Breaking News
20 Νοεμβρίου 2023

Τη μνήμη του «χρυσού» πρωταθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης και κορυφαίου αθλητικού παράγοντα της Ελλάδας Χρήστου Χριστοδουλάτου

τίμησε ο κόσμος του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας και η ελληνική κοινωνία, το μεσημέρι της Κυριακής 19/11 στο Μέγαρο Μουσικής και στον ένα χρόνο από τον θάνατο του. Την εκδήλωση οργάνωσε η οικογένεια του, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αντωνίας Χριστοδουλάτου-Σπανοπούλου. Όπως παρατήρησαν δακρυσμένοι και χειροκροτώντας οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι, δεν ήταν ένα συνηθισμένο μνημόσυνο, μια ωδή στο θάνατο, αλλά μια γιορτή ζωής! Αυτό θα ήθελε και ο απών τιμώμενος, ασυνήθιστος άνθρωπος ο ίδιος κι ένας «Ωραίος Έλληνας», όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές στη δίωρη διάρκειά της. Χρυσά μετάλλια, κύπελλα και ολυμπιακές δάδες από τις ελληνικές, βαλκανικές, μεσογειακές και διεθνείς συμμετοχές του στην επιτραπέζια αντισφαίριση σε πάνω από 650 αθλητικές διοργανώσεις κοσμούσαν τη σκηνή του Μεγάρου, στην οποία προβλήθηκαν στιγμές από τη ζωή και τη δράση του με κορυφαίο το σπάνιο βίντεο από τη στιγμή της απονομής του χρυσού κυπέλλου για τη νίκη του με την Εθνική Ελλάδας με 5-0 εναντίον της τουρκικής ομάδας το 1961, στη Σμύρνη.

231119 159pΤην εκδήλωση παρουσίασε η αδελφή του, δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου, διαβάζοντας στο ξεκίνημα τους χαιρετισμούς του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και του προέδρου της Ελληνικής & της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, μέλους της ΔΟΕ, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγωανειλημμένων υποχρεώσεων.

Μήνυμα που συγκίνησε έστειλε από την Κύπρο ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΑ) Ανδρέας Γεωργίου, τονίζοντας τη μεγάλη βοήθεια του εκλιπόντα στην δημιουργίας της κυπριακής εθνικής ομάδας, την αμέριστη στήριξη του στην εθνική υπόθεση του Κύπρου και στην μη αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Για τον αθλητή, τον άνθρωπο, τον φίλο, τον νομικό και τον αγαπητό στον δημοσιογραφικό κόσμο Χρήστο Χριστοδουλάτο μίλησαν:

231119 063pΟ γενικός γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης και πρώην πρόεδρος και Γ.Γ. της ΕΦΟΕπΑ, στενός του συνεργάτης και συναθλητής, που βαθιά συγκινημένος τον αποκάλεσε μέντορα του και ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη, του για 16 χρόνια μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. (1986-2000)

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, που κατέθεσε την πολυσήμαντη μακρόχρονη προσφορά του Χρήστου Χριστοδουλάτου, μακροβιότερου πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (1982-2008)

231119 206pΟ πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, αθλητικός συντάκτης ο ίδιος, που περιέγραψε τη σημασία της αγαστής συνεργασίας αθλητών, αθλητικών παραγόντων και δημοσιογράφων στην προσπάθεια για την εξυγίανση του χώρου και την ορθή ενημέρωση της κοινωνίας. Επισήμανε τη μεγάλη προσφορά του Χρήστου Χριστοδουλάτου στον αγώνα εναντίον της χρήσης αναβολικών και της διάδοσης του Αθλητισμού, ως αντίβαρο για τη ζωή της νεολαίας στους κάθε λογής εθισμούς.

Ο επίτιμος πρόεδρος Εφετών, Νίκος Σαλάτας, συναθλητής του τιμώμενου στην παλιά κυρίαρχη ομάδα του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε σε σειρά όμορφων αναμνήσεων από την κοινή αθλητική ζωή του με τον πρωταθλητή και την μαχητική παρουσία του ως δικηγόρου. Τόνισε την άμεμπτη από κάθε άποψη στάση του ως πρόεδρου της Επιτροπής Φιλάθλου Ιδιότητας (ΕΦΙ 1984-2000) με νομικού κύρους αποφάσεις «δικάζοντας» για 16 χρόνια αθλητές, ομάδες και παράγοντες του αθλητισμού, ακόμη και δημοσιογράφους για παραβατικότητα στις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους.

Τέλος, ο Γρήγορης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης τόνισε τη σημασία προσφοράς του τιμώμενου στον αθλητισμό και παρουσίασε την ιδέα και πρόταση Χριστοδουλάτου για τη δημιουργία Μουσείου Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στο αθλητικό κέντρο του Δήμου, με τη συνεργασία των βετεράνων του αθλήματος, Άγγελου Μακρή προπονητή και Σταύρου Πλακαντωνάκη, πρωταθλητή Ελλάδος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της μετά θάνατον απονομής τιμητικής πλακέτας για την προσφορά και τη δράση του χρυσού πρωταθλητή, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου με απόφαση του ΔΣ. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ και βετεράνος αθλητικός συντάκτης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος παρέδωσε την πλακέταστη σύζυγο του εκλιπόντα, Αντωνία, την οποία, όπως και όλοι οι ομιλητές, αλλά ιδιαίτερα οι συναθλητές του, ευχαρίστησαν δημόσια για την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του.

Εκείνη αντιφώνησε λιτά και με εμφανή συγκίνηση ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον ΠΣΑΤ για την τιμή, καταλήγοντας ανθρώπινα: “Στον Χρήστο και σε μένα η ζωή δεν χαρίστηκε, αλλά και δεν μας χρωστάει τίποτε! Μας τα έδωσε όλα. Χρόνια, παιδιά, εγγόνια, φίλους, υγεία και αγάπη! Κρατώ σαν φυλαχτό τη γελαστή ματιά του στον κόσμο, σε μένα και τα παιδιά μας και σας διαβεβαιώνω ότι έφυγε όρθιος, όπως έζησε».

Στον αποχαιρετισμό της και σε προσωπικό τόνο, η πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του τονίζοντας: «Στη θάλασσα, που λάτρεψε ξεκουράζεται πια ο Χρήστος μας. Για την Ελλάδα και τον Αθλητισμό, για όλους όσους αγάπησε, για όλους όσους συνεργάστηκε ,αλλά και για εκείνους με τους οποίους κονταροχτυπήθηκε, ο Άνθρωπος μας ήταν δώρο ζωής! Πιο παλικάρι από παλικάρι, πιο σύντροφος από σύντροφος, πιο πατέρας από πατέρα, πιο αδελφός από αδελφό…

Έδωσε όρθιος τον τελευταίο αγώνα του. Νικητής ξανά γιατί δεν παραπονέθηκε, δεν άφησε τη ρακέτα της ζωής από το χέρι μέχρι τη μέρα που σηκώθηκε για τελευταία φορά. Συναθλητές, συνεργάτες και φίλοι υποκλίνονται σήμερα στη μνήμη του, αναγνωρίζοντας τον ως Άξιο πρωταθλητή στη ζωή, στην επιστήμη και τον αθλητισμό, που υπηρέτησε με εντιμότητα και περηφάνια. Ωραίος σαν Έλληνας, άξιος ως επιστήμονας, πρώτος των πρώτων ως αθλητής, δίκαιος ως κριτής, ηθικός ως αθλητικός παράγοντας και πιστός δημοκράτης. Θα σ’ αγαπάμε Χρήστο, «Ότι Κραταιά ως Θάνατος, η Αγάπη» και δεν θα ξεχαστείς! Με τον τρόπο του Γιώργου Σεφέρη σκέφτομαι και λέω: «Ήτανε καλά παιδιά οι σύντροφοι. Δεν φώναζαν ούτε από τον κάματο, ούτε από τη δίψα, ούτε από την παγωνιά. Είχανε το φέρσιμο των δέντρων και των κυμάτων», όπως ο Χρήστος και η γενιά του.

Τον αποχαιρετούμε σήμερα με μια γιορτή στο σχώριο του και μ’ ένα ποτήρι λευκό κρασί και ψάρι, όπως θέλει η ελληνική παράδοση. Σ’ αποχαιρετώ κι εγώ, Λεβέντη Θεσσαλονικιέ, Πανύψηλε Ομορφάντρα, Περήφανο παλικάρι, Γελαστό παιδί μας, Θαλασσινή μας αύρα, καλοφαγά, χωρατατζή και φωνακλά μου εσύ! Περήφανη για όσα κατάφερες με τον δικό σου τρόπο. ΤΟΠ ΣΠΙΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ. ΤΟΠ ΣΠΙΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!»

231119 277pΣτην κατάμεστη αίθουσα του ΜΜΑ παραβρέθηκαν: η πρώην υπουργός231119 107p Αθλητισμού κα Φάνη Πάλλη- Πετραλιά με την πρωταθλήτρια κόρη της Ντόρα, oευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, η πρωταθλήτρια και τ. βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και όπως κι εκείνος, οι βετεράνοι της δημοσιογραφίας, Παύλος Αλέπης, Νίκος Καραγιαννiδης, Μάκης Γιομπαζολιάς, Χρ. Καπούτσης, Γ. Δόγας. Ο διευθυντής της Εστίας Μανώλης Κοττάκης. ο εκδότης της Αμαρυσίας, Χρήστος Ζαγκλής, και πολλοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, του αθλητικού ρεπορτάζ, που τον γνώριζαν. Ακόμη, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η αντιπρόεδρος Άρια Αγάτσα, ο Σπύρος Ζανιάς (ΕΟΕ) Ευάγγελος Τέρπος (αντιπρόεδρος Ε.Φ.Ο.Επ.Α.), ο ΓΓ της Βαλκανικής Ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρισης MilorandTrkovski, ο πρέσβυς επί τιμή δρ Αναστάσιος Πέτροβας, ο διακεκριμένος ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, οι καθηγητές Πανεπιστήμιου Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και Κώστας Παναγοπούλος, Παντελής Χατζηιωάννου, πρόεδρος του συλλόγου Νέας Ιωνίας, του πρώτου συλλόγου που έπαιξε, μετά τη ΧΑΝΘ, ο Έλληνας πρωταθλητής.

231119 279pΟι οικογένειες του παγκόσμιου πρωταθλητή Καλλίνικου Κρεάνγκα, των βετεράνων αθλητών και αθλητριών Μακρή, Λουκά, Θεοδωρίδη και του διεθνή επιδιαιτητή Γιώργου Σεληνιωτάκη, όπως και πολλοί πρώην διεθνείς αθλητές/τριες. Οι κόρες του Μαργαρίτα Χριστοδουλάτου και Αλίκη Ανθιμίδου με τους εγγονούς του Νικόλα Νέζη και Χάρη Χαλιώτη, ο σύμβουλος Επικοινωνίας Σπύρος Δημητρίου και δεκάδες νέοι και παλιοί αθλητές, γιατροί, νομικοί, επιχειρηματίες και φίλοι της οικογένειας. Μνημόνευσαν και τίμησαν τον Χρήστο Χριστοδουλάτο με τη συνοδεία μουσικής Έρικ Σάτι Θάνου Μικρούτσικου (Θάλασσα μνήμη), Μίκη Θεοδωράκη (Παλικάρι στη δουλειά), Μάνου Χατζιδάκι (Το Βαλς των χαμένων Ονείρων ), Abba ( Ι haveadream) και Frank Sinatra, το My Way, που αγαπούσε. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, αφού αυτός ο Ωραίος Έλληνας, έζησε περήφανος, με τον δικό του τρόπο, 88 χρόνια,. από τη γέννηση του ορφανός στη Σαλονίκη της φτώχειας και της προσφυγιάς μέχρι την τις κορυφές του αθλητισμού και της ζωής.


Ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Ο καιρός σήμερα 20/11/2023

 

 

 

 

"Αν οι μισές σφαίρες που έπεφταν στην Κρήτη πήγαιναν εκεί θα είχαμε Ολυμπιονίκες!"

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics