Breaking News
22 Δεκεμβρίου 2023


Άλλο ένα πλήγμα για την UEFA από το Δικαστήριο της ΕΕ: «Οι κανόνες για λίστες Β´ είναι αντίθετοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα»
Γιώργος Μαζιάς



Άλλο ένα χτύπημα στην UEFA από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ουσιαστικά αποφάνθηκε υπέρ της Αντβέρπ στην προσφυγή που παρουσίασε σχετικά με το θέμα των παικτών από τη λίστα Β’ για τα ευρωπαϊκά κύπελλα και τους περιορισμούς που συνδέονται με τους παίκτες από τις ακαδημίες.

«Η UEFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) απαιτεί οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι να έχουν έναν ελάχιστο αριθμό «εσωτερικά εκπαιδευμένων παικτών» στις ομάδες τους. Η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (URBSFA) έχει επίσης υιοθετήσει παρόμοιους κανόνες. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτοί οι κανόνες ορίζουν τους «εσωτερικά εκπαιδευμένους παίκτες» ως παίκτες που έχουν εκπαιδευθεί σε εθνικό επίπεδο, ακόμη και αν οι κανόνες της UEFA αναφέρονται επίσης σε παίκτες που έχουν εκπαιδευτεί σε έναν συγκεκριμένο σύλλογο», αναφέρεται στο σημείωμα του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Νέο πλήγμα στην UEFA από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και ένας βελγικός σύλλογος (Royal Antwerp) αμφισβητούν αυτούς τους κανόνες ενώπιον βελγικού δικαστηρίου. Αυτό το δικαστήριο αποφάσισε να υποβάλει ερωτήσεις στο Δικαστήριο για το θέμα αυτό».

«Στην απόφασή του, το Δικαστήριο επιβεβαιώνει καταρχάς ότι οι κανόνες της UEFA και της URBSFA εμπίπτουν στο δίκαιο της ΕΕ, δεδομένου ότι αφορούν την άσκηση οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Πρέπει λοιπόν να σέβονται τους κανόνες του ανταγωνισμού και της ελεύθερης κυκλοφορίας».

«Σε ό,τι αφορά τους κανόνες αγώνων, το Δικαστήριο κρίνει ότι οι κανόνες για τους παίκτες που εκπαιδεύονται εσωτερικά θα μπορούσαν να έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό της ικανότητας των συλλόγων να συναγωνίζονται μεταξύ τους στρατολογώντας ταλαντούχους παίκτες, ανεξάρτητα από το πού εκπαιδεύτηκαν. Το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου είναι μια βιομηχανία όπου το ταλέντο και η αξία παίζουν ουσιαστικό ρόλο. Ωστόσο, εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να καθορίσει εάν τέτοιοι κανόνες περιορίζουν τον ανταγωνισμό λόγω του ίδιου του αντικειμένου τους ή λόγω των πραγματικών ή πιθανών επιπτώσεών τους. Εάν αυτό αποδειχθεί αληθές, η UEFA και η URBSFA θα μπορούν να αποδείξουν ότι τέτοιοι κανόνες μπορούν να δικαιολογηθούν υπό τους όρους που υπενθύμισε το Δικαστήριο στην απόφασή του».

«Όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, το Δικαστήριο κρίνει ότι οι εν λόγω κανόνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμμεσες διακρίσεις, λόγω ιθαγένειας, σε βάρος παικτών από άλλα κράτη μέλη. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, παραμένει δυνατό για την UEFA και την URBSFA να αποδείξουν ότι αυτοί οι κανόνες εξακολουθούν να ενθαρρύνουν την επιλογή και την εκπαίδευση και ότι είναι ανάλογοι με αυτόν τον στόχο».

in.gr
Ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Σήμερα 22 Δεκεμβρίου γιορτάζουν

 

 

 

 

Ο Δημήτρης Αντωνάτος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά για προπονήσεις

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics