Breaking News
20 Δεκεμβρίου 2020

Με τη διεξαγωγή του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών στη Γερμανία από τις 11 έως τις 18 του μήνα, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων επιτραπέζιας αντισφαίρισης μέσα στη νέα έξαρση του κορωνοϊού και μετά τη μακρά περίοδο αναστολής αγώνων στη διεθνή σκηνή.

Κατέστη δυνατό να γίνουν τον Δεκέμβριο σε συνθήκες «φούσκας» και με ασφάλεια το Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών στο Λιντς της Αυστρίας και η αντίστοιχη διοργάνωση των ανδρών στο Ντίσελντορφ για να τελειώσει και το …κουτσουρεμένο πρόγραμμα του 2020. Το εγχείρημα πέτυχε και τώρα η ουσία είναι να δοθεί ελπιδοφόρα συνέχεια τον Ιανουάριο με τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και αγώνες για το δεύτερο τη τάξει Ευρωπαϊκό Κύπελλο, το Europe Cup (μέχρι πρότινος ETTU Cup και παλιό Νάνσι Έβανς). Παρόλα αυτά, σαν να έχουμε κανονική ροή αγώνων και φυσιολογικές συνθήκες εκεί έξω, επιτρέψτε μας μία μικρή στατιστική ματιά στη σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων. Ξεκάθαρα άλλωστε, δίνει την αφορμή η διπλή πρωτιά της Γερμανίας σε άνδρες (με την Μπορούσια Ντίσελντορφ) και γυναίκες (με την TTC Ανατολικού Βερολίνου). Η Γερμανία λοιπόν (που παρεμπιπτόντως είναι και η κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου στο ομαδικό ανδρών) είναι κυρίαρχη δύναμη στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ υπήρξε πρωταγωνίστρια και στην εποχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Η Μπορούσια κατ’ αρχάς, σημείωσε ρεκόρ μετά τη χτεσινοβραδινή επικράτηση με 3-1 απέναντι στη Σααρμπρίκεν. Έφτασε τα 6 τρόπαια στο Τσάμπιονς Λιγκ και ξεπέρασε τα 5 της Σαρλερουά από το Βέλγιο, η οποία ήταν πολύ ισχυρή τη δεκαετία του 2000. Ο θεσμός άρχισε την περίοδο 1998-1999. Ήταν η 22η χρονιά που πραγματοποιήθηκε, καθώς πέρσι σταμάτησε στα ημιτελικά λόγω της πανδημίας.

Στους άνδρες η Γερμανία έχει γευτεί συνολικά 8 τίτλους, καθώς πήρε 2 και η Γκένερν (είχε στη σύνθεσή της τον Τίμο Μπολ, σημερινό άσο της Μπορούσια). Επίσης, η χώρα είχε παρουσία σε 7 ακόμη τελικούς και με τρία ακόμη δικά της κλαμπ: Την Οχσενχάουζεν, τη Σααρμπρίκεν και τη Γκρενζάου.

Εκτός από τον φετινό τελικό η Γερμανία είχε δύο ομάδες στη διεκδίκηση της πρωτιάς και το 2009. Αυτό έχει καταφέρει και η Ρωσία με την Όρενμπουργκ και τη UMMC, που στο Ντίσελντορφ έμειναν στα ημιτελικά, αλλά σε όλα τα παραπάνω στοιχεία οι καλύτεροι αριθμοί ανήκουν στους Γερμανούς.

Ακολουθούν η Ρωσία με 5 τίτλους της Όρενμπουργκ και συμμετοχή σε 4 ακόμη τελικούς (και με τη συγκεκριμένη ομάδα και με τη UMMC) και όπως προαναφέραμε το Βέλγιο με τη Σαρλερούά.

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και στο Κύπελλο πρωταθλητριών. Ανέβηκε στην κορυφή της ηπείρου 13 φορές με 5 διαφορετικές ομάδες. Συγκεκριμένα με την Μπορούσια Ντίσελντορφ, την Τζούλιχ, τη Ροϊτλίγκεν, τη Σααρμπρίκεν και τη Γκρενζάου έτσι μαζί με την εποχή του Τσάμπιονς Λιγκ έχει να επιδείξει συνολικά 21 τίτλους.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει τέτοιες επιδόσεις στα χρόνια του Κυπέλλου πρωταθλητριών, απλά να προσθέσουμε ότι η Σαρλερουά εμφανίζει 2 ακόμη πρωτιές κι έπονται στο σύνολο η Ουγγαρία με 6, η Τσεχοσλοβακία και η Ρουμανία με 5 τίτλους. Πέντε έχει και η Γαλλία αλλά στην εποχή και των δύο θεσμών.

Στις γυναίκες η TTC Ανατολικού Βερολίνου είναι η πιο πετυχημένη ομάδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη φετινή της επικράτηση έχει το ρεκόρ με 5 τρόπαια, δεν έχει χάσει τελικό, ενώ σημειώστε ότι είναι και η μοναδική από τη Γερμανία με τέτοια διάκριση. Σε τελικό πάντως, έχουν πάει επίσης η Κρόπας (2 φορές) και η Λανγκβέιντ.

Η διοργάνωση πήρε τη σκυτάλη από το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης τη σεζόν 2005-2006. Δεν γινόταν ανελλιπώς όμως. Τη σεζόν 2010-2011 ακυρώθηκε, ενώ πέρσι ανεστάλη λόγω της υγειονομικής κρίσης. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν πανηγυρίσει τίτλο 7 ομάδες. Πίσω από τους Βερολινέζους είναι η ιταλική Κάστελ Γκοφρέντο με 2 στα πρώτα χρόνια, η ολλανδική Χέρλεν και η αυστριακή Λιντς Φρόσμπεργκ, η οποία ήταν φιναλίστ φέτος (είχε παρουσία σε 2 ακόμη τελικούς και γενικά η Αυστρία σε 3).

Στο Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης η Γερμανία παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πλουραλισμό. Κατέκτησε συνολικά 10 τίτλους και με 6 διαφορετικές ομάδες: Τη Λανγκβέιντ (3), την Άουσενχάντελ Βερολίνου (2), τη Στέινχαγκεν (2), την Κρόπας, την Γκάλαξις Λούμπεκ και την Κάιζερμπεργκ. Πήρε μέρος δε, σε 7 ακόμη τελικούς.

Στις γυναίκες λοιπόν, η Γερμανία έχει συνολικά 15 τίτλους με 7 ομάδες στο πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, αλλά το πιο δυνατό κλαμπ στην παλιά εποχή προέρχεται από χώρα, που είναι δεξιότερα στον χάρτη. Αναφερόμαστε στη θρυλική Στατίστικα Βουδαπέστης. Η ουγγρική ομάδα μπορεί να μην είχε διακρίσεις στα χρόνια του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο κυριάρχησε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών από τη δεκαετία του ’70. Μέχρι και το 2001 κατέκτησε 25 τίτλους και είχε κι ένα απίστευτο σερί με 11 τρόπαια (1976-1986). Μετείχε σε 5 ακόμη τελικούς και ο τελευταίος ήταν μία χρονιά πριν από την εισαγωγή του Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή το 2005. Τρία κύπελλα τέλος, είχε η Ρουμανία, στα πρώτα χρόνια του θεσμού από το 1964 έως το 1967.

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics