Breaking News
25 Νοεμβρίου 2020

Μιλάει στο sports3.gr το παιδί - θαύμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού
Θοδωρής Νταβέλος by Θοδωρής

 

Στην Ελλάδα τη F-1 την βλέπουμε από την τηλεόραση, χωρίς παράλληλα να διαθέτουμε αγωνιστική πίστα και βεβαίως πιλότο. Και όμως, ένα ελληνόπουλο, ο Κρίς Μαλακός, μόλις εννέα ετών, διαπρέπει στη Γερμανία όπου διαμένει. Οι ειδικοί κάνουν αναφορά για ένα παιδί – θαύμα που είναι ικανός να φτάσει πολύ ψηλά. Πόσο ψηλά; Ο ατρόμητος μπόμπιρας έχει ίνδαλμα τον τεράστιο Λιούις Χάμιλτον και θέλει να γίνει σαν αυτόν. Ή…καλύτερος από αυτόν.

Το sports3.gr, μίλησε με τον Κρις που έχει «άγρυπνο -φύλακα άγγελο» δίπλα του, τον πατέρα του Ζήκο. Ο Κρις…παρκάρει το αγωνιστικό του, αφήνει το πόδι από το γκάζι (οι ταχύτητες που αναπτύσσει ξεπερνάνε τα 100 χλμ) και μας παρουσιάζεται.

– Γεννήθηκα στα Ιωάννινα στις 5 Νοεμβρίου 2011. Ο μπαμπάς μου είναι νοσηλευτής σε νοσοκομείο και η μαμά μου ψυχολόγος σε νοσοκομείο. Αμέσως μετά το σχολείο μου, καθημερινά κάνω τα μαθήματα μου και έπειτα ξεκινάω προπόνηση για το καρτ. Κάποιες μέρες η προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις αντοχής τρέξιμο, ασκήσεις αυχένα, χεριών ποδιών Και δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον οδήγηση στην πίστα.

– Ποιός ο λόγος που σε οδήγησε σε αυτό το άθλημα;

– Από ότι μου λένε οι γονείς μου, πάντα μου άρεσε η ταχύτητα και τα αυτοκίνητα. Αυτό το άθλημα είναι και ομαδικό αλλά και ατομικό. Μόλις καθίσεις μέσα στο όχημα είσαι μόνος σου και πρέπει να πάρεις αποφάσεις και να χειριστείς μόνος σου τις καταστάσεις. Μέσα από αυτό γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου, ξέρεις που μπορείς να φτάσεις και τι μπορείς να κάνεις, δεν υπάρχει κανείς εκείνη την ώρα εκεί να σου πει πως πρέπει να χειριστείς την κατάσταση και καλείσαι να εμπιστευθείς ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου και το ένστικτό σου. Από ότι μου είπαν οι γονείς μου στην ηλικία των δυόμισι ετών κάθισα για πρώτη φορά σε διθέσιο καρτ Όπου και τρέξαμε με το μπαμπά μου για πρώτη φορά σε πίστα. Από κει και πέρα το ζητούσα συνέχεια να πάμε στην πίστα και να τρέξουμε δεν το θυμάμαι βέβαια εγώ αλλά απ’ ό,τι μου λένε.

-Δεν φοβάσαι;

– Όχι δε φοβάμαι, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους μηχανικούς και στον μπαμπά μου που Ελέγχει το καρτ πριν από κάθε έξοδο μου στην πίστα. Από κει και πέρα ο εξοπλισμός του οδηγού, κράνος, γιλέκο ασφαλείας και σταθεροποιητής αυχένα ολοκληρώνουν την ασφάλειά μου. Έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ελέγχω απόλυτα τις κινήσεις μου και γενικά το καρτ!!

-Το ίνδαλμα σου;

– Το ίνδαλμα μου είναι ο Λιούις Χάμιλτον, ένας οδηγός που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και σταδιακά με το πείσμα και την αφοσίωσή του έφτασε στην κορυφή.

-Ποιούς πιλότους έχεις γνωρίσει; Ποιός σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;

– Από κοντά δεν έχω γνωρίσει ακόμα κάποιον, βρέθηκα σε κοντινή απόσταση όμως με τον Ραλφ Σουμάχερ στην πίστα του στο Kerpen Γερμανίας.

–Τί λένε οι φίλοι σου για αυτή την ενασχόληση σου;

– Οι φίλοι μου είναι ενθουσιασμένοι και με ρωτάνε συνέχεια πως τα πήγα στους αγώνες μου. Μερικοί βέβαια δεν μπορούν να καταλάβουν ότι επρόκειτο για άθλημα. Νομίζουν απλά ότι κάθεσαι σε ένα κάθισμα και οδηγείς. Όμως δεν είναι τόσο απλό και προσπαθώ να τους το εξηγήσω. Και η δασκάλα μου με ρωτάει συνέχεια για την πορεία μου και σ’ αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και το σχολείο μου που με στηρίζει σε αυτή μου την προσπάθεια δίνοντας μου και άδεια για να πάω στους αγώνες μου.

-Πόσες ώρες την ημέρα ασχολείσαι;

– Καθημερινά η προπόνηση μου διαρκεί 3 έως 4 ώρες στο σπίτι ή στο γυμναστήριο και 6 ώρες στην πίστα. Στην πρώτη περίπτωση, περιλαμβάνεται και ο προσομοιωτής όπου και δοκιμάζουμε διάφορες συνθήκες του αγώνα.

-Ποιά είναι τα σχέδια σου;

– Το 2021 θα τρέξουμε στο πρωτάθλημα Rotax Max Germany και στο Rotax Max Euro trophy. Δύο πολύ μεγάλα πρωταθλήματα με μεγάλη και διεθνή αναγνωρισιμότητα από τα οποία έχουν ξεκινήσει και μεγάλοι οδηγοί της Formula 1 όπως ο Μαξ Φερστάπεν και άλλοι!!

Ελπίζω στο κοντινό μέλλον να βρεθούνε επιπλέον χορηγοί να μας στηρίξουν έτσι ώστε Να συμμετάσχουμε και σε ακόμη μεγαλύτερα πρωταθλήματα ανά τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με κάποιες εταιρίες Όπου και ελπίζουμε στην στήριξή τους.

-Στην Ελλάδα,έρχεσαι;

– Στην Ελλάδα ερχόμαστε για διακοπές για να δω τον παππού μου και την γιαγιά μου, τα ξαδέρφια μου, τους θείους μου και συνήθως το χειμώνα γύρω στο Δεκέμβριο- Ιανουάριο στην Αθήνα για winter test στις Αφίδνες με τον κ. Στάθη Ξινταβελόνη ως προετοιμασία για τη νέα σεζόν.

– Διαβάζω: «Στην ιστορική πίστα του Μίκαελ και Ραλφ Σουμάχερ στο Kerpen της Γερμανίας βρέθηκε ο Κρις Μαλακός, έπειτα από δυόμιση μήνες διακοπής λόγω της πανδημίας». Ποιό ήταν το πρώτο συναίσθημα;

– Η πίστα του Kerpen έχει εξελιχθεί για μένα ως το δεύτερο σπίτι μου, βρίσκομαι εκεί συνέχεια για προπονήσεις αλλά δε σας κρύβω ότι την πρώτη φορά που πήγα ένιωσα πολύ περήφανος διότι εκεί έχουν τρέξει όλα τα μεγάλα ονόματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ιδιαίτερα τα αδέρφια Σουμάχερ.

–Τι σου δίνει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός;

– Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός για μένα είναι η αναπνοή μου είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Έχω κερδίσει πάρα πολλά μέσα από αυτό το άθλημα όπως να προσπαθώ να γίνω συνεχώς καλύτερος, να παίρνω πρωτοβουλίες, να έχω απόλυτη συγκέντρωση σε αυτά που κάνω, εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και σταθερότητα. Έχω καταλάβει ότι αυτό το άθλημα με έχει βοηθήσει πολύ και στο σχολείο μου περνώντας πολύ καλούς βαθμούς. Επίσης μου προσφέρει και γενικές γνώσεις. Σεβασμό στους συναθλητές μου, απόλυτο σεβασμό στο όχημα μου στην άσφαλτο και γνώση για αργότερα και με αυτό εννοώ ότι ο δημόσιος δρόμος δεν είναι πίστα και πρέπει να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

–Οι μεγάλοι σου στόχοι στον αθλητισμό αλλά και εκτός αθλητισμού;

– Ο στόχος μου είναι ένας, να φτάσω στο υψηλότερο σκαλί του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη F-1.Γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί αλλά εγώ, ο μπαμπάς μου και η ομάδα μου θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το καταφέρουμε. Βέβαια πολύ σημαντικό για μένα είναι και το σχολείο μου και θα ήθελα πολύ να πάω στο πανεπιστήμιο.

–Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;

– Ναι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση σας και την δυνατότητα που μου δίνεται να μιλήσω για μένα και για το άθλημα μου. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο και σε εσάς, σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά που διανύουμε υγεία και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Κρις Μαλακός (στην παραπάνω φωτογραφία με τον πατέρα του Ζήκο) είναι μόλις 9 χρονών και είναι επαγγελματίας οδηγός αγώνων racing καρτ. Συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rotax Max και στο Rotax Max Germany. Ένα άθλημα που ξεκίνησε ως χόμπι και στην πορεία εξελίχθηκε ως το κύριο άθλημα του. Ο Κρις προπονείται σε καθημερινή βάση εντός και εκτός πίστας. Προγράμματα φυσικής κατάστασης, αντοχής, άσκηση συγκέντρωσης και βελτίωσης των αντανακλαστικών του. Εντός πίστας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα εξαντλώντας το maximum των γύρων προπόνησης της ημέρας.

Το 2017 την ημέρα των έκτων γενεθλίων του, συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα στην Ιταλία, ως Guest Starter με θεαματικό αποτέλεσμα όντας ο μικρότερος ηλικιακά όλων των συμμετεχόντων. Κατέκτησε την δεύτερη θέση σε μία πίστα που δεν είχε οδηγήσει ποτέ και κατάφερε αυτό το αποτέλεσμα. Το 2018 συμμετείχε στο easy καρτ στην Ιταλία όπου και εκεί βρισκόταν συστηματικά στις πρώτες τρεις θέσεις με νίκες, δεύτερες και τρίτες θέσεις.

Το 2019 συμμετείχε στο πρωτάθλημα Rotax Max Challenge Germany όπου βρισκόταν σταθερά μέσα στη δεκάδα των οδηγών σε κάθε αγώνα. Στον απόηχο της σεζόν του 2019 συμμετείχε ως Guest Starter στο τελευταίο αγώνα της ADAC όπου και κατέκτησε την κορυφή του βάθρου. Πρώτη θέση στο Pre-Final και πρώτη θέση στο Final. Ένας δύσκολος αγώνας όπου ο πήχης του ανταγωνισμού είναι πολύ υψηλός.

Για το 2022 υπάρχει πρόταση στον Κρις για τριετές συμβόλαιο από μεγάλη ομάδα στην Ιταλία οι οποίοι τον παρακολουθούν από τα πέντε του χρόνια. Αυτή ομάδα θεωρείται το πρώτο σκαλί μεγάλης ακαδημίας οδηγών πιλότων.

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics