Breaking News
06 Οκτωβρίου 2020

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο Sports3.gr του προέδρου της ομοσπονδίας χειροσφαίρισης
Σωτήρης Τριανταφυλλου  


Κώστας Γκαντής: «Είμαστε στην καλύτερη περίοδο του χάντμπολ»
Το «σπίτι» των εθνικών ομάδων και οι προκρίσεις σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Η παρουσία των μεγάλων ομάδων στο πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα το 2021. Όλα αυτά, αλλά και πολλά ακόμη που αφορούν το ελληνικό χάντμπολ συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κώστα Γκαντή, σε έναν απολογισμό της έως τώρα παρουσίας του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος που ξεκίνησε το 2014, αλλά και των στόχων που ο ίδιος έχει βάλει για τα επόμενα χρόνια.

Μια ομοσπονδία που είναι πολύ νέα, μετρά μόλις 41 χρόνια ζωής και ένα άθλημα που είναι επίσης νέο, το νεότερο των ομαδικών αθλημάτων στη χώρα μας. Υπό αυτή την έννοια, τα βήματα που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει το χάντμπολ στην Ελλάδα είναι μεγάλα, όπως μεγάλοι είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το μέλλον.

-Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αφήσετε όταν θα φύγετε από την Ομοσπονδία του Χάντμπολ;

«Μετά την οικονομική εξυγίανση που επιτύχαμε όταν αναλάβαμε την Ομοσπονδία το 2014, την αναβάθμιση του πρωταθλήματος της Handball Premier που πλέον μπήκε σε άλλη βάση, την παρουσία μεγάλων ομάδων (σ.σ. ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ) στο πρωτάθλημα και τις παραδοσιακές δυνάμεις, την τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ και την αναβάθμιση όλων των πρωταθλημάτων, αυτό για το οποίο δουλεύουμε συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια είναι το να προκριθούν οι εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Αυτό, μαζί με το «σπίτι» των εθνικών ομάδων την Αθήνα, το οποίο θέλουμε να αποκτήσουμε, αφού λύσαμε το πρόβλημα του προπονητηρίου στην Αθήνα είναι οι βασικοί μας στόχοι και αυτό που θέλω να αφήσω ως κληρονομιά στο ελληνικό χάντμπολ, όταν θα αποχωρήσω από την προεδρία. Θέλω να θυμίσω ότι η νυν διοίκηση το 2014 είχε να διαχειριστεί περικοπή περίπου 50% της επιχορήγησης και ταυτόχρονο χρέος 1,5 εκατομμύριο ευρώ προς σωματεία, διαιτητές, τρίτους και το κυριότερο προς την Διεθνή Ομοσπονδία από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 που αφορούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ήταν ικανός παράγοντας να αποκλείσει τις Εθνικές μας ομάδες από διεθνείς διοργανώσεις και να αποτελέσει «ταφόπλακα» για το μέλλον του αθλήματος. Τα δύσκολα λοιπόν αυτά χρόνια, το χάντμπολ όχι απλά στάθηκε όρθιο, αλλά δραστηριοποιήθηκε και προόδευσε σε όλα τα επίπεδα κατορθώνοντας το 2020 σχεδόν να εκμηδενίσει το χρέος του.

Παράλληλα το άθλημα έφερε στην χώρα τρεις διεθνείς τίτλους, χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Παράκτιους, την έδρα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας με 24 μέλη και τις συνεργαζόμενες ομοσπονδίες των Αραβικών χωρών του Κόλπου και σχεδόν άμεσα διοργανώσαμε την Μεσογειάδα Εφήβων στο ΟΑΚΑ με 14 χώρες, που αποτέλεσε την τελευταία διοργάνωση πριν ξεσπάσει η πανδημία στην χώρα μας. Η ΟΧΕ επίσης διεκδίκησε και κέρδισε το δικαίωμα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021 με 32 ομάδες, το μεγαλύτερο σε όγκο συμμετεχόντων που θα έχει διεξαχθεί στην χώρα, μάλιστα στην Αθήνα και σε εποχή πανδημίας. Όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια επιτεύχθηκαν με μηδαμινές χορηγίες και επιχορήγηση περίπου 750.000 ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα 2/3 είναι ανελαστικά και πάγια έξοδα».

«Θα είμαι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος»

-Αυτά σημαίνουν ότι θα είστε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στις επόμενες εκλογές;

«Ναι θα είμαι. Με βάση τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου δεν έχω κανένα κώλυμα. Θα ήθελα επίσης, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο να είναι και όλοι όσοι τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια βοήθησαν να σταθεί το άθλημα στα πόδια του και να αλλάξει δραστικά, να βάλει τις βάσεις για τη νέα εποχή».

-Μιας και η κουβέντα για την αθλητική νομοθεσία, σας βρίσκουν σύμφωνο οι αλλαγές που έγιναν, ειδικά στα σημεία που αφορούν τις εκλογές, όριο ηλικίας, θητείες διοικήσεων.

«Εμάς ως χάντμπολ δεν μας αφορά και δεν μας επηρεάζει. Η προσαρμογή για εμάς θα είναι εύκολη. Εμείς το έχουμε εφαρμόσει, από το 2010 έως το 2020 δεν έχει υπάρξει πρόεδρος που να έχει κάνει τρεις θητείες. Ένας παράγοντας που δουλεύει αφιλοκερδώς όταν ξεπερνά τις τρεις θητείες είναι δύσκολο να αντέξει δουλεύοντας ταυτόχρονα και παράλληλα δημιουργεί στεγανά. Θέλω, όμως, να πω ότι στην τελευταία αθλητική νομοθεσία υπάρχουν πράγματα που είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αποτελούν μεταρρυθμιστικές κινήσεις για τον αθλητισμό και θα μας βρουν αρωγούς. Τέτοια είναι το μητρώο σωματείων, το σύστημα ενοποίησης των αθλητικών κέντρων «Πέλοπας» και το σύστημα αξιολόγησης «Χείλων». Ό,τι είναι προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της εξυγίανσης θα μας βρίσκει σύμφωνους. Θυμίζω, ότι ποτέ στην ιστορία του αθλητισμού ένας νόμος δεν αλλοίωσε την εικόνα της αθλητικής βάσης. Ποτέ η μεγάλη εικόνα του αθλητισμού δεν αλλοιώθηκε από νομοθετήματα.

Ειδικά με τον 4726/2020, ό,τι ρυθμίζει το αθλητικό γίγνεσθαι μιας χώρας και επιπρόσθετα δίνει την δυνατότητα συμμετοχής σε δυνάμεις (πχ αθλητές ή προπονητές) του αθλητισμού που ήταν ανενεργές και των οποίων οι ρόλοι δεν εμπλέκονταν ποτέ έως τώρα στα διοικητικά, έχει θετικό πρόσημο, ενώ σηματοδοτεί ταυτόχρονα ευρεία συμμετοχή και ανανέωση. Γενικότερα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι όπως οι αθλητές και οι προπονητές έχουν κακές στιγμές στο μικρό χρόνο αθλητικής δράσης τους , έτσι και οι παράγοντες δεν γίνεται να είναι αλάνθαστοι και να μην επηρεάζονται από το πέρασμα των χρόνων».

Οι εθνικές ομάδες και το «σπίτι» τους

Ο Κώστας Γκαντής μιλάει για μια περίοδο ανάπτυξης για το χάντμπολ στην Ελλάδα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που έχει αναλάβει η χώρα μας. Όπως τονίζει: «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική – μεταμνημονιακή εποχή και είμαστε έτοιμοι για πιο επιθετικές δράσεις. Η πανδημία μας φρέναρε και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε. Από το 2019 προετοιμαζόμαστε για το παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2021. Οι εθνικές ομάδες βρίσκονται κοντά σε προκρίσεις, το beach handball έκανε την κορυφαία επιτυχία με την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών του 2018 (Ρωσία) και τα χρυσά σε άνδρες και γυναίκες στους Παράκτιους Μεσογειακούς του 2019 (Πάτρα) και είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης του αναπτυξιακού προγράμματος για την περίοδο 2021-2026. Δημιουργήσαμε έναν χαντμπολικό πυρήνα στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ, άμεσα ξεκινάμε να δουλεύουμε το Εθνικό προπονητήριο στο ΣΕΦ και μαζί με το Σπίτι του Χάντμπολ στη Μίκρα Θεσσαλονίκης, θα έχουμε στην διάθεση μας τρεις αναπτυξιακούς πυλώνες, στα μεγάλα αστικά κέντρα, για το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας. Είμαστε στην καλύτερη περίοδο του χάντμπολ».

-Η ώρα της πρόκρισης σε μεγάλες διοργανώσεις για τις εθνικές ομάδες έφτασε;

«Νομίζω ναι. Οι άνδρες έφτασαν κοντά στην πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό του 2020, οι έφηβοι έχουν μια πολύ καλή φουρνιά αθλητών και ετοιμάζεται για το παγκόσμιο του 2021 που θα είμαστε διοργανωτές και οι γυναίκες που έχουν επίσης πολύ καλό υλικό με παίκτριες από το εξωτερικό και με νέο προπονητή, ξεκινούν τον Νοέμβριο τα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού με πολλές φιλοδοξίες. Γενικότερα, είμαστε σε μια διαδικασία να δούμε εθνικές ομάδες σε τελική φάση παγκοσμίου ή ευρωπαϊκού και αυτός είναι ο στόχος για την επόμενη διετία παρά τις μειώσεις του προϋπολογισμού. Τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια δεν μας επέτρεπαν να έχουμε και την καλύτερη προετοιμασία με δεδομένο ότι οι εθνικές δεν είχαν προπονητήριο στην Αθήνα. Το πρόβλημα αυτό το λύσαμε με τη βοήθεια της πολιτείας και το προπονητικό κέντρο θα είναι πλέον στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μένει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα να λύσουμε, την έδρα των εθνικών ομάδων στην Αττική . Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει έδρα για την εθνική,που παίζει στην Κοζάνη, αλλά ούτε και για τις μεγάλες ομάδες (ΑΕΚ, Ολυμπιακό) με βάση τις προδιαγραφές για Champions League. Ελπίζουμε, ότι στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξει αναμόρφωση του προϋπολογισμού, διότι χρειαζόμαστε επιπλέον χρήματα για το Παγκόσμιο του 2021 που το προετοιμάζουμε ήδη, αλλά και για την έδρα της Μεσογειακής Ομοσπονδίας Χάντμπολ, την οποία έχουμε πάρει στην Ελλάδα .

Οι μεγάλοι σύλλογοι και η αποκέντρωση

-Η παρουσία των μεγάλων συλλόγων έχει βοηθήσει το άθλημα;

«Ναι, σε δύο επίπεδα, στο επικοινωνιακό και στο αγωνιστικό, γι αυτό οι Έλληνες αθλητές δεν αγωνίζονται πλέον σε χαμηλές κατηγορίες του εξωτερικού, αλλά μένουν στην Ελλάδα και δουλεύουν βασιζόμενοι στην οργάνωση των μεγάλων συλλόγων. Οι καλύτεροι Έλληνες παίκτες τώρα πια αγωνίζονται στην Ελλάδα».

-Η αποκέντρωση βοηθά το χάντμπολ;

«Το χάντμπολ ούτως ή άλλως ήταν άθλημα της περιφέρειας. Από εκεί ξεκίνησε, από το Αμύνταιο, στην περιφέρεια ανδρώθηκε, μαζί με κάποιους συλλόγους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η περιφέρεια είναι δύναμή του».

-Ο κόσμος είναι κοντά στο άθλημα;

«Ναι, τα γήπεδα πριν την πανδημία ήταν γεμάτα. Μας βοήθησε πολύ και η ΕΡΤ στην προβολή του αθλήματος».

Η ανάπτυξη του beach handball

Η Ελλάδα φαίνεται να εξελίσσεται σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις του χάντμπολ στην άμμο. Ο Κώστας Γκαντής τονίζει: «Τα beach handball καλλιεργείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν υπήρχε οργανωμένη διαδικασία ανάπτυξης. Πλέον πολλοί αθλητές σάλας συνεχίζουν τη σεζόν και αγωνίζονται το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις γυναίκες, πολλοί σταματούν τη σάλα και παίζουν μόνο στην άμμο, κάτι που δείχνει ότι το beach handball πάει να κάνει το δικό του αγωνιστικό κοινό. Ειδικά η εθνική γυναικών και κάποιες ομάδες ανδρών και γυναικών έχουν κάνει πολύ αξιόλογη δουλειά. Η εθνική γυναικών κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο το 2018 κερδίζοντας χώρες που στη σάλα διαθέτουν πολύ μεγάλες ομάδες, τις οποίες δεν διανοούμασταν να κερδίσουμε και είχαμε και τα δύο χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς της Πάτρας. Δείγμα του επιπέδου του αθλήματος είναι πως ακόμα και η εθνική ομάδα των ΗΠΑ που εμφανίζεται σπάνια σε όλα τα αθλήματα στην Ευρώπη, δέχθηκε να έρθει (μαζί με την Εθνική Γαλλίας) στην Ελλάδα για φιλικούς αγώνες. Όλα αυτά χωρίς προπονητήριο και έδρα εθνικών ομάδων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη μεγάλη προβολή, σε αντίθεση με το εξωτερικό που είναι πολύ ανεπτυγμένο και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ενταχθεί και στου Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. το 2018 μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων) με το στόχο να είναι το 2024 στο Παρίσι».
sports3.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics