Breaking News
20 Ιουλίου 2018

πό τη Νάνσυ Πασχαλέρη,

 

Το αλάτι ο οργανισμός μας σαφώς το χρειάζεται. Συστήνεται ότι η επαρκής και υγιής κατανάλωση είναι περίπου 1,5γρ νάτριο την ημέρα που αντιστοιχεί σε 3,8 γρ αλάτι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5 γρ αλάτι ημερησίως(2 γρ νάτριο) και ίδιες συστάσεις ισχύουν και για την Ελλάδα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Σύμφωνα με έρευνες οι Έλληνες καταναλώνουν 9 με 11 γραμ αλάτι ημερησίως, το διπλάσιο σχεδόν απ’ τις συστάσεις! Και για τα μικρά Ελληνόπουλα ισχύει το ίδιο αφού σε παιδικούς σταθμούς μέτρησαν παιδάκια με υπέρταση ακόμη και απ’την προσχολική ηλικία.

Δυστυχώς ακόμη κι αν δε βάζουμε αλάτι στο φαγητό μας το κρυμμένο αλάτι είναι αυτό που τελικά προκαλεί την παραπάνω πρόσληψη!

Τι να κάνω για να αποφύγω το αλάτι;

· Τροφές που έχουν πολύ αλάτι είναι τα αρτοσκευάσματα τα αλλαντικά, τα τυριά (ακόμη και τα light!)οι κονσέρβες, τα τουρσιά, τα καπνιστά.

· Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως που έχει λιγότερο αλάτι απ’το λευκό ψωμί

· Πίνετε πολύ νερό ή ροφήματα όπως τσάι ή smoothies. Όσο περισσότερο νερό πίνουμε αποβάλλουμε πιο εύκολα υγρά και δεν δημιουργείται κατακράτηση (που απασχολεί όλες τις γυναίκες!) λόγω νατρίου.


· Ξεπλένετε τα τυριά και τις κονσερβοποιημένες τροφές πριν τις καταναλώσετε

· Μην προσθέτετε αλάτι πριν δοκιμάσετε το φαγητό!

· Αντί για αλάτι χρησιμοποιείστε άφοβα βότανα και μπαχαρικά

· Δυστυχώς στα εστιατόρια είναι δύσκολο να ελέγξετε το αλάτι.Ζητήστε αν είναι δυνατόν να μη βάλουν στη μερίδα σας και να προσθέσετε εσείς όσο χρειαστεί

· Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν κάλιο που βοηθάει στην αποβολή νατρίου!

Διαβάστε όταν ψωνίζετε τις ετικέτες τροφίμων!

Εάν ένα τρόφιμο στα 100 γραμ περιέχει περισσότερο από 0,6 γραμ νάτριο ή 1,5 γραμ αλάτι τότε είναι υψηλό σε νάτριο ή αλάτι.

Εάν ένα τρόφιμο στα 100 γραμ περιέχει λιγότερο από 0,1γραμ νάτριο ή 0,3 γραμ. αλάτι τότε είναι χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι.

Φυσικά άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ, που έχουν χαμηλή πίεση ή είναι σε εγκυμοσύνη χρειάζονται περισσότερο αλάτι αλλά μη ξεχνάμε ότι το αλάτι βρίσκεται τελικά σε πολλές τροφές σε περίσσεια άρα συνήθως είναι επαρκές!
peoplegreece.com

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics