Breaking News
11 Νοεμβρίου 2020

Ο αγαπημένος δημοσιογράφος και η κόρη του Μαρία, παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 420, μιλάνε για πρώτη φορά ο ένας για τον άλλον



Συνέντευξη: Ένα κορίτσι από χρυσάφι για τον Μηνά Τσαμόπουλο
Τη φωνή του Μηνά Τσαμόπουλου, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα την έχετε ακούσει μαζί με αυτή του Γιώργου Θαναηλάκη. Η εκπομπή τους «Πνίξτε το Φουνταριστό» έχει αντέξει στη φθορά του χρόνου, στην κριτική, στις οικονομικές δυσκολίες, στον… κορονοϊό και το δίδυμο συνεχίζει να συντροφεύει τους φιλάθλους με το δικό του ανατρεπτικό, χιουμοριστικό στυλ επί σειρά ετών. Τελευταία τους στέγη, η συχνότητα του Πρώτου Θέματος 104,6 FM.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι ο Μηνάς, εκτός από αγαπημένος δημοσιογράφος, είναι και πατέρας μιας παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Και δεν είναι γνωστό, γιατί ποτέ δεν επιχείρησε να προβάλει τις επιτυχίες της κόρης του, εκμεταλλευόμενος τη δύναμη του μικροφώνου ή της πένας.


Η κόρη του, Μαρία , μετά τις πολλές διεθνείς επιτυχίες στις αναπτυξιακές κατηγορίες, κατέκτησε το 2019 το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της κλάσης 420 της ιστιοπλοΐας μαζί με την Μελίνα Παππά. Μια μεγάλη επιτυχία από ένα γλυκύτατο κορίτσι, που παρά τις ατέλειωτες ώρες σκληρής προπόνησης, κατάφερε, χωρίς να κάνει χρήση των αθλητικών της επιτυχιών, να περάσει στην Ιατρική Σχολή αποδεικνύοντας, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, ότι το σχολείο δεν «σκοτώνει» τον πρωταθλητισμό.

Στην κοινή συνέντευξη τους προσπαθήσαμε αφενός να παρουσιάσουμε δύο επιτυχημένους στον τομέα τους ανθρώπους που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, αφετέρου να αναδείξουμε τη σχέση του πατέρα με την πρωταθλήτρια κόρη του.

Όσοι στο παρελθόν περάσατε ατελείωτες ώρες στους δρόμους και στα γήπεδα για να προσφέρετε στα παιδιά σας το δώρο του αθλητισμού ή όσοι το βιώνετε τώρα, σίγουρα θα ταυτιστείτε με τον Μηνά και την Μαρία σε αρκετά σημεία της συνέντευξης. Οι μελλοντικοί γονείς, διαβάστε για να μαθαίνετε…

Sports3.gr: Ξεκινάμε με τα τυπικά. Πείτε μας πότε ξεκινήσατε την πορεία σας, ο καθένας στο χώρο του;

Μαρία: Ξεκίνησα το 2011 στην κατηγορία των Optimist.

Μηνάς: Το 1992 στο MEGA.

Sports3.gr: Μαρία ποιος σε παρακίνησε να ασχοληθείς με τον αθλητισμό; Γιατί επέλεξες την ιστιοπλοΐα και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Μαρία: Ένας θείος μου ασχολούνταν παλαιότερα με τη ιστιοπλοΐα. Σαν παιδί κι εγώ, ήθελα να βρω ένα χόμπι, κάτι να κάνω τα Σαββατοκύριακα, να βγάζω την ενέργειά μου. Ένας θείος μου, που έμενε κοντά στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά, με έβαλε στο τρυπάκι. Μου άρεσε πάρα πολύ από την πρώτη φορά που μπήκα στο σκάφος κι όλα τα άλλα ακολούθησαν.


Μηνάς: O πατέρας μου και παππούς της, Πειραιώτης, καπετάνιος, ταξίδευε συνέχεια. Αυτές οι μνήμες πολλές φορές σε οδηγούν. Το συζήτησα με τη γυναίκα μου και είπαμε «δεν την πάμε ιστιοπλοΐα που είναι και ο ξάδερφος που τον ξέρουν και θα να την προσέχουν;». Η ιστιοπλοΐα δεν ήθελε καθημερινή προπόνηση όπως άλλα αθλήματα. Αυτό μας βόλεψε, γιατί πλέον μέναμε μακριά. Για το παιδί σου πρέπει να επιλέξεις ένα άθλημα που θα μπορέσεις να το υποστηρίξεις. Αν δεν μπορείς, άστο…

Sports3.gr: Μηνά εσύ πώς μπήκες στον κόσμο της δημοσιογραφίας. Πώς προέκυψε το αθλητικό ρεπορτάζ;

Μηνάς: Είχα από μικρός τρέλα με τα αθλητικά, από τη δεκαετία του ’70. Κράταγα αρχείο, ήταν το χόμπι μου. Ώσπου, σκέφτηκα «γιατί να μην γίνω αθλητικογράφος;».


Στο σόι μου, άσχετοι με το χώρο, νόμιζαν ότι θα γίνω πυροσβέστης ή… αστροναύτης, ξέρεις αυτά τα επαγγέλματα που λέμε όταν είμαστε πιτσιρικάδες! Μου είπαν να πάρω κι ένα πτυχίο για καλό και για κακό. Τους άκουσα. Πέρασα στη Νομική Θεσσαλονίκης, τελείωσα, πήρα και την άδεια. Είμαι δικηγόρος Πειραιά! Και μετά έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά.

Ξεκίνησα με ελεύθερο ρεπορτάζ στο MEGA. Με έστελναν και στο δικαστικό. Λόγω του πτυχίου τουλάχιστον καταλάβαινα ό,τι άκουγα. Ακολούθησε η Απογευματινή, πάλι ελεύθερο, μετά πειραϊκό. Πλέον, το γύρισα στο ναυτιλιακό. Από το αθλητικό ξεκίνησα και συνεχίζω να κάνω την εκπομπή στο ράδιο με τον Γιώργο.

Sports3.gr: Μηνά έχεις κάνει ποτέ ιστιοπλοΐα;

Μηνάς: Ποτέ!

Sports3.gr: Μαρία έχεις αρθρογραφήσει ποτέ.

Μαρία: Μία φορά στο σχολείο. Ήταν ένα θέμα για το περιβάλλον, μια εργασία για τις πυρκαγιές στην Πεντέλη για να συμμετάσχουμε σε έναν διαγωνισμό. Κερδίσαμε κιόλας!

Μηνάς: Δεν το διάβασα ποτέ αυτό το άρθρο! Δεν μου το έδειξε ποτέ!

Sports3.gr: Μηνά έχεις αναφέρει ποτέ επιτυχία της κόρης σου στο μέσο που δούλευες; Μαρία έχεις αφιερώσει ποτέ δημόσια κάποια νίκη στον πατέρα σου;

Μηνάς: Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για την Μαρία. Δεν ήθελα, επειδή κάνω και αθλητικό. Να βγω και να πω τι; Εγώ και η κόρη μου; Το θεωρώ αμετροέπεια.


Μαρία: Πάντα όταν κερδίζουμε ευχαριστούμε τους γονείς μας, γιατί είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μας, μαζί με τον προπονητή μας, και όλους τους άλλους που μας στηρίζουν. Δεν βγήκα όμως ποτέ να πω «το κύπελλο αυτό το αφιερώνω στον μπαμπά μου». Όταν με ρωτάνε, τον αναφέρω.

Sports3.gr: Πόσο συχνά πηγαίνεις στους αγώνες της κόρης σου;

Μηνάς: Όταν ξεκίνησε, πήγαινα στους εννιά από τους δέκα, αναγκαστικά κιόλας για τη μεταφορά της. Όταν αγωνιζόταν, καθόμουν με άλλους γονείς για καφέ ή για φαγητό. Στην ιστιοπλοΐα δεν μπορείς να παρακολουθήσεις την εξέλιξη, δεν υπάρχει κερκίδα. Βέβαια, μερικοί, αν υπάρχει λόφος εκεί κοντά, ανεβαίνουν και βλέπουν. Εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ. Ούτε στο εξωτερικό έχω πάει μαζί της.

Θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος, οι γονείς πρέπει να μένουν μακριά από την ομάδα. Ένας γονιός αν πάει στο ξενοδοχείο και πει στο παιδί του «γεια» ή «κατέβα να σε δω», το βγάζει εκτός κλίματος.

Sports3.gr: Πόσο συχνά ακούς την εκπομπή του πατέρα σου;

Μαρία: Η εκπομπή του παλιά ήταν νωρίς, την ώρα που ήμουν στο σχολικό και… κοιμόμουν. Τώρα που είναι απόγευμα, τον ακούω.

Sports3.gr: Πώς τον βρίσκεις;

Μαρία: Χαρούμενο!

Sports3.gr: Μηνά, με ποια επιτυχία της Μαρίας χάρηκες περισσότερο;

Μηνάς: Τις χάρηκα όλες, αλλά κορωνίδα είναι το μετάλλιο στο παγκόσμιο γυναικών και η πρώτη πανελλήνια νίκη στα Optimist. Ο γονιός δεν πρέπει να δείχνει μεγάλη χαρά στην επιτυχία ή λύπη στην αποτυχία. Πρέπει να κρατάς ένα μέτρο, γιατί μπορεί το παιδί να σκεφτεί «αν δεν πάω καλά, θα στεναχωρηθούν;»


Προσπαθούσα πάντα να αποφεύγω τις ακρότητες και στις χαρές και στις λύπες. Άλλο τι έκανα όταν έκλεινε η πόρτα…

Τα παιδιά έχουν φορτωμένο πρόγραμμα στο σχολείο. Πάνε σε ένα άθλημα να ξεδώσουν και έχουν περισσότερο άγχος εκεί, γιατί είναι ο γονέας από πάνω, να δει αν θα βάλει το παιδί γκολ, αν θα βγει πρώτο. Αντί να το ευχαριστηθούν, πιέζονται περισσότερο από ό,τι στο σχολείο. Το παθαίνουν όλοι οι γονείς, δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω, είναι δύσκολο. Δεν το διαχειρίζεσαι εύκολα. Τουλάχιστον να προσπαθήσεις.

Sports3.gr: Και ποιο δικό σου ρεπορτάζ θεωρείς ό,τι καλύτερο έχεις κάνει στην καριέρα σου;

Μηνάς: Αυτό που με έβαλε στο μισθολόγιο της Απογευματινής. Ήταν το 1994. Έγραψα ένα άρθρο για το κλειστό κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ, που είχε γίνει στέκι ναρκομανών. Δημοσιεύτηκε Πέμπτη και έπαιζε μέχρι την Κυριακή. Έγινε χαμός! Και άνοιξε το κολυμβητήριο! Με φώναξε ο διευθυντής και μου είπε «όπως καταλαβαίνεις, μπήκες μισθολόγιο».

Sports3.gr: Μαρία με ποια επιτυχία σου χάρηκες περισσότερο;


Μαρία: Με το πρώτο πανελλήνιο Optimist, γιατί συμμετείχαν πολλά σκάφη. Χάρηκα πολύ, γιατί ανέβηκα στα μάτια όλων. Και μετά, στο Παγκόσμιο γυναικών, το χάλκινο μετάλλιο το 2019.

Sports3.gr: Ποια συνέντευξη ή εκπομπή του πατέρα σου θυμάσαι πιο έντονα;

Μαρία: Όχι κάτι συγκεκριμένο. Βασικά θυμάμαι όσα μου αναφέρουν φίλοι και γνωστοί. «Είχε πολύ πλάκα, είπε αυτό» μου λένε.

Sports3.gr: Μόνη σε βάρκα ή με παρτενέρ;

Μαρία: Προτιμώ με παρτενέρ. Μαζί στα καλά, μαζί και στα δύσκολα.

Sports3.gr: Μηνά, μόνος εκπομπή ή με παρέα;

Μηνάς: Με τον Γιωργάρα, τον κουμπάρο μου! Δοκίμασα και μόνος μου. Με τον Θαναηλάκη καθιερωθήκαμε. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κολλήσω με άλλον, γιατί έχω μεγαλώσει και παραξενέψει. Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ., αλλά ή μόνος μου ή με τον Γιώργο. Για να βγει το μεράκι, η τρέλα πρέπει να είμαι στην comfort zone.

Sports3.gr: Μαρία, είσαι παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 420 και έχεις περάσει και στην Ιατρική σχολή. Μπορείς να τα συνδυάσεις;


Μαρία: Θα δώσω βάση και προτεραιότητα στη σχολή μου, γιατί με περιμένουν πολλά χρόνια σπουδών και δεν πρέπει να αρχίσω από το πρώτο έτος να λέω «δεν πειράζει». Έτσι δεν θα τελειώσω ούτε σε 20 χρόνια. Θα αφιερωθώ στη σχολή, αλλά δεν θέλω να χάσω επαφή με την ιστιοπλοΐα. Προς το παρόν θα συνεχίσω στα 420, ίσως να αλλάξω ρόλο να γίνω κυβερνήτρια για να συνεχίσω μετά στα 470».

Sports3.gr: Μηνά, ποιος θέλεις να είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας σου;

Μηνάς: Με την κατάσταση που υπάρχει, όνειρό μου είναι να συνεχίσω να έχω δουλειά. Δεν υπάρχουν επιλογές πλέον. Να περάσει κι αυτή η επιδημία. Δεν είμαι καλός έμπορος για να κάνω κάτι δικό μου. Είμαι σίγουρος ότι θα με «ρίχνανε».

Sports3.gr: Με μια πρόταση, τι είναι ο Μηνάς για την Μαρία και τι η Μαρία για τον Μηνά;

Μαρία: Ο μπαμπάς μου που με στηρίζει, με αγαπάει, που έχουμε μεγαλώσει μαζί και τον αγαπάω κι εγώ.

Μηνάς: Το παιδί μου! Αυτό τα λέει όλα.

Αντί επιλόγου βάλαμε πατέρα και κόρη σε μια δοκιμασία. Θέλαμε να δούμε πόσο καλά ξέρει…

…η Μαρία τον Μηνά:

…και ο Μηνάς την Μαρία:

Σχετικά Άρθρα

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics