Breaking News
21 Μαΐου 2020

Με σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμα για έναν νέο τρόπο επαφής και σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη τηλεδιάσκεψη της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας

Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης με τα σωματεία-μέλη της. Την παρακολούθησαν μέχρι και 77 εκπρόσωποι σωματείων, κύλησε με μικρά (και φυσιολογικά, καθώς επιχειρήθηκε πρώτη φορά) τεχνικά προβλήματα και χαιρετήθηκε απ’ όλους ως απολύτως χρήσιμη. Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τα νέα δεδομένα στην εποχή του covid-19. Ανέλυσε τις σκέψεις του για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, όπως και για τον προγραμματισμό της περιόδου 2020-2021 και δεν συνάντησε διαφωνίες. Παράλληλα άκουσε απορίες, ανησυχίες και προτάσεις των σωματείων και κράτησε σημειώσεις εν όψει του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, που θα γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις μπροστά στην προοπτική της επιστροφής στην αγωνιστική δράση. Τα σημαντικότερα σημεία από τις προεδρικές επισημάνσεις είναι: Α) Προτεραιότητα έχουν τα ηλικιακά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα το εφηβικό και το παιδικό, επειδή οι αθλητές διεκδικούν τα προνόμια για την εισαγωγή τους σε Σχολές. Β) Η επανεκκίνηση στους αγώνες μπορεί να γίνει στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου με το Πανελλήνιο παίδων-κορασίδων. Γ) Ακύρωση των μπαράζ και των προ-μπαράζ στα διασυλλογικά πρωταθλήματα, άνοδος για όλες τις ομάδες που τη διεκδικούσαν και κανένας υποβιβασμός. Δ) Μειώνοντας παράβολα η ομοσπονδία θα κάνει οικονομικές ελαφρύνσεις στα σωματεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση έπειτα κι από την έλλειψη εσόδων λόγω των περιοριστικών μέτρων. Επίσης, έγινε ξεκάθαρο ότι η μεταγραφική περίοδος, που παραδοσιακά είναι τον Ιούνιο, θα μετατεθεί για άλλο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Μανώλης Κολυμπάδης παρακάλεσε τα σωματεία να τηρήσουν με ευλάβεια τους κανόνες προστασίας σε αυτή τη β’ φάση της άθλησης, όπου επιτράπηκε και η δική τους λειτουργία, τους συνέστησε να κινηθούν γρήγορα ώστε να ενταχθούν στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα μπουν στις προπονήσεις και οι αθλητές κάτω των 13 ετών, όπως και οι αθλούμενοι.

Ο επικεφαλής της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. καλωσόρισε τους εκπροσώπους στην τηλεδιάσκεψη εκφράζοντας τη χαρά του για την απήχηση της πρωτοβουλίας, ευχήθηκε υγεία και υπομονή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και κάνοντας αρχικά μία σύντομη ανάλυση δεδομένων, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Tilediaskepsi 2_Kolimpadis# Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε τι έρχεται, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και θα σας αναφέρω σκέψεις μου, που δεν έχουν συζητηθεί ακόμη στο διοικητικό συμβούλιο. Θα συνεδριάσουμε μέχρι την Τρίτη και θ’ αποφασίσουμε, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε χωρίς ν’ ακούσουμε και τις απόψεις σας.

# Προλάβαμε και ολοκληρώσαμε πάρα πολλές αγωνιστικές διοργανώσεις. Μας έμειναν λίγες, αλλά πάση θυσία πρέπει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα 2019-2020. Ο ομιλών θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν τα παιδιά μας, που διεκδικούν προνόμια για εισαγωγή σε σχολές. Πρέπει να κάνουμε τις τελικές φάσεις των Πανελληνίων πρωταθλημάτων νέων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων και μετά να δούμε, σε συνεννόηση με το Υπουργείο, αν μπορούμε να διεξάγουμε και το Πανελλήνιο σχολικό λυκείων. Να μη χαθεί η δυνατότητα για τα παιδιά να πάρουν μέρος σε αυτά τα πρωταθλήματα και πάνε οι κόποι χαμένοι.

# Η ημερομηνία για το Πανελλήνιο νέων-νεανίδων σχετίζεται με τις πανελλήνιες εξετάσεις. Συνεπώς δεν μπορεί να διεξαχθεί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου. Το παίδων-κορασίδων μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα γιατί στο σχολείο δεν έχουν τέτοιες εξετάσεις τα παιδιά.

# Αφού τελειώσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις και τα ηλικιακά πρωταθλήματα πρέπει να βάλουμε και το πότε θα ισχύσει η μεταγραφική περίοδος. Δεν γίνεται να υπάρχουν αγωνιστικές εκκρεμότητες και κάποιος αθλητής να κληθεί να παίξει αργότερα για τη σεζόν 2019-2020, ενώ έχει πάρει μεταγραφή σε άλλο σωματείο για την περίοδο 2020-2021.

# Μία άλλη παράμετρος είναι η μεγάλη πιθανότητα να γίνει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Άρα μπορεί να έχουμε πολύ νωρίς μία μεγάλη διοργάνωση και θα μας απασχολήσει και το πώς θα συγκροτηθούν οι εθνικές ομάδες. Επιπλέον, υπάρχει η ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας ότι προγραμματίζει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού για τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, ενώ και τα ματς Ευρωπαϊκού Λιγκ ανδρών και γυναικών έχουν οριστεί για τέλη Σεπτεμβρίου. Προσθέστε σε όλα αυτά ότι μέσα στο 4μηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020 θα πρέπει να διεξαχθούν και οι αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών. Βλέπετε πόσες υποχρεώσεις ξεπηδούν, ενώ καταλαβαίνετε ότι εφόσον θα προκύψει άλλη διοίκηση δεν μπορεί να γίνει κι όλος ο σχεδιασμός.

# Υπάρχει και η εκκρεμότητα των μπαράζ. Πιστεύω ότι το πιο δίκαιο και το πιο ηθικό είναι να μην γίνουν φέτος. Όσοι είναι να πέσουν κατηγορία να μην πέσουν και όσοι διεκδικούν άνοδο ν’ ανέβουν. Την επόμενη αγωνιστική χρονιά αντί για 10 ομάδες ανδρών να έχουμε 12 στις κατηγορίες, αντί για 8 ομάδες γυναικών να έχουμε 10 και θα οριστεί ότι την περίοδο 2020-2021 θα πέσουν τόσες ομάδες ώστε η σεζόν 2021-2022 ν’ αρχίσει με ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί μας. Αφού εκτάκτως δόθηκε η δυνατότητα στις ομοσπονδίες ν’ αλλάξουν τις προκηρύξεις τους να τελειώσουμε με αυτό το σχέδιο. Πρώτα Πανελλήνιο παίδων, μετά νέων, μετά το πρωτάθλημα Λυκείων, αν καταστεί εφικτό και να μη γίνουν τα μπαράζ καθώς είναι κι αδύνατον να φέρουμε ξένους αθλητές Ιούλιο ή και Αύγουστο να παίξουν.

# Τα οικονομικά δεδομένα προβλέπονται πολύ δυσμενή. Αναμένεται να περικοπεί και η επιχορήγηση. Καταλαβαίνουμε ότι και τα σωματεία είναι σε δυσχερή οικονομική θέση γιατί δεν έχουν έσοδα σε αυτό το διάστημα. Συνεπώς θα δούμε τι μπορούμε να μειώσουμε από παράβολα συμμετοχής σε πρωταθλήματα, παράβολα μεταγραφών. Είναι χρήματα που θα λείψουν από τον προϋπολογισμό μας, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να ανακουφίσουμε τα σωματεία στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Γενικά σε όλα αυτά, που σας έχω αναφέρει, είναι αδύνατον να πάρουμε αποφάσεις και να μην αδικηθεί κανείς. Προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι οι αδικημένοι.

# Να τονίσω επίσης ότι τα σωματεία, που κάνουν προπονήσεις σε σχολικά κτίρια ή εθνικά αθλητικά κέντρα μπορούν να δείξουν στους υπεύθυνους το υγειονομικό πρωτόκολλο και με αυτό θα πάρουν οπωσδήποτε την άδεια για να λειτουργήσουν ξανά. Μου το ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, με τον οποίο μίλησα γι’ αυτόν τον λόγο. Βεβαίως πρέπει να τηρούνται απαραιτήτως όλοι οι κανόνες προστασίας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και βγήκαν κι άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τον πρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Να δούμε κάποια σημεία:

Για το αν αφήνει τελείως η ομοσπονδία το φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων:

«Όταν η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέψει τη συμμετοχή στις προπονήσεις και για τα παιδιά κάτω των 13 ετών θα κοιτάξουμε μετά από λογικό χρόνο προπόνησης να κάνουν το πρωτάθλημά τους. Τώρα όμως προπονούνται μόνο αθλητές άνω των 13 και δεν μπορώ να πω πολλά. Δεν θέλουμε πάντως, να τα στείλουμε από τώρα σπίτι τους».

Για το τι θα γίνει με τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και τα τοπικά μπαράζ:

«Για τα αναπτυξιακά θα εξαρτηθεί από τις διαθέσιμες ημερομηνίες. Πριν από τις 15 Ιουλίου όμως δεν μπορούμε να σκεφτούμε για τα τουρνουά αυτά λόγω των εξετάσεων. Για τη συγκρότηση των εθνικών ομάδων για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ίσως πάρουμε τη βαθμολογία μέχρι το τελευταίο αναπτυξιακό και θα την υπολογίσουμε μαζί με το rankinglist και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Σίγουρα δεν είναι μέσα στις προθέσεις μας η περίπτωση να βγάλουμε ομάδες με επιλογή των ομοσπονδιακών προπονητών για να μην ακούσουμε παράπονα.

Το θέμα με τα τοπικά μπαράζ θα το δούμε. Θα υπάρξει συνωστισμός πάντως, πολυκοσμία σε μία αίθουσα, όπου μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων και προσωπικά θα προτιμήσω να μεγαλώσουμε τον αριθμό των ομάδων στις κατηγορίες από το να πάρουμε ένα ρίσκο».

Για το αν υπάρχει πλάνο πού θα γίνουν τελικές φάσεις των Πανελληνίων και πότε:

«Αναγκαστικά όλες οι τελικές φάσεις θα διεξαχθούν στην Αθήνα, στο ΣΕΦ, το οποίο έχει εξοπλιστεί πολύ από υγειονομικής άποψης. Είναι η μόνη ασφαλής αίθουσα στην Ελλάδα. Να πω επίσης ότι θα γίνουν μαζί τα ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα. Αρχές Ιουλίου προσανατολιζόμαστε για το παιδικό και μετά τις 15 του ίδιου μήνα για το νέων-νεανίδων».

Για το αν θα βγει νέα ΚΥΑ για τους βετεράνους:

«Να ξέρετε ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι το μόνο ατομικό άθλημα που μπήκε στη β’ φάση άθλησης. Κάνω αγώνα να προηγηθούμε και στη γ’ φάση και να συμπεριληφθούν και αθλούμενοι, που ξέρουμε ότι είναι κάτι ζωτικής σημασίας για τα σωματεία. Θα το δείτε σύντομα στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ ότι θα μπορούμε να έχουμε προπονήσεις και για βετεράνους και για τις ηλικίες κάτω 13». Εδώ κατατέθηκε και η πρόταση από εκπρόσωπο να μείνουν οι κατηγορίες με τον αυξημένο αριθμό ομάδων και στη σεζόν 2021-2022 και να μην επιστρέψουμε σε δύο σεζόν σε όσα ίσχυαν μέχρι φέτος.

Για το αν μπορούν νέοι αθλητές να βγάλουν γρήγορα δελτίο για να μπορούν να προπονηθούν:

«Ναι. Να στείλετε άμεσα τα απαραίτητα έγγραφα στην ομοσπονδία για να σας βγάλουμε δελτία»

Για την πιθανή οικονομική ενίσχυση του κράτους προς τα σωματεία:

«Την οικονομική βοήθεια τη δικαιούνται τα σωματεία, που είναι ενταγμένα σε καθεστώς ΦΠΑ. Αν κόβετε και αποδίδετε αποδείξεις και έχετε εργαζόμενους που είναι δηλωμένοι στο ΙΚΑ, τότε δικαιούστε. Η ομοσπονδία προτείνει να ρωτήσετε τους λογιστές σας».

Για το αν είναι δυνατόν ν’ ανέβουν κατηγορία κι όλες οι ομάδες της Β’ Εθνικής ανδρών, που διεκδικούσαν άνοδο:

«Ναι, θα προαχθούν. Θα κάνουμε την Α2 εθνική κατηγορία σε δύο ομίλους»

Για τα άσχημα οικονομικά των συλλόγων, οι οποίοι αν και δεν έχουν συνδρομές από τον Μάρτιο πληρώνουν τα ενοίκια για τις αίθουσές τους κι αν μπορεί η ομοσπονδία να ζητήσει μειώσεις από τους δήμους:

«Όλοι οι ιδιοκτήτες αθλητικών εγκαταστάσεων, που εισπράττουνε ενοίκια από τους χρήστες, είναι υποχρεωμένοι αυτή την περίοδο να σταματήσουν να εισπράττουν. Κι εμείς στο ΣΕΦ δεν πληρώνουμε τους τελευταίους μήνες και μπορούμε να το κάνουμε για όσους μήνες διαρκέσει η κρίση. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η ΕΦΟΕπΑ έχει κάνει βαριά εισήγηση στη ΓΓΑ να ενισχυθούν τα σωματεία, με σοβαρό ποσό, που θα μπει στον προϋπολογισμό της ομοσπονδίας, για τη ζημιά που έχουν υποστεί. Μίλησα και με τον υφυπουργό, τον κύριο Αυγενάκη. Δείχνει ευαισθησία κι ελπίζω στο νομοθετικό πλαίσιο να συμπεριλάβει την ενίσχυση των συλλόγων».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθούν ή να μη διεξαχθούν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα την επόμενη σεζόν:

«Σίγουρα από τη συρρίκνωση της αγωνιστικής περιόδου θα έχουμε μείωση του αριθμού των αναπτυξιακών. Δεν θα καταργηθούν όμως»

Για το αν μπορεί να γίνει γενναία μείωση στα παράβολα για τις μεταγραφές ξένων αθλητών γιατί φτάνουν και τα 500 ευρώ και τα σωματεία δεν θα μπορούν να πληρώσουν:

«Ξεκαθαρίζω ότι τα παράβολα ειδικά για τους ξένους δεν θα μειωθούν. Τα άλλα θα μειωθούν, ίσως και να εξαφανιστούν. Αυτά όμως όχι, διότι αφού κάποιες ομάδες φέρνετε ξένους αθλητές συνεπάγεται ότι έχετε και τα χρήματα».

Για το αν έχει μπει όριο μέχρι ποιο σημείο του καλοκαιριού μπορεί να διεξάγουμε αγώνες κι αν υπάρχει πλάνο για το πότε θ’ αρχίσει η νέα σεζόν:

«Δεν έχουμε βάλει χρονικό όριο για το μέχρι πότε μπορεί να κάνουμε αγώνες της φετινής σεζόν. Είπαμε ότι δεν αποκλείεται κι ο Αύγουστος. Δεν γνωρίζουμε επίσης από τώρα πόσο νωρίς θ’ αρχίσουμε τη νέα αγωνιστική περίοδο».

Στον επίλογο ο Μανώλης Κολυμπάδης έδωσε ξανά έμφαση στο θέμα της πρόσφατης οδηγίας από τη Γ.Γ.Α. για να μπουν τα σωματεία στο μητρώο των αθλητικών φορέων. Ύστερα κι από αναφορές των εκπροσώπων των σωματείων για τις δυσκολίες της διαδικασίας, ανέφερε: «Διαπιστώνουμε κι εμείς ότι είναι πολλά και δύσκολα για τα σωματεία τα απαιτούμενα στοιχεία και είναι αδύνατον να τηρηθεί η προθεσμία μέχρι τις 5 Ιουνίου 2020. Θα ζητήσω παράταση για να προλάβουν όλα τα σωματεία να κάνουν την εγγραφή έστω με λιγότερα στοιχεία. Από την πλευρά σας, μπορείτε κι εσείς από τα μεγάλα σωματεία του ελληνικού αθλητισμού (για παράδειγμα Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ), που έχετε πρόσβαση στο υπουργείο να πείτε ότι δεν προλαβαίνετε και να ζητήσετε παράταση. Απευθύνω παράκληση σε όλους όμως, να τρέξετε και να τακτοποιήσετε το θέμα για να μην υποστείτε άλλες ζημιές. Πρώτον γιατί αν αποφασιστεί ενίσχυση δεν θα ενισχυθείτε και δεύτερον γιατί θα βγείτε από τα μητρώα των ομοσπονδιών και θα στερηθείτε δικαιώματά σας».

Σχετικά Άρθρα

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics