Breaking News
11 Ιουλίου 2021

Ένας θρύλος του αθλητισμού της Λευκορωσίας και της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης αποχωρεί από τη διεθνή σκηνή.

Ο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, ο αγαπημένος «Βλάντι» των Ευρωπαίων και «Tai Chi Master»¨των Ασιατών λόγω του εξαιρετικού στυλ στο παιχνίδι του ανακοίνωσε χτες ότι σταματά την ενεργό δράση, όπως γνωστοποίησε πρώτη η ομοσπονδία της χώρας του. Γεννημένος στο Μινσκ στις 17 Απριλίου του 1976 άρχισε την ενασχόληση με τη ρακέτα στα επτά του χρόνια και με εντυπωσιακή πορεία έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Στο 46ο έτος της ηλικίας του πλέον ο Σαμσόνοφ ήθελε όσο τίποτα άλλο ν’ αγωνιστεί για 7η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ισοφαρίσει το σχετικό ρεκόρ τεσσάρων ξένων συναθλητών του. Είχε εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα από την καλή θέση (29η), που είχε στην παγκόσμια κατάταξη. Ταλαιπωρημένος ωστόσο, από πρόβλημα τραυματισμού ακύρωσε τη συμμετοχή του για το Τόκιο και τρεις ημέρες μετά ανακοίνωσε ότι αποσύρεται ως αθλητής από την επιτραπέζια αντισφαίριση.

Από το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της λευκορωσικής ομοσπονδίας διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

"Ο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ παρακολούθησε τη σχολή αθλητισμού Dinamo, στην οποία τον πήρε ο πατέρας του Βίκτορ Βλαντιμίροβιτς το 1983. Για να έρθουν οι επιτυχίες δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός. Στα 11 του, εκπλήρωσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις του αθλητισμού της ΕΣΣΔ και στα 16 κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο πρωτάθλημα ανδρών της ΕΣΣΔ.

Αφού από το 1990 έως το 1994 πανηγύρισε πρωτιές σε επίπεδο παίδων και νέων σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στην ηλικία των 18 ετών πήρε το πρώτο του μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών. Ήταν χάλκινο στο διπλό με τον Γερμανό Christian Dreher.

Το 1993, όταν ήταν μόλις 17 ετών, εξέπληξε πολλούς επαγγελματίες μπαίνοντας στα προημιτελικά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Μόλις δύο χρόνια αργότερα στην Τιαντζίν της Κίνας, συνεργάστηκε με τον Κροάτη Ζόραν Πριμόρατς για να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από τότε η καριέρα του ήταν ανοδική. Έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης (οι τρεις στο απλό ανδρών και μία ιστορική πρωτιά στο ομαδικό για τη Λευκορωσία το 2003), τρεις φορές νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, 10 φορές πρωταθλητής στο ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ, την κορυφαία διοργάνωση των κλαμπ (γι’ αυτό αποκλήθηκε και «κύριος Τσάμπιονς Λιγκ»). Επίσης κατέκτησε τουρνουά ITTF Pro Tour και World Tour (πρώην ονομασίες των σημερινών Contender) 29 φορές, βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για δύο συνεχόμενα χρόνια (1998 -2000), ενώ για 20 συνεχόμενα χρόνια ήταν στην πρώτη δεκάδα!

Παρά τα μεγάλα επιτεύγματά του και την τεράστια δημοτικότητά του, ο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ ήταν πάντα ένας ταπεινός άνθρωπος και «κύριος στον αθλητισμό» και το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) Fair Play.

Δυστυχώς, πριν από πέντε χρόνια η Λευκορωσία έχασε ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Πολλοί θυμούνται τη σπουδαία προσπάθειά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου αποφάσισε να συνεχίσει τον προημιτελικό αγώνα με τον Γερμανό Δημήτρη Οβτσάροφ με σπασμένο πλευρό και τον κέρδισε. Δεν κατάφερε αργότερα να επικρατήσει τους ημιτελικούς και στο ματς για τις θέσεις 3-4 όπου έχασε από τον Ιάπωνα Μιζουτάνι. Η χώρα αναγνώρισε αυτό το επίτευγμα και τίμησε τον Βλαντιμίρ με το Τάγμα της Τιμής. Ο χαρισματικός αθλητής ήταν 4ος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

Το 2020, ο Σαμσόνοφ εξελέγη ένας από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πινγκ πονγκ. Πριν από αυτό, ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πινγκ πονγκ για επτά χρόνια».

Σύμφωνα με το Wikipedia οι μεγαλύτερες επιτυχίες του καταπληκτικού Σαμσόνοφ, (ο οποίος φυσικά κατέγραψε και μία σειρά από συναρπαστικές αναμετρήσεις με Έλληνες διεθνείς) ήταν οι ακόλουθες:

World Championships

Silver medal 1995 Doubles

Silver medal 1997 Singles

Bronze medal1999 Doubles

World Cup

Gold medal 1999 Singles

Gold medal 2001 Singles

Gold medal 2009 Singles

Silver medal 2013 Singles

Bronze medal 1996 Singles

Bronze medal 1997 Singles

Bronze medal 2012 Singles

European Championships

Gold medal 1996 Mixed doubles

Gold medal 1998 Singles

Gold medal 1998 Doubles

Gold medal 2003 Singles

Gold medal 2003 Team

Gold medal 2005 Singles

Silver medal 2005 Doubles

Silver medal 2007 Singles

Silver medal 2008 Singles

Silver medal 2008 Team

Silver medal 2010 Team

Silver medal 2013 Singles

Bronze medal 1994 Doubles

Bronze medal 2012 Doubles

Bronze medal 2013 Team

Bronze medal 2015 Team

European Games

Silver medal 2015 Singles


Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κ23: «Χρυσά» ελληνικά κουπιά [pics & vid]

 

Παγκόσμιο πρωτάθλημα 420: Καλή εμφάνιση για τα ελληνικά πανιά στο Σαν Ρέμο

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics