Breaking News
22 Νοεμβρίου 2020

Μετά τους 14 τίτλους με τον Βρετανό στο τιμόνι και τον Γερμανό στα πάντοκ, το σούπερ-δίδυμο καλείται να ανανεώσει την παραμονή του
Βασίλης Γεωργιώτης

 

Τους χωρίζουν 13 χρόνια ζωής (48-35), 15 πόντοι ύψος (1.89-1.74) και τα 1.249 χιλιόμετρα που απέχουν τα σπίτια τους (Βιέννη, Αυστρία-Στίβενεϊτζ, Βρετανία).

Τους ενώνουν πολύ περισσότερα. Γιος μετανάστριας από την Πολωνία ο ένας, εγγονός μετανάστη από τη Γρενάδα ο άλλος. Γόνοι όχι ιδιαίτερα ευκατάστατων οικογενειών και παιδιά χωρισμένων γονιών. Μοιράζονται το ίδιο πάθος για το βολάν. Δουλεύουν για τον ίδιο εργοδότη. Ανήκουν και οι δύο στον αστερισμό του Αιγόκερω. Ανήκουν και οι δύο στο πάνθεον των κορυφαίων του μηχανοκίνητου αθλητισμού…

Είναι ο Τότο Βολφ και ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Λιούις Χάμιλτον και ο Τότο Βόλφ. Από όποια μεριά κι αν το διαβάσουμε, η λάμψη των πρωταθλημάτων είναι εξίσου εκτυφλωτική. Είναι το δίδυμο που από τα τέλη του 2012, που ήρθε και έδεσε, ανέδειξε την εργοστασιακή Mercedes σε κυρίαρχη δύναμη στη Φόρμουλα 1. Έξι τίτλοι για τον Λιούις Χάμιλτον και εφτά για την Mercedes του team principal Τότο Βολφ, 13 συνολικά!

Μαζί στο εργοστάσιο, στο γκαράζ, στα πάντοκ. Οι δυο τους καταστρώνουν τη στρατηγική, αποφασίζουν ακόμα και για το πότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία.

Με τρία ακόμα γκραν πρι να είναι καρφιτσωμένα στο καλεντάρι, κανείς δεν ασχολείται πια με τους αγώνες, αλλά με το αν Χάμιλτον και Βολφ θα παραμείνουν στην ομάδα που μας έκανε να ξεχάσουμε ότι υπάρχει McLaren, Ferrari, Red Bull, Renault.

Δείτε στο βίντεο της Formula 1 (ετοιμάστηκε πριν από το φινάλε τη σεζόν στην Κωνσταντινούπολη) τις πέντε μεγαλύτερες νίκες του Χάμιλτον:

Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα μετακόμιζαν και οι δύο στην Aston Martin. Η σπίθα άναψε όταν ο Βολφ επένδυσε 37 εκ. λίρες από τα 450 εκ. της προσωπικής του περιουσίας στην ομάδα που μπαίνει το 2021 στη Φόρμουλα 1 ως συνέχεια της Racing Point και θα μοιράζεται με τη Mercedes τη χρήση του αυτοκινήτου ασφαλείας στους αγώνες. Μετά το γιο του ιδιοκτήτη Λόρενς Στρολ, Λανς, όμως, συμφώνησε και ο Σεμπάστιαν Φέτελ και η… φωτιά έσβησε.

«Οι υπογραφές για την ανανέωση μπορεί να είχαν πέσει από πέρυσι, αν δεν μεσολαβούσε η πανδημία» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Χάμιλτον. Ο covid-19, όμως, έβαλε σε γυάλα όλον τον πλανήτη. Ποια συμβόλαια και ποια F1; H φόρμουλα όμως βρέθηκε, το πρωτάθλημα εκκίνησε και φτάσαμε στο καθοριστικό, για το μέλλον του Χάμιλτον, του Βολφ και της Mercedes, σημείο.

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς την παραμονή και των δύο στην ομάδα, για μια ακόμα χρονιά θριάμβων, για το όγδοο του Χάμιλτον, που θα σβήσει από τον πίνακα των ρεκόρ το όνομά του Μίχαελ Σουμάχερ.

«Δεν νομίζω ότι ο Χάμιλτον θα υπογράψει πριν πέσει η αυλαία της σεζόν. Η άμεση επιδίωξή μας είναι κερδίσουμε τα γκραν πρι που απομένουν. Την απόφασή μας θα πρέπει να την περιμένετε στο τέλος της χρονιάς», απαντά το μεγάλο αφεντικό της αγωνιστικής Mercedes, Τότο Βολφ.

«Δεν θέλω ούτε εγώ ούτε ο Λιούις να πιεστούμε να προβούμε σε ανακοινώσεις πριν το Μπαχρέιν ή το Άμπου Ντάμπι Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Κάθε πράγμα στον καιρό του».

Κάποιοι, ελάχιστοι, γνωρίζουν τις προθέσεις τους, αλλά όλοι αισθάνονται ότι η υπογραφή του ενός, θα φέρει και το «ναι» του άλλου.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Mercedes θέλει οι δύο άνδρες να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους. Και φροντίζει για αυτό.

Στην περίπτωση του Χάμιλτον, του επιτρέπει να ασχοληθεί αδέσμευτα με τη σειρά ρούχων TommyXLewis. Μια συνεργασία του παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 με τον Αμερικανό σχεδιαστή Τόμι Χίλφιγκερ, που ξεκίνησε το 2018.

«Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία είναι που θα συζητηθεί περισσότερο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν έρθει η ώρα. Ξέρω ότι είναι σημαντικό για τον Λιούις. Από τότε που μπήκε στο χώρο της μόδας, έχει το ελεύθερο να ταξιδεύει για την προώθηση των προϊόντων του, να συμμετέχει σε καμπάνιες. Και, πιστέψτε με, αυτή η ενασχόλησή του τον έχει ανανεώσει σαν άνθρωπο και σαν οδηγό», λέει ο Βολφ και συμπληρώνει: «Ξέρω ότι θα ζητήσει περισσότερη ελευθερία για να υπογράψει. Ο Λιούις αποδίδει καλύτερα όταν είναι ευτυχισμένος».

Ο ίδιος ο Χάμιλτον λέει για το νέο του συμβόλαιο:

«Οι όροι του τρέχοντος συμβολαίου είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να βρω, όσον αφορά τη δομή του, τον χειρισμό του χρόνου μου, την ομάδα που με στηρίζει. Πάντα, βέβαια, κοιτάζω πώς μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο, για να είμαι κι εγώ πιο αποδοτικός, να κάνω περισσότερα για την ομάδα. Θέλω να συνεχίσω στη Mercedes και να βοηθήσω στην προσπάθειά της για πιο φιλικά προς το περιβάλλον συμβατικά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Θέλω ο οργανισμός να γίνει πολυποίκιλος, γιατί σε αυτόν τον τομέα υστερεί. Είναι πολλά αυτά που θέλω να συζητήσουμε, αλλά αυτό θα γίνει μετά το επίσημο τέλος της σεζόν. Έχω πολλά ακόμα να δώσω. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Λατρεύω την οδήγηση, τις προκλήσεις και δεν νομίζω ότι αυτό το πάθος θα σιγάσει σύντομα».

Πίσω στο 2012, όταν ο Βολφ άφηνε την Ουίλιαμς και ο Νίκι Λάουντα έπειθε τον Χάμιλτον να εγκαταλείψει τη… μαμά McLaren (τον είχε υπογράψει στα 13 του) για να εκκινήσουν στο πρωτάθλημα του 2013 με τα χρώματα της Mercedes, κανείς δεν περίμενε ότι θα δημιουργούσαν αίσθηση με το καλημέρα. Βλέπετε, την προηγούμενη χρονιά, μια θέση στη δεκάδα ήταν άπιαστο όνειρο για τη Mercedes.

Από πέμπτη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η ομάδα ανέβηκε δεύτερη πίσω από τη Red Bull, ενώ ο Χάμιλτον κατατάχθηκε τέταρτος μπροστά από τους Μπάτον και Πέρεζ της McLaren.

«Είμασταν και οι δύο αρκετοί ανεκτικοί ο ένας προς τον άλλον, αλλά πέρασαν λίγα χρόνια μέχρι να χτιστεί σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό που υπήρχε από την αρχή ήταν η αισιοδοξία και η ευθύτητα.

Περάσαμε και δύσκολες στιγμές, αλλά συζητούσαμε ανοιχτά κι αυτό βοήθησε να χτίσουμε τον ισχυρό δεσμό που έχουμε σήμερα. Πλέον, δεν φεύγουμε από μία συνάντηση, αν δεν πούμε, ό,τι μας απασχολεί, χωρίς αναστολές, ανεξάρτητα αν στο τέλος θα συμφωνήσουμε ή θα διαφωνήσουμε. Επειδή, όμως, και οι δύο θέλουμε να κερδίζουμε τα πρωταθλήματα, πάντα βρίσκεται η χρυσή τομή», εξομολογείται ο Βολφ.

Τη Mercedes εκτίναξε στην κορυφή η έλευση των υβριδικών τούρμπο κινητήρων το 2014. Πήρε τα πάντα στους κατασκευαστές και ο Χάμιλτον κέρδισε όλα τα πρωταθλήματα, πλην του 2016, όταν ο τίτλος κατέληξε στον ομόσταβλό και παιδικό του φίλο, Νίκο Ρόζμπεργκ.

Ο Βολφ ήταν ο «κινητήρας» και ο Χάμιλτον ο «καταλύτης» μιας ομάδας 2.000 ανθρώπων.

Αυτή η σεζόν του 2016, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιδιοσυγκρασία του Χάμιλτον και στη σχέση του με τον Βολφ. Με τον τίτλο να κρίνεται στους πέντε πόντους στον τελευταίο αγώνα, έπειτα από τρεις σερί νίκες του αφιονισμένου Χάμιλτον, η φιλία του με τον Ρόζμπεργκ δοκιμάστηκε κι αυτή.

«Τότε ήταν που οι ρίζες της σχέσης μας μπήκαν βαθύτερα, χτίστηκε η εμπιστοσύνη. Σμιλεύτηκε η ικανότητα του Χάμιλτον να αποδίδει σε καταστάσεις πίεσης. Μέχρι τότε όλα ήταν αγγελικά πλασμένα», θυμάται ο Βολφ.

Ωραία τα λένε οι δυο τους, ας δούμε, όμως, πώς περιγράφουν τη σχέση τους, τρίτοι, όπως ο παλιός πιλότος της Φόρμουλα 1 και νυν σχολιαστής Μάρτιν Μπραντλ, αμέσως μετά από μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξη των δύο κεφαλαίων της Mercedes:

«Η σχέση τους είναι ακέραια. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Πρώτη φορά σε συνέντευξη με ανθρώπους τόσο επιτυχημένους είχα τη δυνατότητα να κάνω τόσο πολλές και, κάποιες φορές, αδιάκριτες ερωτήσεις.

Κανείς τους δεν ζήτησε τις ερωτήσεις από πριν ή να δει τη συνέντευξη μετά, για να αλλάξουν ό,τι δεν του άρεσε. Ήταν απόλυτα ανοιχτοί και ειλικρινείς στις απαντήσεις τους. Το έβλεπες στο βλέμμα τους, ειδικά του Λιούις, ότι είναι ευθείς. Θα έλεγα ότι είναι σαν τι φράουλες και την κρέμα. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο».

Ένας άλλος γνωστός σχολιαστής, ο Τομ Κλάρκσον δήλωσε για τη σχέση Βολφ – Χάμιλτον:

«Τυπικά ο Βολφ είναι το αφεντικό. Αν μιλήσεις όμως λίγο μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μέντορας, αλλά και κολλητός και έμπιστος φίλος».

Οι δυο πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, αρνούνται να αναγνωρίσουν εαυτούς ως βασικούς πρωταγωνιστές του blockbuster των εφτά τίτλων της Mercedes και απονέμουν το όσκαρ ερμηνείας ο ένας στον άλλο:

«Όλα ξεκινούν και καθοδηγούνται από τον Τότο. Είναι κορυφαίος, έχει όραμα. Δεν θα βρισκόμασταν εδώ χωρίς αυτόν σήμερα», λέει ο Χάμιλτον για τον Βολφ για να απαντήσει ο Αυστριακός στη φιλοφρόνηση, λέγοντας:

«Είμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι από την αρχή. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά υπάρχει αλληλοσεβασμός, ο καθένας στην ομάδα παίζει το δικό του ρόλο, αλλά κανείς δεν συμβάλει τόσο καίρια όσο ο Λιούις».

ΟΙ 92 από τις 94 νίκες του Χάμιλτον σε ένα βίντεο που ετοίμασε η Φόρμουλα 1:

Για το φινάλε, δείτε τι κάνει έναν πραγματικό πρωταθλητή να ξεχωρίζει από το σωρό, από την απάντηση του Βολφ στην ερώτηση για το πού βρίσκει το κίνητρο να προσπαθεί ακόμα πιο σκληρά, παρά τους τίτλους:

«Στην ήττα! Η ευφορία της νίκης κρατά λίγες ώρες. Η πίκρα της ήττας όμως διαρκεί πολλές μέρες και με οδηγεί σε σκέψεις για το τι έφταιξε και χάσαμε».

Την ίδια ώρα, ο Λιούις Χάμιλτον ξεσπά σε λυγμούς αμέσως μετά τον τερματισμό τους στην Κωνσταντινούπολη, λες και ήταν ο πρώτος του τίτλος…

sports3.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics