Breaking News
11 Απριλίου 2019

Την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για περαιτέρω παράταση της διαδικασίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής. Τερέζα Μέι: Παρά την αναβολή, το ΗΒ μπορεί ακόμη να φύγει σύντομα

 

Όπως είπε, αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και έστειλε σαφές μήνυμα στους Βρετανούς: «Μην τη σπαταλήσετε». Ο Μακρόν χαιρετίζει τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» για το Brexit

Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ην. Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit. Βαράντκαρ: Η Βρετανία υποχρεούται να οργανώσει ευρωεκλογές, αλλιώς Brexit την 1η Ιουνίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές. Όπως εξήγησε, το ΗΒ «έπεισε» τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του. «Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία. Μέχρι στιγμής, η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη», δήλωσε από τη μεριά του ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε, θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Ωστόσο, τόνισε, ότι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το Ην. Βασίλειο δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν η ενότητα των «27» έχει διαταραχτεί λόγω της στάσης της Γαλλίας, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως η ενότητα φαίνεται στα κοινά συμπεράσματα, και δεν σημαίνει πάντα «ταυτόσημες θέσεις».

Παράταση του Brexit ως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τοποθετούμενος νωρίτερα στη Σύνοδο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου· τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος και υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία, κατά τις ίδιες πηγές.

Μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και παρατήρησε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, σημείωσε.

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ, με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να συμφωνήσουν σε πιο μακρόχρονη παράταση, συγκεκριμένα ως τον Μάρτιο του 2020.

Όπως εξήγησε, αυτή η παράταση θα σημάνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..
thereport.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics