Breaking News
10 Δεκεμβρίου 2020

Η πρόεδρος της ΕΣΟΑ μιλάει στο Sports3 με αφορμή την ιστορική απόφαση της ΔΟΕ για ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024
Σωτήρης Τριανταφυλλου 

 


Η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Αργυρή Ολυμπιονίκης της Υδατοσφαίρισης Βούλα Κοζομπόλη, έχει αναδειχθεί σε μία από τις πλέον δραστήριες γυναίκες στο αθλητικό κίνημα. To Sports3 μίλησε μαζί της με αφορμή την ιστορική απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η κυρία Κοζομπόλη παρακινεί για την εμπλοκή περισσότερων γυναικών στις υψηλές θέσεις λήψης αποφάσεων.

-Βούλα, η αθλητική σου πορεία είναι γνωστή σε όλο το Πανελλήνιο. Έχεις κατακτήσει σε συλλογικό επίπεδο όλες τις διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία στις ομάδες που αγωνίστηκες. Στην Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Γυναικών ήσουν αναπόσπαστο μέλος για 15 χρόνια. Το αποκορύφωμα όμως της ξεχωριστής σου καριέρας ήταν το Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Εκτός από τις διακρίσεις, τι σου πρόσφερε όλη αυτή η πορεία και τελικά τι έμεινε από όλο αυτό;

«Η υδατοσφαίριση και ο αθλητισμός μου πρόσφεραν φιλίες ζωής, με έμαθαν να έχω υπομονή και επιμονή στην επίτευξη των στόχων. Με δίδαξαν πώς να πρεσβεύω ανώτερα ιδανικά, όπως η άξια εκπροσώπηση της πατρίδας μου και με έφεραν σε στενή επαφή με τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της χώρας μου, όσο και των άλλων χωρών που μέσα τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ. Ο Αθλητισμός τέλος με έκανε να υιοθετήσω ένα τρόπο ζωής που τον χαρακτηρίζει η υγεία, η ισορροπία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, τον οποίο μαζί με τους συναδέλφους μου Olympians θέλω να «μεταλαμπαδεύσω» στα παιδιά μου, αλλά και σε όλη την Ελληνική Νεολαία».

-Συνεχίζεις να υπηρετείς πιστά τον αθλητισμό και αυτό αναδεικνύεται από την πολυσχιδή δράση σου γύρω από αυτόν. Σημειώνουμε ότι κατέχεις θέσεις σε κορυφαίους φορείς του Ολυμπιακού Κινήματος στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ πριν ένα χρόνο οι συνάδελφοι σου Olympians από όλα τα αθλήματα σε ψήφισαν για Πρόεδρο της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ)_. Στην ΕΣΟΑ ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών στο ΔΣ και ποια είναι η αποστολή της στην κοινωνία ;

«Αρχικά δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου Olympians για την εμπιστοσύνη τους στην ανάληψη της Προεδρίας του κορυφαίου φορέα αθλητών στη χώρα μας. Το ποσοστό γυναικών στο Διοικητικό μας συμβούλιο είναι 38% δηλαδή 8 στους 21 είμαστε γυναίκες, με αρκετές γυναίκες σε εκτελεστικές θέσεις. Οφείλω να σημειώσω ότι η ΕΣΟΑ είναι το αναγνωρισμένο Σωματείο από την Παγκόσμια Οργάνωση Olympians (WOA) και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (EOE) αλλά και την ΔΟΕ. Mέλη της είναι όλοι οι Έλληνες Αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Ολυμπιονίκες αλλά και ανεξαρτήτως θέσης (Olympians). Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από εμβληματικούς Παλαίμαχους και Ενεργούς Ολυμπιονίκες και Olympians, ενώ οι στόχοι μας είναι η προαγωγή του Αθλητισμού στις μικρές αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, της Υγείας, της Περιβαντολλογικής Ευαισθητοποίησης, της εξάλειψης κάθε είδους φαινομένου bullying και βίας, της Παιδείας και της Καταγραφής της Ολυμπιακής Ιστορίας».

-Από όλες τις δράσεις που συμμετέχεις και το σπουδαίο έργο που επιτελείτε και εσύ και οι συνάδελφοι σου Olympians, άφησα ξεχωριστά το πρόγραμμα «Make Place For One More Woman», καθώς είναι εκείνο που έχεις δημιουργήσει εσύ η ίδια προσωπικά.

«Ναι, το αγαπώ πολύ αυτό το πρόγραμμα καθώς ήταν μία έμπνευση που είχα το 2015 ως απόρροια της ανακήρυξής μου «Γυναίκα & Αθλητισμός για την Ευρώπη» από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σκέφτηκα λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για την μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στον αθλητισμό, την προπονητική καθοδήγηση και την διοικητική στελέχωση. Εκτός από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τους φορείς όπου προσωπικά εμπλέκομαι το πρόγραμμα αγκάλιασαν, εμβληματικές Ελληνίδες αθλήτριες, αθλητικοί σύλλογοι, ομοσπονδίες, λοιποί οργανισμοί με την αρωγή των οποίων εκπονήσαμε σεμινάρια συμβουλευτικής και mentoring, promo sports, αθλητικές και εκπαιδευτικές υποτροφίες. Ως χώρα, αλλά και ως Ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες για να περιορίσουμε κάθε είδος αποκλεισμού στις γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό και βέβαια θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

-Bλέπουμε όμως ότι στις Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας, οι γυναίκες είναι η θλιβερή μειοψηφία.

«Ναι δυστυχώς ισχύει αυτό. Πάντως προσωπικός στόχος του νυν Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ και της ΔΟΕ είναι η ισόποση παρουσία ανδρών-γυναικών τόσο στους Αγώνες, όσο και σε υψηλές διοικητικές θέσεις. Η αρχή στους αθλητές –αθλήτριες έγινε το 2018 στους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων το 2018 στο Buenos Aires όπου είχαμε για πρώτη φορά ίσο αριθμό αντρών γυναικών, και μόλις την Δευτέρα 7/12 είχαμε την ευχάριστη είδηση ότι για πρώτη φορά το 50% συμμετεχόντων θα είναι γυναίκες στο Παρίσι το 2024. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ρίο ήταν 45,6% και στο Τόκυο θα είναι 48,8%. Στο «Παρίσι 2024» στα 28 από τα 32 αθλήματα ο αριθμός ανδρών και γυναικών θα είναι 50-50. Ενστερνιζόμενη λοιπόν αυτό το όραμα και μέσα από το πρόγραμμα «Make Place For One More Woman», έχω ταχθεί στην προσπάθεια να αναλάβουν οι γυναίκες καθήκοντα στις κορυφαίες θέσεις ευθύνης των Αθλητικών Φορέων, Ομοσπονδιών αλλά και σωματείων. Πρόσφατα επίσης ψηφίστηκε στον καινούριο αθλητικό νόμο ότι «ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το 1/3 των προς εκλογή θέσεων συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου», το οποίο όμως δεν είναι σίγουρο ότι θ αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που θα συμμετέχουν τελικά στα Διοικητικά Συμβούλια. Είναι κοινά αποδεκτό πλέον ότι οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν σπουδαίες επιδόσεις στον επαγγελματικό στίβο, στην πολιτική και σε άλλες θέσεις ευθύνης. Η εκλογή της καταξιωμένης δικαστικού, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει του λόγου τω αληθές. Είναι λοιπόν ώρα για τις γυναίκες να αναλάβουν τις θέσεις που τους αρμόζουν και στις αθλητικές Ενώσεις, Ομοσπονδίες και σωματεία».

Βούλα σε ευχαριστούμε θερμά για την κουβέντα και ευχόμαστε πάντα επιτυχίες

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics