Breaking News
10 Ιουνίου 2021

Σάκκαρη - Κρεϊτσίκοβα 1-2: Η Ελληνίδα σέρβιρε για την πρόκριση στο 5-4 του τρίτου σετ, όμως η Τσέχα αποδείχθηκε ψυχραιμότερη και με 7-5, 4-6, 9-7 πήρε εκείνη τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό του Roland Garros


Γιάννης Νιαστίτης
Ήταν ένα παιχνίδι που τα είχε όλα. Πάθος, ένταση, μεγάλους winners αλλά και τακτική προσήλωση σε άλλο επίπεδο… Δυστυχώς για τη Μαρία Σάκκαρη (Νο.18), η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, αποδείχθηκε η πιο ψύχραιμη και ήταν αυτή που μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα 3 ωρών και 18 λεπτών, πήρε τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό του Roland Garros με 2-1 σετ (7-5, 4-6, 9-7). Εκεί θα αντιμετωπίσει την Αναστασία Παβλιουτσένκοβα που στον πρώτο ημιτελικό της μέρας επικράτησε της απίθανης στο τουρνουά Σλοβένας Ταμάρα Ζίντανσεκ με 2-0 σετ (7-5, 6-3).

Το ελληνικό τένις δεν θα δει προς το παρόν… τουλάχιστον, ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα με την πιθανή συμμετοχή δύο αθλητών του σε έναν τελικό Γκραν Σλαμ σε Άνδρες και Γυναίκες αντίστοιχα. Ωστόσο αυτό μικρή σημασία έχει. Η 25χρονη Ελληνίδα έγραψε ιστορία όντας η πρώτη συμπατριώτισσα μας που φτάνει στα ημιτελικά ενός Γκραν Σλαμ στο απλό Γυναικών, και σίγουρα έχει όλα τα εφόδια για να φτάσει εξίσου ψηλά στο μέλλον. Η Σάκκαρη πλέον θα είναι από τη Δευτέρα (14/6) στο Νο.17 του ranking της WTA.

Όσον αφορά το ματς αυτό ήταν συγκλονιστικό καθ’ όλη την εξέλιξή του, με την Τσέχα να παίρνει το πρώτο σετ με 7-5, παρά το γεγονός ότι η Σάκκαρη προηγήθηκε με 3-1 και στη συνέχεια την Ελληνίδα να ισοφαρίζει σε 1-1, κατακτώντας το δεύτερο σετ με 6-4. Το τρίτο σετ έμελλε να είναι μια πραγματική «μάχη» με τη Σάκκαρη αρχικά να προηγείται με 5-3 και να χάνει ματς πόιντ στο σερβίς της Κρεϊτσίκοβα, κάτι που έμελλε να είναι κομβικής σημασίας για τη συνέχεια του παιχνιδιού. Η Τσέχα θα αντεπιτεθεί θα ισοφαρίσει σε 5-5 και έπειτα από μια σειρά πετυχημένων σέρβις γκέιμ εκατέρωθεν και αφού είχε ήδη χάσει τέσσερα ματς πόιντ – το ένα κατόπιν λάθος υπόδειξης του διαιτητή – θα το καταφέρει με την πέμπτη για να ολοκληρώσει το σετ (9-7) και τον αγώνα.

Κομβικής σημασίας ρόλο στην εν γένει κατάληξή του παιχνιδιού, έπαιξαν η αδυναμία της Σάκκαρη να βρει άσσους από το πρώτο σερβίς – ολοκλήρωσε τον αγώνα με μόλις δύο – καθώς και η έλλειψη λύσεων στις επιστροφές – λόμπες, κυρίως στο τρίτο σετ, που επιστράτευσε στο παιχνίδι της η Κρεϊτσίκοβα για να αντεπεξέλθει στις επιθέσεις της Σάκκαρη και που τελικά της έδωσαν το χρόνο για να ισορροπήσει τα μεγάλα ράλι και να τα κερδίσει είτε με winners, είτε με αβίαστα λάθη της αντίπαλού της.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Σάκκαρη – Κρεϊτσίκοβα: Νικήτρια η Τσέχα στο σετ των μπρέικ
Η Μαρία Σάκκαρη θα μπει πολύ δυνατά στο ματς και πιέζοντας την Κρεϊτσίκοβα στο σερβίς της από την αρχή, θα κάνει το μπρέικ για το 1-0. Ωστόσο η Τσέχα, δίνοντας μεγάλο ύψος στις επιστροφές της στο σερβίς της Σάκκαρη – ένα στοιχείο για το οποίο εξάλλου φημίζεται – θα δυσκολέψει την Ελληνίδα και τελικά θα καταφέρει να πάρει αυτό που επιζητούσε, το μπρέικ για το 1-1. Ο «χορός» των χαμένων σέρβις γκέιμ θα συνεχιστεί και στο επόμενο γκέιμ, με τη Σάκκαρη να εκμεταλλεύεται δύο σερί αβίαστα λάθη της Τσέχας, ένα με το forehand και ένα με το backhand για να κάνει το 2-1. Αν και το πρώτο σερβίς της έως εκείνο το σημείο, δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο που ήταν στα προηγούμενα παιχνίδια, εν τούτοις η πολύ καλή πλευρική της κίνηση που θα της επιτρέψει να απαντάει πολύ αποτελεσματικά στα χτυπήματα της Κρεϊτσίκοβα, θα της επιτρέψει να «κρατήσει» το σερβίς της για το 3-1.

Αν και θα έχει διπλό μπρέικ πόιντ για να «σπάσει» το σερβίς της Κρεϊτσίκοβα για τρίτη φορά στο πρώτο σετ, εν τούτοις το forehand της Σάκκαρη θα την «προδώσει» στο πέμπτο γκέιμ και έτσι η Τσέχα θα μειώσει σε 3-2. Η Τσέχα θα «κτίσει» πάνω στην ψυχολογία που πήρε από το προηγούμενο γκέιμ και με επιμονή θα κάνει το μπρέικ για το 3-3 και στη συνέχεια υπερασπιζόμενη χωρίς προβλήματα το σερβίς της, θα ανατρέψει την εικόνα του ματς και θα προηγηθεί για πρώτη φορά στον αγώνα με 4-3. Το momentum της αναμέτρησης είχε σαφέστατα μετατοπιστεί προς την πλευρά της 25χρονης Τσέχας, η οποία με νέο μπρέικ, το δεύτερο σερί και τρίτο συνολικά στο παιχνίδι θα πάρει προβάδισμα δύο γκέιμ στην αναμέτρηση με 5-3.

Όμως η Σάκκαρη δεν είχε πει την τελευταία της λέξη στο σετ. Με δύο αψεγάδιαστα γκέιμ, στα οποία δεν έχασε ούτε έναν πόντο και με το forehand της και το σερβίς της να λειτουργούν σε άψογο επίπεδο, θα βγει από τη δύσκολη θέση και θα ισοφαρίσει σε 5-5. Η Κρεϊτσίκοβα θα βάλει τέλος στο σερί της Ελληνίδας με ένα λαβ σέρβις γκέιμ για το 6-5 και λίγο αργότερα, εκμεταλλευόμενη το αδύναμο πρώτο σερβίς στο πρώτο σετ της Σάκκαρη (13/24, 54%), θα κάνει νέο μπρέικ, το τέταρτο για την ίδια συνολικά για το 7-5, παίρνοντας το πρώτο σετ, έπειτα από 56 λεπτά αγώνα. Η Ελληνίδα τελείωσε το πρώτο σετ με μόλις 9 winners, εναντι 18 αβίαστων λαθών, τα περισσότερα εκ των οποίων ήλθαν από το backhand.

Σάκκαρη – Κρεϊτσίκοβα: Με επιμονή για το 1-1 η «Sak – Attack»

Η Σάκκαρη θα ξεκινήσει το δεύτερο σετ, όπως και στο πρώτο. Με μπρέικ για το 1-0 και στη συνέχεια, υπερασπιζόμενη το σερβίς της θα φτάσει στο 2-0. Η αγωνιστική άνοδος της Σάκκαρη θα γίνει ακόμη πιο εμφανής στο επόμενο γκέιμ, όταν παρά το παιχνίδι με τα υψηλά χτυπήματα – λόμπες που θα επιστρατεύσει ξανά η Τσέχα για να αλλάξει τον ρυθμό, η «Sak – Attack» θα παραμείνει συγκεντρωμένη και με νέο μπρέικ, θα προηγηθεί με 3-0. Με ένα ακόμη εξαιρετικό σέρβις γκέιμ, αν και πιο δύσκολα αυτή τη φορά, η Σάκκαρη θα διευρύνει το προβάδισμά της σε 4-0. Μάλιστα highlight του συγκεκριμένου γκέιμ, θα είναι ένα εκπληκτικό σλάις στην άμυνα, ως απάντηση σε ένα επιθετικό forehand της Κρεϊτσίκοβα που θα της δώσει έναν πολύ σημαντικό πόντο για το 40-30.

Με αρκετή δόση δυσκολίας, η Τσέχα θα «κρατήσει» το σερβίς της και θα κατακτήσει το πρώτο της γκέιμ στο σετ για να μειώσει σε 4-1. Η Κρεϊτσίκοβα όμως δεν ήταν έτοιμη να «αφήσει» το σετ, θα «κυνηγήσει» το μπρέικ και θα τελικά επιστρέφοντας πολύ καλά τις μπάλες στο πρώτο σερβίς της Σάκκαρη, θα το κάνει για το 4-2 και στη συνέχεια «σώζοντας» διπλό μπρέικ πόιντ στο σερβίς της, θα πλησιάσει περισσότερο στο 4-3. Η 25χρονη ημιφιναλίστ του Miami Open θα βάλει τέλος στο σερί της Τσέχας και με λαβ σέρβις γκέιμ θα κάνει το 5-3. Με ένα εξαιρετικό σέρβις γκέιμ στο οποίο θα έχει δύο άσσους, η Κρεϊτσίκοβα θα μειώσει σε 5-4.

Θα ακολουθήσει ένα πνευματικά απαιτητικό γκέιμ, στο οποίο η Σάκκαρη θα χρειαστεί συνολικά τρία σετ πόιντ για να «κλείσει» πετυχημένα το σετ με 6-4 και να ισοφαρίσει σε 1-1. Η Ελληνίδα ολοκλήρωσε το δεύτερο σετ με 2/4 μπρέικ πόιντ, 7 winners εναντι 8 της Κρεϊτσίκοβα, αλλά και 10 λιγότερα αβίαστα λάθη από την Τσέχα (8 έναντι 18). Αν και το ποσοστό της στο πρώτο σερβίς βελτιώθηκε σε σχέση με το πρώτο (65% έναντι 54%) αυτό και πάλι ήταν σχετικά χαμηλό, ενώ είχε και μόλις έναν άσσο – που ήταν και ο μοναδικός στο παιχνίδι έως την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ.

Σάκκαρη – Κρεϊτσίκοβα: Η Ελληνίδα έφτασε μια «ανάσα» από το μεγάλο ραντεβού με την ιστορία, όμως η Τσέχα έβγαλε αντίδραση και πήρε τη μεγάλη νίκη
Η Σάκκαρη αποσυντονισμένη από το τάιμ άουτ που πήρε η Τσέχα με την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ, θα υποπέσει σε τέσσερα αβίαστα λάθη, που θα επιτρέψουν στην Κρεϊτσίκοβα να υπερασπιστεί άνετα το σερβίς της για το 1-0. Αν και παρολίγον να μετατρέψει ένα άνετο σέρβις γκέιμ σε υποψία ευκαιρίας για μπρέικ για την Κρεϊτσίκοβα, λόγω δύο αβίαστων στο φιλέ, η Σάκκαρη εν τέλει θα «κρατήσει» το σερβίς της για το 1-1. Μάλιστα λίγο αργότερα, θα κάνει και το μπρέικ, χάρις σε ένα αβίαστο λάθος με το backhand της 25χρονης Τσέχας για να προηγηθεί με 2-1. Με περίσσεια ψυχραιμία, παρά την κρισιμότητα των πόντων και με την Κρεϊτσίκοβα να έχει μπρέικ πόιντ, η Σάκκαρη θα οδηγήσει την αντίπαλο της στο λάθος και θα διευρύνει την απόσταση στα δύο γκέιμ (3-1).

Η Κρεϊτσίκοβα θα απαντήσει με ένα κυριαρχικό σέρβις γκέιμ για το 3-2. Με μια συγκλονιστική προσπάθεια, τη στιγμή που η Τσέχα είχε βρει ρυθμό με το backhand της και επιστρέφοντας από το 0-30, η Σάκκαρη θα υπερασπιστεί το σερβίς της για το 4-2. Η Τσέχα θα πιεστεί στο επόμενο γκέιμ, όμως θα καταφέρει να το πάρει για το 4-3. Η Σάκκαρη θα παίξει στις γωνίες με το forehand, θα δικαιωθεί και θα κάνει το 5-3. Η Κρεϊτσίκοβα θα δει την Σπαρτιάτισσα αντίπαλό της, να φτάνει σε ματς πόιντ στο σερβίς της, όμως θα το «σβήσει» και θα μειώσει σε 5-4. Παρ΄ότι θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, η Τσέχα θα καταφέρει να κάνει το μπρέικ και να ισοφαρίσει σε 5-5, έχοντας από την αρχή του γκέιμ τον έλεγχο σε αυτό. Η Κρεϊτσίκοβα θα υπερασπιστεί το σερβίς της και ανατρέποντας πλήρως τα δεδομένα, θα προηγηθεί με 6-5.

 Η Σάκκαρη ωστόσο παρά την ξαφνική αναστροφή της κατάστασης, θα παραμείνει ψύχραιμη και θα κάνει το 6-6. Με λαβ σέρβις γκέιμ, η Κρεϊτσίκοβα θα κάνει το 7-6. Με ένα επικό σέρβις γκέιμ – χωρίς καμία δόση υπερβολής – η Σάκκαρη θα «σβήσει» τρία ματς πόιντ και θα ισοφαρίσει σε 7-7. Η Τσέχα δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την προηγούμενη εξέλιξη και όντας προσηλωμένη στο πλάνο της, θα κάνει άνετα το 8-7. Αν και θα χάσει ένα ματς πόιντ, κατόπιν λάθος υπόδειξης του διαιτητή της αναμέτρησης, η Κρεϊτσίκοβα θα εκμεταλλευτεί το δεύτερο της στο δέκατο έκτο γκέιμ του τρίτου σετ και θα κερδίσει τον αγώνα με 2-1 σετ (7-5, 4-6, 9-7), έπειτα από 3 ώρες και 18 λεπτά.

 Η Σάκκαρη ολοκλήρωσε το ματς με μόλις δύο άσσους, 61% στο πρώτο σερβίς – απόρροια των εξαιρετικών επιστροφών της Τσέχας που την δυσκόλεψαν – 46% στο δεύτερο, 27 winners και 53 αβίαστα λάθη. Από την πλευρά της η Κρεϊτσίκοβα είχε 62% σε πρώτο και 57% στο δεύτερο σερβίς αντίστοιχα, είχε 31 winners 58 αβίαστα λάθη, αλλά κυριάρχησε πλήρως της Σάκκαρη στους πόντους στο φιλέ, όπου είχε συνολικά 13/17 έναντι 5/8 για την Ελληνίδα. Τα μπρέικ πόιντ ήταν 7/15 για την Τσέχα και 6/11 για την Ελληνίδα.

 Διαβάστε ακόμη:

Συνέχεια στην αθλητική μεταρρύθμιση

 

Όλα τα ζώδια 10/06

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics