Breaking News
07 Ιουνίου 2021

Το 6ο Γκραν Πρι του πρωταθλήματος της Formula 1 στους δρόμους του Μπακού προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις σε όσους το παρακολούθησαν. Το αυτοκίνητο ασφαλείας (δις), η κόκκινη σημαία, και οι εγκαταλείψεις των φαβορί, Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον, προσέδωσαν στον αγώνα άγρια ομορφιά.

 

To δίχως άλλο, το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν, άφησε τρεις πιλότους με πλατύ χαμόγελο και δύο που… κλαίνε. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Σέρχιο Πέρεζ (Red Bull), Σεμπάστιαν Φέτελ (Aston Martin), Πιέρ Γκασλί (Alpha Tauri) και στην δεύτερη Φερστάπεν και Χάμιλτον.

Πώς να μην χαμογελάει ο Πέρεζ;
Για τον Μεξικάνο οδηγό, αυτή ήταν η πρώτη του νίκη με το μονοθέσιο της Red Bull. Και, πέρα από το πρώτο σκαλί του βάθρου, ο Πέρεζ έχει έναν ακόμη λόγο για νιώθει ευτυχής. «Έπαιξε» στα ίδια τον Λιούις Χάμιλτον, μετά το προσπέρασμα που έκανε στον Βρετανό, και τον νίκησε. Δεν είναι και λίγο πράγμα ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής να βλέπει τις εξατμίσεις σου.

«Είμαι τόσο χαρούμενος. Κανονικά το Μπακού είναι πάντα χάος», είπε ο Πέρεζ μετά τη νίκη του. Και πρόσθεσε: «Λυπάμαι για τον Μαξ, είμαι ο πρώτος που πρέπει να το πω. Θα ήταν πολύ ωραίο είχαμε κάνει το 1-2. Στο τέλος της ημέρας, είναι μια υπέροχη Κυριακή. Ήμασταν κοντά στην εγκατάλειψη, αλλά ευτυχώς φτάσαμε στο τέλος».

Για την ιστορία ν΄ αναφέρουμε ότι ο Πέρεζ εκκίνησε από την 7η θέση του grid.

Ένας Φέτελ από τα παλιά…
Ο Σεμπάστιαν Φέτελ εδώ και ενάμιση χρόνο, σχεδόν, δίνει μάχη επιβίωσης στη Formula 1. Στο Μπακού κατάφερε τη δεύτερη θέση. Μία επιτυχία που κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει. Και την πανηγύρισε με την ψυχή του. Με τα αστεία προς τους μηχανικούς του μέσα από το κοπ πιτ της Aston Martin και με τους εκδηλωτικούς πανηγυρισμούς του στη συνέχεια.

Στο Μπακού, ο Γερμανός ήταν ο 4 φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής. Και το απέδειξε εκκινώντας από την 11η θέση του grid και καταλήγοντας στη 2η θέση του βάθρου.

«Ήταν μια σκληρή αρχή για εμάς. Νομίζω ήταν ένας καλός αγώνας. Είχαμε πολύ καλό ρυθμό, αυτό ήταν το κλειδί. Έκανα καλή εκκίνηση, κέρδισα κάποιες θέσεις κατευθείαν και φρόντισα τα ελαστικά μου όταν όλοι μπήκαν στα pit», είπε στο τέλος του αγώνα και πρόσθεσε:

«Η επανεκκίνηση του αγώνα δούλεψε πολύ καλά για μένα και έτσι κέρδισα δύο ακόμη θέσεις. Προφανώς είχαμε πιο φρέσκα ελαστικά το οποίο βοήθησε στη συνέχεια. Ήταν υπέροχη ημέρα, είμαι πανευτυχής. Για την ομάδα είναι υπέροχο. Ένα podium που δεν περιμέναμε όταν ήρθαμε εδώ, αλλά ήδη από την Παρασκευή ένιωθα καλά. Ήμουν αρκετά χαλαρός και χθες αν και δεν τα καταφέραμε πολύ καλά έκανε το σημερινό πιο γλυκό».

Γκασλί: «Απίστευτο, δεν ξέρω τι να πω»
«Απίστευτο, ειλικρινά, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ήταν ένας τόσο τρελός αγώνας και εξαιρετικά έντονοι δύο τελευταίοι γύροι», είπε από την πλευρά του Γκασλί.

Για τον Γάλλο οδηγό της Alpha Tauri, το τριήμερο στο Μπακού ήταν εκπληκτικό. Γιατί εκκίνησε από την 4η θέση και κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, αφήνοντας εκτός του πόλμαν Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari.

«Το αυτοκίνητο ήταν απίστευτο όλο το Σαββατοκύριακο και δείξαμε σε κάθε περίοδο ότι ήμασταν εκεί. Έχω ήδη τερματίσει μια φορά πρώτος, μία φορά δεύτερος και ήθελα αυτή την 3η θέση , οπότε είναι απίστευτο σήμερα να κερδίζω αυτό το βάθρο», κατέληξε.

Φερστάπεν εκτός εαυτού
Όταν βγήκε από το μονοθέσιό του, στον 47 γύρο και μόλις πέντε γύρους πριν τον αγώνα, ο Μαξ Φερστάπεν ήταν έξαλλος. Και δεν το έκρυψε, κλωτσώντας με μανία το αριστερό πίσω λάστιχο. Δεν μπορούσε να πιστέψει σε μία τέτοια ατυχία. Γιατί, αν δεν συνέβαινε το απρόοπτο με το κλαταρισμένο ελαστικό, θα ήταν νικητής. Κανείς δεν μπορούσε να τον απειλήσει.

Την απογοήτευσή του, την έδειξε και στις δηλώσεις του:

«Είναι ενοχλητικό και πολύ απογοητευτικό να εγκαταλείπεις με ένα πρόβλημα των ελαστικών, ενώ έχεις φτάσει πολύ κοντά στο τέλος. Είναι μεγάλη ντροπή. Μερικές φορές μπορείς να μισήσεις αυτό το άθλημα – για λίγες ώρες, μετά θα είμαι πάλι καλά. Ειλικρινά μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μια υπέροχη μέρα – το αυτοκίνητο ήταν… «φωτιά». Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω, ήμουν αρκετά άνετα στο προβάδισμα. Ας πούμε, ήταν μια εύκολη νίκη. Αλλά, φυσικά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στο άθλημα».

«Sorry gays», από τον Χάμιλτον
Και αν ο Φερστάπεν έχει την δικαιολογία ότι έχασε τη νίκη λόγω μιας αστοχίες ενός λάστιχου της Pirelli, ο Λιούις Χάμιλτον, με τον μόνο που μπορεί να τα βάλει, είναι με τον εαυτό.

Μετά το τέλος του αγώνα, και προς τιμή του, δεν έψαξε δικαιολογίες. Αλλά είπε ξεκάθαρα πως εκείνος ευθύνεται για το λάθος στην επανεκκίνηση του αγώνα που τον έφερε τελευταίο.

Στο φρενάρισμα της πρώτης στροφής μετά την επανεκκίνηση, μπλόκαρε τους τροχούς του και έφυγε ευθεία, με συνέπεια να πέσει τελευταίος. Όπως εξήγησε ήταν δικό του λάθος. Είχε κατά λάθος γυρίσει ένα διακόπτη -από τους πολλούς στο τιμόνι του μονοθέσιου της Mercedes– που μετέφερε την ισορροπία του φρεναρίσματος πολύ επιθετικά στον εμπρός άξονα.

Αυτός ο διακόπτης είναι γνωστός ως «magic toggle» και αυτό που κάνει είναι να ρυθμίζει το ζύγισμα των φρένων στον εμπρός άξονα, δηλαδή όταν ο οδηγός πατάει το πεντάλ οι εμπρός τροχοί να φρενάρουν πολύ περισσότερο από τους πίσω. Αυτή η ρύθμιση χρησιμοποιείται πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας για να διατηρείται η θερμοκρασία στα εμπρός ελαστικά. Στη συζήτηση μέσω ασυρμάτου μετά τον τερματισμό, ο Χάμιλτον συνειδητοποίησε ότι είχε γυρίσει αυτόν τον διακόπτη χωρίς να το καταλάβει.

Μιλώντας μετά τον αγώνα ο Χάμιλτον είπε: «Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω ταπεινωμένος. Δουλέψαμε πολύ σκληρά αυτό το 3ήμερο για να ανέβουμε θέσεις και όλα έδειχναν πολύ καλά. Τα έδωσα όλα σήμερα και πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα. Στην επανεκκίνηση νομίζω ότι όταν ο Τσέκο (Πέρεζ) κινήθηκε προς το μέρος μου πρέπει να ακούμπησα τον διακόπτη και απλώς έφυγα ευθεία. Είναι κάτι δύσκολο να το δεχτώ, αλλά κυρίως θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους στην ομάδα που δούλεψαν τόσο σκληρά».
sportσ3.gr
Διαβάστε ακόμη:

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρυθμικής: στο δρόμο για την Ολυμπιακή πρόκριση

 

 

ΗΠΑ – Μεξικό: Ξύλο στο γήπεδο και βροχή από μπουκάλια στους παίκτες! [vid]

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics