Breaking News
16 Ιουνίου 2016

Γυμναστική, ηρεμία και επαφή με τη φύση. Τρεις λόγοι που κάνουν κάποιο να ασχοληθεί με την ιππασία. Εξασφαλίζει την απόδραση από την καθημερινότητα αφού πρόκειται για ένα ξεχωριστό άθλημα κατά το οποίο ο αθλητής προσπαθεί να εναρμονιστεί και να συντονιστεί με το άλογο.


Η ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, ενώ ανήκει στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1912. Είναι το μόνο που περιλαμβάνει δύο αθλητές, το άλογο και τον ιππέα. Γυναίκες και άντρες αγωνίζονται με ίσους όρους.

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε
Οι ιππικοί όμιλοι έχουν αρκετά προγράμματα για παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα από την ηλικία των πέντε χρόνων, ενώ στο αγωνιστικό τμήμα μπαίνει από τα επτά του χρόνια. Όμως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την ιππασία αργότερα στη ζωή τους.
Δεν υπάρχει δεσμευτική ηλικία για τους ενήλικες, αρκεί να έχουν όρεξη και να μη φοβούνται. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει τα μαθήματα όποτε το αποφασίσει. Θα πρέπει όμως να διαθέτει την απαραίτητη φυσική κατάσταση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι αθλητής, απλά πρέπει να διαθέτει φυσιολογικό βάρος.

Τα πρώτα μαθήματα
Τα πρώτα μαθήματα είναι αρκετά απλά. Αρχικά θα πρέπει να γίνει η εξοικείωση με το άλογο. Ο προπονητής μαθαίνει στον ιππέα πώς να ανέβει στη σέλα, πώς να κρατάει τα χαλινάρια, πώς να κάθεται. Μέχρι να συνηθίσει ο αναβάτης, το άλογο το καθοδηγεί ο δάσκαλος. Το πότε ακριβώς θα μάθει κάποιος να ιππεύει εξαρτάται καθαρά από τον ίδιο και τις δυνατότητές του. Σε γενικές γραμμές όμως στα πέντε με δέκα μαθήματα κάποιος έχει μάθει να ιππεύει με ασφάλεια.

Άθλημα ή χόμπι
Σήμερα η ιππασία με τα τρία από τα οκτώ αγωνίσματά της, την Υπερπήδηση Εμποδίων, την Ιππική Δεξιοτεχνία και το Ιππικό Τρίαθλο αποτελεί επίσημο άθλημα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό όμως δεν την αποκλείει από το να γίνει ένα χαλαρό χόμπι που να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεφεύγουν και να χαλαρώνουν. Μπορείτε είτε να μπείτε σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, όπου να προπονείστε συγκεκριμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα ή να επισκέπτεστε το χώρο όποτε εσείς μπορείτε και θέλετε και να κάνετε ιππασία με την επίβλεψη καθηγητή.
Τα αθλητικά προγράμματα κοστίζουν γύρω στα 200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις προσφορές του κάθε ιππικού ομίλου. Τα προγράμματα ελεύθερης συμμετοχής υπάρχουν σε ορισμένους ομίλους. Η υπεύθυνη του Ελληνικού Ιππικού Ομίλου, που εδρεύει στον Παράδεισο Αμαρουσίου, μας πληροφόρησε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ξεκινήσει στον όμιλό τους από το Μάιο του 2011, ενώ σε άλλους όπως ο Αττικός Όμιλος Ιππασίας στο Κορωπί προσφέρει ήδη στους πελάτες του αυτή την επιλογή. Στον συγκεκριμένο έχει κανείς τη δυνατότητα να πληρώνει με το μάθημα (20 ευρώ). Έτσι, μετά από ραντεβού, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην ιππασία, χωρίς να δεσμεύεστε να συνεχίσετε τα μαθήματα.
Για όσους δε θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά και απλά θέλουν να δοκιμάσουν μια φορά να ιππεύσουν καθαρά για την εμπειρία, είναι προτιμότερο να επισκεφτούν κάποια φάρμα ή να ακολουθήσουν προγράμματα διακοπών που παρέχουν αυτές τις δυνατότητες.

Θεραπευτική Ιππασία
Η ιππασία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους και με άλλους τρόπους. Η Θεραπευτική ιππασία είναι μια εναλλακτική μορφή αποκατάστασης που χρησιμοποιώντας το άλογο ως μέσον θεραπείας, δημιουργεί μοναδικά οφέλη στα άτομα με αναπηρία. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα, την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.
Υπάρχουν ιππικοί όμιλοι που διεξάγουν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Ένας από αυτούς είναι ο Ιππικός όμιλος Μεσογείων που λειτουργεί προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας για παιδιά καιενήλικες με κινητικά προβλήματα, νοητικές και σωματικές αναπηρίες, δυσλεξία, κώφωση και τύφλωση.

Εξοπλισμός
Ο βασικός εξοπλισμός του ιππέα αποτελείται από το προστατευτικό καπέλο ιππασίας, παντελόνι και μπότες ιππασίας και σακάκι. Οι άντρες φορούν πουκάμισο και γραβάτα ενώ οι γυναίκες πουκάμισο με κολαρίνα. Η πληροφορία αυτή όμως δε χρειάζεται να αγχώνει τους επίδοξους ιππείς. Όσοι ξεκινούν μαθήματα δε χρειάζονται το συγκεκριμένο εξοπλισμό. Απλά θα πρέπει να φροντίσουν να πάνε με άνετα ρούχα και παπούτσια κατά προτίμηση παντελόνι και αθλητικά. Μόνο αν αποφασίσουν να ασχοληθούν εντατικά με το άθλημα θα χρειαστούν εξοπλισμό.

Πάντα με ασφάλεια
Ο φόβος ατυχήματος σε σχέση με τα άλογα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς που θέλουν να ασχοληθούν με την ιππασία. Το πιο ήρεμο άλογο ή το πιο μικρό πόνι μπορεί να βλάψει κάποιον αν ξαφνιαστεί ή φοβηθεί. Βασικό είναι το να είστε ήρεμοι και να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις. Ποτέ μη στέκεστε ακριβώς πίσω από το άλογο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μπλέκετε στα χέρια ή σε άλλο σημείο του σώματός σας, τα ηνία. Υπάρχει κίνδυνος το άλογο να σας τραβήξει με αποτέλεσμα να συρθείτε στο έδαφος. Φροντίστε να φοράτε σκληρά και κλειστά παπούτσια για να προστατεύσετε τα πόδια σας στην περίπτωση που το άλογο σας πατήσει. Όταν δένετε το άλογο σας, χρησιμοποιείστε μια θηλιά που είναι εύκολο να λυθεί, έτσι ώστε αν το άλογο φοβηθεί να ελευθερωθεί αμέσως. Όταν το άλογο αισθάνεται περιορισμένο μπορεί να βλάψει εσάς ή τον εαυτό του.

Ιππικοί Όμιλοι Αττικής
Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένοι από τους μεγάλους ιππικούς ομίλους στην Αττική.
Ιππικός Όμιλος Αθηνών (Ι.Ο.Α.)
Πόλη: Αθήνα, Γέρακας
Ιππικός Όμιλος Μεσογείων (Ι.Ο.Μ.)
Πόλη: Διώνη-Πικέρμι
Αττικός Όμιλος Ιππασίας (A.О.I.)
Πόλη: Κορωπί
Kέντρο Ιππασίας Μαραθώνα (ΚΕ.Ι.Μ.)
Ελληνικός Ιππικός Όμιλος (Ε.Ι.Ο.)
Πόλη: Αθήνα, Παράδεισος Αμαρουσίου
Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας - Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας
Πόλη: Μαρκόπουλο
Ιππικός Όμιλος Βορείων Προαστίων (Ι.Ο.ΒOΠ.)
Πόλη: Αθήνα, Βαρυμπόμπη

flowmagazine.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics