Breaking News
15 Απριλίου 2018

Την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ κατέγραψε την πρώτη «χρυσή» στιγμή της ιστορίας του.

Ο Ολυμπιακός θριάμβευσε στην Τουρκία επί της Μπούρσα, σήκωσε το Κύπελλο του Challenge Cup και έγινε η πρώτη και μοναδική έως τώρα ομάδα, σε διασυλλογικό ή επίπεδο Εθινικής, που πανηγύρισε ευρωπαϊκό τίτλο. Για να φτάσουν ως εκεί οι «ερυθρόλευκες», όμως, απαιτήθηκε μια πορεία στο χρόνο που δοκίμασε ακόμη και την ίδια και την ύπαρξη του τμήματος: περίοδοι ακμής, «πέτρινα» χρόνια, διάλυση και ανασύσταση, δυσπιστία και στο τέλος η κορυφή, για μια ομάδα που έχει προ πολλού ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και εργάζεται για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η γέννηση
Το τμήμα γυναικείου βόλεϊ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1930, όταν πρόεδρος του πειραϊκού σωματείου ήταν ο Θανάσης Μέρμηγκας. Η ομάδα έλαβε μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα συλλόγων Πειραιά, καθώς δεν υπήρχε Ομοσπονδία για να διοργανώσει εθνικό πρωτάθλημα ενισχύθηκε δε με σημαντικές Ελληνίδες αθλήτριες της εποχής. Οι πρώτες επιτυχίες ήρθαν γρήγορα, με τις «ερυθρόλευκες» να κατακτούν τα πρωταθλήματα το 1934 και το 1935, δείγμα της δυναμικής που είχε αποκτήσει το τμήμα.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως ήταν φυσικό, λειτούργησε ανασχετικά για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά το 1947, επί ημερών προεδρίας του Μιχάλη Μανούσκου, το τμήμα επαναλειτούργησε με προπονητή τον Όττο Σίμιτσεκ, που εργαζόταν και στο γυναικείο τμήμα μπάσκετ. Ένα χρόνο αργότερα ο Ολυμπιακός κατάκτησε εκ νέου το πρωτάθλημα Πειραιά, αλλά από εκείνο το σημείο και ύστερα ξεκίνησε η παρακμή, με την αποχώρηση των βασικών αθλητριών. Το τμήμα, αργά αλλά σταθερά, οδηγήθηκε στην απαξίωση και εν τέλει καταργήθηκε.

Η επανασύσταση
Η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού δημιουργήθηκε εκ νέου τον Ιούλιο του 1988, επί ημερών του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη στην προεδρία του Ερασιτέχνη. Δύο χρόνια αργότερα, το 1990, οι «ερυθρόλευκες» αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στη Β΄ κατηγορία, αήττητες και χωρίς απώλεια σετ. Το 1993, με προπονητή τον Γιώργο Λυκούδη, η ομάδα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στην Α' ΕΣΠΕΔΑ και προήχθη στις εθνικές κατηγορίες, ενώ την περίοδο 1994-95 το τμήμα οργανώθηκε περισσότερο και κατόρθωσε να κερδίσει την προαγωγή του στην Α1 Γυναικών.

Με χορηγό τη σύζυγο του Σωκράτη Κόκκαλη, Ελένη και αθλήτριες όπως τις Σάλτσεβιτς, Ντολαπσή, Κίτσου, Μανωλάκου, ο Ολυμπιακός τερμάτισε δέκατος. Στα πλέι οφ της περιόδου 1996-97 φτάνει μια ανάσα από την πρώτη μεγάλη διάκριση, αλλά ενώ έχει πλεονέκτημα έδρας και προηγείται 2-0 στα πλέι οφ του μεγάλου Φιλαθλητικού, χάνει τρία παιχνίδια στη σειρά και μαζί τους τη έξοδο στηνξ Ευρώπη.

Το 1996 τη χρηματοδότηση του τμήματος αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας Αιμίλιος Μαυριτσάκης, που προσλαμβάνει προπονητή τον Γιώργο Δερ?άτη και φέρνει αθλήτριες όπως την αείμνηστη πασαδόρο 'Αννα Ξερικού, τη Σβίρκουν και τη Φεντότοβα, αλλά η ομάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και το 1998 είναι έβδομη. Ο Μαυριτσάκης αποχωρεί το 1999, το τμήμα μένει χωρίς οικονομική στήριξη, ο προϋπολογισμός συρρικνώνεται κι έτσι το 1999 ο Ολυμπιακός υποβιβάζεται στην Α2, αφού τερμάτισε 11ος στο πρωτάθλημα.

Την περίοδο 2000-01 επανέρχεται στην Α1, όμως θα καταταγεί στην τελευταία θέση και υποβιβάζεται εκ νέου, για να επανέλθει το 2002 ως πρωταθλητής της Α2, αλλά το ρόστερ του δεν μπορεί να τον κρατήσει για πολύ στην ανώτατη εθνική κατηγορία. Τις σεζόν 2002-03 και 2003-04 οι «ερυθρόλευκες» γλιτώνουν οριακά τον υποβιβασμό τερματίζοντας δέκατες, όμως την περίοδο 2004-05 ακολουθεί νέος υποβιβασμός και σαν να μην έφτανε αυτό, ύστερα από μια βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό ο Σωκράτης Κόκκαλης προτρέπει τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό να προχωρήσει στη διάλυση του τμήματος.

Το come back
Το 2006 θα έρθει ακόμη μια άνοδος στην Α1 και ταυτόχρονα θα γίνει η πρώτη προσπάθεια να πρωταγωνιστήσει ο Ολυμπιακός, χάρις στους οικονομικά εύρωστους παράγοντές του Λιακουνάκο και Κάτσικα. Στο λιμάνι θα έρθουν οι διεθνείς Βλάχου, Κιόση, Χατζηνικολάου, Χατζηνίκου, ενώ? διεθνή ενίσχυση πρόσφεραν οι Γκερμάνοβα (Βουλγαρία), Μπορίσοβα (Λετονία), Αρτμένκο (Ισραήλ) και Κρίστιτς (Σερβία). Ο Ολυμπιακός γίνεται ανταγωνιστικός και φτάνει για πρώτη φορά στους τελικούς της Α1, αλλά η κυριαρχία του Παναθηναϊκού είναι αναμφισβήτητη και ο τίτλος θα καταλήξει στις «πράσινες» με 3-0 νίκες.

Την περίοδο 2007-08 θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, φτάνοντας στα προημιτελικά του Challenge Cup, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ, Ίμολα. Στο πρωτάθλημα της ίδιας περιόδου ο Ολυμπιακός «αυτοκτόνησε», αφού έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό με 3-2, αν και είχε προηγηθεί με 2-0 νίκες.

Από το 2007 το τμήμα αρχίζουν να ενισχύουν οικονομικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι. Έτσι, στην ομάδα θα φτάσουν αθλήτριες κλάσης, όπως η Ιταλίδα διεθνής Σέκολο, η Κροάτισσα πσαδόρος Γκλιγκόροβιτς, η Βουλγάρα διαγώνια Ζέτοβα και η Φινλανδή ακραία Λεχτόνεν, που συνεπικουρούμενες από τον εξαιρετικό ελληνικό κορμό των Βλάχου, Χατζηνικολάου, Δίρβα, Νικούλη κ.α. θα φέρουν ξανά την ομάδα στον τελικό το 2009 και το 2010, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο τίτλος πηγαίνει στις «πράσινες». Το 2010 ο Ολυμπιακός θα παίξει για πρώτη φορά και στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά Παναθηναϊκού παρόντος θα χάσει κι αυτόν τον τίτλο.

Η αρχή της δυναστείας
Το 2011 είναι έτος-ορόσημο στην ιστορία του τμήματος, καθώς θα κατακτηθεί ο πρώτος πανελλήνιος τίτλος και συγκεκριμένα το Κύπελλο Ελλάδας, με νίκη (3-2) επί της ΑΕΚ στον τελικό της Σάμου, ενώ στο πρωτάθλημα θα είναι για άλλη μια χρονιά πίσω από τον Παναθηναϊκό. Το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη χρονιά, μόνο που στον τελικό του Κυπέλλου (Πρέβεζα) ηττημένος θα είναι ο Παναθηναϊκός (3-2) και το πρωτάθλημα θα καταλήξει στην ΑΕΚ.

Η κατάσταση θα αντιστραφεί το 2013, οπότε ξεκινά η «ερυθρόλευκη» δυναστεία με τα συνεχή νταμπλ μέχρι σήμερα. Στους τελικούς του πρωταθλήματος η ΑΕΚ προηγούνταν με 2-0, όμως οι Πειραιώτισσες πέτυχαν τρεις σερί νίκες, όλες με 3-1 και οι δύο απ΄ αυτές στην αντίπαλη έδρα, ενώ και στον τελικό Κυπέλλου με αντίπαλο την Ένωση ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε επίσης με 3-1. Την περίοδο 2013-2014 οι «ερυθρόλευκες» κατάκτησαν το δεύτερο πρωτάθλημα, με 3-1 νίκες επί της ΑΕΚ, παρότι η αντίπαλός τους είχε και πάλι πλεονέκτημα έδρας και είχε προηγηθεί με 1-0, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας νίκησαν τον Πανναξιακό στην Πύλο με 3-0.

Το 2015 κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 3-0 στο Αγρίνιο τον Παναθηναϊκό, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν οι «πράσινες» και στο πρωτάθλημα, το οποίο ο Ολυμπιακός θα πανηγυρίσει με 3-1 νίκες. Την 2016 νέο νταμπλ: 3-0 επί της ΑΕΚ στη Χίο (Κύπελλο) και 3-0 νίκες επί του Α.Ο. Θήρας στο πρωτάθλημα. Το 2017 και το 2018 τα Κύπελλα θα γίνουν οκτώ με νίκες επί του Πανναξιακού, 3-1 στη Γλυφάδα και 3-0 στη Σαντορίνη, αντίστοιχα, ενώ η ομάδα της Νάξου δεν είχε τύχη ούτε στους τελικούς πρωταθλήματος το 2017, χάνοντας τη σειρά με 0-3. Όσο για το φετινό πρωτάθλημα; Θέμα χρόνου? Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος, έχοντας χάσει μόλις δύο σετ στην κανονική περίοδο.

Το Know how
Στον αθλητισμό μαγικές συνταγές και μυστικά δεν υπάρχουν. Η επιτυχία έρχεται με την οργάνωση, τον προγραμματισμό, τη σκληρή δουλειά, τη σωστή στελέχωση και τον επαγγελματισμό. Η διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού εφάρμοσε απαρέγκλιτα αυτές τις αρχές και ανταμείφθηκε με τη δημιουργία μιας παντοδύναμης ομάδας-μοντέλο, που εκτός της ισχύος της αποπνέει υγεία και είναι ο ορισμός της «οικογένειας».

Ο Ολυμπιακός επένδυσε σε έναν καταξιωμένο προπονητή, τον Μπράνκο Κοβάτσεβιτς, που μαζί με τον Ζόραν Τέρζιτς έκαναν ξανά παγκόσμια υπερδύναμη τη Σερβία, ενώ έχτισε έναν απαράμιλλο ελληνικό κορμό, που τον πλαισίωσε με εξαιρετικές ξένες αθλήτριες, προεξαρχούσης της Σάσκια Χίπε. Η Γερμανίδα διαγώνιος, σύντροφος του (επίσης Γερμανού) διεθνή μπασκετμπολίστα Τίμπορ Πλάις, είναι η αιχμή του δόρατος και έχει δεθεί τόσο πολύ με την ομάδα που, εξαιρουμένης της γλώσσας, θα μπορούσε να θεωρηθεί πια Ελληνίδα στο ταμπεραμέντο και τις συνήθειες.

Η συμπατριώτισσά της, Γιάννα-Φραντσίσκα Πολ, έδωσε βοήθεια στις ακραίες, όπως και η Αμερικανίδα Στέφανι Νιέμερ, που μετά τους τελικούς του πρωταθλήματος θα σταματήσει το βόλεϊ για να επιστρέψει στην πατρίδα της και το Κεντάκι. Ταυτόχρονα η οργάνωση του τμήματος είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, τεχνικό επιτελείο και αθλήτριες δουλεύουν απερίσπαστοι και κάπως έτσι μεγαλουργεί μια ομάδα?

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics