Breaking News
22 Απριλίου 2018

Ο απόηχος από τον θρίαμβο της Εθνικής γυναικών στο Fed Cup δεν έχει κοπάσει και ο «πρωτομάστορας» της επιτυχίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τάσος Μπαβέλας, μίλησε με την καρδιά του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όχι μόνο γι' αυτή την ομάδα που την θεωρεί την καλύτερη Εθνική που είχε η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για το τένις στην χώρα μας.

 

Μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται από την Ομοσπονδία, για την συστηματική δουλειά στις μικρότερες ηλικίες, για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 με τρεις τενίστες, για την Μαρία Σάκκαρη, για την Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, αλλά και για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Και «έβγαλε και την είδηση», καθώς μας είπε πως η πόρτα της Εθνικής δεν έχει κλείσει για την Δέσποινα Παπαμιχαήλ. Μια εκ βαθέων συνέντευξη, λίγη ώρα μετά την μεγάλη επιτυχία των τεσσάρων κοριτσιών στο Τατόι, που ανέβασαν την Εθνική γυναικών στην μεγάλη κατηγορία.

- Στην συνέντευξη Τύπου πριν από τους αγώνες δηλώσατε σίγουρος για την άνοδο. Το πιστεύατε πραγματικά όταν το είπατε ή απλώς το δηλώσατε αυτό για να «ντοπάρετε» ψυχολογικά τα κορίτσια, ίσως και για τον κόσμο;
«Το πίστευα όταν το έλεγα, γιατί έχουμε την καλύτερη ομάδα. Την πιστεύω αυτή την ομάδα. Και νομίζω ότι, αν κρατηθούμε του χρόνου στην πιο μεγάλη κατηγορία, τότε έχουμε την δυνατότητα σε ένα βάθος χρόνου, να παίξουμε καλά και στην πιο πάνω κατηγορία. Το παν είναι να κρατηθούμε, γιατί είναι πολύ δύσκολη κατηγορία».

- Επομένως, έτσι όπως το ακούω, έχετε βάλει έναν μακροπρόθεσμο στόχο. Δεν είναι μόνο αυτό που πετύχατε τώρα.
«Πέρυσι έκανα ένα ραντεβού με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, τον κ. Ζαννιά. Και μου είπε: "Θέλεις να αναλάβεις την Εθνική ομάδα γυναικών; Και τι θέλεις από μένα;". Συμφωνήσαμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό, να μπει ένας στόχος και να προχωρήσουμε έτσι. Πήγαμε λοιπόν στην Μολδαβία για το Fed Cup, ανεβήκαμε κατηγορία, με δύσκολη κλήρωση και χωρίς την Μαρία Σάκκαρη, και ήρθαμε φέτος εδώ. Έχουμε την καλύτερη ομάδα Εθνικής γυναικών, που είχαμε ποτέ».

- Το πιστεύετε αυτό;
«Ναι. Δεν θέλω να επεκταθώ πιο πολύ για τις συνθέσεις των ομάδων και για τα κορίτσια. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η Εθνική ομάδα βασίζεται σε νέα παιδιά και σε παιδιά που αγαπάνε αυτή την φανέλα και την σημαία της χώρας τους. Και εξήγησα καλά τι θα γινόταν, αν ζητούσε η Εθνική από τις κοπέλες αυτές να παίξουν σε παράλληλη εβδομάδα επαγγελματικών υποχρεώσεων. Θα έρχονταν να παίξουν για την Εθνική».

- Καταλαβαίνω ότι αυτό που λέτε αφορά κάπως και την Δέσποινα Παπαμιχαήλ, που δεν ήρθε να παίξει πέρυσι κι έτσι δεν την είδαμε στην Εθνική φέτος. Η πόρτα της Εθνικής έχει κλείσει για την Παπαμιχαήλ;
«Όχι, δεν έχει κλείσει. Η Παπαμιχαήλ είναι μια υποσχόμενη αθλήτρια. Την παρακολουθούμε, βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά όλο αυτό το θέμα που είχε δημιουργηθεί πέρυσι, με το "έρχομαι, δεν έρχομαι" και φέτος, που δεν έθεσε τον εαυτό της στην Ομοσπονδία από την αρχή του χρόνου και όλα αυτά, μας έκαναν να πάρουμε την απόφαση να μην την καλέσουμε. Αλλά η Παπαμιχαήλ είναι κεφάλαιο για την Εθνική ομάδα, έχει πάρα πολύ καλή κατάταξη και πιστεύω ότι του χρόνου θα είναι κοντά μας. Εμείς εδώ δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το ελληνικό τένις. Ο πρόεδρος το κάνει στον διοικητικό τομέα κι εγώ προσπαθώ να το κάνω αγωνιστικά. Δεν έχω προσωπικά ούτε με την Παπαμιχαήλ, ούτε με κανέναν. Του χρόνου θα είναι κοντά μας. Εμείς θέλουμε τους καλούς αθλητές και τα καλά παιδιά. Και η Δέσποινα είναι ανάμεσά μας».

- Όλα τα κορίτσια τώρα στην ομάδα είναι νεότατα και έχουν το μέλλον μπροστά τους. Όμως, για να φύγουμε λίγο από την Εθνική, γενικότερα στο ελληνικό τένις, υπάρχει βάθος; Δηλαδή, υπάρχουν μικρά παιδιά, που έρχονται από πίσω για να αποτελέσουν το "αύριο" του ελληνικού τένις;
«Λοιπόν, οι μεγάλες ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες ποιες είναι; Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, όλες αυτές. Πόσα τουρνουά κάνουν, εφηβικά, παιδικά και όλα αυτά; Εμείς λοιπόν έχουμε δύο κάτω από 12 ετών και 44 διεθνή τουρνουά. Εγώ δεν λέω ότι είμαστε Γερμανία ή είμαστε Γαλλία. Αλλά είμαστε κοντά σε αυτές τις δυνάμεις. Και οι δυνατότητες που έχει ένας Έλληνας τενίστας είναι να παίζει στην χώρα του με τρεις φορές λιγότερα έξοδα και να παίρνει εμπειρίες από διεθνείς αγώνες, ξέχωρα από τους ελληνικούς. Που και στους ελληνικούς αγώνες το επίπεδο είναι υψηλό και προκύπτουν και εδώ εμπειρίες. Δηλαδή, πιστεύω ότι έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για ένα παιδί, που είναι στην κρίση του αν θα βγει εκτός χώρας. Γιατί είναι τόσο καλυμμένο από τους αγώνες εδώ, που θεωρώ ότι δεν έχει λόγο να τρέχει σε αυτές τις ηλικίες εκτός χώρας. Σε όποιον λέει ότι η Ομοσπονδία δεν βοηθάει τους μικρούς, εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι οποιοδήποτε παιδί παίζει καλά, βοηθιέται από την Ομοσπονδία. Αυτό που μπορεί να κάνει και ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο, γίνεται. Αυτή είναι η γνώμη μου. Το μέλλον υπάρχει».

- Και τώρα με την επιτυχία αυτή, μπήκε άλλο ένα λιθαράκι;
«Αυτή η επίτευξη του στόχου ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση. Μετά από τη νίκη αυτή, η Ελλάδα ανήκει πάλι στην μεγάλη κατηγορία του τένις. Εγώ δεν θέλω να περηφανευτώ για τον εαυτό μου, ότι μέσα σε δύο χρόνια ανέβηκε η ομάδα διαδοχικές φορές, γιατί αυτό ήταν συλλογική δουλειά. Εγώ ήξερα την Βαλεντίνη, την Κορδολαίμη, την Αντωνάκη την ξέρω από τότε που ήταν 8 χρονών και της Σάκκαρη ξέρω την μητέρα της 40 χρόνια και επομένως γνωρίζω καλά και το ήθος και τον χαρακτήρα της Μαρίας. Γιατί για το αγωνιστικό επίπεδό της δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα. Εμείς θέλαμε ομάδα και γίναμε ομάδα».

- Υπάρχει αυτή την στιγμή διεθνώς πλέον και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Υπάρχουν δηλαδή τουλάχιστον τρία παιδιά, μαζί με την Μαρία και την Βαλεντίνη, που είναι πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, τα δύο μάλιστα μέσα στο «top-100». Και υπάρχει και η πιθανότητα της τριπλής συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό πόσο μεγάλη σημασία έχει;
«Εγώ ως αθλητής έχω λάβει μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. 1984, 1988, 1992). Ήμουν μόνος ή με έναν ακόμη αθλητή. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο του ελληνικού τένις, αλλά ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού, να έχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις αθλητές σε ατομικό άθλημα. Και ειδικά στο τένις, που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η επιλογή των αθλητών γίνεται από μια κατάταξη 2.500-3.000 στους άνδρες και μια ίδια κατάταξη στις γυναίκες. Για να παίξεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα του τένις, περνάς μέσα από 2.500-3.000 αθλητές! Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο και οι δυάδες είναι ακόμη δυσκολότερες. Και πρέπει να το πω, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κορύφωση της καριέρας ενός αθλητή. Όλοι οι αθλητές, και όχι γιατί το έχω ζήσει αυτό, πρέπει να θυσιάσουν πράγματα για να παίξουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

- Πριν ολοκληρώσουμε, μιλήστε μου λίγο και για τον Στέφανο Τσιτσιπά.
«Είναι μέχρι τώρα μεγάλο το επίτευγμά του. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να μπει μέσα στους πρώτους 40 τενίστες του κόσμου και ίσως να λέω και λίγο, ίσως να μπει και παρακάτω. Έχει όλες τις δυνατότητες. Είναι φιλόδοξο παιδί, προέρχεται από τενιστική οικογένεια και νομίζω ότι θα πάει ακόμη πιο καλά τα επόμενα χρόνια».

- Πέρα από την Εθνική ομάδα, εργάζεστε συστηματικά με τα νέα παιδιά, σωστά;
«Ναι, έχω μια Ακαδημία στην Βουλιαγμένη, που έχει παιδιά που παίζουν αγωνιστικό τένις και στον όμιλο τένις στην Σαρωνίδα. Με παιδιά ηλικίας από 10 έως 18 ετών. Πρέπει όλοι, και γονείς και προπονητές, να δώσουμε βοήθεια στα μικρά παιδιά, να μετέχουν στους αγώνες που γίνονται εδώ, για να μπορέσουμε μέσα από τους αγώνες και τον συναγωνισμό, να βγάλουμε αυριανούς πρωταθλητές».


ΑΠΕ-ΜΠΕ.

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics