Breaking News
19 Ιουλίου 2016

Πέρασαν 40 χρόνια απ' τις 18 Ιουλίου 1976, όταν η Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το πρώτο «τέλειο δεκάρι» στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής σε ηλικία μόλις 15 ετών, γοητεύοντας τον φίλαθλο κόσμο και μπαίνοντας μια για πάντα στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού!



O ανταγωνισμός βρισκόταν έτσι κι αλλιώς στο υψηλότερο επίπεδο, αφού επρόκειτο για Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Μόντρεαλ. Εκείνη, μόλις 15 χρονών. Είχε όμως το χάρισμα, το ταλέντο, τις ικανότητες να σαγηνεύσει. Τελικά, τα κατάφερε. Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, η Νάντια Κομανέτσι «έγραψε» ιστορία.

Με το χαρούμενο πρόσωπό της και γεμάτη φρεσκάδα και αρμονία, η Ρουμάνα έγινε το σύμβολο της ανθρώπινης προσπάθειας να νικήσει τη βαρύτητα. Ο εναρμονισμός της με το χρόνο, η ευλυγισία της και οι ικανότητες της άφησαν άπαντες άφωνους. Η Κομανέτσι έγινε έτσι η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, μπαίνοντας μια για πάντα στις κορυφαίες θέσεις του αθλητισμού παγκοσμίως.

«Πάνω απ' όλα, πρέπει να νιώθεις τη δίψα να κάνεις κάτι απίστευτο..» έλεγε και φαίνεται πως πίστευε πως μπορούσε να τα καταφέρει! Συνολικά η ζωή της έμοιαζε με «παραμύθι», όχι διότι ήταν πάντα ζηλευτή και υπέροχη, αλλά γιατί είχε κάθε είδους πιθανή κι απίθανη κατάσταση. Απ' τη γέννηση της στις φτωχογειτονιές της ρουμανικής περιφέρειας και με τον κίνδυνο νοητικών προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας της, ως την εμπλοκή της με το ρουμανικό καθεστώς του Τσαουσέσκου, που την επέλεξε για σύντροφο του γιού του. Όλα αυτά αναφέρονται στην αυτοβιογραφία της, αν και πάντα παραμένουν «θολά»...

Από ηλικία μόλις έξι ετών ξεχώρισε για τα σωματικά της προσόντα και το χάρισμα της στη γυμναστική.Το 1970 έγινε σε ηλικία εννέα ετών η νεώτερη πρωταθλήτρια της Ρουμανίας.

«Ήμουν δυστυχισμένη το 1978. Δεν αποπειράθηκα, όμως, να αυτοκτονήσω επειδή είδα το αγόρι μου με άλλη κοπέλα. Ζούσα σ' ένα διαμέρισμα γεμάτο "κοριούς". Με παρακολουθούσαν συνεχώς πράκτορες. Έτσι, μια ημέρα τους έδειξα τη χλωρίνη και τους είπα ότι θα αυτοκτονήσω για να γλιτώσω», διηγείται σ' αυτήν για όσα έζησε μόλις δυο χρόνια μετά το θρίαμβό της στο Μόντρεαλ.

Μετά από μια περιπέτεια με την υγεία της, όπου σημείωσε απότομη αύξηση και στη συνέχεια απώλεια βάρους, το 1979 έγινε η πρώτη γυμνάστρια που κερδίζει τρεις συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Το 1981, το καθεστώς Τσαουσέσκου φοβήθηκε πως η κορυφαία του αθλήτρια θα φύγει στη Δύση κι έτσι της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Το 1989 όμως κατάφερε να «δραπετεύσει» και να βρεθεί στις ΗΠΑ, όπου έζησε μέχρι και μετά την πτώση του Τσαουσέσκου. Σήμερα ζει με τη φήμη της, ασχολούμενη στην Οκλαχόμα με την εκγύμναση μικρών παιδιών και προσφέροντας έργο στις μικρές ηλικίες.

sport24.gr

Σχετικά Άρθρα

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics