Breaking News
07 Οκτωβρίου 2019

Η ομάδα του Ηρακλείου είναι όαση στη σημερινή Σούπερ Λίγκα, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου. Γράφει ο Κώστας Κεφαλογιάννης.


Μπορούμε αν θέλετε να συζητήσουμε και σήμερα για όσα συζητάμε κάθε εβδομάδα: τον Ολυμπιακό , τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, τον Κούγια, τον Σκουλά και τον Κομίνη στην Νέα Σμύρνη, το χωράφι της ΑΕΛ, τα «παραρτήματα».

Ή μπορούμε να συζητήσουμε για την μοναδική ομάδα της Σούπερ Λίγκας που βάζω στοίχημα ότι – πλην συγκλονιστικού απροόπτου – δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ ανακοίνωση για τη διαιτησία, ούτε πριν, ούτε μετά τα παιχνίδια της, φυσικά ούτε και κατά τη διάρκειά τους.

Ο φετινός ΟΦΗ θυμίζει τις εποχές του Ευγένιου Γκέραρντ – επιθετικός, κυριαρχικός, με πολύ ωραίο, συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Παράγει με ευκολία ευκαιρίες και γκολ (απολογισμός τερμάτων 10-3 και τρεις νίκες σε ισάριθμα εντός έδρας ματς) και δίνει την αίσθηση ότι ομάδες επιπέδου Πανιωνίου (με όλο τον σεβασμό) δύσκολα θα φύγουν φέτος από το Ηράκλειο με κάτι περισσότερο από την χειραψία του Ηλία Πουρσανίδη.

Ο ρούκι Γιώργος Σίμος στον πάγκο κάνει πολύ καλή δουλειά, ήδη έχουν ξεχωρίσει παίκτες όπως ο Σεμέντο (ένας από τους καλύτερους εξτρέμ της κατηγορίας μέχρι στιγμής), ο Τσιλιανίδης, ο -σωτήρας πέρυσι και πολύ πιο ώριμος φέτος- Ναμπί και ο υπέροχος Χουάν Νέιρα (MVP της ομάδας στις πρώτες έξι αγωνιστικές) και παρότι το δείγμα γραφής είναι ακόμα μικρό, ο ΟΦΗ έχει θέσει τις βάσεις για να κάνει μια καλή σεζόν και όπου βγει.

Και εδώ κάπου κρύβεται όλη η ουσία: το αγωνιστικό σκέλος της προόδου του ΟΦΗ (που μένει να αποδειχθεί σε ακόμα δυσκολότερα παιχνίδια, διότι αδυναμίες υπάρχουν και μάλιστα χτυπητές) αποτελεί απλώς ένα κομμάτι από όσα τον καθιστούν μοναδικό στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή.

Η περυσινή έλευση του Μάικ Μπούση στο Ηράκλειο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, διότι πρωτίστως έλυσε το χρόνιο, βιοποριστικό πρόβλημα του κλαμπ. Το αληθινό ευτύχημα για την ομάδα εντούτοις δεν ήταν μόνο ότι βρήκε έναν εύρωστο επιχειρηματία να βάλει λεφτά. Το ευτύχημα είναι ότι βρήκε έναν εύρωστο επιχειρηματία, πληθωρικό και εξωστρεφή, ο οποίος δεν έχει καμία όρεξη να εμπλακεί σε πράγματα που δεν τα ξέρει! Εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, ο Μπούσης δεν παρεμβαίνει στα αποδυτήρια, ούτε φυσικά ξεκατινιάζεται στα social media. Εμπιστεύεται απόλυτα τους συνεργάτες του και τους αφήνει να τρέξουν το πρότζεκτ, προς την κατεύθυνση που ο ίδιος προφανώς έχει ορίσει. Και εκείνοι το τρέχουν.

Ποδοσφαιρικά ο Γιάννης Σαμαράς λειτουργεί έχοντας ξεκάθαρο σχέδιο στο μυαλό του και χωρίς να επηρεάζεται από την κριτική της κερκίδας ή των ΜΜΕ.

Στις ακαδημίες, με τον εξαίρετο Σάββα Κωφίδη αρμόδιο, δίνεται έμφαση στην διάπλαση χαρακτήρων.

Επικοινωνιακά, ο δημοσιογράφος Μανώλης Βογιατζάκης και οι συνεργάτες του κάνουν πολύ καλή δουλειά, μακριά από τις φτηνές αντιπαραθέσεις στις οποίες υποχρεώνονται να μπαίνουν οι περισσότεροι συνάδελφοι του στις άλλες ΠΑΕ. Ο Πουρσανίδης δίνει τον τόνο του σεβασμού στον αντίπαλο και στο ίδιο το άθλημα, σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Όλοι οι παραπάνω και πολλοί ακόμα, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή τι ήθελαν να κάνουν στον ΟΦΗ. Ποιος είναι ο στόχος, τι ακριβώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν – μια ελκυστική ποδοσφαιρική ομάδα προφανώς, αλλά και κάτι πέρα από αυτό: ένα συνολικό σύστημα αρχών και αξιών που ουσιαστικά θα τραβήξει μαζί του προς τα πάνω ολόκληρο το ποδοσφαιρικό Ηράκλειο. Ο ΟΦΗ που τώρα φτιάχνεται εκπαιδεύει παίκτες, προπονητές, οπαδούς και δημοσιογράφους σε μια εντελώς διαφορετική από την συνηθισμένη, ελληνική ποδοσφαιρική κουλτούρα και - θέλει να - μας κάνει όλους καλύτερους!

Το διοικητικό τιμ του ΟΦΗ, ο Πουρσανίδης και οι Σαμαράδες κυρίως, με τα όποια λάθη τους, από την πρώτη στιγμή πέτυχαν το εξής: να γίνουν μέρος της τοπικής κοινωνίας, αγκαλιάζοντας την λαϊκή δυναμική του ΟΦΗ και ταυτόχρονα να λειτουργούν έξω από αυτήν (την τοπική κοινωνία) και τις παθογένειές της. Κι αυτό, παρότι ενίοτε (μας) ενοχλεί, είναι μάλλον απαραίτητο.

Προφανώς οι οπαδοί βρίζουν στις κερκίδες και θα συνεχίσουν να το κάνουν – αν τους δοθεί η ευκαιρία για μανούρα με άλλους οπαδούς δεν θα την προσπεράσουν. Όπως όλοι οι οπαδοί της χώρας. Ο Πουρσανίδης όμως υποδέχεται τους αντιπάλους δια χειραψίας πριν από κάθε ματς και τους καλωσορίζει στο Ηράκλειο. Ανάμεσα στις δυο οπτικές, εγώ σας λέω ότι σε βάθος χρόνου θα επικρατήσει η οπτική του Ηλία.

Οι δημοσιογράφοι της πόλης γκρινιάζουν για τους διαιτητές ή για την αντιμετώπιση του ΟΦΗ από τα κεντρικά ΜΜΕ. Όπως όλοι οι δημοσιογράφοι της χώρας. Ουδείς από την ΠΑΕ θα πει το παραμικρό για τέτοια θέματα. Επίσης σε βάθος χρόνου, θεωρώ ότι θα επικρατήσει η οπτική της ΠΑΕ.

Ούτε οι οπαδοί θα σταματήσουν να βρίζουν από την μια μέρα στην άλλη φυσικά, ούτε οι δημοσιογράφοι θα σταματήσουν να γκρινιάζουν (γκρινιάζουμε…) Αλλά ενδόμυχα και οι πρώτοι και οι δεύτεροι σταδιακά και ενδόμυχα ωριμάζουν, εθίζονται, δια της επαναλήψεως, στην καλή συνήθεια του σεβασμού στον αντίπαλο και στο ίδιο το άθλημα, μαθαίνουν να καταλαβαίνουν τι βλέπουν, μαθαίνουμε όλοι μαζί να εστιάζουμε στα σημαντικά.
Χρειάζεται ακόμα πολύς κόπος, προσπάθεια και χρόνος – μάλλον χρόνια.

Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί. Ο ΟΦΗ του Μάικ Μπούση, του Ηλία, του Γιάννη και του Γιώργου θα πετύχει τον στόχο του - θα γίνει ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα με ολοκληρωμένη, σύγχρονη προσέγγιση τόσο απέναντι στο ποδόσφαιρο όσο και απέναντι στην ίδια την ζωή.

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που θα δικαιούται να χρησιμοποιεί το θρυλικό μότο της Μπαρτσελόνα: Mes que un club.

Υ.Γ. Ο ΟΦΗ συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού (ο Οκτώβρης είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στο συγκεκριμένο θέμα) με ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, όπως την συμβολική είσοδο των γυναικών στη θύρα 1 του γηπέδου στα ματς με Πανιώνιο και Ξάνθη, με αντίτιμο 2 ευρώ και τα έσοδα από το συγκεκριμένο εισιτήριο να πηγαίνουν στην Πανελλήνια Εταιρία Πρόληψης για τον καρκίνο, «Στόχος - Πρόληψη». Μετά την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, ο Σίμος δήλωσε: «Το έχουμε πει από την πρώτη μέρα ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα μικρό μέρος της ζωής. Είμαστε εδώ για αυτό και η ζωή είναι πιο σημαντική από το ποδόσφαιρο. Αυτά τα μηνύματα είναι πιο σημαντικά από τα γκολ και τις νίκες. Πριν μιλήσω για το παιχνίδι, θέλω να μιλήσω για τον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Η ομάδα μας είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στο παιχνίδι με την Ξάνθη, μπράβο στους ανθρώπους που ήρθαν και περιμένουμε περισσότερους στο επόμενο ματς».
sdna.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics