Breaking News
20 Νοεμβρίου 2017

Οι περισσότεροι από τις παλαιότερες γενεές έχουν την όχι και τόσο ευχάριστη ανάμνηση από την παιδική τους ηλικία της καθημερινής αναγκαστικής κουταλιάς μουρουνέλαιου που έπρεπε να καταπιούν για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους. Τώρα οι επιστήμονες δικαιώνουν τη γιαγιά και τον παππού που επέμεναν για την κατανάλωσή αυτού του δύσοσμου ιχθυελαίου.



Πλούσιο σε ωμέγα-3 και βιταμίνες D και A, το μουρουνέλαιο είναι ένα δημοφιλές διατροφικό συμπλήρωμα. Το πολύτιμο μυστικό του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στο συκώτι της μουρούνας και γενικότερα των λευκών ή άλλων συγγενών ψαριών όπως του μπακαλιάρου, του γάδου και του ιππόγλωσσου, από τα οποία και παρασκευάζεται. Η ιατρική χρήση του μουρουνέλαιου πηγαίνει πίσω αιώνες. Η πρώτη τεκμηριωμένη ιατρική χρήση ήταν το 1789, όταν ο Δρ Darbey του νοσοκομείου του Μάντσεστερ στην Αγγλία χρησιμοποίησε το έλαιο για τη θεραπεία των ρευματισμών. Μόλις μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1824, χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο κατά της ραχίτιδας. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 οι θεραπευτικές ιδιότητές του είχαν καθιερωθεί και δινόταν συχνά σε παιδιά για να βοηθήσει στην πρόληψη της ραχίτιδας και άλλων καταστάσεων που προκαλούνται από ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Διατροφικά οφέλη
Το πιο σημαντικό συστατικό στο μουρουνέλαιο είναι τα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά. Τα ωμέγα-3 είναι από τα βασικότερα λιπαρά οξέα επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει, γι' αυτό είναι απαραίτητο να τα παίρνουμε από τα τρόφιμα. Τα ωμέγα-3 από τα ψάρια μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο διαφορετικούς τύπους: τα EPA και τα DHA, τα οποία μαζί αλλά και μεμονωμένα, προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση 1-2 μερίδων λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως, που αντιστοιχούν σε 200-500 mg EPA και DHA. Το μουρουνέλαιο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφά ασβέστιο και είναι σημαντική για γερά οστά και δόντια. Άλλα είδη ιχθυελαίων εξάγονται από τους ιστούς των λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος, η ρέγγα, οι αντσούγιες και το σκουμπρί, ενώ το μουρουνέλαιο προέρχεται από το συκώτι του γάδου. Είναι απίστευτα θρεπτικό και ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού που παρέχει το 90% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη Α και το 113% σε βιταμίνη D.

Μπορεί να μειώσει την φλεγμονή
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή των πρωτεϊνών που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και οι Α και D βιταμίνες που περιέχει έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη
Είναι μια πλούσια πηγή βασικών υγιεινών λιπαρών και βοηθά στον έλεγχο της αντίστασης στην ινσουλίνη, των φλεγμονών και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αρκετές μελέτες παρατήρησης έδειξαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων βιταμίνης D στο αίμα στο σώμα και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Προάγει την υγεία των ματιών
Η βιταμίνη Α που περιέχει κάνει καλό στα μάτια. Αποτρέπει τα βακτήρια και τους ιούς από την επιφάνεια των ματιών, των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μολύνσεων και τον ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Αποτρέπει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
Σύμφωνα με μελέτες, το μουρουνέλαιο μειώνει τις επισκέψεις στο γιατρό κατά 36% έως 58% για ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα, αλλά επί του παρόντος χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D (τόσο από την έκθεση στον ήλιο όσο και από το μουρουνέλαιο) έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου. Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και της επικοινωνίας των κυττάρων μεταξύ τους. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η καλσιτριόλη, (η ορμονικά δραστική μορφή της βιταμίνης D) μπορεί να μειώσει την πρόοδο του καρκίνου επιβραδύνοντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον καρκινικό ιστό, αυξάνοντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τις μεταστάσεις.

Υγιής καρδιά
Τα υψηλά επίπεδα των αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων λειτουργούν ενάντια στις καρδιακές παθήσεις όπως η στεφανιαία αρτηριοσκλήρωση.

Εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης
Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη μείωση της LDL , της κακής χοληστερόλης και βελτιώνουν την HDL την καλή χοληστερόλη.

Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους
Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα ωμέγα-3 για να βοηθήσουν όσους πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα γνωστικής λειτουργίας, συχνά με μικτά αποτελέσματα, έτσι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να πούμε με βεβαιότητα ότι τα ωμέγα-3 έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Διατηρεί την υγεία των οστών
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη D, το μουρουνέλαιο συνιστάται για την υγεία των οστών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που ζουν μακριά από τον ισημερινό.

Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα
Βοηθά στη μείωση του κινδύνου οστεοαρθρίτιδας. Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης D που βοηθούν το εντερικό μας σύστημα να απορροφά ασβέστιο από τα τρόφιμα που τρώμε. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των ωμέγα-3 και της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη D, μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, συμβάλλοντας στη μείωση του πόνου.

Τα ωμέγα-3 γενικά θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνονται σε χαμηλές δόσεις, δηλαδή 3 γραμμάρια συνολικού ιχθυελαίου ημερησίως ή λιγότερο. Εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα νέο συμπλήρωμα, συζητήστε το πρώτα με το γιατρό σας, ειδικά εάν παίρνετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο. Οι ειδικοί συνιστούν να μην λαμβάνεται μουρουνέλαιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς περιέχει πάρα πολύ βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για ένα αναπτυσσόμενο μωρό.

Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics