωσης βιντεάκια, τα οποία θα αναλύουν τις επιδόσεις των αθλητών και των αλόγων. Στοιχεία όπως ο χρόνος, τα λάθη, η ταχύτητα, οι αποστάσεις, αλλά και η φυσική σωματική κατάσταση και των δύο, δίνονται ακριβώς την στιγμή που διεξάγεται ο αγώνας. Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή διαθέτει αναλυτικά και με ακρίβεια ευρήματα και στατιστικά που αφορούν την καρδιακή λειτουργία και την ψυχική κατάσταση του αλόγου. Μπορούμε σε αυτό το σημείο να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο promo για την καινοτόμα αυτή εφαρμογή.

Κλείνοντας, έχω κρατήσει μια πάρα πολύ σημαντική πληροφορία για το τέλος:

Η ιππασία φέρνει τον άνθρωπο κοντά στη φύση και τα ζώα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας με ευαισθησία για την προστασία της φύσης έχει ανακηρύξει το Athens Equestrian Festival 2019 ως διοργάνωση single use plastic free με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Φέτος γίνεται προσπάθεια μέσω της δράσης αυτής να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης στην εγκατάσταση, να αντικατασταθούν τα πλαστικά είδη με συναφή είδη από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (σακούλες, ποτήρια, καλαμάκια, συσκευασίες μεταφοράς τροφίμων, μπουκάλια κ.ά). Θα πραγματοποιηθεί ανακύκλωση σε όλα τα ανακυκλούμενα υλικά (πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί) σε όλους τους χώρους του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας Μαρκοπούλου και τα ανακυκλούμενα υλικά θα απομακρύνονται με μέριμνα και υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Επιπλέον θα υπάρχει Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης για την εμπειρία και εκπαίδευση του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης.

Το Athens Equestrian Festival 2019 δεν είναι μόνο για φιλίππους. Τέτοιες κορυφαίες διοργανώσεις στη χώρα μας είναι σπάνιες και απευθύνονται σε όλους τους πραγματικούς λάτρεις των σπορ και καλούμε τους Έλληνες φιλάθλους που θα βρίσκονται εντός των τυχών στις 25-28 Ιουλίου να έρθουν να απολαύσουν τέσσερις μαγικές μέρες ιππασίας του υψηλότερου επιπέδου και να υποστηρίξουν την Ελληνική Εθνική Ομάδα Υπερπήδησης Εμποδίων στη μεγάλη της προσπάθεια για διάκριση».

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

onsports.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics