Breaking News
03 Απριλίου 2021

Οκ ναι… το καταλαβαίνω απόλυτα! Όταν ξεκινάς μια δίαιτα που μειώνεις λίγο απότομα τις θερμίδες που έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου είναι λογικό να νιώθεις ότι πεινάς συνέχεια.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και όταν αυξάνεις απότομα την άσκηση που έχεις συνηθίσει να κάνεις, μια κι αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού και η λειτουργία του μεταβολισμού. Γίνεται όμως με κάποιο τρόπο να νιώσεις περισσότερο χορτάτος και να μη θέλεις να τρως συνέχεια ό,τι βρίσκεται μπροστά σου; Ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο νιώθεις συνέχεια ότι πεινάς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποια ''κόλπα'' που αν ακολουθήσετε θα νιώσετε περισσότερο κορεσμό και δεν θα χρειαστεί να κάνετε υπερβολές ούτε με τις ποσότητες ούτε με το έξτρα τσιμπολόγημα... Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά;

Κόλπο 1: Καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη;

Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές παρεξηγείται, μια και πολύς κόσμος θεωρεί ότι μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας αρκετή πρωτεΐνη καταναλώνοντας μόνο κρέας. Δεν είναι όμως έτσι. Ακόμα και αν ακολουθούμε χορτοφαγικές/αυστηρά χορτοφαγικές διατροφές ή flexitarian/διατροφές με λιγότερη κατανάλωση κρέατος, ας προσπαθήσουμε να προσθέσουμε περισσότερες πρωτεϊνικές τροφές στα γεύματά μας! Για παράδειγμα, να χρησιμοποιήούμε περισσότερα σποράκια, ξηρούς καρπούς, φυτικά τυριά ή τυριά χαμηλά σε λιπαρά, κιμά σόγιας, όσπρια, αυγά, κινόα και γενικότερα περισσότερα ψευδόδημητριακά. Καλό είναι να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς σε όλα μας τα γεύματα και θα δείτε ότι οι συνδυασμοί αυτοί είναι που θα μας φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και που θα μας κάνουν να έχουμε κορεσμό και ένα ακόμα μεγαλύτερης βιολογικής αξίας γεύμα.

Κόλπο 2: Μήπως τρώτε παραπάνω επεξεργασμένες τροφές;

Τα έτοιμα γεύματα ή κάποια γρήγορα ''υγιεινά'' σνακ πολύ πιθανό να περιέχουν περισσότερα κορεσμένα και trans λιπαρά και ζάχαρη από ό,τι περιμένουμε ή έχουμε στο μυαλό μας. Σίγουρα αν το παρακάνουμε και καταναλώσουμε πολλές μη θρεπτικές τροφές μέσα στη μέρα μας τότε πολύ πιθανό να μην χορταίνουμε αρκετά και να νιώθουμε πως πεινάμε συνέχεια! Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι παραπάνω τροφές αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απότομα και μας προκαλούν περισσότερες λιγούρες (συνήθως για μη υγιεινές-θρεπτικές τροφές).

Κόλπο 3: Καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες;

Δεν είναι τυχαίο που τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος οποιασδήποτε διατροφής ή δίαιτας, είτε αυτή είναι ισορροπημένη είτε όχι. Οι φυτικές ίνες -όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει- είναι ιδανικές για να μας φέρουν κορεσμό και για να ενισχύσουν τη διαδικασία της πέψης. Τις βρίσκουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά. Μας βοηθάνε να κρατάμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μη νιώθουμε αυτές τις λιγούρες που ανέφερα παραπάνω. Συμβαίνει δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένες, τροφές οι οποίες είναι και χαμηλές σε φυτικές ίνες.

Κόλπο 4: Με το νερό πώς τα πάτε;

Πολλές φορές νιώθουμε ότι πεινάμε, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε καταναλώσει αρκετή ποσότητα νερού μέσα στη μέρα. Εσείς υπολογίζετε πόσο νερό καταναλώνετε και αν είναι τελικά αρκετό; Θεωρητικά 2 με 2.5 λίτρα νερό είναι αρκετά για έναν μέσο ενήλικα, έτσι ώστε να ενυδατώνεται σωστά καθημερινά. Αυτό φυσικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του κάθε οργανισμού και η φυσική δραστηριότητα.

Κόλπο 5: Απολαύστε το φαγητό σας και ξεκινήστε να τρώτε πιο αργά.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μασάμε την τροφή μας αργά, όχι μόνο ενισχύουμε τη διαδικασία της πέψης, αλλά και ελέγχουμε καλύτερα τις ποσότητες που τρώμε και έχουμε καλύτερη σχέση με το φαγητό και την τροφή που καταναλώνουμε. Έτσι, και θα νιώθουμε το αίσθημα του κορεσμού τρώγοντας τελικά λιγότερο και θα απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας.

Βλέπετε, λοιπόν; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πιθανόν νιώθουμε ότι πεινάμε λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Το μόνο που μένει είναι να αλλάξουμε τις παραπάνω συνήθειες (ή έστω κάποιες από αυτές) και να δούμε και οι ίδιοι αν αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες για τις οποίες νιώθουμε ότι δεν χορταίνουμε.

 

Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της επιστημονικής συνεργάτιδας-διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr, INDI.

 akispetretzikis.com 
Διαβάστε επίσης

Μόλις 48 ώρες πριν τη σέντρα η ΕΠΟ ανέβαλε την πρεμιέρα στην Α’ Εθνική Γυναικών

Όλα τα ζώδια 03/04

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics