Breaking News
03 Απριλίου 2020

Ο ψυχολόγος του Παναθηναϊκού ΑΟ, Δημήτρης Πετρούνιας μιλάει στην «Πράσινη» για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: « Σ' αυτές τις συνθήκες «Πολέμου», όπως πολλοί τις αποκαλούν, ας έχουμε μαζί μας τέσσερις σπουδαίους Πολεμιστές: τον Χρόνο, την Αγάπη, την Πειθαρχία και την Υπομονή»!

 

Ο κλινικός ψυχολόγος και σύμβουλος του Παναθηναϊκού ΑΟ, Δημήτρης Πετρούνιας σε μια… διαφορετική αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην «Πράσινη», εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έχει εισέλθει βίαια στην ζωή μας, αποκαλύπτει τις συμβουλές προς τους γονείς, τα ζευγάρια, τους αθλητές αλλά και τον κόσμο του Παναθηναϊκού ώστε να βγούμε όλοι πιο δυνατοί από την καραντίνα!

Ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας για την ίδρυση του Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας του Παναθηναικού ΑμεΑ, και πάνω από όλα η «ψυχή» όλων των αθλητών που αγωνίζονται με το «τριφύλλι» στην καρδιά, μιλάει για τους κινδύνους που κρύβει ο εγκλεισμός, κάνοντας λόγο για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ εξηγεί πώς να καταπολεμήσουμε αυτά τα συναισθήματα εκ της γέννησης τους, ώστε να έχουμε μια υγιής σχέση με τον σύντροφό μας. Παράλληλα ο Δημήτρης Πετρούνιας απαντάει σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα που μας απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά, και τους εφήβους, την άσκηση κ.ά..

Ποιες είναι οι συμβουλές σας για τα ζευγάρια που αναγκάζονται να μένουν 24/24 μέσα στο σπίτι προκειμένου να μην υπάρχει τριβή στη σχέση τους;

«Ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν είναι πάντα τόσο ονειρικός όσο ακούγεται. Δυστυχώς εξαιτίας της καραντίνας το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κι αυτή είναι ακόμα μία πολύ δυσάρεστη παράπλευρη επίπτωση της πανδημίας. Τριβή είναι λογικό να υπάρξει σε ένα βαθμό διότι βιώνουμε μια ψυχοφθόρα κατάσταση που μας πλημμυρίζει με ανασφάλεια, είτε αφορά το θέμα της υγείας είτε την οικονομική οπτική. Μην λησμονούμε άλλωστε πως η 24ωρη συμβίωση για συναπτές μέρες αποτελεί για τα περισσότερα ζευγάρια κάτι… πρωτόγνωρο. Η βασικότερη συμβουλή αρμονικής συμβίωσης που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι η ποιοτική επικοινωνία. Συνομιλώντας θα είναι πιο εύκολο να λυθούν τα διάφορα ζητήματα που τυχόν προκύψουν και κατά αυτό τον τρόπο το ζευγάρι ξανασυστήνεται εις βάθος. Μια ακόμα βασική παράμετρος για ηρεμία στο σπίτι είναι η ιδιωτικότητα όπου ο καθένας θα πρέπει να διατηρήσει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο εκτόνωση και καλύτερη διάθεση. Άξιο αναφοράς είναι και η προσπάθεια για κοινές δημιουργικές ασχολίες, όπου θα καταπολεμηθεί η ανία και θα εκτιμηθεί η συνεργασία».

Τι προτείνετε για τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά, ώστε να τους πείσουν να κάτσουν μέσα στο σπίτι;
«Ο εγκλεισμός αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ποιοτικότερη επικοινωνία με τα παιδιά. Τώρα είναι το διάστημα που θα μιλήσουν σε πλήρη έκταση και θα γίνει προσπάθεια ο γονιός να αντιληφθεί τι νιώθει και τι θέλει το παιδί αλλά και το αντίστοιχο. Ας προσπαθήσουν με απτά παραδείγματα να εξηγήσουν τους λόγους εγκλεισμού χωρίς όμως να υπάρξει προσπάθεια τρομοκρατίας. Ως προς την καταπολέμηση της ανίας καλό είναι να βρεθούν κοινές δημιουργικές ασχολίες. Προσοχή... τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές κι όχι υποδείξεις, οπότε οι γονείς θα πρέπει να τηρούν έμπρακτα τα όσα υποστηρίζουν».

Υπάρχουν τρόποι καλύτερης επικοινωνίας και χειρισμού των εφήβων ώστε να έχουν λιγότερα ξεσπάσματα;
«Τώρα όσο ποτέ, εξαιτίας του εγκλεισμού, η αγάπη, η ευθύνη και τελικά η συνείδηση του καθενός μας θα διαμορφώσει το «αύριο» των παιδιών. Είναι λογικό ως ένα βαθμό να υπάρχουν ορισμένες ρήξεις με τα παιδιά αφού οι γονείς επιδιώκουν πάντα το καλό τους κι ο εγκλεισμός δημιουργεί ένα πιο διαφανές περιβάλλον ως προς τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία τους. Οι γονείς θα πρέπει να διαθέτουν υπομονή και επιμονή και κυρίως να έχουν επιθυμία για ποιοτική επικοινωνία, μόνο συζητώντας με τον έφηβο θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει όλες του τις ανησυχίες. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουν με προσοχή τις ανησυχίες τους και να μειώσουν τις ακραίες μη λεκτικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα έναν έντονο μορφασμό απογοήτευσης. Επίσης αφήστε τους χρόνο να σκεφτούν και μην κατακρίνετε έντονα και με θυμό τις απόψεις τους, η αντίδραση γεννά αντίδραση με αποτέλεσμα το σπίτι να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη διαταράσσοντας και με τα υπόλοιπα μέλη την οικογενειακή γαλήνη».

Επίσης ποια είναι η ιδανική κατανομή ώρας για εσάς για το πως να περνάμε μια ημέρα μέσα στο σπίτι (π.χ. μία ώρα διάβασμα, μία ώρα γυμναστική και λοιπά);
«Κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει ένα απόλυτα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τώρα πια κι ασχολίες, που πάντα επιθυμούσαμε και ποτέ δεν είχαμε την πολυτέλεια χρόνου για να τις υλοποιήσουμε. Επιβάλλεται να υπάρχουν ίδιες ώρες πρωινής αφύπνισης κι έναρξης νυχτερινού ύπνου ώστε να μην… χαωνόμαστε μέσα στη μέρα αλλά και να διατηρούμε ένα ρυθμό που θα μας βοηθήσει πολύ στην επανένταξη όταν τερματιστεί ο εγκλεισμός. Επίσης φρόνιμο είναι να λαμβάνουμε τα γεύματα χρονικά συντεταγμένα και να προσέχουμε αρκετά την διατροφή μας διότι οι καύσεις μας πλέον είναι ελάχιστες και οι ώρες κοντά στην κουζίνα αρκετές. Καλό θα ήταν να στοχοθετήσουμε την αγαπημένη μας ασχολία συγκεκριμένη ώρα νωρίς το απόγευμα ώστε από το πρωί να προσμένουμε να έρθει το απόγευμα, κατά αυτό τον τρόπο νιώθουμε πιο ενεργοί και δημιουργικοί».

Μιλάτε με τους αθλητές του Παναθηναϊκού που είναι μόνοι τους στην Αθήνα μακριά από την οικογένειά τους. Τι σας λένε αυτήν την περίοδο;
«Η επαφή με τους αθλητές μας είναι καθημερινή και ουσιαστική ώστε να παραμένουμε σε πνευματική εγρήγορση και να εξαλείψουμε οποιαδήποτε ανησυχία. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο διαθέτει παίκτες που είναι απόλυτα υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι με την κατάσταση που επικρατεί, όντας μάλιστα και κοινωνοί της προσπάθειας προς το κοινό για παραμονή στο σπίτι. Προσωπικά εκείνο που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι πως παρατηρείται έντονα τις τελευταίες μέρες αλληλεπίδραση συμπαράστασης και συνεργασίας μεταξύ των παικτών διαφορετικών τμημάτων κάνοντας με αυτό τον τρόπο τον Παναθηναϊκό πιο οικογένεια από ποτέ. Είμαστε εδώ για αυτούς κι εκείνοι είναι εδώ για μας. Υπέροχο συναίσθημα...»

Πόσο εύκολο είναι να μείνουν σπίτι εκείνοι που έχουν συνηθίσει σε πολλές προπονήσεις την ημέρα; Τι τους συνιστάτε;
«Αν για μας είναι δύσκολο να αυτοπεριοριζόμαστε σε ορισμένα τετραγωνικά για τους αθλητές που διαθέτουν τόσο ενέργεια είναι σαφώς πολύ πιο επίπονο ψυχολογικά. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι το πρόγραμμα με αρκετές ώρες σωματικής και νοερής προπόνησης. Αυτή την περίοδο ένα αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα με συγκεκριμένες ώρες γυμναστικής, νοερής απεικόνισης και παρακολούθησης αγώνων του ίδιου του παίκτη για βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών θα εξυπηρετούσε την εκτόνωση ενέργειας αλλά και την σωστή πνευματική προετοιμασία. Κατά αυτό τον τρόπο γίνεται απόσβεση της έντονης νευρικότητας κι εκτός αυτού ο αθλητής κρίνεται έτοιμος για να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία την επάνοδό του».

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να αναφέρετε στους αναγνώστες της «Πράσινης» για την παρούσα κατάσταση;
«Ήρθε ο καιρός, έστω και βίαια, να δώσουμε στις σχέσεις μας μια αξιοπρεπή ευκαιρία. Αν δεν κυριαρχήσει η αγάπη τώρα, δε θα συμβεί ποτέ. Αξίζει, όμως, η προσπάθεια γιατί αξίζει η ζωή. Αυτό είναι το μάθημα των καιρών. Σ' αυτές τις συνθήκες «Πολέμου» όπως πολλοί τις αποκαλούν ας έχουμε μαζί μας τέσσερις σπουδαίους Πολεμιστές: τον Χρόνο, την Αγάπη, την Πειθαρχία και την Υπομονή. Ως φίλαθλοι αυτής της ομάδας γνωρίζουμε καλά άλλωστε πως η ΖΩΗ μας δεν τελειώνει ποτέ με Η-ΤΤΑ. Σύντομα όλοι μαζί αγκαλιά στα πέταλα ολόκληρης της γης…»!

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics