Breaking News
01 Οκτωβρίου 2016

Το πρωτάθλημα της Football League είχε οριστεί να αρχίσει στις 25 Σεπτεμβρίου, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Το SDNA αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν άρχισε, ενώ παράλληλα ζήτησε τις απόψεις προέδρων ομάδων και όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα.

Την απόφαση για την επ΄αόριστον αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος, της Football League έλαβε στο Δ.Σ. της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου η διοργανώτρια αρχή.


Ποιοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή; Ένας από τους λόγους είναι το οικονομικό το οποίο αποτελεί την μεγάλη πληγή για τις ομάδες. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός, ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα τηλεοπτική στέγη, προϋπόθεση την οποία ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής Στέλιος Σφακιανάκης είχε θέσει ως βασική για την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ακολούθησε το SDNA στο Facebook και ενημερώσου πρώτα από όλους!

Ένας ακόμα λόγος που συνδέεται και αυτός με το οικονομικό, είναι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλα τα γήπεδα της Football League, αλλά είναι και ακριβό. Ενδεικτικό είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχουν μόλις έξι γήπεδα της κατηγορίας. Αυτά είναι τα Δημοτικά Στάδια Μυτιλήνης, Κομοτηνής, η Νέα Σμύρνη, τα Περιβόλια, το «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά και το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» στο οποίο το σύστημα τοποθετήθηκε πρόσφατα . Είναι προφανές ότι στα γήπεδα αυτά, το σύστημα υπάρχει επειδή οι ομάδες που τα χρησιμοποιούν ως έδρα τους, το είχαν τοποθετήσει την περίοδο που έπαιζαν στην Super League, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν γήπεδα ομάδων που παίζουν στην μεγάλη κατηγορία (Απόλλωνας, Χανιά, Κισσαμικός).

Όσον αφορά τις άλλες ομάδες έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες, προκειμένου να εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό, ωστόσο μόνο εύκολο δεν είναι μιας και τα γήπεδα στα οποία παίζουν οι περισσότερες ομάδες ανήκουν στους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει η εγκατάσταση θα πρέπει οι ΠΑΕ να έρθουν σε συνεννόηση με τους Δημάρχους, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητηθεί η οικονομική βοήθεια αυτών, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της εγκατάστασης.

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, στο Δ.Σ. της περασμένης Τρίτης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής, προκειμένου να επιλυθούν τα φλέγοντα αυτά ζητήματα και να αρχίσει άμεσα το πρωτάθλημα. Αυτή αποτελείται από τους Άρη Λυχναρά (γ΄αντιπρόεδρος του Κισσαμικού και αντιπρόεδρος της Football League), o Βαγγέλης Χατζηιωάννου (νομικός του Αγροτικού Αστέρα), Λεωνίδα Λεουτσάκο (αντιπρόεδρος του Αχαρναϊκού), Ηλία Κατσογιάννη (Διευθύνων Σύμβουλος της Σπάρτης), αλλά και από τον πρόεδρο της Football League Στέλιο Σφακιανάκη.

Στόχος της επιτροπής αυτής είναι να επέλθει οριστική συμφωνία με την Nova, με την οποία έχουν γίνει επαφές, ενώ παράλληλα υπήρξαν προσπάθειες να γίνει συνάντηση τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή προκειμένου να δοθεί παράταση τριών μηνών σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εγκατάσταση των καμερών κάτι το οποίο τελικά έγινε, όσο και με την ΕΠΟ προκειμένου να υπάρξει μείωση των εξόδων που καλούνται να καλύψουν κατά την διάρκεια της σεζόν οι ομάδες.

M΄αυτά και μ΄αυτά ως πιο πιθανές ημερομηνίες για την έναρξη της Football League της σεζόν 2016 -17, φέρονται να είναι είτε η Κυριακή 2 Οκτωβρίου, είτε η Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση πάντα ότι τα ήδη ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν, θα κλείσουν και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει επιτέλους το πρωτάθλημα, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση που τελικά αυτά δεν έχουν επιλυθεί η σέντρα θα πάει για τις 16 Οκτωβρίου.

Το SDNA επικοινώνησε με τους Βασίλη Μπούρμπο (πρόεδρος Αναγέννησης Καρδίτσας), Σπύρος Δημόπουλος (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Πανελευσινιακού), Αντώνη Ροκάκη (Πρόεδρος Κισσαμικού), και Λεωνίδα Λεουτσάκο (αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής του Αχαρναϊκού) προκειμένου να μάθει την γνώμη τους, αλλά και το ποια θεωρούν ότι θα είναι η επικρατέστερη ημερομηνία της έναρξης του πρωταθλήματος.

Για την επ΄αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος

Βασίλης Μπούρμπος:«Είναι ομόφωνη η απόφαση που πάρθηκε σχετικά με την αναβολή της πρεμιέρας. Δεν υπήρξε κάποια ομάδα που να είναι αντίθετη. Ο λόγος που αυτή πάρθηκε, είναι καθαρά το οικονομικό και η μη εξεύρεση τηλεοπτικής στέγης, αλλά και η εξεύρεση χορηγιών για το πρωτάθλημα.

Τα προβλήματα της Football League είναι πάρα πολλά, εκτός από αυτά έχουμε και το ζήτημα με τις κάμερες παρακολούθησης, το οποίο είναι χρονοβόρο και έχει κόστος για όλες τις ομάδες. Τα πιο πολλά γήπεδα είναι Δημοτικά και θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τον Δήμο για την τοποθέτηση τους.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν κάποτε ότι η Football League χρειάζεται στήριξη από όλους. Η ΕΠΟ από την πλευρά της θα πρέπει να μειώσει τα παράβολα, τα πρόστιμα και τα έξοδα διαιτησίας (δεν μπορεί η ΕΠΟ με τόσα μνημόνια στην Ελλάδα να μην κάνει μείωση στα έξοδα αυτά). Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα σε κάθε ομάδα να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί 5 παίκτες εκπαιδευόμενους με δελτίο εκπαιδευόμενου.

Επίσης η Super League θα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά τις ομάδες της Football League, ενώ μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρξει μείωση των χρημάτων που καταβάλλονται στο ΙΚΑ».

Σπύρος Δημόπουλος: «Πιστεύω ότι η επ΄αόριστον αναβολή ήταν σωστή, αλλά πρέπει το πρωτάθλημα να ξεκινήσει γιατί δεν είναι δυνατόν να κάνεις προετοιμασία 3 μήνες. Από εκεί και πέρα πρέπει να έρθουν έσοδα στην Football League για να έχουν οι ομάδες πόρους, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν, γιατί τα έξοδα είναι πάρα πολλά».

Αντώνης Ροκάκης: «Θεωρώ και πιστεύω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό γενικότερα του κλίματος που επικρατεί, στην Ελλάδα σ΄όλα τα επίπεδα. Σαν γεγονός είναι λυπηρό. Από την άλλη δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, καθώς οι ομάδες χωρίς έσοδα ήταν καταδικασμένες».

Λεωνίδας Λεουτσάκος: «Ήτανα αναμενόμενο καθώς οι μέτοχοι στο τελευταίο συμβούλιο που έγινε ,είχαν ξεκαθαρίσει ότι για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα έπρεπε να υπάρχει υπογεγραμένο συμβόλαιο με το τι θα πάρει η κάθε ομάδα. Ωστόσο επειδή δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή».

Για το εάν είναι εύκολο να λυθούν τα ζητήματα και να αρχίσει το πρωτάθλημα

Β.Μ.«Αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα με τα τηλεοπτικά πιστεύω πως θα είναι δυσκολα τα πράγματα».

Σ.Δ.«Πιστεύω ότι μπορεί η επιτροπή που βγήκε μαζί με τον κύριο Σφακιανάκη, να λύσουν τα προβλήματα σε συνεργασία και με τους άλλους παράγοντες της λίγκας».

Α.Ρ.«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αναβολή του πρωταθλήματος, έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή, η οποία τρέχει τις καταστάσεις και πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί η λύση ουτώς ώστε να αρχίσει το πρωτάθλημα».

Λ.Λ. «Εγώ προς το παρών δεν το βλέπω. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για χορηγίες, και θα πρέπει να ψάξουμε με κάθε τρόπο, κάτι προκειμένου να είμαστε βιώσιμοι».

Για το εάν η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις ομάδες

Β.Μ.«Σίγουρα γιατί όλες οι ομάδες έχουν ξεκινήσει προετοιμασία από τις 20 Ιουλίου κι όσο να ναι βγαίνουμε εκτός σχεδιασμού».

Σ.Δ. «Σίγουρα θα επηρεάσει τις ομάδες πολύ, καθώς κάποιες ομάδες έχουν ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου και κάνουν 3 μήνες προετοιμασία».

Α.Ρ. «Εάν ξεκινήσει άμεσα το πρωτάθλημα δηλαδή η αναβολή δεν είναι πάνω από 2 εβδομάδες, οι ομάδες θα επηρεαστούν ελάχιστα σχεδόν καθόλου. Εάν όμως είναι μεγαλύτερη τότε θα υπάρχει θέμα».

Λ.Λ. «Σαφώς γιατί οι ομάδες εδώ και καιρό κάνουν συνέχεια προπονήσεις και δίνουν φιλικά, ενώ είναι συνέχεια στα έξοδα. Έσοδα μηδέν».

Για το πότε πιστεύει ότι θα αρχίσει το πρωτάθλημα

Β.Μ. «Πιστεύω ότι είτε στις 9 Οκτωβρίου, είτε στις 16. Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την έναρξη του».

Σ.Δ.«Εγώ πιστεύω ότι είτε στις 2 Οκτωβρίου, είτε στις 9 θα ξεκινήσει και πρέπει να ξεκινήσει».

Α.Ρ. «Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 9 Οκτωβρίου».

Λ.Λ. «Άγνωστο. Για εμένα είναι άγνωστο. Την Δευτέρα έχουμε συμβούλιο, στο οποίο θα έχουμε νεότερη ενημέρωση».

Για το εάν οι ομάδες μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους, έπειτα από την εξέλιξη αυτή

Β.Σ.«Δύσκολα τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που μπορούν να ανταπεξέλθουν, αλλά για τις περισσότερες τα πράγματα είναι δύσκολα».

Σ.Δ.«Αυτή την στιγμή με τα υπάρχοντα δεδομένα πέρα πέντε ομάδων που είναι εύρωστες οικονομικά, όλες οι άλλες ομάδες έχουν οικονομικά προβλήματα».

Α.Ρ. «Η καθυστέρηση της έναρξης του πρωταθλήματος, δημιουργεί ταυτόχρονα μια έλλειψη ρευστότητας στα ταμεία των ομάδων, η οποία έλλειψη ρευστότητας στον μεγαλύτερο αριθμό των ομάδων θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα μιας και λίγες είναι αυτές που μπορούν να ανταπεξέλθουν»

Λ.Λ. «Κάποιες ομάδες σίγουρα θα μπορέσουν να τα καλύψουν, αλλά για το μεγαλύτερο ποσοστό το βλέπω δύσκολο».

Για το εάν μπορεί να επέλθει συμφωνία μεταξύ της λίγκας και της Nova

Β.Σ.«Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω . Απ΄ότι μας έχει πει ο κύριος Σφακιανάκης, έχει έρθει σε επαφή και περιμένουμε άμεσα αποτέλεσμα».

Σ.Δ.«Εγώ πιστεύω ότι θα επέλθει συμφωνία, προκειμένου να αρχίσει το πρωτάθλημα».

Α.Ρ. «Εγώ πιστεύω ότι ναι θα επέλθει συμφωνία της λίγκας με την Nova , καθώς είναι κοντά στο να επιτευχτεί».

Λ.Λ. «Αυτό το ευχόμαστε. Άλλωστε εμείς έχουμε εναποθέσει εκεί τις ελπίδες μας. Να μας βοηθήσει το συνδρομητικό κανάλι, καθώς δεν έχουμε κάτι άλλο».

Για την εγκατάσταση και το κόστος των καμερών παρακολούθησης

Β.Σ. «Έχουμε κάνει κάποιες επαφές με ανθρώπους να έρθουν να δουν το γήπεδο, και να μας δώσουν μιας προσφορά. Ωστόσο αυτή την στιγμή δεν έχουμε κάποια μελέτη σχετικά με τις κάμερες και τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την εγκατάσταση τους».

Σ.Δ.«Η εγκατάσταση αρχίζει από τις 8.000 και φτάνει μέχρι τις 15.000 ευρώ, και κατά την γνώμη μου αυτό θα πρέπει να γίνει. Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί ένα εύλογο περιθώριο, για την εγκατάσταση τους μιας και τα γήπεδα είναι Δημοτικά...».

Α.Ρ. «Είναι ένα επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό των ομάδων. Κατά την άποψη μου το κόστος αυτό, θα έπρεπε να το αναλάβει η πολιτεία και όχι οι ομάδες».

Λ.Λ. «Σήμερα (σ.σ.την Τετάρτη 28/9) είχαμε συνάντηση με την επιτροπή, όπου παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός ο κύριος Κοντονής. Ανταλλάξαμε απόψεις. Περισσότερο επιμορφωτική ήταν η συζητήση, μας έδωσε μια τρίμηνη παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Εν συνεχεία συζητήσαμε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπου και ανταλλάξαμε απόψεις κυρίως στρο οργανωτικό κομμάτι, αλλά και μεταξύ μας για το τι μπορεί να γίνει».
Sdna.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics