Breaking News
19 Αυγούστου 2019

Επιστήμονες στη Βρετανία δοκίμασαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους ένα «ζωντανό επίδεσμο» από βλαστικά κύτταρα, που τοποθετείται σε τραύματα στο γόνατο και μπορεί να φέρει μελλοντικά μια επανάσταση στη θεραπεία αυτών των συχνών τραυματισμών στο τρέξιμο, στο ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα.

 

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λίβερπουλ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή ορθοπεδικής χειρουργικής ‘Ασλεϊ Μπλομ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Stem Cells Translational Medicine». Ο επίδεσμος, με την ονομασία «Cell Bandage», που αναπτύχθηκε από την εταιρία-τεχνοβλαστό Azellon του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δοκιμάσθηκε σε πέντε ασθενείς ηλικίας 18 έως 45 ετών, που είχαν ρήξη μηνίσκου, ένα πολύ συνήθη τραυματισμό μεταξύ των αθλητών και φυσικά και των δρομέων.

Η διάγνωση δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση και σίγουρα πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση με δεδομένο ότι η αποθεραπεία παίρνει πολύ χρόνο. Κάτι που ειδικά για τους δρομείς είναι… σκότωμα.


Θεραπεία μηνίσκου…
Συχνά οι τραυματισμένοι αθλητές επιλέγουν την αφαίρεση του μηνίσκου, όμως έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα αργότερα στη ζωή τους. Ο «ζωντανός» επίδεσμος επιτρέπει στη ρήξη του μηνίσκου να αποκατασταθεί μόνη της, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων στην περιοχή του τραύματος. Ο επίδεσμος περιέχει βλαστικά κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον μυελό των οστών του ασθενούς.

Αφού καλλιεργούνται στο εργαστήριο επί δύο εβδομάδες, στη συνέχεια ενσωματώνονται σε μια μεμβράνη πάνω στον επίδεσμο. Όταν αυτός τοποθετείται χειρουργικά στο τραύμα, τα βλαστοκύτταρα «πιάνουν δουλειά» και σταδιακά αποκαθιστούν τον κατεστραμμένο ιστό του γονάτου.

Όπως έδειξε η κλινική δοκιμή, μετά από ένα έτος και οι πέντε ασθενείς είχαν ένα υγιή μηνίσκο. Μετά από δύο χρόνια, τρεις από τους πέντε ασθενείς συνέχιζαν να έχουν ένα φυσιολογικό μηνίσκο, ενώ οι άλλοι δύο είχαν υποστεί νέα ρήξη και έπρεπε να αφαιρεθεί ο μηνίσκος τους.

Τα αποτελέσματα κρίνονται πάντως ενθαρρυντικά και οι επιστήμονες ήδη προσπαθούν να βελτιώσουν τον επίδεσμο και να μειώσουν το κόστος του.

runnfun.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics