Breaking News
09 Μαΐου 2016

Επιμέλεια: Μαρκάκη Αλκιόνη

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 3 ΩΡΕΣ

ΟΜΑΔΑ Α:

ΘΕΜΑ Α1

Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά των στηλών Β και Γ (περισσεύουν ένα στοιχείο της στήλης Β και δύο στοιχεία της στήλης Γ):

ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β ΣΤΗΛΗ Γ
  1. Εθνικόν Κομιτάτον
α. Δημήτριος Γρίβας
  1. Μεταξύ των οπαδών άνεργοι πτυχιούχοι
  2. Εθνικό κόμμα
β. Αλέξανδρος Παπαναστασίου
  1. Πολιτισμική εξάπλωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
  2. Λαϊκό κόμμα
γ. Κυριακούλης Μαυρομιχάλης
  1. Κριτική στο παλαιό πολιτικό σύστημα
  2. Ορεινοί
δ. Επαμεινώνδας Δεληγιώργης
  1. Ανόρθωση
  2. Ομάδα Ιαπώνων
ε. Δημήτριος Βούλγαρης
  1. Μεταξύ των οπαδών έμποροι και πλοιοκτήτες
στ. Δημήτριος Γούναρης
  1. Κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης
  1. Αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης

ΜΟΝΑΔΕΣ 10

ΘΕΜΑ Α2

Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων:

Α. Αρχή της δεδηλωμένης

Β. Πάουερ

Γ. Οργανισμός

ΜΟΝΑΔΕΣ 15

ΘΕΜΑ Β1

Α) Ποιες διπλωματικές εξελίξεις σημειώθηκαν σχετικά με το Κρητικό ζήτημα μετά τη σύγκρουση της «Προσωρινής Κυβέρνησης της Κρήτης» και ποια διπλωματική τακτική ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος; (Μονάδες 7)

Β) Τι γνωρίζετε για τις τελικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων και των επαναστατών του Θερίσου (καλοκαίρι – φθινόπωρο 1905), καθώς και για την υπογραφή της συμφωνίας των Μουρνιών Κυδωνίας (2 Νοεμβρίου 1905); (Μονάδες 8) 

ΜΟΝΑΔΕΣ 15

ΘΕΜΑ Β2

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν την εξέλιξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας κατά το 19ο αιώνα;

ΜΟΝΑΔΕΣ 10

ΟΜΑΔΑ Β:

ΘΕΜΑ Γ1

Αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις και επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα σχετικά χωρία του κειμένου που ακολουθεί:

Α) να εξηγήσετε τους στόχους και τα αποτελέσματα της αγροτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου το 1917.

Β) να αποτιμήσετε ειδικότερα τη σημασία της ίδρυσης συνεταιρισμών για την επιτυχία της αγροτικής μεταρρύθμισης του 1917.

 

ΜΟΝΑΔΕΣ 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ Γ2

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες από τα κείμενα που ακολουθούν και με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις, να εξηγήσετε τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η αστική στέγαση των προσφύγων, εύπορων και άπορων, μέσω της δημιουργίας συνοικισμών και οικισμών.

ΜΟΝΑΔΕΣ 25

 

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ….


 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΟΜΑΔΑ Α

ΘΕΜΑ Α1

1-  δ- ii

2- γ- iv

3- β- vii

4- α- v

5- στ- iii

Περισσεύουν από τη Στήλη Β το ε και από τη Στήλη Γ τα iκαι  iv

 

ΘΕΜΑ Α2

Α) Η ιδέα ανήκε στον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος υποστήριξε ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας ήταν η συγκρότηση δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, σύμφωνα με το πρότυπο της Αγγλίας. Ο βασιλιάς έπρεπε να αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μόνο σε πολιτικό ο οποίος είχε σαφώς τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Αυτό θα στερούσε από τα κόμματα μειοψηφίας τη δυνατότητα να σχηματίζουν κυβέρνηση, θα τα ωθούσε σε συνένωση με τα μεγάλα και θα είχε ως αποτέλεσμα σταθερότερες κυβερνήσεις πλειοψηφίας. Ο βασιλιάς, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και του επαναστατικού αναβρασμού του λαού, υιοθέτησε τελικά την άποψη του Τρικούπη.  

Β) Την περίοδο του μεσοπολέμου (1919- 1939) η βρετανική εταιρία ΠΑΟΥΕΡ ανέλαβε την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην πρωτεύουσα αλλά και τη δημιουργία σύγχρονου δικτύου αστικών συγκοινωνιών, βασισμένου σε ηλεκτροκίνητα τραμ και λεωφορεία.

Γ) Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1914 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την άμεση περίθαλψη και στη συνέχεια την εγκατάσταση των προσφύγων σε εγκαταλελειμμένα τουρκικά και βουλγαρικά χωριά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Μέσω του Οργανισμού παρεχόταν συσσίτιο, προσωρινή στέγη και ιατρική περίθαλψη μέχρι οι πρόσφυγες να βρουν εργασία ή να αποκτήσουν γεωργικό κλήρο.

ΘΕΜΑ Β1

Α) Σχολ. βιβλίο, σελ. 214- 215: (Μετά τη συγκρότηση της «Προσωρινής Κυβέρνησης της Κρήτης») «Η κρίση μετατοπίστηκε… σουλτανική επικυριαρχία».

Β) ) Σχολ. βιβλίο, σελ. 215: «Η επιμονή των επαναστατών … με την Ελλάδα».

ΘΕΜΑ Β2

Σχολ. βιβλίο, σελ. 20-22: «Στη διάρκεια του 18ου αιώνα…. στο ίδιο το ποτάμι»

ΟΜΑΔΑ Β

ΘΕΜΑ Γ1

Α) Για  τους στόχους και τα αποτελέσματα της αγροτικής μεταρρύθμισης βλ. σχολ. βιβλίο, σελ. 43-45: «Το αποφασιστικό βήμα… οικονομία της χώρας σε καθεστώς μικροϊδιοκτησίας)».

Όμοια προκύπτει από το παράθεμα ότι:

  • Η αγροτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου ήταν το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που είχε εφαρμοστεί ως τότε στην Ελλάδα, καθώς επέφερε ριζικές αλλαγές στις σχέσεις της ιδιοκτησίας της γης, γενικεύοντας το σύστημα της μικρής ιδιοκτησίας.
  • Έτσι, η αγροτική μεταρρύθμιση συνοδεύτηκε από την αύξηση των επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή με τη μορφή πιστώσεων και την ταχεία εξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος.

Β) Σχετικά με τη σημασία της ίδρυσης συνεταιρισμών βλ. σχολ. βιβλίο, σελ. 45: «Με τη σειρά της η νέα κατάσταση … (Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λ.π)».

Όπως προκύπτει από το παράθεμα:

  • Τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσαν στο συνεταιριστικό κίνημα μεγάλη ώθηση, καθιστώντας ζωτικής σημασίας ανάγκη την ανάπτυξη του.
  • Τα προβλήματα που είχαν σχέση με τη διακίνηση προϊόντων, η παραδοσιακή εκμετάλλευση του μικρού παραγωγού από τους μεσάζοντες, η έλλειψη κεφαλαίων και οι τοκογλυφικοί όροι δανειοδότησης που επικρατούσαν στην αγορά δημιουργούσαν ανυπέρβλητα προβλήματα στις μικρές παραγωγικές μονάδες και προέβαλλαν επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας συλλογικής ασφάλειας, που θα προσέφεραν οι συνεταιρισμοί.
  • Η δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών αποτέλεσε τεράστιας σημασίας παράγοντα για την επιτυχία της αγροτικής μεταρρύθμισης του 1917, καθώς εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα του συστήματος της μικροϊδιοκτησίας και συντελούσε στην πραγμάτωση του στόχου της αγροτικής μεταρρύθμισης για την πρόληψη των κοινωνικών εντάσεων στον αγροτικό χώρο, ιδιαίτερα μετά την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.

ΘΕΜΑ Γ2

Σχετικά με την αστική στέγαση των προσφύγων, εύπορων και άπορων, βλ. σχολ. βιβλίο, σελ. 157: «Την αστική αποκατάσταση ανέλαβε… όχι πρόνοια για εύρεση εργασίας» και σελ. 158: «Η αστική στέγαση ξεκίνησε από την Αθήνα… να κατασκευάσουν οι ίδιοι τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Μαριάνθης Καραμουσά, το 1924, όταν ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι προσφυγικοί συνοικισμοί, οι πρόσφυγες «έπιαναν» τα σπίτια κρεμώντας ένα τσουβαλάκι ή ό,τι είχαν σε ένα δωμάτιο και κατοχύρωναν έτσι το σπίτι. Τα σπίτια ήταν ημιτελή, καθώς δεν είχαν πόρτες και παράθυρα, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες, καθώς πέρα από τις ημιτελείς κατασκευές, η έλλειψη θέρμανσης ανάγκαζε πολλούς να χρησιμοποιούν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών που είχαν, για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν.

Επιπλέον, βλ. σχ. βιβλίο, σελ. 158-159: «Η οικοδόμηση των συνοικισμών… επρόκειτο να ζήσουν για πολλά χρόνια».

Τέλος, όπως αναφέρει και η πηγή, μέχρι το τέλος του 1929 η ΕΑΠ είχε χτίσει 27.000 περίπου κατοικίες σε 125 νέους συνοικισμούς και το κράτος 25.000 κατοικίες, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και 30.000 περίπου αυτοσχέδιες τσίγκινες παράγκες προσφυγικών οικογενειών.

 

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics