Breaking News
31 Μαρτίου 2016

Ένα νέο φορέα, που προσομοιάζει απολύτως στον ΣΕΤΕ, επιχειρούν να δημιουργήσουν άνθρωποι του Τουρισμού στην Κρήτη.
Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα, στις 6 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση για να εκλεγεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή.

Η ομάδα προετοιμασίας του εγχειρήματος αποτελείται από τους Μιχάλη Βλατάκη (Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης), Γιώργο Πελεκανάκη (Πρόεδρος Δ/ντών Ξενοδοχείων Κρήτης) και Νίκο Φουντουλάκη ( Δ/ντής Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου).
Σε επιστολή που έχει σταλεί σε πολλούς αποδέκτες από το χώρο του Τουρισμού στην Κρήτη, αναφέρονται τα εξής (σ.σ. διατηρούμε αμετάβλητα τα κείμενα):

«Αγαπητοί Φίλοι & Συνεργάτες,

Κάποιοι άνθρωποι από την τουριστική οικογένεια της ΚΡΗΤΗΣ βλέποντας το συνεχή ρίξιμο του τόπου μας σε υποδομές διαχρονικά από τους Κυβερνόντες αλλά και από τις Αθηνοκεντρικές Ομοσπονδίες μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό Συνδικαλιστικό Όργανο στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τον Τουρισμό αλλά και μεμονωμένες Τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με τον Τουρισμό της Κρήτης.

(Κατ’ αρχήν θετικά το έχουν δει οι Ξενοδόχοι , οι Τουριστικοί Πράκτορες , Οι Διευθυντές Ξενοδοχείων, Οι Επαγγελματίες Ξεναγοί , Οι ιδιοκτήτες Τουριστικών Πούλμαν ,Τα Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, Οι Οινοπαραγωγοί, Οι Αρχιμάγειροι, Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα, Αγροτουρισμός, Ταξί , Αεροπορικές Εταιρείες κλπ)

Κάτω από την ισχυρή αυτή ‘’Ομπρέλα’’ δεν περισσεύει κανείς ,διότι όσο ποιο πολλοί είμαστε τόσο περισσότερο θα μας υπολογίζουν, γιατί ‘’ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ’’!

Συνημμένα θα δείτε το προτεινόμενο καταστατικό και περιμένουμε μέχρι 27.03.2016 την αρνητική η θετική απάντησή σας ως προς την συμμετοχή σας καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σας.

Στις 06.04.2016 Τετάρτη και ώρα 14.00 στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου (Αθηνάς 18 πίσω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου) θα γίνει η πρώτη συνάντηση προκειμένου

να εκλέξουμε προσωρινή Διοικούσα επιτροπή
Να υπογράψουμε την ιδρυτική διακήρυξη .(από όλα τα παρόντα ιδρυτικά μέλη).
Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε γενικά θέματα που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία του Συνδέσμου.
Παρακαλούμε πολύ όπως μας ενημερώσετε για την παρουσία σας στην συνάντηση, στις 6 Απριλίου.

Φιλικά

Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ»

Το τελικό σχέδιο του καταστατικού έχει ως εξής:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ

«ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

ΙΔΡΥΣΗ – ΤΙΤΛΟΣ – ΕΔΡΑ – ΣΚΟΠΟΣ

ΑΡΘΡΟ 1

Ιδρύεται με την παρούσα Πράξη, Σωματείο, η οργάνωση, η λειτουργία, η διοίκηση και η δράση γενικότερα του οποίου θα διέπονται από αυτό το Καταστατικό καθώς και τις οικείες διατάξεις του Αστικού Κώδικα και της υπόλοιπης σχετικής νομοθεσίας.

ΑΡΘΡΟ 2

Η επωνυμία (τίτλος) του Σωματείου είναι: «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – ΣΥ.Τ.Κ.» (εφεξής «Σωματείο»). Για τις σχέσεις του με την αλλοδαπή το Σωματείο θα χρησιμοποιεί τον παραπάνω τίτλο σε μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα, δηλαδή «CRETAN TOURISMASSOCIATION – C.T.A.».

ΑΡΘΡΟ 3

Το έμβλημα του Σωματείου θα καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η επίσημη σφραγίδα του Σωματείου είναι κυκλική, στο μέσο έχει το έμβλημα και στη περιφέρειά της γραμμένα τον τίτλο και το έτος ίδρυσης του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 4

Έδρα του Σωματείου ορίζεται ο Δήμος Ηρακλείου. ΤοΣωματείο έχει το δικαίωμα, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες του και έπειτα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, να ιδρύει παραρτήματα ή γραφεία του ή/και να διορίζει αντιπροσώπους του σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Κρήτη.

ΑΡΘΡΟ 5

Α. Σκοποί του Σωματείου είναι:

Η μελέτη, προστασία και προαγωγή της θέσης και της συμβολής του τουρισμού στην Εθνική Οικονομία και στο πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου, καθώς και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μερών του, ειδικότερα δε:

1) Η έρευνα και μελέτη της ιδιαιτερότητας του τουρισμού στην Κρήτη, ιδίως σε σχέση με την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος του τόπου.

2) Η μελέτη τουριστικής πολιτικής και τουριστικών εφαρμογών και η υποβολή σχετικών προτάσεων προς τις αρμόδιες αρχές για την υιοθέτηση μέτρων και κανόνων με στόχο την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου.

3) Η ενεργός ανάμειξη του Σωματείου στην τουριστική προβολή της Κρήτης.

4) Η μελέτη, προστασία και προαγωγή των ηθικών, επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των Μελών του και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστηρίξεως μεταξύ των Μελών του.

5) Η εκπροσώπηση των μελών του Σωματείου ενώπιον των αρμοδίων Κρατικών, Διοικητικών, Δικαστικών, Δημοτικών και γενικά των υπηρεσιών οι οποίες ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα μέλη του Σωματείου και η προάσπιση των οικονομικών, ηθικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών.

6) Η παρακολούθηση, η συμμετοχή και η εξέταση των εργατικών και των κοινωνικών ζητημάτων, που αφορούν τα μέλη της, η παρέμβαση με κατάθεση προτάσεων, σχεδίων νόμου, υπομνημάτων, αναφορών κ.λ.π. όπου απαιτείται για την βελτίωση και κατοχύρωση των οικονομικών, επαγγελματικών ή κοινωνικών συμφερόντων των μελών και η έγκαιρη ενημέρωσή τους.

7) Η επαφή, αλληλοενημέρωση και συνεργασία με ομοειδείς ομοσπονδίες ή οργανισμούς Ελληνικούς ή ξένους και η ανάπτυξη οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών.

8) Η παροχή επιστημονικής, οργανωτικής ή διοικητικής στήριξης και βοήθειας πάσης μορφής (τεχνικές, επαγγελματικές, εκπαιδευτικές, οργανωτικές κ.λ.π. ειδικές συμβουλές και γνωμοδοτήσεις) στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή που αφορούν ή/και συμβάλλουν στην προαγωγή του τουριστικού τομέα και των τουριστικών επιχειρήσεων.

9) Η θέσπιση κανόνων δεοντολογίας και συμπεριφοράς για την προστασία του καταναλωτή και τη διαφύλαξη του ποιοτικού επιπέδου των τουριστικών επιχειρήσεων και του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των Μελών του Σωματείου.

10) Να έχει ρόλο στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του Τουρισμού της Κρήτης και τον συντονισμό της υλοποίησης αυτής.

Β. Για την επίτευξη των σκοπών του, το Σωματείο δύναται να:

α) Να αναλαμβάνει τη διαχείριση επενδυτικών προγραμμάτων, να λαμβάνει επιτρεπτές κρατικές ενισχύσεις, να καταρτίζει προτάσεις διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους προγραμμάτων, καθώς και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες.

β) Να ιδρύει εντός ή εκτός της Κρήτης ή να συμμετέχει στην ίδρυση άλλων νομικών προσώπων με σκοπούς ίδιους ή παρεμφερείς ή συναφείς και συμπληρωματικούς με τους σκοπούς του Σωματείου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα επικυρώνεται στην πρώτη, μετά την απόφαση, συγκληθείσα Γενική Συνέλευση των μελών του.

γ) Να απευθύνεται στις Δημόσιες Αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων εσωτερικού ή εξωτερικού και τους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, για κάθε ζήτημα που αφορά τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών της γενικά ή επί μέρους για τη διαμόρφωση, τη λήψη και την εφαρμογή αποφάσεων, που αφορούν τα κοινά επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των μελών και γενικότερα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

δ) Να διεξάγει κάθε νόμιμη κινητοποίηση και δραστηριότητα για τη διεκδίκηση και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

ε) Να ενημερώνει την κοινή γνώμη και τη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τον κλάδο.

στ) Να επιδιώκει την εκπροσώπηση του Σωματείου σε Συμβούλια, Επιτροπές, Οργανισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον ΕΟΤ, σε καθ΄ύλην αρμόδια υπουργεία σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς της.

ζ) Να διεξάγει μορφωτικά Σεμινάρια, Συμπόσια, Διαλέξεις, Προγράμματα αρχικής και διαρκούς επαγγελματικής καταρτίσεως.

η) Να εκδίδει πληροφοριακά δελτία και έντυπα, ενημερωτικά δελτία και μελέτες, βοηθώντας στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και την ενημέρωση σε θέματα του κλάδου.

θ) Να συμπράττει και να συνεργάζεται με συνδικαλιστικούς ή άλλους φορείς για θέματα που αφορούν τον κλάδο.

ι) Να συνεργάζεται με τις άλλες ομοσπονδίες οι οποίες έχουν ταυτόσημους σκοπούς και επιδιώξεις.

κ) Να ενθαρρύνει την ίδρυση από τα μέλη της παραγωγικών , καταναλωτικών, προμηθευτικών ή πιστωτικών συνεταιρισμών εντευκτηρίων και βιβλιοθηκών.

λ) Να ασκεί οποιαδήποτε συναφή δραστηριότητα η οποία βοηθά στην επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.

μ) Να οργανώνει τον κατάλληλο διοικητικό, ιεραρχικό, οικονομικό μηχανισμό υποστήριξης του Σωματείου.

ν) Να διαπραγματεύεται με προμηθευτές για χονδρική αγορά, υλικών, ανταλλακτικών, αναλώσιμων ειδών κλπ, προς όφελος των μελών.

Γ. Το Σωματείο δεν δύναται να υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις με Σωματεία εργαζομένων το οποίο αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των Πανελληνίων η τοπικών φορέων των επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Δ. Το Σωματείο επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο τους σκοπούς που περιγράφονται στο άρθρο αυτό.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 6

Το Σύνδεσμο απαρτίζουν Τακτικά, Έκτακτα, Επίτιμα και Συνδεδεμένα Μέλη.

Α. Τακτικά Μέλη μπορούν να είναι:

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, ιδίως δε: α) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, β) επιχειρήσεις ταξιδιωτικών γραφείων και τουριστικών πρακτορείων, γ) επιχειρήσεις τουριστικών αυτοκινήτων και χερσαίων τουριστικών μεταφορών, δ) επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού και θαλαμηγών, ε) αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τουριστικών αερομεταφορών, στ) άλλες επιχειρήσεις τουριστικών συμφερόντων των οποίων ο κύκλος εργασιών επηρεάζεται σημαντικά από την τουριστική κίνηση της χώρας. Για τον χαρακτηρισμό κλάδου επιχειρήσεων ως τουριστικού, απαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, εφ’ όσον δεν πρόκειται για τουριστικές επιχειρήσεις από τις ενδεικτικά αναφερόμενες στο παρόν.
Ενώσεις της Κρήτης με νομική προσωπικότητα δραστηριοποιούμενες στον χώρο του Τουρισμού της Κρήτης.
Β. Τα ιδρυτικά Μέλη του Σωματείου αποκτούν την ιδιότητα τους ως τακτικά Μέλη αυτοδικαίως με μόνη τη συμμετοχή τους στην Ιδρυτική Συνέλευση του Σωματείου και με την υπογραφή της Ιδρυτικής του Πράξης.

Γ. Έκτακτα Μέλη μπορεί να ανακηρυχθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τα τακτικά Μέλη των ανωτέρω υπό Α.2. αναφερόμενων ενώσεων επιχειρήσεων και για όσο χρόνο διατηρούν την ιδιότητα του τακτικού Μέλους αυτών, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου, καθώς και ενώσεις φυσικών προσώπων που επιδιώκουν ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς με αυτούς του Σωματείου και μπορούν να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.

Δ. Επίτιμα Μέλη είναι δυνατόν να ανακηρυχθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Κρήτη.

Ε. Συνδεδεμένα Μέλη είναι δυνατόν να ανακηρυχθούν, κατόπιν αιτήσεώς τους, με απόφαση του Δ.Σ., φορείς που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή εταιρίες με έδρα την ημεδαπή ή αλλοδαπή, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού της Κρήτης ή εξειδικεύονται στον χώρο παροχής υπηρεσιών, συμβουλευτικών, τεχνικών, και άλλων σε τουριστικούς φορείς, και των οποίων οι στόχοι είναι συναφείς με αυτούς του Σωματείου. Τα Συνδεδεμένα Μέλη παρίστανται στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΣΤ. Το Σωματείο τηρεί ειδικό μητρώο των Μελών του με ένδειξη της επωνυμίας τους, του εκπροσώπου τους στο Σύνδεσμο, του κλάδου της δραστηριότητας τους και του χρόνου ενάρξεως λειτουργίας τους ή συστάσεώς τους. Κάθε αλλαγή εκπροσώπου ισχύει έναντι του Σωματείου αφότου του ανακοινωθεί εγγράφως.

Z) Κανένα μέλος του Σωματείου δεν στερείται την δυνατότητα να είναι μέλος σε άλλες ενώσεις η Σωματεία παντός τύπου.
ΑΡΘΡΟ 7

Α. Η διαδικασία εγγραφής τακτικών Μελών είναι η ακόλουθη:

α) Το υποψήφιο νέο Μέλος υποβάλει αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα και πληροφορίες για την άσκηση τουριστικής επιχειρήσεως με συνηγορία δύο (2) τακτικών Μελών του Σωματείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να τάξει ελάχιστο χρόνο ασκήσεως τουριστικής επιχειρήσεως όχι όμως πέραν της τριετίας. Στην περίπτωση που το υποψήφιο νέο Μέλος είναι ένωση απαιτείται η υποβολή απλού αντιγράφου του καταστατικού της καθώς και αντιγράφου του βιβλίου μητρώου Μελών ή ανάλογου βιβλίου της.

β) Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από το υποψήφιο Μέλος συμπληρωματικές πληροφορίες για τη δραστηριότητά του.

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να απορρίψει την εγγραφή του υποψηφίου νέου Μέλους εάν:

α) Το υποψήφιο νέο Μέλος δεν μπορεί να αποδείξει ότι πληροί τους όρους του άρθρου 6 του παρόντος.

β) Τεθούν υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου στοιχεία περί του ότι το υποψήφιο νέο Μέλος δεν τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας και συμπεριφοράς που τίθενται με τον ισχύοντα εκάστοτε Κανονισμό Δεοντολογίας και δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι σε θέση να τους τηρήσει στο μέλλον, ή ότι παραβαίνει νόμους ή άδειες και εγκρίσεις των Ελληνικών Αρχών κατά τρόπο ώστε η συμμετοχή του στον Σύνδεσμο να έχει δυσμενή επίδραση στην εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.

Γ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία 2/3 των παρισταμένων Συμβούλων για την εγγραφή νέων Μελών και ύστερα από εισήγηση του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα ή εξουσιοδοτημένου προς τούτο Συμβούλου.

ΑΡΘΡΟ 8

Α. Κάθε παράβαση της νομοθεσίας για τα σωματεία, ανεξάρτητα από τυχόν προβλεπόμενη ποινική ή άλλη νομική κύρωση, καθώς και κάθε άλλη παράβαση των διατάξεων του παρόντος Καταστατικού και των Κανόνων Δεοντολογίας, αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα έναντι του Σωματείου και επισύρουν μία από τις κάτωθι κυρώσεις:

1) Προσωρινή αποβολή

2) Οριστική αποβολή σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 88 του Αστικού Κώδικα.

Οι ανωτέρω κυρώσεις επιβάλλονται, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/4 των εκπροσωπουμένων σε αυτή ψήφων. Κατά της απόφασης περί οριστικής αποβολής δύναται να ασκηθεί η προσφυγή του άρθρου 88 του Αστικού Κώδικα.

Β. Επιτρέπεται η διαγραφή Μέλους του Σωματείου κατά την περίπτωση του άρθρου 9 του Καταστατικού λόγω καθυστέρησης τακτοποιήσεως οικονομικών του υποχρεώσεων στο Σύνδεσμο για έξι μήνες, καθώς και στην περίπτωση που το Μέλος έπαυσε να ασκεί τουριστική επιχείρηση, ειδικώς δε για την κατηγορία «στ» των τακτικών Μελών, αν ο κύκλος εργασιών της επιχειρήσεως έπαυσε να επηρεάζεται σημαντικά από την τουριστική κίνηση του τόπου. Στις περιπτώσεις αυτές η διαγραφή αυτή αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο με απλή πλειοψηφία.

ΑΡΘΡΟ 9

Πόροι του Σωματείου είναι τακτικοί και έκτακτοι:

Α. Τακτικοί πόροι είναι:

Τα εισοδήματα από την περιουσία του Σωματείου.
Οι ετήσιες συνδρομές και το δικαίωμα εγγραφής των τακτικών Μελών του, τα ποσά των οποίων θα καθορίζονται εκάστοτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα ποσά των ετήσιων συνδρομών των έκτακτων και συνδεδεμένων Μελών και ο χρόνος καταβολής αυτώνκαθώς και το δικαίωμα εγγραφής των έκτακτων Μελών θα καθορίζονται εκάστοτε με απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου.
Ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατόν να αυξομειώνονται τα ποσά δικαιώματος εγγραφής και ετήσιας συνδρομής των Μελών.

Μέλη τα οποία καθυστερούν τη συνδρομή τους για χρονικό διάστημα πέραν των έξι μηνών διαγράφονται από τον Σύνδεσμο, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και αφού προηγηθεί έγγραφη προειδοποίηση τουλάχιστον προ 30 ημερών. Τα Μέλη τα οποία διεγράφησαν για τον παραπάνω λόγο δικαιούνται να επανέλθουν στον Σύνδεσμο κατόπιν αιτήσεως τους, εφαρμοζομένων αναλόγως στην περίπτωση αυτή των διατάξεων του άρθρου 7 του παρόντος.

Β. Έκτακτοι πόροι είναι οι έκτακτες εισφορές που χορηγούνται εκουσίως από τα Μέλη ή καθορίζονται υποχρεωτικά από την Γενική Συνέλευση, δωρεές, κληρονομιές, καθώς και κάθε άλλο έσοδο που περιέρχεται νόμιμα στο Ταμείο του Σωματείου, όπως, ενδεικτικά, χρηματοδότηση προερχόμενη από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους, επιτρεπτές κρατικές ενισχύσεις, εθνικά ή/και κοινοτικά προγράμματα.

ΑΡΘΡΟ 10

Α. Δικαίωμα του εκλέγειν έχει κάθε τακτικό Μέλος εφ΄ όσον κατά την ημέρα της εκλογής έχει εκπληρώσει πλήρως τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τον Σύνδεσμο.

Β. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα εφ’ όσον (α) είναι πλήρως ικανά προς δικαιοπραξία, (β) τόσο δε οι ίδιοι όσο και το Μέλος – νομικό πρόσωπο – που τυχόν εκπροσωπούν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Σύνδεσμο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων που ορίζεται στη παρ. Α. του άρθρου 18 και (γ) έχει παρέλθει ένα έτος από την εγγραφή τους στο βιβλίο μητρώου Μελών του Σωματείου, ρητώς εξαιρουμένων από τον ανωτέρω χρονικό περιορισμό των Ενώσεων και των υπερκείμενων αυτών ενώσεων (ενώσεις ενώσεων). Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι προσωπικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αφορά τυχόν περισσότερες της μιας ιδιότητες οι οποίες συντρέχουν στο ίδιο φυσικό πρόσωπο, όπως ιδίως επί εκπροσωπήσεως περισσοτέρων νομικών προσώπων υπό του αυτού φυσικού προσώπου.

Γ. Οι στερηθέντες αυτοδίκαια ή κατόπιν δικαστικής απόφασης των πολιτικών τους δικαιωμάτων και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η στέρηση αυτή, οι πτωχεύσαντες, καθώς και οι εταιρείες που κηρύχθηκαν σε κατάσταση πτώχευσης και ο σύνδικός τους στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σε περίπτωση που τα πιο πάνω πρόσωπα είχαν τυχόν προγενέστερα εκλεγεί σαν Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποβάλουν αυτοδίκαια την ιδιότητά τους αυτή.

ΟΡΓΑΝΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ TOYΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 11

Η Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο αυτής και οι νόμιμα λαμβανόμενες αποφάσεις της είναι υποχρεωτικές για όλα τα Μέλη του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 12

Όλα τα Μέλη του Σωματείου συνέρχονται σε Τακτική Γενική Συνέλευση μία φορά το έτος και μέσα στους έξι πρώτους μήνες, σε τόπο και χρόνο που καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, για να ακούσουν το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο υποχρεούται να εκθέσει τα πεπραγμένα του κατά το προηγούμενο έτος και τον προγραμματισμό δράσης του για το επόμενο έτος καθώς και να υποβάλει προς έγκριση τον απολογισμό του έτους που έληξε και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 13

Τα Μέλη του Σωματείου εκπροσωπούνται στις Γενικές Συνελεύσεις ως εξής:

Οι μεν ατομικές επιχειρήσεις από τον ιδιοκτήτη τους ή τον δεόντως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, οι δε Εταιρείες, Σωματεία και λοιπά νομικά πρόσωπα από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο που ορίζεται από τη διοίκησή τους. Κάθε εκπροσώπηση πρέπει να γνωστοποιείται εγγράφως προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, κανένας όμως δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει περισσότερες από μία ψήφους, εκτός εάν ο ίδιος είναι τακτικό Μέλος, οπότε δικαιούται και της δικής του ψήφου.

ΑΡΘΡΟ 14

Α. Οι προσκλήσεις για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης αποστέλλονται από το Διοικητικό Συμβούλιο με συστημένες επιστολές ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα τακτικά Μέλη του Σωματείου δέκα πέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης. Στις προσκλήσεις πρέπει να αναγράφονται τα θέματα για τα οποία καλείται να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση και η οποία δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για θέματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης και να καθορίζεται η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων εφ’ όσον περιλαμβάνεται θέμα εκλογής.

Β. Η Γενική Συνέλευση ευρίσκεται σε απαρτία εάν παρίστανται σε αυτή το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον του όλου αριθμού των Μελών, τα οποία έχουν, σύμφωνα με την παράγραφο Β του άρθρου 15 του Καταστατικού, δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτήν. Εάν δεν υπάρξει απαρτία στη πρώτη συνεδρίαση, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται σε νέα συνεδρίαση την ίδια ημέρα, σε άλλη ώρα και στον ίδιο τόπο ή μέσα σε οκτώ (8) ημέρες στα αναφερόμενα στην πρόσκληση ημερομηνία και τόπο, άνευ άλλης προδικασίας και θεωρείται ότι ευρίσκεται σε απαρτία οσαδήποτε Μέλη και αν παρίστανται, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 33.

Γ. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης που αναφέρονται σε αρχαιρεσίες, εκλογή συλλογικών οργάνων, θέματα εμπιστοσύνης ή προσωπικά θέματα, εκλογή αντιπροσώπων σε ένωση, αλλαγή επωνυμίας, τροποποίηση του Καταστατικού, συγχώνευση και ίδρυση ενώσεως, προσχώρηση ή αποχώρηση από αυτή, καθώς και για ότι άλλο ορίζει ο νόμος σχετικά, λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία. Για κάθε άλλο θέμα οι αποφάσεις της Συνέλευσης των Μελών λαμβάνονται δια ονομαστικής κλήσεως, ουδέποτε όμως δια βοής.

Δ. Η Γενική Τακτική Συνέλευση, αφού ακούσει την επί των πεπραγμένων έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και την έκθεση των Ελεγκτών, αποφασίζει για τους λογαριασμούς του προηγούμενου έτους και για τον προϋπολογισμό των εσόδων και εξόδων του επόμενου έτους.

Ε. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης οι οποίες λαμβάνονται κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου είναι άκυρες.

ΣΤ. Οι αποφάσεις της Συνέλευσης καταχωρούνται στο Βιβλίο Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων που προβλέπεται από το άρθρο 32 του παρόντος και υπογράφονται από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής της παραγράφου Α του άρθρου 15 του παρόντος.

ΑΡΘΡΟ 15

Α. Στις Γενικές Συνελεύσεις προεδρεύει προσωρινά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ή εάν κωλύεται ο Αντιπρόεδρος, μέχρις ότου η Γενική Συνέλευση εκλέξει τον οριστικό Πρόεδρο, ένα Γραμματέα και ένα Ψηφολέκτη, οι οποίοι απαρτίζουν την Εφορευτική Επιτροπή.

Β. Τα Μέλη του Σωματείου, για να συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να έχουν εκπληρώσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις που προβλέπονται από το Καταστατικό.

Γ. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον τα τακτικά και τα ιδρυτικά Μέλη ως τακτικά.

ΑΡΘΡΟ 16

Α. Όταν απαιτείται η διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας η Γενική Συνέλευση εκλέγει Εφορευτική Επιτροπή η οποία μεριμνά για την τήρηση της τάξης, εποπτεύει ούτως ώστε η ψηφοφορία να διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και του Καταστατικού και αποφασίζει προσωρινά για κάθε αμφισβήτηση που ανακύπτει ή ένσταση που υποβάλλεται.

Β. Σε περίπτωση διεξαγωγής αρχαιρεσιών ή εκλογών, η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει πρακτικό στο οποίο επισυνάπτεται ονομαστικός κατάλογος των ψηφισάντων Μελών. Το πρακτικό αυτό υπογράφεται από όλα τα Μέλη της Επιτροπής και παραδίνεται από τον Πρόεδρό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Αντίγραφο του πρακτικού της Εφορευτικής Επιτροπής χορηγείται υποχρεωτικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου σε κάθε Μέλος του μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της σχετικής περί αυτού αιτήσεως.

ΑΡΘΡΟ 17

Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται, είτε όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο από το Διοικητικό Συμβούλιο, είτε όταν τούτο ζητηθεί εγγράφως από το ένα πέμπτο (1/5) των τακτικών Μελών που έχουν εκπληρώσει τις μέχρι της αιτήσεως τους προς τον Σύνδεσμο οικονομικές υποχρεώσεις τους, αναφέροντας επίσης τα θέματα προς συζήτηση. Στην περίπτωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει το ταχύτερο την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ακολουθώντας τη διαδικασία, που προβλέπεται από το άρθρο 14 παρ. β.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΡΘΡΟ 18

Α. ΤοΣωματείο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 13 Μέλη τα οποία εκλέγονται μαζί με 4 αναπληρωματικά από τη Γενική Συνέλευση μεταξύ των τακτικών Μελών του, εάν πρόκειται περί φυσικών προσώπων, μεταξύ δε των νόμιμα διοριζομένων εκπροσώπων των τακτικών Μελών, εάν πρόκειται περί νομικών προσώπων.

Β. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τετραετής και παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πάντοτε επανεκλέξιμα. Στην περίπτωση που οποιοδήποτε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, παύσει να εκπροσωπεί νόμιμα το νομικό πρόσωπο – τακτικό Μέλος του Σωματείου που τον διόρισε, εκπίπτει αυτοδίκαια από την θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και του τυχόν αξιώματος που δυνάμει αυτής κατέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Γ. Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Δ.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία σε Γενική Συνέλευση. Υποψηφιότητες υποβάλλονται επί ποινή απαραδέκτου εγγράφως προς το Διοικητικό Συμβούλιο τρείς (3) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιέχεται ως θέμα η διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Δ. Για την διευκόλυνση των υποψηφίων είναι δυνατόν η γραμματεία του Σωματείου να καταρτίζει και χορηγεί στους ενδιαφερομένους έντυπες δηλώσεις υποψηφιοτήτων.

Ε. Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων με βάση τις νόμιμα υποβληθείσες υποψηφιότητες και με μέριμνα της γραμματείας του Σωματείου παραδίδεται, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, στην Εφορευτική Επιτροπή επαρκής αριθμός ψηφοδελτίων και φακέλων καθώς και μια ή περισσότερες ψηφοδόχοι. Η εκλογή διενεργείται από την Εφορευτική Επιτροπή η οποία καλεί ονομαστικά τα έχοντα το δικαίωμα του εκλέγειν μέλη του Σωματείου που μετέχουν νόμιμα στην Γενική Συνέλευση να εκφράσουν μυστικά την προτίμηση τους με σταυρό που θέτουν δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιλέγουν. Οι εκλογείς παραλαμβάνουν από την Εφορευτική Επιτροπή το ψηφοδέλτιο μαζί με φάκελο που διανέμεται και ψηφίζουν ρίχνοντας το κλειστό φάκελο στον οποίο έχουν τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο στη ψηφοδόχο, που έχει ορισθεί. Επιτρέπεται η επιλογή τόσων υποψηφίων, όσος και ο αριθμός των τακτικών Μελών του ΔΣ. Ψηφοδέλτια που φέρουν περισσότερους σταυρούς προτίμησης ή δεν φέρουν σταυρό προτίμησης είναι άκυρα. Αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία αποσφραγίζεται η ψηφοδόχος, διενεργείται καταμέτρηση και η Εφορευτική Επιτροπή κατατάσσει τους υποψηφίους σε ιεραρχική σειρά με βάση τους σταυρούς προτίμησης που έλαβαν.

ΣΤ. Η Εφορευτική Επιτροπή ανακηρύσσει επιτυχόντες τους 13 πρώτους σε σταυρούς προτίμησης και με την ίδια σειρά τους επιλαχόντες που καταλαμβάνουν τις θέσεις των αναπληρωματικών μελών.

Η. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, 2 (δυο) Αντιπροέδρους, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμεία και τους Συμβούλους. Ευθύς μετά την εκλογή του, συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο με μέριμνα της πλειοψηφίας των μελών του, και συγκροτείται σε σώμα με την συμμετοχή όλων των εκλεγμένων Μελών σύμφωνα με την παράγραφο ΣΤ, εκλέγοντας μεταξύ των Μελών του τον Πρόεδρο Α & Β Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία.

ΑΡΘΡΟ 19

Α. Το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που αδυνατεί να παραστεί αυτοπροσώπως σε κάποια συνεδρίαση μπορεί να αντιπροσωπευθεί κατά αυτήν από άλλο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αφού εξουσιοδοτήσει το άλλο Μέλος με ειδική προς τούτο επιστολή. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει περισσότερα από ένα Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Β. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων και αντιπροσωπευόμενων Μελών και καταχωρίζονται στα βιβλία των πρακτικών. Η κατάρτιση και υπογραφή πρακτικού από όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή τους αντιπροσώπους τους ισοδυναμεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί συνεδρίαση και η σχετική απόφαση έχει ληφθεί δια περιφοράς.

Γ. Για την απαρτία απαιτείται το ήμισυ πλέον ενός των εκάστοτε Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μεταξύ δε αυτών να περιλαμβάνεται ή ο Πρόεδρος ή κάποιος από τους Αντιπροέδρους ή ο Γενικός Γραμματέας.

Δ. Το Διοικητικό Συμβούλιο νομίμως και εγκύρως εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με το παρόν και το νόμο μέχρι την συμπλήρωση της θητείας του ακόμη και αν μέλος ή μέλη του παραιτηθούν, αποχωρήσουν, αποθάνουν, ή άλλως πως εκλείψουν, υπό την προϋπόθεση ότι τα απομένοντα Μέλη αρκούν για την συγκρότηση απαρτίας.

Ε. Εάν παραιτηθεί ή εκλείψει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Α’Αντιπρόεδρος συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγει σε ειδική συνεδρίαση νέο Πρόεδρο μεταξύ των Μελών του.

ΣΤ. Εάν εκλείψουν όλα τα Μέλη ή όσα απαιτούνται για τη συγκρότηση απαρτίας, κάθε τακτικό ή ιδρυτικό Μέλος του Σωματείου δικαιούται να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο τον διορισμό προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο προβαίνει σε αρχαιρεσίες όπως ορίζει το παρόν καταστατικό.

ΑΡΘΡΟ 20

Α. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει κάθε εξουσία για τη διοίκηση του Σωματείου. Συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση, προπαρασκευάζει και εκτελεί τις αποφάσεις της, επιδιώκει την μελέτη και τη λύση, και μέσω ακόμη της δικαστικής οδού των υποθέσεων που του ανατίθενται, εκλέγει και διορίζει κάθε εντολοδόχο, διορίζει με απόφασή του πληρεξουσίους με ειδικές κάθε φορά εντολές και τους ανακαλεί. Επίσης διορίζει ύστερα από πρόταση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, τον Διευθυντή του Σωματείου, (που μπορεί να είναι και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), καθώς και τους λοιπούς τυχόν υπαλλήλους του, κανονίζει τους μισθούς και τα καθήκοντα τους, καθώς και όλες εν γένει τις δαπάνες του Σωματείου και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για την τοποθέτηση και εξασφάλιση των κεφαλαίων του. Ενασκεί κάθε αγωγή του Σωματείου και αποφασίζει για την τυχόν αναγνώριση ορισμένης επίδικης απαιτήσεως τρίτου κατά του Σωματείου, την κατάργηση ορισμένης δίκης δια παραιτήσεως ή συμβιβασμού και την συνομολόγηση διαιτησίας για ορισμένη διαφορά του Σωματείου προς τρίτους. Γενικά διοικεί το Σωματείο σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων και του παρόντος Καταστατικού.

Β. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατή η ανάθεση ορισμένων εξουσιών του Διοικητικού Συμβουλίου σε Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από τρία (3) Μέλη οριζόμενα από το Διοικητικό Συμβούλιο μεταξύ των Μελών του. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου περί συγκροτήσεως, εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Εκτελεστικής Επιτροπής ορίζει τα ονοματεπώνυμα των οριζομένων Μελών, τα των συνεδριάσεών της και το χρόνο της θητείας της που δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η σύμπτωση της ιδιότητας του Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής και των ιδιοτήτων του Προέδρου, των Αντιπροέδρων ή του Γενικού Γραμματέως επιτρέπεται.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ενεργεί πάντοτε κατά τις οδηγίες του Διοικητικού Συμβουλίου και λογοδοτεί προς αυτό. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ανακαλέσει ελεύθερα τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και να ορίσει άλλα ή να κηρύξει το έργο της περατωμένο, οποτεδήποτε.

Γ. Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβούλιου, που λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του καταρτίζονται και εγκρίνονται κανονισμοί με τους οποίους ρυθμίζονται θέματα που αφορούν α) στην οικονομική διαχείριση του Σωματείου, β) στη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργων, υπηρεσιών και προμηθειών και γ) στην οργάνωση της διοικητικής υπηρεσίας του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 21

Ο Πρόεδρος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο σε όλες του τις σχέσεις, δικαστικώς και εξωδίκως, ενώπιον κάθε Δικαστηρίου παντός βαθμού και δικαιοδοσίας και Διοικητικής Αρχής και έναντι κάθε νομικού ή φυσικού προσώπου. Διευθύνει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, συντονίζει τις εργασίες του Σωματείου, επιβλέπει στην εκτέλεση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση, εκτελεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράφει κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου τις παντός είδους συμβάσεις ή συμφωνίες και κάθε έγγραφο για λογαριασμό του Σωματείου, υπογράφει μαζί με τον Ταμία τα γραμμάτια εισπράξεων και τα εντάλματα πληρωμών και γενικά πράττει οτιδήποτε αφορά στην κανονική διεξαγωγή όλων των υπηρεσιών του Σωματείου. Οι ίδιοι έχουν δικαίωμα να αναθέτουν σε άλλα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπαλλήλους του Σωματείου ή και τρίτους, την εκπροσώπηση του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 22

Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει κάποιος από τους Αντιπροέδρους, τον δε Γενικό Γραμματέα, επίσης απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ένα μέλος του Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 23

Το Δ.Σ. αναθέτει την εποπτεία και παρακολούθηση όλων των προβλεπομένων από τον νόμο λογιστικών βιβλίων και στοιχείων σε πιστοποιημένο λογιστικό γραφείο Α’ τάξεως, το οποίο χρησιμοποιεί γενική λογιστική και διπλογραφική μέθοδο (αθεώρητα βιβλία Γ’ κατηγορίας). Το λογιστικό γραφείο συντάσσει σε μηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση τις συμφωνίες λογαριασμών ταμείου – τραπεζών – εισπράξεων – εξόδων, τα οποία ο Ταμίας υποβάλει προς έγκριση στο Δ.Σ. Ο Ταμίας εποπτεύει το λογιστικό γραφείο το οποίο παρακολουθεί την ορθή τήρηση του βιβλίου ταμείου και οποιωνδήποτε άλλων οικονομικών βιβλίων και στοιχείων απαιτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τηρούνται από τον υπεύθυνο λογιστηρίου. Ο Διευθυντής διενεργεί κάθε είσπραξη με διπλότυπες αποδείξεις υπογεγραμμένες από τον Πρόεδρο και αυτόν και εν απουσία του Προέδρου, είτε από τον Γενικό Γραμματέα, είτε από τον Ταμία. Ο Διευθυντής εκτελεί επίσης κάθε πληρωμή με εντάλματα υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο και αυτόν και εν απουσία του Προέδρου, είτε από τον Γενικό Γραμματέα, είτε από τον Ταμία.

ΑΡΘΡΟ 24

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται μία φορά τον μήνα, έκτακτα δε οποτεδήποτε ήθελε κρίνει τούτο αναγκαίο ο Πρόεδρος ή ήθελε ζητηθεί από τρία τουλάχιστον Μέλη του. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων, σε περίπτωση δε ισοψηφίας νικά η ψήφος του Προέδρου.

ΑΡΘΡΟ 25

Για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου τηρούνται πρακτικά σε ιδιαίτερο βιβλίο τα οποία υπογράφονται από τα παρόντα Μέλη της κάθε συνεδριάσεως.

ΑΡΘΡΟ 26

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν ευθύνονται για αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν σε συνεδριάσεις στις οποίες δεν παρέστησαν ή δεν αντιπροσωπεύθηκαν ή παριστάμενα διαφώνησαν και η διαφωνία τους βεβαιώνεται από τα πρακτικά.

ΑΡΘΡΟ 27

Κάθε Μέλος του Συμβουλίου που απουσιάζει από τις συνεδριάσεις αδικαιολόγητα για πέντε φορές συνεχώς, απαλλάσσεται από το Διοικητικό Συμβούλιο των καθηκόντων του και αντικαθίσταται από άλλο το οποίο εκλέγεται όπως προβλέπεται από το άρθρο 19 παρ. δ. του παρόντος.

ΑΡΘΡΟ 28

Ο Γενικός Γραμματέας ή ο αναπληρωτής του παρίσταται υποχρεωτικά σε όλες τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει την εν γένει εποπτεία των γραφείων του Σωματείου, συντάσσει και προσυπογράφει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, φυλάει την σφραγίδα στα αρχεία του Σωματείου, τηρεί το μητρώο των Μελών, επιβλέπει τη διεξαγωγή της αλληλογραφίας, συντάσσει την έκθεση που περιέχει την λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου και επιμελείται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 29

Α. Το Διοικητικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, δύναται να προσλάβει έμμισθο υπάλληλο των γραφείων του Σωματείου με τον τίτλο του Διευθυντή του Σωματείου καθώς και όλο το λοιπό αναγκαίο προσωπικό των γραφείων και να κανονίζει τα της αμοιβής τους. Ο Διευθυντής του Σωματείου, αναφέρεται στον Πρόεδρο, προΐσταται, εποπτεύει και διευθύνει το προσωπικό των γραφείων του Σωματείου, καθορίζει το ωράριο εργασίας και τα καθήκοντα του προσωπικού, ελέγχει την προσήκουσα εκτέλεση της εργασίας και οργανώνει το προσωπικό ώστε να παρέχεται αποτελεσματική υποστήριξη προς τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. καθώς και τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Β. Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατό να ανατεθεί στο Διευθυντή του Σωματείου η διενέργεια πράξεων τρεχούσης διαχειρίσεως, ή η διεκπεραίωση συνήθων τακτικής φύσεως υποχρεώσεων, όπως ιδίως, η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού και η τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς του οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, η προμήθεια γραφικής ύλης κ.λ.π. Με τις ίδιες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να περιβάλλονται το τύπο Κανονισμών Διαχειρίσεως, καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται το ύψος του ποσού επιταγών που εκδίδονται για λογαριασμό του Σωματείου, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων που εμπίπτουν στο προηγούμενο εδάφιο, για τις οποίες δεν απαιτείται η τήρηση των διατυπώσεων του άρθρου 23, αλλά αρκεί η υπογραφή του Διευθυντή του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 30

Α. Το Σωματείο έχει τέσσερις Επιτροπές οι οποίες καθορίζουν την πολιτική και τους επιμέρους στόχους του Συνδέσμου, καλύπτοντας και τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού ως εξής:

α) Η Πρώτη Επιτροπή έχει σαν αντικείμενο της τη συζήτηση και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στον εισερχόμενο Τουρισμό. Μέλη αυτής της Επιτροπής είναι (3) τρία Μέλη του ΔΣ, οριζόμενα με απόφασή του και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουρ. & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

β) Η Δεύτερη Επιτροπή έχει σαν αντικείμενό της τη συζήτηση και ρύθμισης θεμάτων που αφορούν στα καταλύματα. Μέλη αυτής της Επιτροπής είναι (3) τρία Μέλη του ΔΣ, οριζόμενα με απόφασή του και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουρ. & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης των ενώσεων Ξενοδοχείων, Διαμερισμάτων, Δντών Ξενοδοχείων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Αρχιμαγείρων.

γ) Η Τρίτη Επιτροπή έχει σαν αντικείμενο της τη συζήτηση και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στις Τουριστικές Μεταφορές, Πύλες εισόδου/εξόδου και αξιοθέατα, Μέλη αυτής της Επιτροπής είναι (3) τρία Μέλη του ΔΣ, οριζόμενα με απόφασή του και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουρ. & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Ξεναγών, Ιδιοκτητών Πούλμαν και Ταξί.

δ) Η τέταρτη Επιτροπή έχει σαν αντικείμενο την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στον σχεδιασμό, προβολή και ανάπτυξη του Τουρισμού της Κρήτης. Μέλη αυτής της Επιτροπής είναι (3) τρία Μέλη του ΔΣ, οριζόμενα με απόφασή του και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουρ. & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης των ενώσεων Ξενοδοχείων, & Δντών Ξενοδοχείων.

Β. Κάθε επιτροπή συγκαλείται με απόφαση του ΔΣ. Οι αποφάσεις των επιτροπών λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων Μελών και καταχωρίζονται στο βιβλίο των πρακτικών της εκάστοτε επιτροπής και υπογράφονται από όλα τα παριστάμενα μέλη. Για την απαρτία απαιτείται το ήμισυ πλέον ενός των μελών της εκάστοτε επιτροπής. Σε κάθε συνεδρίαση επιτροπής πρέπει υποχρεωτικά να παρίσταται τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, διαφορετικά δεν υφίσταται απαρτία. Όλες αποφάσεις των επιτροπών υποβάλλονται στο ΔΣ για έγκριση, μετά την οποία έγκριση καθίστανται και υποχρεωτικές.

Γ. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να δημιουργηθούν και άλλες Επιτροπές, οι αρμοδιότητες των οποίων καθορίζονται στην ίδια απόφαση.

ΕΛΕΓΚΤΕΣ

ΑΡΘΡΟ 31

Η Γενική Τακτική Συνέλευση εκλέγει για τον έλεγχο της κάθε χρήσεως δύο τακτικούς και δύο αναπληρωματικούς ελεγκτές είτε μεταξύ των Μελών του Σωματείου είτε και εκτός αυτών.

Οι ελεγκτές αυτοί μετά το κατά την 31η Δεκεμβρίου κλείσιμο των βιβλίων της διαχείρισης του Σωματείου και πριν από την σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, προβαίνουν στην εξέλεγξη της διαχείρισης του προηγουμένου έτους και υποβάλλουν την σχετική έκθεσή τους στην Τακτική Γενική Συνέλευση αφού προηγουμένως αυτή παραδοθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΑΡΘΡΟ 32

Α. Ο Σωματείο θα τηρεί τα εξής βιβλία:

α) Βιβλίο Μητρώου Μελών του Σωματείου.

β) Βιβλίο Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων.

γ) Βιβλίο Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.

δ) Βιβλίο Ταμείου.

ε) Δελτία Διπλοτύπων αποδείξεων εισπράξεων και ενταλμάτων πληρωμής.

Στ) Βιβλίο πρακτικών κάθε επιτροπής

Β. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα εκδίδουν υπό τη σφραγίδα του Σωματείου επικυρωμένα αντίγραφα ή/και αποσπάσματα από τα προαναφερθέντα βιβλία.

Γ. Εάν παραστεί ανάγκη τήρησης και άλλων βιβλίων αυτά δύναται να τηρηθούν ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ – ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΑΡΘΡΟ 33

Η τροποποίηση του Καταστατικού ενεργείται από τη Γενική Συνέλευση ύστερα από απόφαση αυτής που λαμβάνεται με την παρουσία ή εκπροσώπηση των μισών τουλάχιστον Μελών, τα οποία έχουν, σύμφωνα με την παράγραφο Β του άρθρου 15 του Καταστατικού, δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτήν και με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων και κατά τον τρόπο που ορίζει ο νόμος.

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει και για την εκούσια διάλυση του Σωματείου, αλλά η απόφαση αυτή πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία τριών τετάρτων (3/4) των εκπροσωπουμένων στη Συνέλευση ψήφων. Για την ύπαρξη απαρτίας σε αμφότερες τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται η εκπροσώπηση στη Συνέλευση του ημίσεως τουλάχιστον του όλου αριθμού των τακτικών και ιδρυτικών Μελών του Σωματείου, τα οποία έχουν, σύμφωνα με την παράγραφο Β του άρθρου 15 του Καταστατικού, δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτήν.

Σε περίπτωση διάλυσης του Σωματείου η περιουσία του διατίθεται κατά τον τρόπο και τους όρους που θα καθορίσει η περί διαλύσεως απόφαση σύμφωνα με τον νόμο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν διανέμεται μεταξύ των Μελών του Σωματείου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 34

Κάθε περίπτωση που δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό κανονίζεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του Α.Κ. και της ειδικής περί Σωματείων νομοθεσίας.

ΑΡΘΡΟ 35

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Το Σωματείο θα έχει νομικό σύμβουλο, αλλά τις υποθέσεις της δικαστικές ή εξώδικες που απαιτούν νομικές γνώσεις, μπορεί να τις αναθέτει, κατόπιν γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου, κατά περίπτωση σε δικηγόρο που θα επιλέγει και θα διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 36

Το παρόν καταστατικό που αποτελείται από τριάντα έξι (36) συνολικά άρθρα, αρχικά ψηφίστηκε, επικυρώθηκε και υπογράφηκε στο Ηράκλειο την ….-04-2016 από τα κάτωθι ιδρυτικά Μέλη:

money-tourism.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics