Breaking News
16 Φεβρουαρίου 2021

Θεωρώ πως αυτό το ερώτημα απασχολεί αρκετό κόσμο και που ακούω να συζητιέται πολύ!

Πόσο μάλλον τώρα που τελείωσαν οι γιορτές και οι περισσότεροι αρχίζουμε να επανερχόμαστε σε μια πιο ισορροπημένη καθημερινότητα! Κάποιοι επιμένουν πως το καλύτερο είναι να μειώσει κάποιος την ημερήσια πρόσληψή του σε θερμίδες, να μειώσει δηλαδή σημαντικά την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει -καθημερινά- για να δει τα αποτελέσματα που επιθυμεί… Ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η αύξηση των καύσεων του οργανισμού, το να βάλει δηλαδή κάποιος μια μορφή δραστηριότητας ή γυμναστικής στην καθημερινότητά του, είναι αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει! Το μόνο σίγουρο είναι πως οι απόψεις διίστανται!

Εγώ θα ξεκινήσω λέγοντάς σας ένα μυστικό: εμένα μου αρέσει πολύ να ακολουθώ ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αλλά και μια εβδομαδιαία ρουτίνα γυμναστικής. Έτσι νιώθω καλύτερα, έχω μεγαλύτερη διαύγεια, περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη χαρά, για να ανταπεξέλθω στην καθημερινότητά μου και σε όποια δυσκολία μπορεί να προκύψει. Σίγουρα κάνω και τα cheat meals μου, μια και δοκιμάζω καθημερινά πολλά λαχταριστά φαγητά, αλλά προσπαθώ -όσο γίνεται- να τα κάνω με μέτρο!

Πάμε όμως να δούμε τι λένε οι ειδικοί σχετικά με το debate διατροφής vs γυμναστικής.

Αυτό που κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο είναι ότι η διατροφή πρέπει να αποτελεί το 80% ενός προγράμματος απώλειας και η γυμναστική το 20%. Πώς προέκυψε αυτή η θεωρία; Είναι πολύ απλό. Ας υποθέσουμε πως ένα άτομο κάνει γυμναστική 4 με 5 φορές την εβδομάδα. Κατ’ ευθείαν, μέσα στη βδομάδα του αυτές είναι οι ευκαιρίες που δημιουργεί για να δουλέψει περισσότερο ο μεταβολισμός και να γίνει μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Από την άλλη, αν υποθέσουμε ότι το άτομο καταναλώνει 4 με 5 γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα, οι ευκαιρίες που δημιουργεί για να καταναλώσει κάτι υγιεινό μέσα στη βδομάδα και να μειώσει π.χ. τις θερμίδες που κατανάλωνε, είναι αναλογικά περισσότερες. Από αυτήν την αναλογία προκύπτει ουσιαστικά και αυτό το ποσοστό: 80% διατροφή και 20% γυμναστική. Φυσικά, αυτή η θεωρία αφορά το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί ευκολότερα να μειώσει τις θερμίδες μέσω της διατροφής από το να αυξήσει τις καύσεις μέσω της γυμναστικής.

Νομίζω, σαν ποσοστό, καλό ακούγεται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθούμε μόνο το κομμάτι της υγιεινής διατροφής γιατί αυτό θα μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ίσα ίσα οι ειδικοί συμφωνούν στο 50% διατροφή και 50% γυμναστική. Αυτό σημαίνει πως και τα δύο είναι ουσιαστικά το ίδιο σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνες που σύγκριναν τη διατροφή σε σχέση με τη διατροφή και τη γυμναστική ή τη γυμναστική σε σχέση με τη γυμναστική και τη διατροφή, τα καλύτερα αποτελέσματα -όσον αφορά τη μείωση βάρους σε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα- υπήρξαν όταν τα άτομα συνδύαζαν και τα δύο. Γενικότερα ο υγιεινός τρόπος ζωής -όπως άλλωστε έχουμε ξαναπεί- καλό είναι να γίνει καθημερινή συνήθεια, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε και να δούμε τις θετικές επιδράσεις στην υγεία μας και μακροχρόνια.

Η ύπαρξη μόνο της γυμναστικής ή της διατροφής στην καθημερινότητα κάποιου, ναι μεν μπορεί να τον βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχουν και αρνητικά αποτελέσματα όταν βλέπουμε μόνο τη μία μεριά του νομίσματος; Για παράδειγμα, η απώλεια βάρους με γυμναστική χωρίς την κατανάλωση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής -πέρα από την μεγαλύτερη δυσκολία για απώλεια βάρους- ίσως να επιφέρει και άλλα αρνητικά αποτελέσματα όπως τραυματισμούς και έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στον οργανισμό. Επίσης, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς το ανάλογο πρόγραμμα γυμναστικής -πέρα πάλι από τη μεγαλύτερη δυσκολία για απώλεια βάρους- πιθανότατα δεν θα επιφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε να δούμε όπως η διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια, η καλύτερη γράμμωση και η αύξηση της μυϊκής μάζας.

Γιατί λοιπόν να στεκόμαστε μόνο στο ένα σκέλος και να ακολουθούμε μόνο τη μισή λύση του προβλήματος; Και γιατί να αναζητάμε εξπρές διατροφές και τρόπους γυμναστικής για απώλεια βάρους; Οι έρευνες συστήνουν πως οποιονδήποτε τρόπο επιλέξουμε για την απώλεια βάρους, αυτός ο τρόπος πρέπει να γίνει πρόγραμμα μακριάς διαρκείας (life-long plan), έτσι ώστε να δούμε θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας, και να μην υπάρξει επαύξηση του βάρους μας.

Πιστεύω πως σας έχω δώσει αρκετή τροφή για σκέψη σε αυτό το blog post! Καλό είναι, για ό,τι κάνουμε, να συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς, και φυσικά να έχουμε την υπομονή για να δούμε όλα τα θετικά αποτελέσματα που ένα πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής μπορεί να έχει στην υγεία μας.

Άκης

Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της Διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη, MSc, BDA, SENr.
akispetretzikis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νομοσχέδιο ελπίδας; Του Στέργιου Καραμεσίνη-Σπινθάκη

Κλήρωση Tζόκερ 16/02/2021

Σχετικά Άρθρα

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics