Breaking News
19 Δεκεμβρίου 2023

Με το «παράσημο» της 2ης θέσης σε δύο αγωνίσματα θ’ αφήσει την Μπιέλα και το World Table Tennis Feeder της Ιταλίας ο Παναγιώτης Γκιώνης!

Τα νέα δυνατά τεστ σε επαμειβόμενα τουρνουά πήγαν εξαιρετικά για τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή, καθώς ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και στο απλό ανδρών, λίγη ώρα αφότου είχε φτάσει σε ανάλογη διάκριση στο διπλό με τον Κωνσταντίνο Αγγελάκη! Στον συναρπαστικό τελικό κόντρα στον Γερμανό Μπένεντικτ Ντούντα, 4ο φαβορί του αγωνίσματος, έκανε κατάθεση ψυχής για τον 3ο του τίτλο στο απλό διεθνούς τουρνουά ώσπου κάμφθηκε στις λεπτομέρειες με 3-2 σετ. Νωρίτερα στη μέρα, στα ημιτελικά, είχε αποκλείσει με το εμφατικό 3-0 σετ το 3ο φαβορί, τον διαχρονικά τοπ αθλητή του διεθνούς στερεώματος Τσουάν Τσι Γιουάν από την Ταϊπέι. Οι μεγάλες εμφανίσεις βεβαίως, η πορεία μέχρι τον τελικό και οι εξασφαλισμένοι βαθμοί στην παγκόσμια κατάταξη, είναι σημαντικό κέρδος του και παράλληλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο στο κυνήγι της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού! Τα ελληνικά χρώματα μετείχαν σε δύο τελικούς κι έκλεισαν με θαυμάσιο απολογισμό την αγωνιστική παρουσία τους στο ιταλικό Feeder. Αγωνίστηκαν επίσης οι Γιώργος Σταματούρος, Γιάννης Σγουρόπουλος, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Τόλιου, Μαλαματένια Παπαδημητρίου, Ελισάβετ Τέρπου και υπεύθυνος προπονητής ήταν ο ομοσπονδιακός των ανδρών Κώστας Βατσακλής.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ

Ο Γκιώνης είναι νούμερο 196 στην παγκόσμια κατάταξη και ως Νο 38 των αγώνων στην Μπιέλα βρισκόταν κατευθείαν στο ταμπλό των «64». Άλλοτε με δύσκολο έργο κι άλλοτε με μικρή πίεση προχώρησε με συνολικά πέντε νίκες για να μπει στον τελικό. Δύο νίκες και μία ήττα είχε σε διεθνείς διοργανώσεις εναντίον του Ντούντα. Αναμετρήσεις μαζί του έδωσε και στη γερμανική λίγκα παλαιότερα και όλες ήταν αμφίρροπες. Όταν πέτυχε τις διαδοχικές πρωτιές στα Challenge της Κροατίας το 2017 και το 2018 ο Γκιώνης είχε βρει στον δρόμο του τον αριστερόχειρα Γερμανό, μια φορά στα προημιτελικά και μία στα ημιτελικά. Το καλό δεν… τρίτωσε όμως κι αυτή τη φορά ήρθε ήττα με 3-2.

Οι διακυμάνσεις και η εντυπωσιακή εξέλιξη έμοιαζαν το επικρατέστερο σενάριο κι αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε στο τραπέζι. Στην παράταση έληξε το 1ο σετ και ο Γκιώνης το πήρε με ορισμένα καταπληκτικά χτυπήματα στις κρίσιμες στιγμές. Στο 2ο σετ ο Ντούντα (νούμερο 46 σήμερα στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης) αξιοποίησε το βασικό του όπλο, που είναι το εκρηκτικό forehandσπιν και ισοφάρισε.

Στο κρίσιμο 3ο σετ έγινε… χαμός. Όχι απλώς κρίθηκε στην παράταση, αλλά προχώρησε πολύ με τους δύο αθλητές να εναλλάσσονται στα σετ μπολ. Ο Γκιώνης το έχασε, αλλά ως κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του δεν έχασε και τη δυνατή ψυχολογία. Στο 4ο σετ απέδωσε πολύ καλά με τις σταθερές άμυνες και τις επιλεκτικές επιθέσεις κι έφτασε στην ισοφάριση.

Στο 5ο και καθοριστικό σετ ήταν σαφές ότι θα μετρούσε και το καλό ξεκίνημα. Το κατέφερε ο Ντούντα κι όταν το σκορ έγινε 4-1 ο Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Ίσως κι από κούραση όμως, ο αθλητής του δεν μπόρεσε να συνεχίσει με καλό ρυθμό και την ίδια ώρα είχε «ανοίξει» το χέρι του πρωταθλητή Ευρώπης του ομαδικού και βγήκαν δυνατές επιθέσεις και σε πολύ δύσκολα σημεία. Η απόσταση μεγάλωσε και γράφτηκε το τελικό 3-2 σετ (14-12, 5-11, 16-18, 11-5, 3-11) μέσα σε θερμό χειροκρότημα και στους δύο αθλητές για το θαυμάσιο θέαμα που πρόσφεραν.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΟΥΑΝ

Η έντονη αγωνιστική μέρα άρχισε νωρίς το μεσημέρι για τον Γκιώνη. Στα ημιτελικά του απλού τον περίμενε μία ακόμα πολύ δύσκολη αναμέτρηση με τον Τσσυάν Τσι Γουάν (Νο 38 στον κόσμο σήμερα), έναν από τους τοπ αθλητές παγκοσμίως εδώ και 2,5 δεκαετίες, που μεταξύ άλλων σπουδαίων διακρίσεων έχει παγκόσμιο τίτλο στο διπλό ανδρών (2013). Τον διάσημο Ασιάτη τον είχε ήδη νικήσει δύο φορές σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο παρελθόν και γνώριζε ακριβώς πώς να τον αντιμετωπίσει.

Επιπλέον, δίπλα στην αυτοπεποίθηση είχε τις απαραίτητες δυνάμεις, αλλά και καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές, κόντρα σε αθλητή ικανό με την άμυνα με τον οποίο έπρεπε να «τρέξει» πολύ στο τραπέζι.

Έγιναν πολλά θεαματικά ράλι και φοβερά χτυπήματα με τον Έλληνα άσο να ξεσηκώνει τους θεατές. Ενδεικτικό της απόλυτης ετοιμότητάς του από κάθε άποψη το γεγονός ότι πήρε τα δύο πρώτα σετ στην παράταση (12-10, 11-9, 11-5).

Στο 1ο σετ και το 10-8 ο Γκιώνης δέχτηκε την ισοφάριση, αλλά συνέχισε ψύχραιμα και επικράτησε στην παράταση. Στο 2ο σετ απέκτησε προβάδισμα με 6-3 και η κατάσταση γύρισε σε 6-7. Και πάλι όμως, αντέδρασε καλά κι όταν έγινε το 2-0 απέκτησε και το ψυχολογικό πλεονέκτημα. Αυτό φάνηκε και στη συνέχεια, καθώς ξέφυγε με 7-2. Η σιγουριά του δεν έφυγε ούτε στη μείωση του σκορ στο 7-5 και μετά από το τάιμ άουτ του Κώστα Βατσακλή ήρθαν οι συνεχόμενοι πόντοι και η μεγάλη νίκη.

* Ο Τσουάν (στην Ακαδημία του οποίου προπονήθηκαν για μία βδομάδα το καλοκαίρι οι φερέλπιδες έφηβοι Γιάννη Κούτρα, Γιώργος Κοσμάς, στο πλαίσιο της ολυμπιακής υποτροφίας) είχε αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής του διπλού με τον συμπατριώτη του Τσεν Τσίεν Αν. Το 2022 αναδείχτηκε πρωταθλητής στους Ασιατικούς Αγώνες, το 2002 είχε επικρατήσει στον Μεγάλο τελικό των Pro Tour (στον τελικό είχε αντιμετωπίσει τον Καλλίνικο Κρεάνγκα), ενώ έχει 10 τίτλους από επαμειβόμενα τουρνουά ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις. Στον άλλο ημιτελικό ο Μπένεντικτ Ντούντα είχε νικήσει τον Ιάπωνα Ριότσι Γιοσιγιάμα με 3-1 σετ.

* Για τον Γκιώνη να προσθέσουμε ότι σε τουρνουά της σειράς Feeder είχε μπει ημιτελικά και τον περσινό Νοέμβριο στο Ντίσελντορφ, σήμερα έκανε βήμα παραπάνω και γενικά στο απλό έχει μπει σε θέσεις πόντιουμ και σε άλλης βαθμίδας όπεν, όπως στο World Tour της Σουηδίας πριν από δέκα χρόνια (3η θέση).

* Στο απλό γυναικών κατέκτησε το τρόπαιο η πολιτογραφημένη Ισπανίδα Μαρία Ξιάο. Στον τελικό νίκησε με 3-1 σετ τη Λιλί Ζανγκ από τις ΗΠΑ, επίσης κινεζικής καταγωγής.


Ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Ο καιρός σήμερα 18/12/2023

 

 

 

 

 

Super League: Το προφίλ της 14ης αγωνιστικής

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics