Breaking News
28 Μαρτίου 2021

Με αφορμή την «Ώρα της Γης» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος του Μάρτη, κατά την οποία ένα μεγάλο ποσοστό του πλανήτη σταματάει να χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα και τις ηλεκτρικές συσκευές,

για μία ή και παραπάνω ώρες, σκέφτηκα να σας μιλήσω για όλες τις υπόλοιπες λύσεις που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη βιωσιμότητα και έναν πιο ισορροπημένο-υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύσουμε ταυτόχρονα τους εαυτούς και τον πλανήτη μας. Πιστεύω πως καταλαβαίνετε ότι είμαστε όλοι μέρη της ίδιας αλυσίδας και φυσικά αλληλοεπηρεαζόμαστε.

Η πανδημία παρ’ ότι έχει κάνει πολύ κόσμο να σκέφτεται περισσότερο την υγεία του και να κάνει μια στροφή προς την κατανάλωση υγιεινών φαγητών, φαίνεται να έχει μειώσει τα ποσοστά των ανθρώπων που σκεφτόντουσαν να ακολουθήσουν έναν πιο βιώσιμο και υγιεινό τρόπο ζωής σε σχέση με πριν την πανδημία. Αυτά τα στοιχεία τουλάχιστον υπάρχουν, προς το παρόν, σύμφωνα με αναφορά του Ινστιτούτου Διανομής Τροφίμων (Institute of Grocery Distribution).

Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς για την υγεία και τον πλανήτη μας;

1. Φτιάχνουμε ένα... βιώσιμο καλάθι!

Υπολογίζουμε καλύτερα το εβδομαδιαίο φαγητό που καταναλώνουμε -εμείς και η οικογένεια μας-, φτιάχνουμε μια λίστα με ψώνια με αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, και έτσι αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ τα απολύτως απαραίτητα. Με αυτόν τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε τις υπερβολές και την αγορά προϊόντων που δεν μας είναι αναγκαία. Η κατανόηση μάλιστα των διατροφικών ετικετών -όπως έχουμε πει- είναι απαραίτητη, μια και μας βοηθάνε να κάνουμε πιο σωστές υγιεινές επιλογές, στοχεύοντας στη μείωση τρόφιμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, και στην αυξημένη κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και πιο ολοκληρωμένων γευμάτων. Καλό είναι να αγοράζουμε κυρίως φυτικά προϊόντα και να κοιτάμε την προέλευσή τους. Όσο πιο κοντά παράγονται στην περιοχή που μένουμε και όσο λιγότερο κρέας καταναλώνουμε (δείτε παρακάτω τι εννοώ!) τόσο το καλύτερο, μια και συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα (carbon footprint), δηλαδή του διοξειδίου του άνθρακα. Πολύ σημαντικό βέβαια είναι να συμβαδίζουμε -όσο είναι εφικτό- και με την εποχικότητα!

2. Σκεφτόμαστε plant-based και καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες!

Νομίζω αυτό είναι κάτι που έχουμε πει πολλές φορές! Βάζουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο στοχεύουμε σε μια καλύτερη υγεία, παίρνοντας τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε από τα φαγητά και ενισχύοντας τη διαδικασία της πέψης, αλλά καταφέρνουμε να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος (που είναι και το επόμενο bullet point). Να θυμάστε ότι δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες vegan (αυστηρά χορτοφαγικές), χορτοφαγικές, plant-based αλλά ακόμα και η flexitarian ή η μεσογειακή διατροφή έχουν γίνει ευρέως γνωστές τα τελευταία χρόνια. Όλες αυτές οι δίαιτες-διατροφές έχουν έναν κοινό στόχο: την κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών (και φυτικών πρωτεΐνών), και τη μείωση κρέατος, ενισχύοντας την υγεία μας αλλά και την «υγεία» του περιβάλλοντος!

3. Μειώνουμε το κόκκινο κρέας!

Στοχεύοντας στη μείωση του κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε στο σπίτι αλλά και από take away-delivery, όχι μόνο θα βοηθήσουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη αλλά θα ενισχύσουμε και την υγεία μας. Νομίζω οι περισσότεροι γνωρίζετε ήδη ότι ειδικά το κόκκινο κρέας αλλά και τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, όπως είναι τα αλλαντικά, έχουν αρκετά λιπαρά, συντηρητικά και ειδικά όταν μαγειρεύονται σε συνδυασμό με άλλες λιπαρές τροφές όπως βούτυρο ή τυριά, τα τελικά λιπαρά της συνταγής αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και ειδικά επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών και διαφόρων μορφών καρκίνου. Τι καλύτερο λοιπόν από το να συνδυάσετε την αύξηση φυτικών πρωτεϊνών και να μειώσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενισχύοντας την υγεία και τον πλανήτη;

Έξτρα tip: Φυσικά και μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας απλά -όσο γίνεται- με μέτρο. Μειώνουμε δηλαδή την καθημερινή κατανάλωση, ειδικά αν έχει γίνει συνήθεια. Μάλιστα, μπορούμε να αγοράζουμε από τον χασάπη μας τα κομμάτια του κρέατος που έχουν λιγότερο λίπος, έτσι ώστε το τελικό προϊόν που θα καταναλώσουμε να έχει λιγότερα ολικά και κορεσμένα λιπαρά.

4. Σκεφτόμαστε το food waste.

Δεν πετάμε το φαγητό μας, απλά το αξιοποιούμε για να φτιάξουμε ένα άλλο φαγητό που μπορεί να αποτελέσει το μεσημεριανό ή το βραδινό μας ή κάποιο σνακ, ή το γεύμα της επόμενης ημέρας! Ουσιαστικά, σκεφτόμαστε κάθε φορά που σκοπεύουμε να πετάξουμε κάποιο φαγητό αν είναι εφικτό να το χρησιμοποιήσουμε για κάποια άλλη συνταγή. Μπορούμε να βρούμε περισσότερες συνταγές που δείχνουν πώς να αξιοποιήσουμε το φαγητό που έχει περισσέψει εδώ. Επίσης, περισσότερα σχετικά με το food waste θα βρείτε εδώ και εδώ.

Ο σκοπός είναι να προσπαθήσουμε όλοι, με τον τρόπο μας, να κάνουμε πιο διατροφικά σωστές επιλογές και να σκεφτόμαστε περισσότερο τη βιωσιμότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή και μια θετική επίδραση στον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, θα μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος, η μόλυνση των υδάτων, του εδάφους και των ωκεανών, η υπερβολική άσκοπη χρήση νερού και η απώλεια βιοποικιλότητας.  

Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της επιστημονικής συνεργάτιδας-διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr, INDI.

akispetretzikis.com

Διαβάστε επίσης:

Ηττήθηκε απο την Κηφισιά το βόλει του ΟΦΗ[vid]

Ημέρα ξεκούρασης στον ΟΦΗ

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics