Breaking News
17 Μαρτίου 2020

Όλες αυτές τις μέρες διαβάζω και βλέπω κάθε είδηση, που μπορεί να αντέξει το μάτι μου αλλά και η ψυχολογία μου. Μπορώ να πω πως με πανικοβάλλει περισσότερο η συμπεριφορα ανθρώπων, από την μετάδοση του ιού που εξαπλώνεται.

 

Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτές οι μέρες να είναι γεμάτες από πανικό, θυμό, θλιψη, απογοήτευση και άλλα παρόμοια συναισθήματα.

Επειδή όμως δεν μπορώ να μιλήσω ως γιατρός θα μιλήσω ως ψυχολόγος.

Αυτές οι μέρες είναι αρκετά δύσκολες για όλους μας. Θα υπάρξουν έντονες συναισθηματικές συγκρούσεις μέσα μας. Τρομερές ενοχές, τρομερό άγχος και συναισθήματα τόσο ανάμικτα, που θα νιώθουμε ότι σιγά σιγά χάνουμε την πίστη μας και τον εαυτό μας.

Αυτές τις μέρες ας τις εκμεταλλευτούμε όλοι προς δικό μας όφελος. Είναι η στιγμή, που μπορούν να αλλάξουν πολλά. Αυτή την στιγμή, μην χάσετε την επικοινωνία με δικά σας πρόσωπα. Με άτομα, που γνωρίζετε πως έχουν την ανάγκη έστω και για ένα καλημέρα. Με ανθρώπους, που είναι στην απομόνωση. Και καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με τον εαυτό σας. Δεν είναι κακό να νιώθουμε ή να σκεφτόμαστε έντονα. Κακό όμως είναι να το αποφεύγουμε. Γίνετε θεριό και αρχίζει σιγά σιγά να μας κυριεύει.

Η πληροφορισή σας να γίνεται από έμπιστες πηγές και όχι από ένα σύντομο σκρολ στα μέσα. Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο από την άγνοια είναι η ημιμαθεία. Κατανοώ πως τώρα είναι μια δυσκολη κατάσταση για όλους μας, όμως δεν δικαιολογεί να μην επιλέγουμε την σωστή ενημέρωση.

Σε στιγμές πανικού, όλοι έχουμε τάσεις φυγής και άρνησης. Το φάρμακο εδώ είναι η ασφάλεια. Και ασφαλεια θα νιώσουμε μόνο αν λάβουμε τα μετρα, που ο καθένας μας μπορεί και την γνώση, που ο καθένας μας κρίνει ως αξιόπιστη. Γνωρίζουμε τα μέτρα πρόληψης και τις συνέπειες από την μη υλοποίησης τους.

Οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες όμως όχι και μη αξιοποιήσιμες. Οργανωθείτε. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για κάθε μέρα και προσπαθείτε να μην είστε σε αδράνεια. Κάντε κάτι δημιουργικό, εξασφαλίστε την ψυχική σας ισσοροποία, επικοινωνείτε με δικούς σας ανθρώπους μέσα από την τεχνολογία, επενδύστε σε σχέσεις οικογένειας, γίνετε συνεπής σε πράγματα, που τόσο καιρό κρατούσατε σε αποσταση. Σιγά σιγά θα δείτε πως θα αρχίσουμε μέσα από αυτή την κατάσταση να εκτιμάται περισσότερο το "απλό" από την υπερπαραγωγη, που θα θέλαμε να κρατάμε στο ντουλάπι μας.

Όταν νιώσετε ότι για κάποιον λόγο λυγιζεται ψυχικα ή είστε μόνοι, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας, που δίνουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν για όσο κόσμο μας έχει ανάγκη. Σε όλο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας και τώρα δεν υπάρχει χώρος για ντροπες και στίγματα. Τώρα πρέπει να υπάρχει αλτρουισμός και προσαρμογή.

Ο ιός κάποια στιγμη θα σταματήσει να εξαπλώνεται εφόσον όλοι προσπαθήσουμε μαζι. Αυτό που φοβάμαι όμως πως θα συνεχίσει να εξαπλώνεται είναι ο φόβος, η αγνοια και η άρνηση μας μπροστά στην πραγματικότητα και στις συνέπειες της στον συνάνθρωπο και σε εμάς τους ιδιους. Και αυτό είναι πιο επικίνδυνο από κάθε τι άλλο

Μαρία Σβολιαντοπούλου
ψυχολόγος 

Σχετικά Άρθρα

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics