Breaking News
10 Νοεμβρίου 2017

Πόσες φορές έχουμε ακούσει την έκφραση «φεύγουν τα καλύτερα μυαλά» στο εξωτερικό, που αφορούν κυρίως, Έλληνες επιστήμονες.

Δεν ξέρουμε πόσα φεύγουν και πόσο μένουν, αλλά σίγουρα ένα από αυτά, που εργάζεται έξω από τα σύνορα της χώρας μας, μπορεί να θεωρηθεί ο Χριστόφορος Τσαντούλας.

Ο βιολόγος με διδακτορικό στη νευροβιολογία, ζει τα τελευταία 14 χρόνια στην Αγγλία και μας έγινε περισσότερο γνωστός για μια σημαντική ανακάλυψη που έκανε πρόσφατα. Η ομάδα στο King’s College του Λονδίνου, της οποίας ο ίδιος είναι ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας, βρήκαν μια πρωτεΐνη (HCN2) στα νευρικά κύτταρα, που αν απενεργοποιηθεί μπορεί να καταπολεμήσει το χρόνιο διαβήτη.


Ο 38χρονος σήμερα, απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, είναι από εκείνους που ακολουθεί το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιή». Ξεκίνησε τον αθλητισμό, κάνοντας ταχύτητες στον στίβο του Πανελληνίου με προπονητή τον Γιώργο Καρδάκο σε μια εποχή που είχε δίπλα του κορυφαίους σπρίντερ μας, όπως ο Αλέξης Αλεξόπουλος, ο Χάρης Παπαδιάς και ο Αλέξανδρος Γενοβέλης.

Στην πορεία όμως λίγο οι εξετάσεις στη Β’ Δέσμη και οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο τμήμα βιολογίας τον απορρόφησαν στο διάβασμα. Ακολούθησε και το μεταπτυχιακό στην Αγγλία στη μοριακή βιολογία και ο Χριστόφορος Τσαντούλας άφησε εντελώς τον αθλητισμό.

Μάλιστα, άρχισε και το κάπνισμα. Το 2011 αποτέλεσε ένα «κομβικό» έτος για τον ίδιον. Πρώτον τελείωσε το διδακτορικό του και αποφάσισε να κόψει το τσιγάρο. Το ερέθισμα όμως ήταν η γενική δρομική κουλτούρα του Λονδίνου, που αυτό τον έσπρωξε σιγά σιγά να τρέχει σε διάφορους αγώνες, κυρίως, 10χλμ. Όμως το μεγάλο εγχείρημα την ίδια χρονιά, να τρέξει στο Μαραθώνιο της Αθήνας «γεννήθηκε» από την παρέα.

Τέσσερις φίλοι, εκείνος από την Αγγλία και άλλοι τρεις διασκορπισμένοι σε Σουηδία, Βουλγαρία και Ελλάδα αποφάσισαν για να γιορτάσουν τα δεκαπέντε χρόνια φιλίας, να βρεθούν στη γραμμή εκκίνησης στο Μαραθώνα.


Η προετοιμασία ξεκίνησε, αλλά τελικά δύο τα κατάφεραν να βρεθούν απέναντι στην πρόκληση της Κλασικής Διαδρομής και ο ένας ήταν ο Χριστόφορος Τσαντούλας. «Για μένα που ήμουν στη ξενιτιά ήταν πολύ σημαντικό να τρέξω στο Μαραθώνιο της Αθήνας και όταν κατάφερα το 2011 να πάρω μέρος, ήξερα πως θα τερμάτιζα αυτό τον αγώνα.

Θυμάμαι ακόμα στη διάρκεια της διαδρομής που υπήρχαν κάποιες ηλικιωμένες κυρίες από σπίτια που έβγαιναν στο δρόμο και μας έδιναν κλαδιά ελιάς. Με είχαν πιάσει τα κλάματα, ήταν τρομερή αίσθηση, όπως και όταν πήρα την στροφή για να μπω στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Πραγματικά δέος. Τα κατάφερα σε 4:05.26», μας δηλώνει ο γεννημένος στην Αθήνα το 1997, που κρατάει ευλαβικά αρχείο.

Έχει σημειωμένες όλες τις κούρσες του, με χρόνους, ημερομηνίες, τόπους, bib numbers. Οργανωμένος και πως να μην είναι, όταν συνάμα είσαι και ερευνητής. Η εξειδίκευσή του όμως, στο χρόνιο πόνο, ίσως τον βοήθησε να «νικάει» και το επίπονο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου. «Το πίστευα, γιατί πέρασε θα έλεγα η εμπειρία από το διδακτορικό που κοιτάς στον τερματισμό για να το πάρεις, στο μαραθώνιο».

Πάντως, μπορεί να ξεκινάει τον μαραθώνιο, σαν ο ανύπαντρος Χριστόφορος Τσαντούλας, όμως τερματίζει σαν θείος! «Στην Ηρώδου Αττικού με περιμένουν τα δύο ανίψια μου (σ.σ. ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι) που έρχονται από την Πάτρα για να δουν τον μαραθώνιο και τα παίρνω από το χέρι και τερματίζουμε μαζί στο Παναθηναϊκό Στάδιο», μας λέει, ενώ ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο και την Κυριακή.

Αυτός θα είναι ο 16ος μαραθώνιος της ζωής του από το 2011, αλλά ανάμεσά τους υπάρχει σχεδόν πάντοτε ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, αφού μόνο το 2013 δεν μετείχε, λόγω ενός σημαντικού συνεδρίου στις ΗΠΑ, που έγινε την ίδια εποχή με τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Υπάρχει όμως και κάτι ιδιαίτερο στη φετινή συμμετοχή του Χριστόφορου Τσαντούλα, αφού δεν θα βρίσκεται απλά στη λίστα των συμμετεχόντων στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, αλλά στη λίστα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ο ΣΕΓΑΣ τον βοήθησε να επανεκδόσει το δελτίο του στον Πανελλήνιο Γ.Σ. και έτσι θα τρέξει για τον σύλλογο που έκανε τα πρώτα του αθλητικά βήματα.

Ποιος ξέρει, ίσως κάνει και ατομικό ρεκόρ. Άλλωστε κρατάει αρχείο και «υποκλέψαμε» τους χρόνους του στον Αυθεντικό Μαραθώνιο! 2011: 4:05.26, 2012: 4:04.58, 2014: 3:37.16, 2015: 3:16.07, 2016: 3:10.45. Πάντως, φέτος έρχεται με μεγάλο προσωπικό ρεκόρ από το Λονδίνο, αφού τον περασμένο Απρίλιο έτρεξε τον μαραθώνιο στη βρετανική πρωτεύουσα σε 2:49.45.
gazzetta.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics