Breaking News
24 Απριλίου 2020

Η μακρά περίοδος παραμονής στο σπίτι, λόγω της θλιβερών συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχει δώσει την αφορμή και για πολλές αναλύσεις ειδικών γύρω από το κομμάτι της ψυχολογίας.

Αν το εστιάσουμε στους αθλητές, η έλλειψη αγώνων μπορεί να τους προσφέρει την ευκαιρία να μελετήσουν και να δουλέψουν πάνω σε διάφορα σημεία αυτού του τόσο σημαντικού τομέα. Ειδικά σ’ ένα άθλημα, όπως η επιτραπέζια αντισφαίριση, η ψυχολογία είναι το Α και το Ω και λαμβάνοντας υπόψη και τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) και το τμήμα Υψηλής Επίδοσης και Ανάπτυξης δημοσίευσε σχετικό άρθρο με τίτλο «Τεχνικές στην αθλητική ψυχολογία». Το υπογράφει ο Ντομινίκ Πλάτνερ, πρώην διεθνής Αυστριακός αθλητής στην επιτραπέζια αντισφαίριση και νυν ITTF High Performance Manager. Το βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον και σας το παρουσιάζουμε. Το κείμενο δημοσιεύει φωτογραφία της Μίμα Ίτο σε ανάπαυλα αγώνα της με πετσέτα στο πρόσωπο και σημειώνει: «Παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως η Μίμα Ίτο, χρησιμοποιούν συχνά το διάλειμμα με την πετσέτα ώστε να ηρεμήσουν, ν’ απεικονίσουν στο μυαλό τους διαφορετικά σενάρια και να εφαρμόσουν την αυτό-ομιλία». Η καταπληκτική Γιαπωνέζα αθλήτρια φιγουράρει σήμερα στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Ντομινίκ Πλάτνερ είχε γράψει στις αρχές του μήνα και για «τη σημασία της πνευματικής δύναμης» (https://www.ittf.com/2020/04/03/importance-mental-resilience/). Ολόκληρο το άρθρο της ITTF έχει ως εξής:

«Η καραντίνα μπορεί να μην επιτρέπει την εξάσκηση στο τραπέζι, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε το επίπεδό σας. Μπορεί να φαίνεται αδύνατο, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί εστιάζοντας σε διανοητικές προσομοιώσεις μέσω συγκεκριμένων ψυχολογικών τεχνικών. Το τμήμα High Performance and Development της ITTF θα σας δείξει πως.

Είναι υψίστης σημασίας να ελέγχετε το μυαλό και το σώμα σας. Απαιτείται μεγάλη πρακτική για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε σε αυτήν την τέχνη, ειδικά σε ένα άθλημα όπως η επιτραπέζια αντισφαίριση, που είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και πολύπλοκα αθλήματα στην ψυχολογία.

Εικόνες/Οπτικοποίηση

Οι εικόνες, που για πολλούς από εμάς είναι επίσης γνωστοί με τον όρο «οπτικοποίηση», μπορούν να είναι χρήσιμες για την προετοιμασία πριν από τον αγώνα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, για αναλύσεις μετά τον αγώνα, για τη διατήρηση των υπαρχόντων δεξιοτήτων, τη διόρθωση λαθών και την ανάλυση προηγούμενων επιδόσεων.

Πώς λειτουργεί η εικόνα; Ενώ εξασκούμε νέες δεξιότητες, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα δημιουργούν νέες συνδέσεις με άλλες ομάδες κυττάρων και η ποσότητα της μυελίνης (μεμβράνη, που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα) αυξάνεται. Η λειτουργία αποτρέπει τα σήματα να έχουν «διαρροή» και βελτιώνει τη μνήμη και επομένως τις δεξιότητες. Οι εικόνες μπορούν να συντομεύσουν το χρόνο που χρειάζεται το σώμα μας για να εφαρμόσει τις νέες δεξιότητες με το να «σκεφτόμαστε απλά» αυτές.

Το μοντέλο της εικόνας PETTLEP: Χρήση της λειτουργικής «ισοδυναμίας»

Το μοντέλο PETTLEP βασίζεται στην εργασία του Jeannerod και εξηγεί πώς ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τόσο κατά τη διάρκεια φυσικών όσο και φανταστικών κινήσεων. Το PETTLEP σημαίνει:

Φυσικό: Φανταστείτε τα σχετικά φυσικά χαρακτηριστικά

Περιβάλλον: Φανταστείτε το περιβάλλον όπου πραγματοποιείται η δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας (όραση, αφή, ακοή, γεύση, μυρωδιά).

Εργασία: Φανταστείτε λεπτομέρειες πάνω στη συναφή εργασία.

Χρονοδιάγραμμα: Μπορεί να είναι σε «πραγματικό χρόνο» ή σε «αργή κίνηση» για να τονίσει και να τελειοποιήσει πιο δύσκολες πτυχές.

Μάθηση: Συνεχίστε να την προσαρμόζετε και να την επανεξετάζετε για να ταιριάζει με τη ζήτηση των εργασιών και το επίπεδο εμπειρίας σας.

Συναίσθημα: Νιώστε την κατάσταση, όπως θα κάνατε αν ήσασταν παρών και προσπαθήστε να αποφύγετε τα εξουθενωτικά συναισθήματα, όπως ο φόβος ή ο πανικός.

Προοπτική: Χρησιμοποιήστε την προοπτική πρώτου προσώπου (εστίαση στο χρονοδιάγραμμα, ανοιχτές δεξιότητες) ή το τρίτο πρόσωπο (φόρμα, τοποθέτηση)

Ασκήσεις εικόνων και αναπνοής

Για τους πιο προχωρημένους, ακόμη και για επαγγελματίες αθλητές, η πρακτική των εικόνων μπορεί να συνδυαστεί με τις αναπνευστικές ασκήσεις, γεγονός που την καθιστά πιο αποτελεσματική. Θα συνιστούσα τα παρακάτω για την περίπτωση, που έχετε αρκετή εμπειρία με κοιλιακή αναπνοή και πρακτική απεικόνισης.

- Κόψτε από τα βίντεο αγώνων σας τους καλούς πόντους, με τους οποίους φτάσατε σε επιτυχίες ή μία άλλη καλή επιλογή θα ήταν να βάλετε μία αποδοτική προπόνησή σας στο κομμάτι της τεχνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

- Βρείτε ένα ήσυχο μέρος.

- Προετοιμάστε την ηλεκτρονική σας συσκευή, ώστε να μπορείτε να την ενεργοποιήσετε αμέσως.

- Καθίστε ή ξαπλώστε.

- Κάντε κοιλιακή αναπνοή για τρία έως πέντε λεπτά.

- Ανοίξτε τα μάτια σας και αφήστε την ηλεκτρονική συσκευή να προβάλλει τα high light από το βίντεό σας 10 φορές στη σειρά.

- Κλείστε τα μάτια σας και κάντε ξανά κοιλιακή αναπνοή για τρία έως πέντε λεπτά.

Πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για να αποκτήσετε το μεγαλύτερο όφελος από τις εικόνες. Θα πρέπει να γίνεται ιδανικά με τη βοήθεια ενός αθλητικού ψυχολόγου, πολύ κοντά σε συνθήκες αγώνων και τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα.

Συζήτηση με τον εαυτό μας

Η αυτο-συζήτηση είναι βασικό συστατικό στην πρακτική της αθλητικής ψυχολογίας. Η ομιλία με τον εαυτό μας μπορεί να εκφραστεί είτε εσωτερικά είτε δυνατά και έχει εκφραστικές, ερμηνευτικές και αυτό-ρυθμιστικές λειτουργίες.

Πρέπει να διαχωρισμό μεταξύ τριών κατηγοριών αυτο-ομιλίας. Από τη μία πλευρά έχετε το θετικό/παρακινητικό, το οποίο βασίζεται σε θετικές σκέψεις και ομιλίες (π.χ. «Μπράβο»), από την άλλη βρίσκετε το αρνητικό, το οποίο αποτελείται από αρνητικές σκέψεις και ομιλίες (π.χ. «Είμαι τόσο κακός»).

Γενικά, η αρνητική αυτο-συζήτηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενισχύσει τα κίνητρα και την απόδοση. Το τελευταίο είδος αυτο-ομιλίας είναι ουδέτερο, που ονομάζεται επίσης εκπαιδευτική αυτο-ομιλία. π.χ. μιλώντας για τακτικές ή στρατηγικές - «μικρό και βαρύ σπιν».

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αρνητική αυτο-συζήτηση είναι πάντα κακή και η θετική είναι η μόνη επιτυχής μέθοδος. Ναι, σε πολλές περιπτώσεις είναι, αλλά ίσως δεν είναι ιδανικό για όλους. Απαιτείται επιπλέον έρευνα για να καταστεί σαφές ποιο είδος αυτο-συνομιλίας είναι πιο ευεργετικό για ένα άτομο.

Συνδεθείτε μεταξύ λέξεων και πεποιθήσεων

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σχετικά με την αυτο-συζήτηση είναι η σύνδεση μεταξύ των λέξεων και της πεποίθησής σας. Ο οριστικός στόχος αυτής της τεχνικής είναι η χρήση λέξεων και πεποιθήσεων, που είναι προσιτές και πιστευτές. Η θετική ανάπτυξη συνήθειας αυτο-ομιλίας γίνεται σε τρία βήματα:

- Επιλέξτε λέξεις-κλειδιά ή πολύ σύντομες προτάσεις («Ισχυρός», «Νιώθω δυνατός»)

- Εξασκηθείτε σε διαφορετικά σενάρια. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και ο αυτοματισμός της συνήθειας, δημιουργήστε γνωστές και άνετες δηλώσεις για διαφορετικές καταστάσεις («Είμαι υπέροχος παίκτης»)

- Φανταστείτε / οπτικοποιήστε μια θετική εικόνα. Η επιλογή των λέξεων θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε αμέσως μια οπτική εικόνα, δείχνοντας στον εαυτό σας πώς θέλετε να εκτελέσετε. Ο συνδυασμός των σωστών λέξεων και της οπτικοποιημένης εικόνας στέλνει στο σώμα ένα πολύ δυνατό και θετικό μήνυμα.

Λάβετε υπόψη: Όλες οι τεχνικές psych-down πρέπει να εξασκούνται κατά τη διάρκεια προπονήσεων ή σε λιγότερο σημαντικούς αγώνες. Ο στόχος είναι να αυτοματοποιηθούν και, στη συνέχεια, να εφαρμοστούν στα μεγάλα events».

Στον επίλογο το άρθρο προσθέτει: «Εάν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα, ρίξτε μια ματιά στην εκτεταμένη έκδοση αυτού του άρθρου: https://www.ittfeducation.com/techniques-of-sports-psychology/
Εάν θέλετε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με άλλες ψυχικές / αθλητικές ψυχολογικές μεθόδους ή να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, μπορείτε να γράψετε στον Ντομινίκ Πλάτνερ //www.ittf.com/2020/04/19/techniques-sport-psychology/Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ομάδα ITTF High Performance and Development σας εύχεται ό, τι καλύτερο για την εφαρμογή αθλητικών ψυχολογικών τεχνικών και ό,τι καλύτερο για τους μελλοντικούς σας αγώνες.

Εν τω μεταξύ, παραμείνετε υγιείς και σε καλή κατάσταση ψυχικά και σωματικά!»

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics