Breaking News
15 Οκτωβρίου 2017

Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές ανησυχούν ολοένα περισσότερο για την υγεία τους και διαρκώς αναρωτιούνται πόσο ασφαλείς είναι με τη διατροφή τους.

Οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, τόσο που δεν είναι παράξενο να συναντήσουμε ανθρώπους, ακόμα και στις πόλεις, που εκμεταλλεύονται και τον παραμικρό διαθέσιμο χώρο για να φυτέψουν βιολογικά αρωματικά και άλλα φυτά και λαχανικά για προσωπική τους χρήση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει με ενιαία νομοθεσία που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη ποιες τροφές μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικές. Κάθε κράτος-μέλος όμως έχει το δικαίωμα να θεσπίζει δικούς του ανεξάρτητους νόμους για την εγχώρια κατανάλωση. Σε εναρμόνιση με τo USDA (United States Department of Agriculture) τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να ανήκουν στις κατηγορίες : βιολογικό κρέας, βιολογικά πουλερικά, βιολογικά αυγά, βιολογικά γαλακτοκομικά, βιολογικά λαχανικά, βιολογικά φρούτα και βιολογικά καλλυντικά, όταν προέρχονται από ζώα και φυτά στα οποία δεν χορηγούνται αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης. Η βιολογική τροφή παράγεται χωρίς την χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων, συνθετικών λιπασμάτων, παραγώγων λημμάτων, μετάλλαξη και ακτινοβολία ιονισμού.
Οι υποστηρικτές βιολογικών τροφίμων ισχυρίζονται ότι οι τροφές προερχόμενες από βιολογική (οργανική) καλλιέργεια είναι πιο ασφαλείς και πιο θρεπτικές από τροφές που έχουν παραχθεί με συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, αντιβιοτικά και ορμόνες. Πολλοί άνθρωποι πλέον δεν εμπιστεύονται αυτά τα χημικά και δεν θέλουν να τα βάλουν μέσα στο σώμα τους μέσω της τροφής τους. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα μη βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα περιέχουν κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών, ο μόνος τρόπος για την αποφυγή χρήσης χημικών ουσιών είναι η στροφή στα βιολογικά προϊόντα. Για να πιστοποιηθούν ως βιολογικά, τα προϊόντα διατροφής πρέπει να προέρχονται από καλλιέργειες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχονται από έμπειρους και πιστοποιημένους οργανισμούς για να εξασφαλιστεί ότι τα βιολογικά αγροκτήματα ή κτηνοτροφικές μονάδες λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αντίστοιχου βιολογικού προτύπου. Είναι απαραίτητη η κρατική σφραγίδα για την πιστοποίηση ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν δεν μολύνουν το περιβάλλον με φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα και άλλες μη-οργανικές ενώσεις. Η νομοθεσία κάθε χώρας ορίζει μεν αυστηρά ποια προϊόντα θεωρούνται βιολογικά, υπάρχουν όμως στην αγορά προϊόντα 100% βιολογικά που στερούνται πιστοποίησης. Απαγορεύεται όμως δια νόμου να χρησιμοποιήσουν τον όρο.
Στην Ελληνική αγορά διακινούνται κυρίως βιολογικές τομάτες και αγγούρια από τα λαχανικά, βιολογικά πορτοκάλια και μήλα από τα φρούτα, βιολογικό κρέας και πουλερικά, και βιολογικά αυγά. Τα βρίσκει κανείς σε βιολογικά καταστήματα και στις βιολογικές λαϊκές αγορές, ενώ υπάρχουν ειδικοί πάγκοι βιολογικών προϊόντων και στα περισσότερα
itrofi.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics