Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ολοκλήρωσε με επιτυχία χτες 28/07 την επιθεώρηση της τοποθεσίας, όπου θα γίνει το τουρνουά του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2026 στο Ντακάρ και σήμερα (29/07) με σχετικό δημοσίευμα δίνει μία πρώτη εικόνα για την σπουδαία αυτή διοργάνωση.
Τυχαίνει να είναι επίκαιρο το θέμα μάλιστα, καθώς στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στα Σκόπια το 18ο Θερινό Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (έστω κι αν δεν είχε χαρακτήρα προολυμπιακού event) και εμφάνισε και μεγάλη ελληνική συμμετοχή σε 11 αθλήματα, μεταξύ των οποίων η επιτραπέζια αντισφαίριση.
Έτσι κι αλλιώς όμως, το ενδιαφέρον είναι ζωηρό από χώρες κάθε ηπείρου για δύο επιπλέον λόγους: Πρώτα γιατί οι 4οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων είχαν αναβληθεί το 2022 εξαιτίας του φόβου από τις συνέπειες του κορωνοϊού και επανέρχονται μετά από αρκετά χρόνια (με την ελπίδα κιόλας να μακροημερεύσουν) και δεύτερον γιατί πρόκειται για το πρώτο γεγονός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αφρική. Το τελευταίο είχε γίνει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 2018 με την επιτυχία του Γιάννη Σγουρόπουλου να κατακτά την 5η θέση στο απλό.
Η σπουδαία αθλητική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για 13 ημέρες, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2026 και ο διαγωνισμός της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Ντακάρ. Συνολικά αναμένεται να διεξαχθούν 36 αθλήματα και η διαδικασία προκρίσεων θα εκπονηθεί εν καιρώ.
Το δημοσίευμα της ITTF για το άθλημα στους προσεχείς Youth Olympic Games και τη στήριξη που θα παράσχει για την επιτυχία του:
«Η ITTF ολοκλήρωσε μια παραγωγική επίσκεψη στο Ντακάρ της Σενεγάλης, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική προετοιμασία για τους αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2026. Η επιθεώρηση, με επικεφαλής τον Mohamed Eldawlatly, επικεφαλής εκδηλώσεων της ITTF, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη σε αυτό που υπόσχεται να είναι, ένα εξαιρετικό τουρνουά.
Ο διαγωνισμός επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2026 στο εκθεσιακό κέντρο του Ντακάρ, που βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από το Ολυμπιακό Χωριό Νέων. Αυτή η εγγύτητα παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους αθλητές, ελαχιστοποιώντας το χρόνο ταξιδιού και μεγιστοποιώντας τις ευκαιρίες ξεκούρασης και προετοιμασίας.
Η μικρή απόσταση επιτρέπει στους αθλητές να επιστρέφουν στο χωριό μεταξύ των συνεδριών και να διατηρούν την κανονική τους ρουτίνα – κρίσιμοι παράγοντες για τους νεαρούς αθλητές που βιώνουν το πρώτο τους μεγάλο διεθνές τουρνουά.
Η ITTF είναι πλήρως προσηλωμένη στην επιτυχία της πρώτης Ολυμπιακής διοργάνωσης στην αφρικανική ήπειρο και θα παράσχει ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη για τον αγώνα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Ντακάρ 2026. Μια ειδική ομάδα τεχνικών αγώνων, αποτελούμενη από έναν τεχνικό αντιπρόσωπο της ITTF και έναν υπεύθυνο αγώνων από το επαγγελματικό προσωπικό της ομοσπονδίας, θα διασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα διαχείρισης της διοργάνωσης.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εμπειρία των θεατών, με σχέδια για την ενσωμάτωση πολιτιστικών στοιχείων της Σενεγάλης στην παρουσίαση των αγώνων. Πολλοί θεατές θα ζήσουν για πρώτη φορά την εμπειρία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης υψηλού επιπέδου, δημιουργώντας ευκαιρίες για καινοτόμο εμπλοκή των φιλάθλων.
Η έμφαση που δίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων στην εκπαίδευση και την έμπνευση παρέχει περιθώρια για δημιουργική παρουσίαση που τιμά τόσο τις τοπικές παραδόσεις όσο και τις Ολυμπιακές αξίες.
Το Ντακάρ 2026 αποτελεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη της αφρικανικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Οι νεαροί παίκτες σε όλη την ήπειρο έχουν τώρα την εμπνευσμένη προοπτική να αγωνιστούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην πατρίδα τους.
Το επεκτεινόμενο αναπτυξιακό έργο της ITTF σε όλη την Αφρική δημιουργεί σαφείς διαδρομές για τα αναδυόμενα ταλέντα, με τους σημερινούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Hopes να μπορούν να εξελιχθούν και να αγωνιστούν στη Σενεγάλη. Η υποστήριξη της ITTF για το Ντακάρ 2026 περιλαμβάνει την ανάπτυξη αθλητών, την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και την προώθηση της ανάπτυξης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε ολόκληρη την Αφρική και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα νέων.
Οι προετοιμασίες θα επικεντρωθούν τώρα στην οριστικοποίηση των βελτιώσεων των χώρων διεξαγωγής και των λειτουργικών διαδικασιών, διασφαλίζοντας ότι οι καλύτεροι νέοι παίκτες επιτραπέζιας αντισφαίρισης στον κόσμο θα βρουν ένα αγωνιστικό περιβάλλον αντάξιο του ταλέντου τους όταν φτάσουν στο Ντακάρ. Η αντίστροφη μέτρηση για ένα αξέχαστο τουρνουά έχει ξεκινήσει».
Photos ITTF από το σχετικό δημοσίευμα
Ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα: